Otázky a Problémy

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
khoOlibr

Otázky a Problémy

Příspěvek od khoOlibr »

Ahoj, chtěl bych se na něco zeptat popřípadě něco i poradit..

Tak jedna z mých otázek je, jestli musí mít kopák, přechody a kotlík blány ze spodu, kdybych s něma měl jít hrát koncert.. Myslim si že to není nutné ale chtěl bych poradit od odborníku...
Jedna z dalších otázek: Musí mít celá sada stejný typ blan?? Řek bych že asi jo pač každý z typů zní jinak...
Dále jsem se chtěl zeptat, jestli ozvučí zvukař nenalazené bicí..
Dále pych potřeboval radu... Jaký typ blan(od REMO)je nevjvhodnější pro žánr Blues a Jazz.. Doma mam PIN STRIPE ale metal zrocna nehraji takže mě to docela štve... Slyšel jsem hrát AMBASSADOR a celkem se mi jejich zvuk zamlouval...
Ještě jsem se chtěl zeptat jestli se dá zahrát koncert s sadou AMATI...

A teď jeden problemík... Na kopáku je blána REMO SUDE EMPEROR BASS a šlapka nevim jenom vím, že je to nějaký starý typ Basix.. A teď ten problemík.. Jak do kopaku bouchnu tak blána šlapku trochu odpruží a šlapka Ťukne i po druhé a je to celkem nepříjemné.. Čím to může být?? Málo dotažená blána?? Nebo naopak hodně dotážena blána?? To si myslim že ne pač v ZUŠce a ve zkušebně je dotažena ještě více a ten problém to nedělá.. Možná to bude šlapkou což je asi nepravděbodobnější pač je stara a ta hravička ja taková čudná.. A nebo to ještě může být jednou věci a to že na bláně je nalepené žluté kolečko a má to pry prodloužit životnost blány.. To kolečko zhoršuje kvalitu zvuku to vím ale že by dělol i ten odraz??

Nooo, nechám to na odbornícich a já doufám, že mi pěkně a šikovně porádite... Díky moc..:)
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Re: Otázky a Problémy

Příspěvek od Monikad »

Tolik otázek!!! :shock: :)
Zkusím se vyjádřit postupně:
- spodní (rezonanční) blána samozřejmě nutná není, nakonec byl to trend muziky do cca 80tých let minulého stloletí. je však potřeba počítat s jiným charakterem zvuku. Buben je pak jakoby zvukově plochý a na můj vkus "mrtvý".... ale je to o vkusu, i když dnes bys už byl "bílou vránou" mezi bubeníky

- stejné typy blan být nemusí, ovšem jak správně tušíš, celkový sound soupravy bude hodně nesourodý. tedy opět, nic není zakázané, ale je lépe použít na tomy a kotle stejné blány

- na jazz opravdu PinStripe nejsou to pravé ořechové. Doporučila bych cokoliv v pískovaném provedení, ošem záleží i na konkrétním bbnu, neboť buben - blána- ladění tvoří dohromady teprve celek.

- samozřejmě se i s AMATI sadou dá koncertovat, ovšem je třeba počítat s tím, že to není žádný profi nástroj, tedy nelze čekat zázraky a na dnešní dobu ž to je hodně přežitý nástroj.

- problém nežádoucího odskoku není až tak věcí blány, jako techniky hry nohou a nastavení pedálu. Sklon beateru, tah pružiny! To "kolečko" co je v místě dopadu nalepeno na bláně je nejspíše něco, co REMO nazývá Falam Slam a rozhodně nesouhlasím, že by to zvuk kazilo. Spíše naopak. jeho použití nejen že blánu šetří z hlediska životnosti, ale také zhutňuje zvuk a z části zatlumuje nežádoucí reznance kopáku.

- i nenaladěné bicí samozřejmě zvukař ozvučit může. pamatuj ale na pravidlo, že zvukař může zvuk kvalitních a naladěných bubnů zkazit, nikoliv naopak. tedy nekvalitně hrající a nenaladěné bubny zvukař nemá šanci nijak "vylepšit" spíše tu nekvalitu ještě zesílí a zaváí to slušně řečeno propadákem...

Uffff.... :roll: :!:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
khoOlibr

Příspěvek od khoOlibr »

Dík moc opravdu díky.. Až ses zapotila co??.. :D :D No nic méně mě napadla ještě jedna otázka.. Když nevím z jakého dřeva jsou bicí vyrobeny jde to nějak zjistit??.. :wink: :wink:
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

khoOlibr píše:Dík moc opravdu díky.. Až ses zapotila co??.. :D :D No nic méně mě napadla ještě jedna otázka.. Když nevím z jakého dřeva jsou bicí vyrobeny jde to nějak zjistit??.. :wink: :wink:
Ano, potu byl celý kyblík :D
S tím dřevem... málokdo to pozná napohled nebo poslech, co to bylo původně za strom :) Nicméně jistě víš, jaký model soupravy máš a pak sačí použít mistra Googla a hledat na netu katalogový list výrobce nejlépe... :idea:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
DJmanasek
Rádce
Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

Ještě ohledně těch blan, doporučil bych ti možné již zmíněné pískované ambassadorky, ale pokud máš více peněz na blány, šel bych asi do blan Evans G1/G1D, na kopák bych asi šel do Evans EMAD. Ono se nedá říct, jaké blány jsou lepší, ale prostě si nemůžu pomoct, ale Evansy mi sedí víc než Remo. :)

A ten Falam Slam. No já nevím, mi taky trošku připadá, že to kazí přirozený zvuk, ale to je každého vkus, já mám radši kevlarové podložky od Evansu, zvuk je čistší, není takový "plastový" jako u Falamu, a účel to plní úplně stejně :)
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40
Obrázek
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

DJmanasek píše:Ještě ohledně těch blan, doporučil bych ti možné již zmíněné pískované ambassadorky, ale pokud máš více peněz na blány, šel bych asi do blan Evans G1/G1D, na kopák bych asi šel do Evans EMAD. Ono se nedá říct, jaké blány jsou lepší, ale prostě si nemůžu pomoct, ale Evansy mi sedí víc než Remo. :)

A ten Falam Slam. No já nevím, mi taky trošku připadá, že to kazí přirozený zvuk, ale to je každého vkus, já mám radši kevlarové podložky od Evansu, zvuk je čistší, není takový "plastový" jako u Falamu, a účel to plní úplně stejně :)
No vidíš, kolego, mě naopak ještě EVNS, ale ani třeba AQUARIAN, zvukové možnosti blan REMO, nedokáží nahradit. Jasně, kopákovka EMAD od Evansu je skvělá blána, prý dokonce "nejzatlumenější na trhu", ale prostě i v Remu se dá vybrat. Osobně volím tu Power Stroke Bass Clear a vnitřní tlumící pytlík od Remo taktéž. Ten středový terčík falam slam" naopak považuji za naprosto účelný a po několika pokusech s kevlarovým Evans terčíkem, jsem se poslušně i tady vrátila ke klasice od REMO. ten Evans je prý neprůstřelný kevlar, no za měsíc hraní filcovými beatry jej spolehlivě rozcupuji až na blánu!!! tedy je to k výměně a hrozí brzská destrukce samotné blány. naopak Remíčkový terčík mi drží klidně i půl roku relativně v pohodě.
tedy to je můj ryze subjektivní názor a letitá zkušenost. :wink:

.... a vlastně tady vidíte všichni, že dva "rádci" můžou mít rodílný názor a jiné zkušenosti. :) To je na bicích a vlastně na hudbě jako takové krásné, že neexistují žádná obecně platná a závazná pravidla, ale jen doporučení a že vše je hodně individuální :wink:
Windy

Příspěvek od Windy »

ahoj Moniko, měla bych konkrétně na tebe dotaz... nanašla jsem nikde jak se mění terčík na bláně na kopáku. A ty v příspěvku výše píšeš, že terčíky měníš. Mohla bys mi prosím dát tip jak na to?
Bojím se abych si neudělala něco s tou blánou :-(
(Já mám Evans Emad a jako terčík jsem použila ten co se k bláně dodává... jenže už je prošoupaný a já bych ho chtěla vyměnit za falam slam na který všichni pějí chválu.) Velmi pěkně děkuji.
P.S. pokud by náhodou někdo jiný měl s výměnou zkušenosti, samozřejmě budu vděčná za každou radu!

Snad jsem zvolila správné vlákno o terčíku se tu mluví vícekrát. Pokud ne - omlouvám se a prosím adminy o přesun dotazu do vlákna vhodnějšího!
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Windy píše:ahoj Moniko, měla bych konkrétně na tebe dotaz...
Snad jsem zvolila správné vlákno o terčíku se tu mluví vícekrát. Pokud ne - omlouvám se a prosím adminy o přesun dotazu do vlákna vhodnějšího!
Nejsem sice admin, ale pokusím se odpovědět.
Tvůj dotaz konkrétní osobě neumím přesunout do soukromé zprávy. :mrgreen:
Windy

Příspěvek od Windy »

:oops: dobře... asi jsem to špatně formulovala...

Ptala jsem se konkrétně proto, že o tom Monika zmínila, nicméně pokud někdo další ví, jak terčík odstranit, budu ráda i za jeho odpověď. Víc hlav víc ví a stejně tak mi víc názorů pomohlo s vyřezáváním otvoru do rezo blány. :wink:
ale máš plusový bod za vtípek :-D

A teď zpět k terčíku: našla jsem zatím rady na cizích fórech:
1) odstraňovač nálepek
2) fén a škrabku

Nevím co to ale udělá s tou evans Emad... přeci jen to nebyla úplně nejlevnější blána a je pořád ve skvělém stavu
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Já bych na to asi fén nebral,radši tu škrabku(tenký kuchyňský nůž) a francovku,nebo čistý líh. :wink:
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Windy píše:ahoj Moniko, měla bych konkrétně na tebe dotaz... nanašla jsem nikde jak se mění terčík na bláně na kopáku. A ty v příspěvku výše píšeš, že terčíky měníš. Mohla bys mi prosím dát tip jak na to?
Bojím se abych si neudělala něco s tou blánou :-(.......
Rozhodně to nedělám jen já. ten terčík je de fakto ochrana blány (samozřejmě má svůj úkol i při tvorbě zvuku blány) a z titulu toho se rozbije dřív než blána sama....... jak sis možná všimla když si terčík instalovala, je to de fakto samolepka, tedy když jde nalepit, jde nutně i odlepit. Sice to lepidlo je opravdu pevné a celé to drží "jak židovská víra" ale s trochou zrdravého násilí to jde poměrně v pohodě odlepit a zbyde jen od lepidla umatlaný otisk na bláně. ten by asi něčím umýt šel, ale nepovažuji to za důležité, neb namístgo strženého opět nalepím nový terčík ;)

S blánou rozhodně nic neuděláš, toho se neboj. MOžná kdyby si používala nějaké ostré nástroje nebo nějaké agresivní chemikálie, tak asi jo, ale mechanickou cestou odlepování s napnutou blánou neuděláš nic :wink: Ona napnutá blána na kopáku odolává velkým mechanickým silám...... klidně si na to můžeš sama stoupnout (bosýma nohama - jehlové podpadky prosím zout :twisted: ) a skvěle tě to udrží :idea:
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“