Orientace na hmatníku

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
misadlouhy

Orientace na hmatníku

Příspěvek od misadlouhy »

Anglická říkanka pro zapamatování si not na kytaře (na pražcích 0 a 12):

Emu honil opici s vrtačkou ale klopítnul o poplenici ..ze které se vykutálelo dítě dlabající žížalu. :lol:

An Emu was chasing an Ape with a Drill but tripped over a Garbage can...out popped a Baby eating an Earthworm.

http://www.learnclassicalguitar.com/guitar-note.html

tohle se může hodit:
Obrázek

a tohle taky (vytisknout, slepit):
http://www.learnclassicalguitar.com/sup ... r-note.pdf

umím si představit takovou nějakou elektronickou pomůcku ve tvaru kytary, na které když zmáčknete příslušné políčko, řekne vám to notu a dá se tam nastavit podlazování atd. Nebo alespoň dřevěnou s odsunovatelnými políčky pro běžné nalazení.

možná dobrý business nápad ne? :)

já jsem si CD popisovačem napsal z horní strany krku k pražcům 1-12 tóny jak jdou popořadě na pražci shora dolů, no uvidíme jestli mi to pomůže :wink:
Norman ST 40 folk
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

A česká je Emil hodil granát do atomové elektrárny :wink:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Orientace na hmatníku

Příspěvek od Nero »

misadlouhy píše: já jsem si CD popisovačem napsal z horní strany krku k pražcům 1-12 tóny jak jdou popořadě na pražci shora dolů, no uvidíme jestli mi to pomůže :wink:
Uploadni nějaký foto... :D
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
misadlouhy

Nero píše:
misadlouhy píše: já jsem si CD popisovačem napsal z horní strany krku k pražcům 1-12 tóny jak jdou popořadě na pražci shora dolů, no uvidíme jestli mi to pomůže :wink:
Uploadni nějaký foto... :D
jo to teď nepůjde, PCčko, foťák atd. mám v praze a teď jsem přes vánoce doma jen s notebookem

ale vypadá to nějak takhle:

|| ....políčko č.1..... | ....políčko č.2.... | ....políčko č.3.... | .....atd. (až po 11 pole, 12té je jasné a pak je to stejné jako od prvního)
.. F A# D# G# C F .. F# H E A C# F# .. G C F A# D G

mám epiphonku tak tam má takový bílý lemování na které se to vejde
Obrázek
(to není má kytara)

no moc dlouho to asi nevydrží, chtělo by to přelakovat, ale to se mi zase nechce. Nechám ten fix jen zaschnout
Norman ST 40 folk
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To je fakt nechutná prasárna, promin... V životě bych si na kytaru nepsal kde mám co hrát... :D
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

wow :shock: neni ten popisovač červnený? :D
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
misadlouhy

Caggan píše:

wow :shock: neni ten popisovač červnený? :D
ale kdepak, černý a prasárna to není, a není tam psaný co máš kde hrát ale co je jaký tón kde zač

hned mám dobrý pocit že kouknu a vidím který tón mi to pod prstem zní :wink:
Norman ST 40 folk
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To vyjde nastejno... Já nevím, ale když hraju, tak se nekoukám kde, natož na hmatník, kde bych si mohl přečíst co hraju...

PetrPeter 1975 - 2008
misadlouhy

Nero píše:To vyjde nastejno... Já nevím, ale když hraju, tak se nekoukám kde, natož na hmatník, kde bych si mohl přečíst co hraju...
Nero, na učení to je (bude, může být) dobré
Norman ST 40 folk
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To beru, ale po naučení bych bejt tebou rychle mazal pro líh a sundal to dolů... :wink:

Jinak, pokud se z toho něco naučíš, máš můj obdiv, protože pokud se učím něco brnkat a ještě mám koukat na kraj hmatníku co hraju a zapamatovat si to, trochu obtížné...

PetrPeter 1975 - 2008
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

misadlouhy píše:mám epiphonku tak tam má takový bílý lemování na které se to vejde
Tak takovéhle tečky usnadňující orientaci na hmatníku má i Cort Z42. Ty ale asi lihem nesundám. :)
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

moc dlouho to tam nevydrží napsaný... když sem poprvé držel kytaru tka sem si k tečkám pro rychlejší orientaci připsal i čísla pražce, 3,5,7,9,12 .. divím se že sem to ptořeboval ale smázlo se to samo asi do týdne protože sem ještě mívával palec nad krkem :)
Alcarmo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alcarmo »

Já měl dřív taky číselně značený pražce, ted to nemůžu pochopit :D
caroline22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od caroline22 »

tak třeba takový Paul Simonon z clash dyž začínal tak měl napsané noty normálně na hmatníku :lol:
Obrázek

every evening's friday, every morning's monday...
...YOU MOTHERFUCKERS YOU'LL SING SOMEDAY!
impact

Příspěvek od impact »

Je skoro jednodussi se to naucit. Jak jdou pismenka za sebou v abecede asi vis. pro predstavu:

A B C D E F G

mezi kazdymi dvema pismenky je dva prazce (dva pultony) mezera, krome BC a EF, mezi BC a EF je jen jeden prazec (jeden pulton).

dale pak # zname o jeden pulton vys, b znamena o jeden pulton niz

Takze cele i s pultony je to A A#/Bb B C C#/Db D D#/Eb E F F#/Gb G G#/Ab a pak zase A a tak dal. Na nejtlustsi strune zacnes od E.

prvni prazec F (protoze mezi E a F je jen pulton)
druhy prazec F# (nebo Gb, je to to samy - bud F o pulton vys, nebo G o pulton niz)
treti prazec G
ctvrty prazec G# (nebo Ab)
paty prazec A
sesty prazec A# (nebo Bb)
sedmy prazec B
osmy prazec C (protoze mezi B a C je jen pulton, jeden prazec)
devaty prazec C# (nebo Db)
desaty prazec D
jedenacty prazec D# (nebo Eb)
dvanacty prazec E

Od 12. prazce se to opakuje.

Stejne tak si muzes dat dohromady noty na strune A, druhe nejtlustsi. Tyhle dve struny je dobry naucit se nazpamet.

U struny D lze vyuzit maly trik. Ton na strune D odpovida tonu, ktera je strune E o dva prazce niz. Cili pokud hraju ton na patem prazci struny D a chci vedet, co to je, tak se podivam na (uz naucenou) strunu E, treti prazec a vidim, ze je to ton G.

Stejny trik lze uzit u not na strune G, akorat se koukam o dva prazce niz na strunu A.

A podobny trik lze pouzit i dvou nejtencich strun, akorat se musim podivat o dve struny a TRI prazce niz.

(poznamka: z historickych duvodu se obvykle v Cesku uziva misto B pismenko H, ale s H to neni tak prehledny)
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
misadlouhy

haha, zvítězil jsem

tenkou průsvitnou lepící páskou jsem názvy not přelepil jedním podlouhlým tahem zároveň s okrajem hmatníku a žiletkou jsem jemně z druhé strany podélně zároveň s bílým lemováním izolepu ořízl, takže nyní je stav zakonzervován, při dotyku není nijak cítit, že tam proužek izolepy je a když se toho budu chtít zbavit, tak jen odlepím a krk očistím (asi hadříkem, možná prontem nebo něčím podobným).
Norman ST 40 folk
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

misadlouhy píše:haha, zvítězil jsem

tenkou průsvitnou lepící páskou jsem názvy not přelepil jedním podlouhlým tahem zároveň s okrajem hmatníku a žiletkou jsem jemně z druhé strany podélně zároveň s bílým lemováním izolepu ořízl, takže nyní je stav zakonzervován, při dotyku není nijak cítit, že tam proužek izolepy je a když se toho budu chtít zbavit, tak jen odlepím a krk očistím (asi hadříkem, možná prontem nebo něčím podobným).
Přijde mi, že jednodušší než si vymýšlet berličky je se to naučit. A to se netýká jen orientace na hmatníku, ale třeba i transponování apod...
misadlouhy

Nesst píše:
misadlouhy píše:haha, zvítězil jsem

Přijde mi, že jednodušší než si vymýšlet berličky je se to naučit. A to se netýká jen orientace na hmatníku, ale třeba i transponování apod...
Já si myslím opak - jednodušší je vymýšlet berličky než se to naučit nazpaměť.
Norman ST 40 folk
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

misadlouhy píše:
Nesst píše: Přijde mi, že jednodušší než si vymýšlet berličky je se to naučit. A to se netýká jen orientace na hmatníku, ale třeba i transponování apod...
Já si myslím opak - jednodušší je vymýšlet berličky než se to naučit nazpaměť.
Ne, to není jednodušší, to je lenost...

PetrPeter 1975 - 2008
Martin656

Příspěvek od Martin656 »

jj taky si myslim ze je to lenost
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“