Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Příspěvek od Stanley06 »

Po delší době přidávam info o posledním projektu - TDI: Dvoukanálový preamp osazený 3x12ax7 s čistým a higain zvukem, nelampový konec 1W, přepání optikou, oddělené gainy a volume, společný equalizér, efektová smyčka s regulací úrovně ven i zpět. Měl by sloužit k domácímu cvičení, hraní s impulzy nebo jako preamp před silnější konec.

nahrávka: https://app.box.com/s/rywriu9ifx6zf9pq8avu

Obrázek
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
majmo

Příspěvek od majmo »

Ahoj!, je to pár dní co jsem dodělal svůj první lampový projekt. Jde o zesilovač z AX84, konkrétně Hi-Octane (2x 12ax7, 1x El84) na výstupu cca 5W. Bylo to zamýšleno na doma a přesně tak se to povedlo, zesilovač je přesně tak hlasitý, jak jsem si představoval. Zvuk se pohybuje od nakřáplého bluesového zvuku po téměř metalové zkreslení. Poslední věci, které bych ještě chtěl dodělat je přeskočení jedný triody - rythm/treble, přes footswitch a relé, přidat efektovou smyčku a možná změnit bleeder resistor. Zesilovač je nečekaně tichý ikdyž sedím metr od reproduktoru se singly.

Tady přikládám odkaz na fotky, tak prosím, hodnoťte a puste se do mě. :) Pokud uvidíte něco co by mělo být i kapku jinak, tak mi to zkritizujte, rád se poučím ze všech chyb.
http://majmo.rajce.idnes.cz/AX84_Hi-Octane

Ještě bych dodal, že velké díky patří Stanleymu, za cenné rady při stavbě. Ten člověk ví snad všechno.

EDIT: prosim vás, hlavně si nevšímejte těch lamp zastrkaných (na fotkách) v tom zesáku, bylo to jen pro efekt :)
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

nevim na co si tam měl tu čekuládu ... asi na nějaký testy .... jinak to vidim na docela pěknou práci na kerý sis dal záležet . a pokud ti to nevirazilo jističe nebo to nepálí pálí pojistky tak přeju jen to nej :D a ad to hraje :) jinak věci z AX84 sou hodně na učení takže se v nich nechá lecos změnit .... samozřejmě v rámci možností ....
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
majmo

Příspěvek od majmo »

čokoláda tam byla jen na jen na odizolování jednotlivých lanek. Chtěl jsem vyzkoušet žhavení.
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

pěkná práce. je radost vidět že jsi nešetřil na komponentech ani při první stavbě...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
vercajg

Příspěvek od vercajg »

Pěkné, kde jsi sehnal ten pertinax?
majmo

Příspěvek od majmo »

vercajg píše:Pěkné, kde jsi sehnal ten pertinax?
ten pertinax mi dal deda, mel ho leta na garazi, tak puvod je az historicky. jen byl trochu pokrouceny tak jsem ho rovnal.
Kohout77

Příspěvek od Kohout77 »

Zdravím všechny! I já se připojím se svým kombíčkem, které jsem nedávno dodělal. Je to prcek na doma s El84 v konci, zapojenou jí mám jako tridu. Ve zdroji mám EZ80. Jediný problém je, že trošku brumí. Nedokázal jsem se toho úplně zbavit... Přežít se to ale dá, není to žádný randál. Trafa i repro jsou z NDR Juwela 2. Tady je pár fotek: http://kohout77.rajce.idnes.cz/Kytarove_Kombo/ Přivítám veškerou kritiku i rady. Určitě mám ještě co zlepšovat.
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Vnitřek neuvidíme? To je potom těžké řešit brum, když nevíme jak to máš poskládané.
Není to špatné, ale za mě: chtělo by to zaoblit hrany a látku pořádně nalepit, přeložené rohy nevypadají dobře, to ale spraví klasické plechové rohy. Předek by se mi líbil lehce zapuštěný a šrouby řešené zezadu.
Pentoda zapojená jako trioda se mi moc neosvědčila, výkon se nesníží zas tak znatelně (skoro vůbec, řve to pořád), ale zvuk je o dost více pod dekou, nejasný, jako by mu něco chybělo...
Jsem zvědav na vnitřek. :)
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Souhlas s Danem, bude tam někde chybka, předzesilovač o jedné lampě brumět nemusí.
Jak se ti chová ta usměrňovačka, když používáš standby? Když jsem si to takhle udělal, začly mi po nějaké době hořet pojistky při každém zapnutí standby (třeba i 5A před trafem). Napadlo mě, že když to nechám nažhavit, tak se uvolní hromada elaktronů kolem katody a když pak připnu vysoké napětí, tak je ten okamžitý proud přes EZ80 tak velký, že mu žádná pojistka neodolá. V lampě se pokaždé zablýsklo, takže se jí to asi taky moc nelíbí, stejně tak trafu a kondenzátorům. Od té doby zapínám oba spínače najednou, vlákno usměrňovačky se žhaví postupně, takže i postupně pouští napětí na anody a lampy netrpí. Předpokládám, že standby se začlo přidávat až s příchodem polovodiče do zdroje.
Mátě někdo podobné zkušenosti nebo je to úplně jinak?
Kohout77

Příspěvek od Kohout77 »

Vnitřek bych vyfotit mohl, ale nevím kdy se k tomu focení zase dostanu a navíc se mi to moc nechce rozebírat. Já se na to plánuju v budoucnu ještě kouknout, ono jak to člověk vidí s odstupem, tak si kolikrát odhalí nějakou vážně blbou chybu apod. Asi je i možné, že mi tam leze brum z toho starého trafa. Těžko říct... Jinak standby mi funguje jak má, žádný podobný problém s odpalováním pojistek jsem neměl.
Elwood Brockley

Příspěvek od Elwood Brockley »

Na fotkach vidim ze mas vystupny jack hned vedla poistiek, sietovej zasuvky a tipujem, ze sietove trafo tiez nebude daleko. Nelezie ten brum odtial? Pokial viem tak tak ako vstupny jack sa aj vystupny dava dalej od tychto zalezitosti. Ak hovorim blosti, tak ma prosim opravte. Dik
Dan Rohanský

Představím můj projekt z posledních dnů. Zesilovač pro domácí subwoofer k lampovému stereu, které s úspěchem hraje už přes rok. Akorát se mi zachtělo poslouchat všechno co v hudbě je i ty nejnižší basy, rozsah mých dvoupásem pod 50 Hz má řekl bych značný útlum, ale přesně nevím, změřeno nic nemám. :) Proto jsem chtěl i sub zesilovač lampový a taky, že tohle řešení moc nevídám.
K zesilovači, cca 50 W pushpull konec se dvěma 6P7S nebo taky 6BG6 koupeno na gesu píšou k nim, že jsou jako 6L6. Můj poznatek: hraje to. :lol:
Pro předzes a PI jsem použil ECC85. Ještě chci zkusit první lampu nahradit ECC83, která momentálně není po ruce. Ale zdá se, že konec budím dostatečně, rozhodně mi výkonově stačí.
Na fotce vnitřku do očí bijící ledabyle přilepená objímka na e14, byla tam doutnavka, ale nějak rychle odešla, takže tohle ještě není dořešeno. :)
Napájecí trafo je z nějakého většího rádia, už přesně nevím, bylo doma a výstupák (větší než napájecí) je z Tesly mono 130, chtěl jsem přenést co největší pásmo, zdá se že takhle to je v pohodě. Slyším a cítím dost nízký bass. 8)

Kohout77

Příspěvek od Kohout77 »

Těžko říct, jestli mi brum leze z výstupu. Síťové trafo je hned u toho. Možné to asi bude, když jsme to rozmýšlel, tak jsme na to nijak nepomyslel. To by se musel ozvat nějkterý odborník :). Jinak Dane, pěkná práce. Jen k tomu napájecímu trafu... Divím se, že to utáhne. Pro dvě 6P7S to už musí být dost na hraně, nebo ne?
Dan Rohanský

Já netuším na co přesně je to trafo konstruované, hrana určitě není daleko. Docela se hřeje, ale které napájecí se nehřeje... :)
simiruz

Příspěvek od simiruz »

No s tím trafem by tě asi hifisti hnali, basové zesilovače potřebují tvrdý zdroj. U vysokonapěťových lampových to při basových špičkách bude kolísat dost. Ale ti kdo zkusili hrát na 50W lampu na hranici zkreslení doma, už nejsou mezi živými, proto asi pořád převládá to megalomaství ve watáži.
Dan Rohanský

50W v basech není zas tak moc... :)
Další věc je, že se objevil názor, že ty dvě 6P7S dají v PP jenom 30W. Netuším jak na tom momentálně jsem, ale hraje to solidně.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

pust do toho sinus a změř si kolik ti to dává napětí do zátěže :D
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Dan Rohanský

Ne nebudu si tady do toho pouštět sinus :D moje zátěž je moc hlučná :lol:
kajetan

Příspěvek od kajetan »

Náhradní zátěž
Na odzkušování vícewatovejch ampíků jsem si udělal takovejhle "bazmek" - pořádnej 8 Ohmovej drátovej odpor s odbočkou na 2,5 Ohmech na který je pověšenej 30 W reprák - viz. obr.
Topí to sice jako kamínka, ale nemusím riskovat zničení drahejch výkonovejch repráků.
Jako nouzová výkonová zátěž je to vynikající řešení.
Přílohy
DSCF5610.JPG
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“