Řekl bych, že lampa v invertoru s tou na vstupu a pak ty dvě na konci je asi tak veškerý počet lamp ve většině aparátů na trhu. Tedy "ne high gainových". Takže jsou nejdůležitější všechny. Podivná formulace, ale souhlasit se s tím dá.
Pokud, Qwere, v invertoru přehazuješ lampy s různou srmostí jak se Ti zlíbí a vůbec neřešíš nějaké nastavení pracovního bodu, tak je jasné, že se to pak chová výrazně odlišně. Jak píše Kmensík, záleží hodně na jeho nastavení. A také na zachování symetrie signálu, který jde dále do výkonového stupně.
Co se týče paraphase invertoru, je kolem toho spousta legend, stejně jako u jiných částí zesilovače. Spousta "znalců" tvrdí různě po netu, jak to dodává charakteristické "staré" zkreslení 50.let do obvodu a pod. Pokud chci o nějaké problematice diskutovat, musím si ji prvně v praxi ověřit. První problém je, že existuje několik různých možností zapojení. Ovšem všichni mluví pouze o PPI a zásadní rozdíly v zapojení ignorují. Vyzkoušel jsem postupně asi pět verzí a žádná revoluce se nekonala. Jeden kousek jsem tu dokonce zveřejnil i se zvukovými ukázkami:
aparatury-f72/echt-vintage-universal-am ... 35071.html , metalistům se moc nezdál. Prakticky se mi podařilo donutit PPI nějak výrazně kreslit až v zapojení kdy jel bez ZZV a na katody mu bylo přivedeno rozmítání signálu z oscilátoru ( 1 X 6N2P EV ). Což pochopitelně ovlivňovalo prac. třídu elky v invertoru. Zvuk zněl opravdu hodně staře, ovšem v žádném případě nijak nebzučel. Naopak, zkreslení bylo plnotučné a hodně zrnité. Dost se mi to líbilo. Takže jsem prakticky ten samý zesilovač udělal znovu, se stejnými trafy, stejně zapojený a nastavený koncový stupeň i invertor, bez ZZV. Pouze jsem vypustil tremolo a předzesilovač netvořila EF86, jako v prvním případě, nýbrž ECC83. A bylo po kouzlu. Opět standartní zvuk. Zkreslení nastoupilo až při vyšších hlasitostech a hlavně témbr byl úplně někde jinde. Zvuk plný vyšších harmonických, taková ta klasika aparátů z 60. let. Takže je otázkou, na kolik ten "starý zvuk" dělá právě jen PPI sám o sobě. Zrovna teď mám v dílně rozdělané kombo s jedním kanálem EF86 a druhým ECC83, za nimi paraphase invertor. Tak jsem zvědav, jak to dopadne.
Kmensíku, prosím Tě, kde jsi sehnal 6P3S E? Určitě bych jich pár koupil, bylo by-li to možné.
Nicméně Tvé kombo je hmatatelným důkazem, že Zeman nedělá jen kopie, jak tvrdí Demilich, ale aspoň občas se pouští i do originálnějších konstrukcí. A to je dobře.