Univerzální mikrofon
Pravidla fóra
Univerzální mikrofon
Rozhodl jsem se, že si jako alternativu k direct nahrávání všemožných multiefektů pořídím mikrofon.
Nikdy jsem s mikrofony nepracoval.
Jediný mikrofon, který pravidelně vídám a který se mi líbí je Shure SM 57.
Mé priority jsou:
Snímaní komba, případně reproboxu.Z těchto situací znám SM 57.
Snímání hlasu. Dnes jsem si po příchodu domů pouštěl různou hudbu, u jednoho tracku jsem se zastavil. Do iPadu jsem zapojil sluchátka, v Garagebandu jsem monitoroval hlas, z internetu jsem pouštěl track s textem. Zjistil jsem, že pokud slyším zpěv pouze ze sluchátek, tedy bez zdvojení, je mi příjemný. Mé předchozí zkušenosti jsou jen z hudební výchovy, kde jsem velmi tápal.
Snímání elektro/akustické kytary, případně jiných nástrojů. Čas od času něco nahrávám na elektroakustiku, chtěl bych zkusit kombinaci zvuku snímače a mikrofonu.
Snímaní bizarních nástorojů, jako třeba hang či cajon.
Rozpočtově to vidím na cenu bazarové SM 57.
Existuje levnější alternativa k SM 57?
Který mikrofon považujete za univerzální vzhledem k mým požadavkům?
Edit: Pop filtr, kabel a stojan beru jako samozřejmost.
Nikdy jsem s mikrofony nepracoval.
Jediný mikrofon, který pravidelně vídám a který se mi líbí je Shure SM 57.
Mé priority jsou:
Snímaní komba, případně reproboxu.Z těchto situací znám SM 57.
Snímání hlasu. Dnes jsem si po příchodu domů pouštěl různou hudbu, u jednoho tracku jsem se zastavil. Do iPadu jsem zapojil sluchátka, v Garagebandu jsem monitoroval hlas, z internetu jsem pouštěl track s textem. Zjistil jsem, že pokud slyším zpěv pouze ze sluchátek, tedy bez zdvojení, je mi příjemný. Mé předchozí zkušenosti jsou jen z hudební výchovy, kde jsem velmi tápal.
Snímání elektro/akustické kytary, případně jiných nástrojů. Čas od času něco nahrávám na elektroakustiku, chtěl bych zkusit kombinaci zvuku snímače a mikrofonu.
Snímaní bizarních nástorojů, jako třeba hang či cajon.
Rozpočtově to vidím na cenu bazarové SM 57.
Existuje levnější alternativa k SM 57?
Který mikrofon považujete za univerzální vzhledem k mým požadavkům?
Edit: Pop filtr, kabel a stojan beru jako samozřejmost.
Re: Univerzální mikrofon
No za univerzálny by som považoval SM7B, ale to už je iná cena. SM57 je fajn, ale neviem ako by sa správal k hovorenému slovu.
- Jens Ludwig
- Odborník
správať sa bude v pohodě.... 
jinak na spoustu hore vyjmenovaných aplikací se dá v klidu použít kdejaký kondenzátor - v porovnání cena/výkon je hodně zapomínanej Behringer B2-Pro
jinak na spoustu hore vyjmenovaných aplikací se dá v klidu použít kdejaký kondenzátor - v porovnání cena/výkon je hodně zapomínanej Behringer B2-Pro
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
- Konipas
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/metalkonipas
- Kontaktovat uživatele:
Moje hledání se asi nejvíce blíží tomuhle tématu. Hledám taky nějaký více méně univerzální kousek, ale ani ne tak na mluvené slovo, jako spíš na nástroje.
Hraju totiž na bicí a občas natočím svojí hru, hodím k tomu v počítači tu originální písničku a hodím to na youtube. Zvuk z toho leze asi takovej celkem fujkózní, ale aspoň je slyšet, co hraju, takže budiž. Nahrávám to totiž kamerou i obraz i zvuk, takže kvalita zvuku se ani očekávat nedá. Ale naštěstí mám všechny bubny vždycky aspoň trochu utlumený vůči přeznívání a navíc celá zkušebna má asi 3 x 4 metry a podlaha, strop i všechny stěny jsou pokryté koberci, tudíž jsou údery alespoň konkrétní, žádná ozvěna nebo nepříznivé dozvuky moc nenastávají a kamera to překvapivě dobře zvládá, rozhodně předčila moje očekávání.
Teď se ale začínám pomalu věnovat zvukařině, budu shánět první menší mixák a k němu sháním i první univerzální mikrofón (ideálně tak do 2000), kterej by to dokázal nahrát líp, než mikrák z kamery. časem pak určitě dokoupím basovej mikrofón a ten univerzální bych pak používal jako jeden samostatný overhead na zbytek sady. Do té doby bych ho měl samostatnej před soupravou, kterej by to bral prostě všechno no :/ ale jak říkám, nehledám špičkovej zvuk, spíš nějakej jednoduchej, použitelnej a levnej způsob na nahrávání videí, nebo třeba kapelovejch pracovních nahrávek a tak.
Plus jsem teda ještě kytarista, takže kdyby to zvládlo alespoň zhruba nahrát i kombo, tak budu jenom rád, ale zase, neočekávám žádnej zázrak - už jenom proto, že mám modelingový kombo za pár korun
Ale zase, ať se z toho dá alespoň poznat, co hraju
To samý ideálně u klavíru, ale jasný, že to nemůže umět všechno žejo
Takže spíše bych prosil o rady, co si koupit, aby se to vůbec dalo poslouchat 
Hraju totiž na bicí a občas natočím svojí hru, hodím k tomu v počítači tu originální písničku a hodím to na youtube. Zvuk z toho leze asi takovej celkem fujkózní, ale aspoň je slyšet, co hraju, takže budiž. Nahrávám to totiž kamerou i obraz i zvuk, takže kvalita zvuku se ani očekávat nedá. Ale naštěstí mám všechny bubny vždycky aspoň trochu utlumený vůči přeznívání a navíc celá zkušebna má asi 3 x 4 metry a podlaha, strop i všechny stěny jsou pokryté koberci, tudíž jsou údery alespoň konkrétní, žádná ozvěna nebo nepříznivé dozvuky moc nenastávají a kamera to překvapivě dobře zvládá, rozhodně předčila moje očekávání.
Teď se ale začínám pomalu věnovat zvukařině, budu shánět první menší mixák a k němu sháním i první univerzální mikrofón (ideálně tak do 2000), kterej by to dokázal nahrát líp, než mikrák z kamery. časem pak určitě dokoupím basovej mikrofón a ten univerzální bych pak používal jako jeden samostatný overhead na zbytek sady. Do té doby bych ho měl samostatnej před soupravou, kterej by to bral prostě všechno no :/ ale jak říkám, nehledám špičkovej zvuk, spíš nějakej jednoduchej, použitelnej a levnej způsob na nahrávání videí, nebo třeba kapelovejch pracovních nahrávek a tak.
Plus jsem teda ještě kytarista, takže kdyby to zvládlo alespoň zhruba nahrát i kombo, tak budu jenom rád, ale zase, neočekávám žádnej zázrak - už jenom proto, že mám modelingový kombo za pár korun
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Z kondíků na začátek dnes už asi "klasicky": sE X1 nebo GAP mikrofony.
P.
P.
Pro tvoje účely poslouží Soundking ED 007. Ten (nebo prostě kopákový) bych pořídil určitě. Zbytek se alespoň prozatím dá ozvučit dvěma OH. Jenže se nevejdeš do 2000,- .
Leda bys pořídil 2x Soundking EH002 a použil je jako OH. Musel by sis pohrát s umístěním, ale výsledkem by byl kompromis, do jisté míry použitelný.
Ten EH002 bys pak použil na snare a koupil bys "opravdové" kondíky.
S těmito mikrofony zkušenosti mám (s ED007 i s EH002) a jsou to použitelné mikrofony za danou cenu. Že to bude lepší než z kamery, za to dám krk. Ale počítej s tím, že je to furt jen přestupní stanice díky tvojí šibeniční ceně.
Dospělý kopákový mikrofon stojí čtverku a na snare a tomy od dvou tisíc. OH to samé.
Leda bys pořídil 2x Soundking EH002 a použil je jako OH. Musel by sis pohrát s umístěním, ale výsledkem by byl kompromis, do jisté míry použitelný.
Ten EH002 bys pak použil na snare a koupil bys "opravdové" kondíky.
S těmito mikrofony zkušenosti mám (s ED007 i s EH002) a jsou to použitelné mikrofony za danou cenu. Že to bude lepší než z kamery, za to dám krk. Ale počítej s tím, že je to furt jen přestupní stanice díky tvojí šibeniční ceně.
Dospělý kopákový mikrofon stojí čtverku a na snare a tomy od dvou tisíc. OH to samé.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Mno, z vlastní zkušenosti vím, že pro tvé účely by mohl posloužit velkomembránový mikrofon Golden Age Fc1 mk2. Zkoušel jsem ho použít jako mono room mikrofon. Postavil jsem ho tak ve výšce 1 m před bicí soupravu a zachytilo to zvuk celé soupravy obstojně, alespoň pro mé účely...
Pěkně zní i na harmoniku a s pop filtrem samo i na zpěv...
Jako základ by to mohla být dobrá volba. Časem bys dokoupil druhý, k tomu nějaký pořádný stojan s protizávažím a overhedy máš pořešené
zzbar: ED 007 je za ty prachy výborný - podle mě je to zcela jistě "dospělý" kopákový mikrofon
Nemám potřebu ho měnit...
Pěkně zní i na harmoniku a s pop filtrem samo i na zpěv...
Jako základ by to mohla být dobrá volba. Časem bys dokoupil druhý, k tomu nějaký pořádný stojan s protizávažím a overhedy máš pořešené
zzbar: ED 007 je za ty prachy výborný - podle mě je to zcela jistě "dospělý" kopákový mikrofon
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30
Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30
Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Ale budeš.Marylin píše:Nemám potřebu ho měnit...
Ale jinak máš recht. Za ty prachy...
a spousta No name...
a spousta No name...
-
Letho
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Podle mě je hodně univerzál Rode M3, ikdyž je to levná elektreta.
Má zátlumovej článek, jde používat s 9V baterií...Dá se do něj zpívat a bere krom kopáku dobře snad všechny nástroje.
Ale zase to je kompromis.
LTH
Má zátlumovej článek, jde používat s 9V baterií...Dá se do něj zpívat a bere krom kopáku dobře snad všechny nástroje.
Ale zase to je kompromis.
LTH
- Konipas
- Kontaktovat uživatele:
Musím říct, že z vašich návrhů na mě udělal nejvíce dojem ten Golden age. Cenově se trochu prodraží, ale do začátku mi stačí pouze samotný a pokud budu spokojen, tak budu dokupovat a dokupovat a z dlouhodobého hlediska to vypadá jako celkem slušná investice. Napřed k němu koupím za pár měsíců něco na kopák, třeba ten Soundking ED 007, pak třeba časem další Golden age jako druhý overhead a s tím už se dá nějak pracovat. Což o to, ty EH 002 jsou pro začátek možná levnější varianta a dá se z toho možná získat celkem slušnej stereo sound, ale z dlouhodobého hlediska nevím, co bych se dvěma zpěvovými mikrofony dělal. Navíc si myslím, že ten golden age má celkem slušné využití, opravte mě, jestli se pletu, ale na elektrickou kytaru i na klavír by podle mě nemusel být úplně marný.
Ještě se chci zeptat, co si myslíte o mikrofonech z bazaru? Já nevím, jak moc jsou mikrofony spotřební zboží no, možná nějaký dynamiky vydržej všechno možný, ale nějakej použitej kondenzátor bych se kupovat bál. Ale co já vím, třeba je to jenom špatná intuice. Co myslíte?
Ještě se chci zeptat, co si myslíte o mikrofonech z bazaru? Já nevím, jak moc jsou mikrofony spotřební zboží no, možná nějaký dynamiky vydržej všechno možný, ale nějakej použitej kondenzátor bych se kupovat bál. Ale co já vím, třeba je to jenom špatná intuice. Co myslíte?
- Konipas
- Kontaktovat uživatele:
A co si myslíte o tomhle kousku? Myslíte, že by mi mohl posloužit stejně jako te Golden Age?
APEX 435
http://kytary.cz/apex-435/HN108862/
APEX 435
http://kytary.cz/apex-435/HN108862/
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Já mám tak polovinu mikrofonů bazarových a bez problémů (ono bazarový obvykle znamená "lepší sorta", takže tam po nějaké době používání, je-li s mikrofonem řádně a fajnově zacházeno, nejde o žádnou změnu parametrů...). Ovšem nakupovat bazarově kousky, které jsou i nové skoro "nejlacinější z laciných" valný smysl asi nemá.Konipas píše:...co si myslíte o mikrofonech z bazaru? ...
P.
No co bys asi? Strčil bys je ke kombu nebo k tomům (popř. snare).Konipas píše:ale z dlouhodobého hlediska nevím, co bych se dvěma zpěvovými mikrofony dělal.
a spousta No name...
a spousta No name...
zdar všem můžu doporučit trust starzz v cenové kategorii do 300 Kč je to ta nejlepší volba na zpěv s kytarou, harmoniku atd.
teda jen na nahrávání do komplu, má 3.5 jack
Cort G210
Cort Earth 70 NS
Beck 50W
Krank distortus maximus
Korg AX3G
Cort Earth 70 NS
Beck 50W
Krank distortus maximus
Korg AX3G
-
Letho
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
IMHO univerzální mikrofon nikdy nebude levný.Must4f píše:zdar všem můžu doporučit trust starzz v cenové kategorii do 300 Kč je to ta nejlepší volba na zpěv s kytarou, harmoniku atd.
Dle mého názoru jsou tři určující parametry univerzálnosti :
1) Co nejvíce vyrovnaná frekvenční charakteristika (podle potřeby si pak dokroutíš na EQ)
2) snese vysoký akustický tlak (což většina dynamik splňuje)
3) Ve většině případů se hodí kardiodní charakteristika, takže žádné kulové, osmičky apod...
Nezmiňuju dostatečně širokou frekvenční charakteristiku, to má snad dnes drtivá většina všech mikrofonů na (polo)profesionální užití). Dál mi přijdou irelevatní mikrofony na 3.5 mm jack, snad jedině k připojení k PC, ale to je varianta, kterou bych nikomu nedoporučil
LTH
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Na druhou stranu, trochu zjednodušenou logikou a s nadsázkou, lze říct, že takto levný mikrofon bude vždy univerzální, protože bude vše snímat stejně polovičatě.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
no jelikož rád tvořím tak sem si rok vystačil s homemade mikrofonem co mě vyšel na 13 korun
a tenhle je na domácí nahrávání jen tak pro sebe jak dělanej, a má i stojánek
a tenhle je na domácí nahrávání jen tak pro sebe jak dělanej, a má i stojánek
Cort G210
Cort Earth 70 NS
Beck 50W
Krank distortus maximus
Korg AX3G
Cort Earth 70 NS
Beck 50W
Krank distortus maximus
Korg AX3G
-
Letho
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
To je pravda.Nero píše:Na druhou stranu, trochu zjednodušenou logikou a s nadsázkou, lze říct, že takto levný mikrofon bude vždy univerzální, protože bude vše snímat stejně polovičatě.
Ale z těch opravdu nejlevnějších žádný nesplňuje ty tři kritéria (pokud vím), čili když se pokusíš levným kouskem nahrát nějaké mluvené slovo a pak stejným nazvučit např. kvalitní akustickou kytaru, tak spíš až na kytaře poznáš, že něco není v pořádku - čili bude vše snímat trochu jinak.
LTH
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ale jo - pro tvorbu "náhledů" a nápadů - proč ne.
P.
P.
- Konipas
- Kontaktovat uživatele:
Vzal jsem ten kondenzátorovej Golden Agefc1 mk2, tak jsem zvědavej, co se mi z toho povede všechno vytáhnout. časem ještě dokoupím něco do kopáku, zatím si ale snad vystačím jenom s tímhle.