jde začít hrát na digi.piáno v každém věku?

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
votavik

Re: jde začít hrát na digi.piáno v každém věku?

Příspěvek od votavik »

ok kamo, koupim si ji :D, ale jeste dotaz, chodit na hodiny klaviru a doma trenovat na klavesach je asi hovadina co?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Víceméně ano, protože na klavíru se ti pak bude hrát blbě (malá síla v prstech) a naopak na klapkách brzo po cvičení na klavír taky (malý odpor kláves).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Predator

Příspěvek od Predator »

Asi najlepšou kompromisnou voľbou je cvičiť na polovyváženej klávesnici. Nie je taká mäkká ako klasická synťáková, ale zasa nie je ani taká tuhá ako klavírna, takže jednak nemáš problém zahrať glissy a rýchle veci ako na synťáku, ale samozrejme ani nemáš problém sadnúť si potom za regulárne piano s hammer mechanikou a zahrať. Samozrejme ale treba vyberať z tých tuhších, lebo niektorí výrobcovia robia polovyvážené klaviatúry na nerozoznanie od nevyvážených ... dobré pre tento účel sú trebárs tie na Kurzweiloch a masterkeyboardov od Studiologic (vyrába ich firma Fatar).
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Pokud se chce tazatel naučit hrát na piáno, pak je polovyvážená klaviatura na nic. Rozumnou techniku se na ní nenaučí. Pro efektivní učení je kvalitní kladívková klaviatura absolutní základ a většina digitálů je na tom dost špatně i bez "polovyváženosti".

Je ale čistě na člověku, co se chce naučit. Zazněly tady taky názory, které jsem pochopil tak, že klasická hra na piáno je suchopárná a pro oživení, pokud učitel nechce rozšířit téma výuky, je dobré např. začít rovnou chodit na klávesy. Chtěl bych říct, že osobně to tak nevnímám - klasická hra z not podle mne není nudná, zejména v dnešní době dostupnosti na internetu nádherných aranžmentů skladeb všech druhů, mnohem hezčích, než bych vytvořil i kdybych to zkoušel 100 let.
Kromě toho technika hry, která je předmětem klasických osnov, je absolutní základ ať už chci dělat cokoliv - od aranžování skladeb až k jazzu a improvizacím. Je to smutné, ale umět hezky zahrát na klavír něco i jednoduchého není vůbec lehké a dlouho trvá, než se to člověk naučí. Tj. myslím, že má smysl začít chodit na normální hodiny klavíru a přemýšlet, jak si hraní obohatit, až když budu umět základy. Samozřejmě, pokud je možnost volby, pak učitel se vstřícným přístupem je vždy výhoda.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
neibour

Příspěvek od neibour »

Ahoj PtJaa, jestli narazis na muj prispevek, psal jsem v 1. rade klavir, klavesy az pro rozsireni obzoru podle neschopnosti, neochoty ucitele klaviru. Klavirni technika je naprosty zaklad, kdyz bude clovek chodit jen do klaves, tak bude lina lemra, co drzi jen kila a na klaviru bude znit otresne.
Nadruhou stranu, pokud se clovek pri vyuce klaviru neodpouta pouze od striktniho hrani not, zustane pouze hudebnim prehravacem. Toto mi mj. potvrdila jedna profesorka z Jezkarny, kde nekteri absolventi konzervatori maji problemy zahrat lehke pisnicky podle akordu ze zpevniku. Je totiz bohuzel paradox, ze cim vic se clovek na noty upne, tim hur se bez nich hraje a vytvori si do urcite miry v hlave blok, ktery se spatne prekonava.
Osobne umim obe discipliny, jak striktni hrani z klavirnich not, tak podle not s akordama, pricemz posluchac nema moc sanci poznat ze nemam zrovna kvalitni klavirni noty a myslim, ze je to prave tim, ze jsem se venoval jak klaviru, tak pro rozsireni obzoru i klavesam.
Ladění a opravy pian
Pianino Scholze (soc. model) po renovaci
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Ahoj Neiboure,
citoval jsem sice z tvého příspěvku, ale reagoval jsem spíše na obecný směr tohoto threadu - když někdo přemýšlí nad přihlášením se na klavír, není IMHO potřeba hned přemýšlet, jak si tu "suchopárnost" oživit, případně jestli si rovnou nekoupit něco s jiným druhem klaviatury. Učení klavíru, i dle klasických osnov, podle mě nijak suchopárné není a nabízí opravdu hodně zajímavého i bez rozšíření. Samozřejmě strašně záleží na osobě učitele, podle jeho přístupu lze z hodin odcházet otrávený nebo naopak nadšený (naštěstí i můj případ).
Ale nijak jsem tím nechtěl zpochybňovat tvoje ani jiné rady ani snižovat užitečnost jiných hudebních dovedností, jde mi o to, že i samotná hra sama o sobě stojí za to.
Neibour píše:Na druhou stranu, pokud se clovek pri vyuce klaviru neodpouta pouze od striktniho hrani not, zustane pouze hudebnim prehravacem.
Když dovolíš, takhle: upřímně gratuluji, že umíš oboje. Všechna čest. Ale hraní z not bych nenazýval "pouze přehrávání". Podobně můžeš nazývat "přehrávači" všechny herce (až na pár jedinců zaměřených na volnou improvizaci). Hraní podle not/zpaměti není mechanická, ale tvořivá činnost, nutnost držet se not je jen malá část, stejně jako jsou slova ve scénáři.
Abych ilustroval: Působí na tebe tato velmi dobrá pianistka, hrající (jako žert) velmi jednoduchou skladbičku, mechanicky nebo znuděně? (samozřejmě, mechanicky se to dá hrát taky, i s nudným výsledkem, důkazů je na Youtube dostatek)
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
neibour

Příspěvek od neibour »

Nerikej mi, ze jsi nepochopil, jak jsem to cele myslel... a ta suchoparnost vyuky tu jednoznacne hrozi, je to o uciteli a zacatky jsou tezke.
Ladění a opravy pian
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
clayman

Příspěvek od clayman »

Abych se vmísil do debaty, tak ad to video s klaviristkou -- já myslím, že jakmile člověk dostane "do krve" ty základy a spíš než techniku začne řešit složitost skladeb, je to už trochu jiná věc. Já mám za sebou necelý půlrok hodin klavíru, takže ještě zdaleka nejsem za touto metou a můžu bez zastírání říct, že z cvičení v BGSce občas kvetu a nepřijdou mi nijak zvlášť zajímavá či zábavná, jednoduše proto, že jsou to čistě technická cvičení. Mám v hlavě představu, jaké melodie bych chtěl umět hrát, až "budu umět hrát", takže BGSku beru víceméně jen jako nutné zlo, což možná není úplně nejlepší přístup, ale je to tak.

Ten Ullmann, kterého jsem zmiňoval v dřívejším postu, je poměrně vítané zpestření hlavně proto, že melodie v něm, byť jsou "smyšlené", jsou koncipované tak, aby byly jednoduché, ale zároveň zněly dobře, tj. jsou tam už hodně brzy zapojeny akordy pro akordický doprovod levou/pravou rukou, takže člověk má dojem, že už opravdu hraje nějakou melodii a ne jen řadu not vytvořenou za účelem "rozhýbání" prstů, jak je tomu u BGSky.

Navíc paradoxně pro mě je v současné době jednodušší hrát akordy podle značek, protože v BGSce zatím nejsou a Ullmann je používá v podstatě neustále. :)
Digi piano Kawai CA-95 Rosewood od června 2013. :)
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Claymane - možná je ta nudnost spíš chybou BGSky než nutný doplňek začátků -aspoň i podle posledního příspěvku tohoto threadu. Moje dcera se v ZUŠ učí podle Janžurové, Borové - Nová klavírní škola 1 - a cvičení jsou tam muzikální (často různé lidové písničky). Tj. možná záleží spíš na učebnici a učiteli než na pokročilosti (pokročilí mohou cvičit etudy podle Cramera, Hanona apod., když chtějí, a je to taky nezáživné).

----------------------

Neiboure, vše chápu. Ale tvé označení "hudebni prehravac", i když možná technicky správné, se mi pro lidi, kteří hrají jen z not prostě nelíbí.

Co se týká suchopárnosti - je to určitě hodně o učiteli, souhlas. V ZUŠ je to asi otázka štěstí. Pro soukromé žáky může být zajímavou inspirací, jak je to (podle diskuzí na PianoWorldu) v USA, kde ZUŠ neexistují. Učitelé tam nabízejí zkušební lekce zdarma, případně při hledání učitele si žáci zaplatí jednu lekci, a takto vyzkouší více učitelů, než najdou toho, který jim opravdu sedne. Kdybych si hledal nového učitele, asi bych to takhle dělal taky.
clayman

Příspěvek od clayman »

No, i v BGSce se nechají najít lidovky, ale co jsem tak v krátkosti prolistoval, jsou ve výrazné menšině, povětšinou spíš jako bonus (nebo "ultimátní test"?) před začátkem dalšího výukového tématu.

Na tu tebou navrženou učebnici se podívám, resp. zeptám se učitelky, jestli s ní má nějakou praxi, resp. zkušenost.
Hush

Příspěvek od Hush »

PtJaa - neibourovo tvrzení o "hudebním přehrávači" naprosto chápu stejně, jako chápu rozhořčení ortodoxních klasických pianistů (nevím, zda k nim patříš) s takovýmto zaškatulkováním.
Osobně jsem spíše na straně neiboura - jsa původně vystudovaným klasickým pianistou, začal jsem si v určité etapě svého muzikantského života uvědomovat, že mě naprosto přestává uspokojovat hrát věci, které složil někdo přede mnou. I když do interpretace můžu samozřejmě vložit část své invence, je to velmi, velmi málo!
Tedy, abych byl přesný - je to velmi málo pro mě! Spoustu jiných pianistů - jistě mnohem lepších než jsem já - to naprosto uspokojuje a stačí jim to! Mě ne.
Když bych tento problém - a věčný spor - převedl z klasické hudby do sféry pop - rock a další žánry: proč asi jsou sebelepší revivalové kapely přece jen jaksi na okraji zájmu? Je to tím, že ať se to komu líbí nebo ne, tvůrčí práce, schopnost vymyslet zajímavý song je věc, která vždy převýší schopnost sebelepší a sebeprofesionálnější reprodukce hotového díla. Toť můj názor.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Hushi,
Jsou to IMHO různé hudební disciplíny. Je přirozené, že každého bere něco jiného, ale není nutné pro jinou disciplínu používat hanlivá označení (tak jsem to vnímal), i když to čověka vůbec nebere a třeba si tím i prošel.

Mě klasická hudba moc neoslovuje, ale když se na You-Tube podívám na strhující koncert nějakého dobrého pianisty, jsem nadšen a vůbec nemám pocit, že jsem byl svědkem "přehrání".

Nemyslím, ale, že je nutné to zde dále rozvádět, vždyť jde jen o pár slov. Myslím si, že se navzájem všichni chápeme (a pokud je zde rozpor, "let's agree to disagree" :) ).
neibour

Příspěvek od neibour »

Ja jsem to oznaceni hudebni prehravac nemyslel hanlive, nevedel jsem ze se to nekoho dotkne. Melo to byt ciste prakticke prirovnani a ne spoustec emoci. Omlouvam se vsem kterych se to pripadne dotklo.
Claymane, uz jsi drtil to "Na traktoru" od Ebena? To me kdysi bavilo :-)
Ladění a opravy pian
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
clayman

Příspěvek od clayman »

Pro mě je hudba něco jako vaření -- člověk může buďto zkusit něco zkombinovat bez nějakého receptu, pokud má představu, jak to všechno má nakonec chutnat (= volná improvizace v hudbě), nebo naopak jede strojově podle receptu (= přehrání podle not), nebo zkusit "zlatou střední cestu" a do receptu vložit nějakou svoji ideu (= vlastní interpretace existující skladby).

Osobně jsem spíš příznivec té střední cesty, vždycky si rád poslechnu něco, co už "rámcově" znám, ale v této dané podobě jsem ještě neslyšel -- když prostě intepret vloží do daného provedení kus sebe. Na to, aby člověk něco vypálil z voleje a zahrál melodii, kterou si ani ne minutu předtím vytvořil v hlavě, už musí mít opravdu cit a představivost.

Za sebe pochybuju, že někdy budu schopen opravdu kvalitně volně interpretovat, ale určitě by mě bavilo/bude bavit dělat si vlastní interpretace různých skladeb. Zatím se ale při své současné úrovni musím spokojit s co nejpřesnějším provedením toho, co už někdo přede mnou napsal. :)

@neibour Nedrtil, nejsem moc obeznámen s tvorbou bratří Ebenů, ale zkusím si to vyhledat. ;)
neibour

Příspěvek od neibour »

No prave ze je to v te BGSce, neni to od bratri Ebenu, ale od Petra Ebena, strana bgsky 76, je to jednoduche, obe ruce hraji v basovem klici.
I kdyz Ticha domacnost od bratri Ebenu je co vyjadrovani dynamiky lahudka, doma jsem to hral manzelce jako invektivu :-) - byla li nastvana, moc toho nenamluvila.
Pro ilustraci zde - http://www.youtube.com/watch?v=8FRFxWckYE0
Ladění a opravy pian
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
clayman

Příspěvek od clayman »

Jo takhle, tak daleko ještě nejsem. :D Jsem u cvičení 33. ;) Ale schválně se zkusím podívat, co ta věc obnáší.
Bilbo02

Příspěvek od Bilbo02 »

Vím že cca. po roce je to trochu off, ale nedá mě to, když ted čtu tuhle diskuzi. Je me jasný ze ted frčí vkgoeswild se všema tema cover, brilantní hráčka, ale i mezi klasiky se dají najít fajn kousky, zkuste třeba tohle, http://www.youtube.com/watch?v=O3-thHAvJPM, to teda nemá chybu, být na takovém kousku živě, tak to musí být zážitek. Zajímavý je že má tenhle človíček pouze 1 video.
clayman

Příspěvek od clayman »

Mimochodem ptal jsem se svojí učitelky na tu "Novou klavírní školu" a prý není tak systematická jako BGSka. Neumím posoudit, nakolik má pravdu, ale asi jí budu věřit. :)
Naposledy upravil(a) clayman dne 16.12.2013 9:58, celkem upraveno 1 x.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Clayman: Každá učebnice má svoje pro a proti. Šlo mi jen o to, že učení na klavír nemusí být nuda ani v začátku.

Bilbo02: Jestli je VkGoesWild v módě, to nevím, já na ni dávám odkazy, protože se mi její aranže hodně líbí (učím se teď Bohemian Rhapsody). Klasika ale rozhodně není out, na PW ji hraje hodně lidí, a myslím, že dnešní doba, kdy jdou noty skoro jakékoli klasiky zdarma stáhnout např. z IMSLP.org, je na hraní klasiky skoro ideální.

K odkazu, který jsi poslal - hezké, i když na můj vkus trošku jednotvárné. Mně se spíš líbí živější skladby, ze španělských např. Granada od Agustina Lary, teď ji cvičím (zde, čistě pianový odkaz bohužel nemám).
Naposledy upravil(a) PtJaa dne 15.12.2013 21:49, celkem upraveno 1 x.
Integrin

Příspěvek od Integrin »

tienzl píše:Prosím o radu chtěla bych se učit hrát na digi.piáno ale neumím noty :oops: je to velký problém nebo mi stačí hrát podle akordů,moc děkuji za odpovědi je to pro mě moc důležité uš od mala o tom sním :cry: a tet bych to chtěla realizovat hodně si věřim že to dokážu ikdyž vím že to bude těžký a moc :cry:
na každá hudební nástroj se lze učit klidně v 70ti. Ono v něčem je to jednoduší než se matlat s pomalýma línýma dětma, které to navíc ani moc nezajímá a nutí je na to chodit nějakej dobrák z rodiny, co chodil na piano 10 let a zahraje pár taktů z "Elišky" nebo tři takty z magora Másla. :D
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“