Rada při výběru zvukové karty

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Lario1

Re: Rada při výběru zvukové karty

Příspěvek od Lario1 »

Ďakujem za radu :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jen bych doplnil, že asi nejlevnější nahrávání až osmi stop zajistí Zoom R16 (funguje i jako audio interface 8in/2out). Na kytary.cz za cca 9tis. Zná někdo nějakou levnější variantu, jak nahrát osm stop najednou jedním zařízením? Sem s ní :).
Kemot

Koupě externí zvukovky

Příspěvek od Kemot »

Dobrý den,
chtěl bych si koupit externí zvukovou kartu jenže se v tom vůbec nevyznám a proto bych chtěl poradit ohledně poměru cena/kvalita. Nejsem nijak moc zkušený kytarista a nejsem ani moc technicky zdatný. Kartu si chci pořídit za účelem občasného nahrávání přes efektové programy. Samozřejmě bych chtěl trošku lepší zvuk, jelikož na mém notebooku se to opravdu nedá. Takže bych chtěl zvukovku tak maximálně do 1500,-. Můžete mi prosím něco doporučit? Děkuji
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Sloučeno do existujícího vlákna, nejsi tu nováček, tak bys mohl vědět, že duplicitní dotazy tu dělají nepořádek.

Za ty peníze nic moc nečekej. Z těch nejlevnějších bych se podíval na Lexicon Alpha (nejlépe bazar, ale to pak budeš mít bez SW Cubase LE). Pokud k tomu chceš i DAW (SW), pak nejlépe novou. Lexicon se občas vyskytuje na bazaru kolem 1000,-.
Kemot

Příspěvek od Kemot »

Hendrek píše: Za ty peníze nic moc nečekej. Z těch nejlevnějších bych se podíval na Lexicon Alpha (nejlépe bazar, ale to pak budeš mít bez SW Cubase LE).
Děkuju ale opravdu jsem z toho nic moc nepochytil... Co to je SW Cubase LE ? No já taky nečekám nějakou supr extra studiovou kvalitu.. prostě aby se to dalo poslouchat .... Lexicon Alpha je značka, či typ?

Edit: Omlouvám se. Už jsem to dohledal :) Lexicon Alpha je teda nejlepší, za tu cenu ? Jinak ten Cubase LE je dobrý? Kamarád má zakoupeno Guitar rig, tak jsem chtěl zkusit to... Ale nechám si poradit
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

OMG. Já na tebe nechci být zlý, věř mi, ale...

Edit: Tak vidíš, že sis to našel. Hovořit v cenové kategorii těch nejlevnějších věcí o "nejlepší" se fakt nedá. Lexicon je známá značka a v porovnání s těmi ostatními v té ceně, bych nejvíce věřil jemu. Osobní zkušenost mám pouze s ním. Ale nemysli si, že koupíš zvukovku, zapojíš a máš vyhráno. Je třeba se seznámit s manuálem, prostudovat, pochopit a pak teprve přijít na fórum s dotazem, proč ti to nefunguje. A pak zjistíš, že je stejně problém mezi židlí a počítačem a že jsi ten návod pochopil špatně, ale to už předbíhám ;).
Kemot

Příspěvek od Kemot »

Hendrek píše: Edit: Tak vidíš, že sis to našel. Hovořit v cenové kategorii těch nejlevnějších věcí o "nejlepší" se fakt nedá. Lexicon je známá značka a v porovnání s těmi ostatními v té ceně, bych nejvíce věřil jemu. Osobní zkušenost mám pouze s ním.
Děkuji :) A ten Cubase, je teda dobrý? Jsou tam i efekty a dá se s tím nahrávat? Či je lepší ten Guitar rig?
No... možná předbíháš, možná ne :D Každopádně to všechno prostuduju, a kdyby byl nějaký problém, tak se ozvu.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Opět se ptáš poněkud nesmyslně. Nedá se říct jestli je dobrý nebo lepší než to, či ono. Cubase LE je univerzální DAW. Někomu se v něm pracuje dobře, někdo upřednostňuje jiný DAW, nicméně pro začátečníka je to víc než dobrá volba.
Co se Guitar Rigu týče, jsem v tomto směru nepolíben, ale pokud se nepletu, tak je to jen VST, které spustíš pod DAW (nebo stand alone), ale možná se pletu. Čili to samo o sobě nebude umět nahrávat. Nějaký DAW stejně budeš potřebovat.
Kemot

Příspěvek od Kemot »

Dobře. Teď si to ani zdaleka nedokážu představit.. Vyzkouším to, až si to obstarám, pročítal jsem o tom nějaké články ale upřímně, mám v tom dost guláš.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Zjednodušeně: DAW je SW, ve kterém nahráváš, stříháš, mixuješ, vkládáš efekty. Cubase LE v sobě obsahuje už několik použitelných efektů, nicméně na netu se dá najít spousta free efektů (VST).

Guitar Rig je efekt (simulace aparatury + efekty), který vkládáš do DAW.

Nicméně to už jsme OT. Prostuduj si ve vlastním zájmu první tři témata této sekce studio-a-recording/.
Kemot

Příspěvek od Kemot »

Hendrek píše:Zjednodušeně: DAW je SW, ve kterém nahráváš, stříháš, mixuješ, vkládáš efekty. Cubase LE v sobě obsahuje už několik použitelných efektů, nicméně na netu se dá najít spousta free efektů (VST).

Guitar Rig je efekt (simulace aparatury + efekty), který vkládáš do DAW.

Nicméně to už jsme OT. Prostuduj si ve vlastním zájmu první tři témata této sekce studio-a-recording/.
Omlouvám se a děkuji mnohokráte...

Edit: Pročetl jsem tu nějaké články a napadlo mě, nebylo by lepší si trochu připlatit a koupit M-Audio FAST TRACK ? S Tím Lexiconem je tu dost problémů..
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Kemot píše:Pročetl jsem tu nějaké články a napadlo mě, nebylo by lepší si trochu připlatit a koupit M-Audio FAST TRACK ? S Tím Lexiconem je tu dost problémů..
Uvědom si, že v diskusích o hudebním hardwaru (a o zvukovkách obzvlášť :) ) se převážně řeší/dotazuje nějaký problém - kdo je spokojený, nemá motivaci někam psát. :) Takže ať zadáš hledat jakýkoli model, vesměs to na tebe vyhrcne uživatelskou problematiku. :)

Subjektivně to vidím takto: než M-Audio, tak radši Lexicon, ovšem z těch malých karet se mi v posledních letech jako nejrozumnější jeví Focusrite - beru v potaz poměr zvuk/ovladače/cena.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Kvalitativně bych to asi taky viděl spíše pro Lexicon. Většina problémů pramení z nepřečteného manuálu a základního nepochopení problematiky práce s externí zvukovkou. A pokud na to pohlédneme pozitivisticky, každý překonaný problém tě posune o kus dál a dá ti cenné zkušenosti.
Když jsem kupoval Alphu před X lety, taky jsem o tom věděl kulový, tři dny trvalo, než jsem to správně nainstaloval a rozchodil, a pak dalších pár měsíců, než jsem vychytal všelijaké brouky, kteří se v průběhu práce vyskytli, ale díky tomu jsem si nastudoval spoustu materiálů, z nichž informace získané obecně platí pro jakoukoliv zvukovku (ten princip je u všech stejný). Tudíž jsem nabyl cenné zkušenosti a teď tu můžu machrovat :mrgreen: .
Kemot

Příspěvek od Kemot »

Něco na tom bude. Děkuji pánové...
nzp

Příspěvek od nzp »

Zrovna taky koukám na USB karty, ale odrazuje mě to prehistorický USB 1.1 s přenosovou rychlostí 1,5 Mbit/s. Resp. se teoreticky domnívám, že to způsobuje problémy jak u Lexiconu, tak i u Fast Tracků, které jsem osobně měl možnost odzkoušet a ani jeden nefungoval správně. Pokud je to omyl nebo jsem měl smůlu na špatný kusy, rád změním názor, ale moje subjektivní zkušenost mi říká, že karty s USB 1.1. jsou nepoužitelný - teda jen pro větší zátež, kterou vyžaduju (moje projekty mívají mezi 20 a 30 Audio i MIDI stopama a s PCI kartou to šlapalo vždycky bez jedinýho záseku). Celkově váhám, jestli si vůbec nějakou USB kartu pořizovat...

Doposud jsem používal PCI kartu, ale na můj nový HW nejde, přičemž ale v specifikaci motherboardu je napsáno, že ta má deska má 3x PCI sloty. Nejedná se o PCIe, ty tam jsou zvlášť. Původně jsem si ten MB pořizoval právě proto, že jsem chtěl původní MAYA 44 MKII PCI kartu jen přehodit, protože k ní mám i ten rozšiřující slot na MIDI, ale počítač ani nestartuje, když tu kartu dám do PCI slotů. BIOS jsem taky samozřejmě prolustroval zkoušel různě nastavit...

Měnila se někdy specifikace klasických PCI slotů během jejich existence, netušíte někdo? Netuším, kde je problém...
Miluju české hudební akvárium včele s 30 revivaly Kabátů, 15 revivaly Tří Sester a 5 revivaly Divokýho Debilla!
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano měnila, problém může být i tam. Hledej něco jako "PCI versions" 8)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

ale jestli je v tom problem, to se mi moc nezda. doted jsem byl presvedceny, ze by v tom byt spis nemel, taky prehazuju PCI karty ze starych pocitacu do novych...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo - ono jde i o zpětnou kompatibilitu; obávám se, že můžou být PCI sloty JEN pro ten novější standard a starší PCI karty tak v nich mají smolíka...

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
nzp

Příspěvek od nzp »

Díval jsem se na specifikace PCI a píšou tam, že 1.0 a 2.0 jsou zpětně kompatibilní. Ale asi v tomhle případě to nezafungovalo. Koupim prostě novější kartu. Nebudu to dál rozebírat, když Pecka nestartuje ani do BIOSu, tak se to stejně nedá jak zjistit. Děkuju za reakce!
Miluju české hudební akvárium včele s 30 revivaly Kabátů, 15 revivaly Tří Sester a 5 revivaly Divokýho Debilla!
Steve Yzerman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Steve Yzerman »

Ahoj,
Mám M-audio fast track ultra a řeším problém odposlechu. Pokud nahrávám kytaru, tak ji mám tak "vytavenou", že žádný odposlech nepotřebuji, protože se slyším přes sluchátka. ALe když nahrávám zpěv vzniká už docela problém... Přes sluchátka se slyším špatně a pokud zapnu odposlech přes Cubase,má hroznu latenci a ani kvalita se mi nelíbí.
Nevím, jestli to umí i tato karta, ale když jsme nahrávali CD, zvukař mi pustil zvuk z mikrofonu nějak "napřímo". (Měl kartu v podobné cenové relaci, ale nepamatuju si značku ani typ).

Abych to nějak popsal - připadalo mi to, jako by byl mikrofon píchlej do mixáku a do toho mixu píchlí ty moje sluchadla. :) Takhle nějak bych se nejraději slyšel. :D

Měl by někdo nápad, jak to vyřešit, abych obešel "programovej odposlech"?
FENDER stratocaster 1984, Orange dual terror / Rockwell redtrip, 4x12 Vintage 30, 1x12 Greenback, BOSS BCB-60, Fernandes Power Bass Japan 1977, Orange Terror bass+Ampeg SVT 410-HE / Markbass mini 810
http://bandzone.cz/we2
http://bandzone.cz/intouch
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“