Zdravím
potřeboval bych pomoc,jak správně zapojit kompresor/limiter ?
Mám zapojenej mikrofon do mixpultu yamaha mg 102c a ten zapojenej do lexicon lambdy..vůbec nevím kam stim kompresorem jestli do zvukovky nějak nebo do mixáku ? díky
Ale nechám si nejdřív poradit =)
Furt jen nevím co za kabel a kam přesně sním ? do mixáku pod mikrofon do line zástrčky pro jack 6.3 ? nebo níž do insert ?
Naposledy upravil(a) MilanT dne 1.12.2013 16:27, celkem upraveno 1 x.
Důvod:Sloučil jsem ti dva příspěvky psané za sebou. Nauč se používat tlačítko UPRAVIT. Díky.
Jak napsal pavlii, tak do insertu. U kompresoru je důležité mít ho co nejvíc na začátku signálové cesty, ať nezesiluje šumy a brumy aparátu samotného a na to je nejlepší právě insert, protože je (většinou) hned za vstupním zesilovačem. Prostě, ten předzesilovač zesílí mic na linkovou úroveň a můžeš to rovnou komprimovat. Obvody, které nejvíce šumí, jako korekce atd. jsou pak až za kompresorem.
A kabel je IMHO nejlepší si z kvalitního materiálu udělat. Střez se levných kabelů z Planeo, OK a podobných verbežáren, většinou postrádají kvalitní stínění.
EDIT: Jo, ono je taky důležité CO tím mikrákem bereš. Pro skoro všechno platí to, co jsem tady napsal, u zpěvu to může být i jinak, tam se kolikrát vyplatí dát ekvalizér ještě PŘED kompresor, trochu ubrat středobasy (okolo 200 Hz) a pak to dohnat na korekcích na pultu, pokud jsou sweep a dají se nastavit tak nízko.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf) Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.