základy k MIDI a Cakewalk SONAR x1 LE

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
music841

základy k MIDI a Cakewalk SONAR x1 LE

Příspěvek od music841 »

Zdravím,
Předem vás chci poprosit o trpělivost se mnou a upozornit že moje vyjadřovací schopnosti a rozhled v MIDI zařízeních není tak velký. Sice jsem si něco našla, ale většinu nenašla. Třeba co všechno budu potřebovat na nahrávání. Mám notebook, ale externí zvukovou kartu nemám. Co myslíte, Musím jí nutně mít? Bude to dobrá kvalita i bez ní? Další věc která mě trápí- Nedávno jsem si koupila mikrofon a k tomu dostala software " Cakewalk SONAR X1 LE" a tak přemýšlím jestli si musím kupovat další software na nahrávání MIDI, když už doma nějaký mám. Mé požadavky na software jsou takové, abych mohla s MIDI keyboardem (M - Audio Oxygen 61) nahrávat , nějak se dostala k efektům a při nahrávání i normálně bez nahrávání se slyšela co hraju (snad mě chápete). Tak mě to zajímalo, až jsem našla pár videí na YouTube. Ovšem u nich se ten program jmenuje "SONAR X1" a ten můj "SONAR X1 LE". Proč je tam to LE, je to snad nějaká levnější nebo omezená verze, nebo je to jedno? Kdyby tenhle můj program nezvládl mé požadavky. Neznáte nějaký levný program který by to zvládl?
To bude asi vše. Doufám že nikoho můj dotaz nenaštval a nikdo si u něj neklepal na čelo :roll: . Snad mi někdo zodpoví mé (doufám nenáročné) otázky. Všem moc děkuju.
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Re: základy k MIDI a Cakewalk SONAR x1 LE

Příspěvek od Microdesignum »

Na zvukovku v notebooku jde nahrávat, pokud má audio vstup, ale asi to nebude žádná kvalita. Ale o moc větší kvalita to nebude ani u nějaké levné externí zvukovky.
Cakewalk umí normálně nahrávat MIDI i audio stopy. Sonar LE je něco jako Light Edition a oproti plné verzi má vypnuté některé nepodstatné funkce jako třeba editaci videa. To platí v mojí starší verzi Sonaru. V X1 to je možná trochu jinak.
Mimochodem, jak máte propojený ten mikrofon s počítačem?
MIDI ovladače Microdesignum pomáhají k pohodlnému ovládání hudební techniky.
www.microdesignum.cz
jung

Příspěvek od jung »

Když jsem zhruba před rokem zkoušel Sonar X1 LE, řídil jsem se tímto manualem s X1:
http://www.cakewalk.com/Support/kb/read ... 2007013228.
Zhruba odpovídal verzi LE. Držím Ti palce při učení :)
music841

Příspěvek od music841 »

Děkuju vám všem. Mikrofon (Samson G-track) je propojen s počítačem přes USB. Má zabudovanou zvukovou kartu.
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Microdesignum »

To je zajímavé vybavení, asi to nebude úplně profesionální kvalita, ale na domácí nahrávání to asi stačí - není potřeba mix.
Jenom pozor na dvě věci: Ten mikrofon má napájení z USB a nemá konektor pro jiné napájení, takže bude náchylný na digitální šum, který se do něj může dostat právě po tom napájení z počítače. To nezáleží ani tak na tom mikrofonu, ale hlavně na tom, jak to má vyřešené počítač. Měl jsem dříve notebook, který měl špatně vyfiltrované napájení do USB a s ním nešlo externí zvukovku použít při napájení z USB. U novějšího notebooku to je teď podstatně lepší.
Další věc - takovéto USB hračky mívají velkou latenci, tedy zpoždění nahrávky. V Cakewalku se dá někde nastavit korekce zpoždění, nebo prostě každou nahrávku ručně posunout o několik milisekund směrem k začátku skladby.
MIDI ovladače Microdesignum pomáhají k pohodlnému ovládání hudební techniky.
www.microdesignum.cz
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Microdesignum píše:Další věc - takovéto USB hračky mívají velkou latenci, tedy zpoždění nahrávky. V Cakewalku se dá někde nastavit korekce zpoždění, nebo prostě každou nahrávku ručně posunout o několik milisekund směrem k začátku skladby.
Pozor na to a neplést pojmy s dojmy - velikost latence (=velikost audio bufferu zvukové karty) nijak neovlivňuje nahrávaný materiál co se pozice týče! Už jsme to několikrát probírali na tomto i jiných fórech; obvyklý protiargument je, že dotyčný "to musí ale pokaždé dělat", myšleno to posouvání. To je ale jiná věc - v systému je něco špatně (obvykle komunikace DAW <-> ovladač zvukovky). Je-li vše správně od výrobců naprogramováno, žádné podobné špumprnágle nejsou potřeba. Pokud se ten systém nicméně takto chová, je nejvyšší čas přemýšlet o výměně něčeho (zvukovka, DAW).

A ještě neglobalizovat pseudosouvislost "latence a USB" 8)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“