Plechový Hi-hat k elektronickým bicím

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
nowacki

Plechový Hi-hat k elektronickým bicím

Příspěvek od nowacki »

Ahoj všichni. Rád bych znal váš názor na nápad, který bych rád zrealizoval. Mám elektronické bicí s orig. ozvučením, Yamaha 400-ková řada. Spokojenost, nicméně hra na hi-hat se z principu reálu neblíží. Nejde o zvuk, ale o způsob hry a možnosti. Napadlo mně proto, postavit k té soupravě normální stojan s hi-hat činelem. Ovšem mám obavy, že normální činel bude příliš hlasitý, přeci jenom ty elektriky hraju ne úplně moc nahlas. Činel můžu něčím zatlumit, ale mám ještě jeden nápad. Ne úplně můj. V jednom z vláken zde se někdo zmínil, že hraje na 13-palcový hi-hat. Sice z jiných důvodů, ale psal tam, že je tišší než 14-palcový. A tak mně napadlo, se tu poptat, zda je reálné předpokládat, že zakoupením 13-ky by ta hlasitost byla nějak výrazněji nižší. Já bych nakonec asi tu 13-ku volil i proto, že by jaksi rozměrově k té soupravě lépe sedla, ale to není podstatné. Mám to samozřejmě jen na domácí cvičení, ale nerad bych udělal nějakou zbytečnou chybu. Myslím ale, že ta 14-ka by ty moje reproduktory přehlušila... Díky za názory.

Ještě k tomu doplním, že elektronickou hajtku, nějakou šlapací s reálným ovládáním, samozřejmě sehnat jde, ale to jsou násobky ceny, které stojí normální plechy, takže touhle cestou se vydat nechci.
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Re: Plechový Hi-hat k elektronickým bicím

Příspěvek od necibici »

13ka hajtka je dobra volba,ale necekej vyrazne mensi hlasitost,zalezi spis na typu. Volil bych medium a nebo jestli nemas penize,tak klidne mosaz,na tenhle ucel bude stacit.
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
monty25

Příspěvek od monty25 »

Doma když cvičím tak mám činely z elektrik a když musím brát bicí na kšeft beru si normální plechy! 8)
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Vždyť taky jó,v tom problém nevidim,tak to dělaj všichni,ale on se ptá na hlasitost při cvičení a to nemůžu posoudit..
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
nowacki

Příspěvek od nowacki »

Díky za názor. Jen mně to potvrdilo, že to zkusím s tou 13-kou. Hajtka je nástroj sám o sobě, tak věřím, že si s tím vyhraju. No a kdyby to moc zvučelo, tak jí zkrátka trochu zatlumím, to zase na tu techniku hry nebude mít vliv...
Konipas
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/metalkonipas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konipas »

Kdysi jsem viděl v prodejně bici.cz takový děravý činely, co vypadaly jako cedníky. Byly elektrický ale zároveň vydávaly takovovej tichej čineloidní zvuk s krátkym dozvukem. Zkusím se po nich kouknout, ale nevím, jestli se ještě prodávají.
José

Příspěvek od José »

Kamarád má na cvičení přes normální hajtku starý triko a cvičí s tím v klídku v paneláku, ovšem ovlivnění hry jako případný basák či kytarista neposoudím..
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

José píše:Kamarád má na cvičení přes normální hajtku starý triko a cvičí s tím v klídku v paneláku, ovšem ovlivnění hry jako případný basák či kytarista neposoudím..
Tak pokud si někdo přez klasickou plechovou hajtku dá jakýkoliv "hadr" pak už má k technice hry blíže ta elektronická - pad z gumy! Textilie na plechu poměrně brzdí větší část energie, mění zásadně odskok, atd..... myslím že tohle není cesta :?
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
José

Příspěvek od José »

Zkoušel jsem to a není to tak, i přes ono tenké tričko mi odskok přijde podobnější (teda nevím co je to za ty el. bicí, asi nic moc), ale je pravda, že kupovat plech, aby si člověk přes něj hodil triko, je nesmysl..
(Ovšem na bicí mám naťukáno jen pár hodin, takže posouzení ode mě není směrodatné..)
Medák
Bandzone: http://bandzone.cz/prvnihore
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Medák »

Konipas píše:Kdysi jsem viděl v prodejně bici.cz takový děravý činely, co vypadaly jako cedníky. Byly elektrický ale zároveň vydávaly takovovej tichej čineloidní zvuk s krátkym dozvukem. Zkusím se po nich kouknout, ale nevím, jestli se ještě prodávají.
Asi myslíš Zildjian Gen16:
http://www.keymusic.com/gfx_productcode ... t-Pair.jpg
Fořt

Příspěvek od Fořt »

A proč nepoužít něco, co je na to přímo určené? Kromě setu tlumítek na více činelů se za přijatelný peníz dají koupit jen tlumítka na HH:
http://www.bici.cz/Bici/Blany-a-tlumitk ... RB-22170-B
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Fořt píše:A proč nepoužít něco, co je na to přímo určené? Kromě setu tlumítek na více činelů se za přijatelný peníz dají koupit jen tlumítka na HH:
http://www.bici.cz/Bici/Blany-a-tlumitk ... RB-22170-B
Tím si krásně Fořte uzavřel kruh:) Kolegoovi se nelíbilo bouchat do gumy hajtkového padu s tím, že otloukat gumuje hodně jiné, než plechovou hajtku. Přez všemožné nápady a udělátka se to posunulo tam, že klasické plechy hajtky a na to gumové tlumítko, tedy hráč bouchá do gumy!!!!! :? To se nabízí pak otázka, jestli nestačí ty hajtkové plechy a stojan prodat, tlumítko z pryže na to nekupovat a vrátit se k původnímu gumovému padu! jenže bouchat do gumy je výrazně rozdílné, než bouchat do plechové hajtky.........

http://www.youtube.com/watch?v=c7sO6NXwHvo :twisted: :D
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Fořt

Příspěvek od Fořt »

A proč by musel bouchat do gumy? Já otom sice prd vím, ale kdybych si to tlumítko vhodněnatočil, tak přece do gumy nebouchám,ne? Jak na to koukám, má to 2 část, jedna (to kolečko) se podle mě dá mezi činely a druhá (ta výseč) na horní, s tím, že ji klidně můžu otočit od sebe a bouchat do plechu. Nebo ne?
Edit: Podle obrázků to sice vypadá, že se bouchá do gumy, ale fungovat jako tlumítko by to přece mělo i otočené? Dost přece dělá i použití nevhodných filcek nebo jejich utažení. No ale jinak píšou, že se zachová autentický odskok ... :wink: Možná to přece jen bude blíž než celogumová HH, už i kvůli akci při otevírání/zavírání? Myslím, že tam směřoval původní dotaz a důvod, proč byl zadán.
Triko je samozřejmě nejlevnější řešení.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

FOŘTe, nemyslím to nijak zle..... ale to co dělá hajtka při otevírání a zavírání zabiješ tou gumou mezi činely.... a pak tu výseč na vrchní činel, ať otočíš kamkoliv, tak samozřejmě že volně položená na top činelu tlumí, nicméně po pár úderech se spolehlivě otočí do místa kde se do hajtky tluče. Má to co dělat s prostou fyzikou, neb činely hajtky nikdy při úderu nejsou vodorovně ale vždy tročku při úderu přikloněné k hráči. A gravitace je prostě prevít co neošvindluješ.....;)

každopádně já sále nechápu, proč by měla tázanému vadit elektronická hajtka, když mu nevadí elektrické bubny jako takové. Rozdíl v technice hry je tam také a velmi podobný!
Fořt

Příspěvek od Fořt »

No jo, tak jo ... Gravitaci bych se pokusil ošulit lepící páskou, ale OK, nepřu se ... :wink:
Asi by se dalo na spodní činel nalepit něco z jeho spodní strany, ne? Ny YT jsem viděl použití Moongelu na činely, ale je fakt, že to spíš jen mění barvu a dozvuk ...
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Lepící pásku jsem zavrhla. na levné mosazi by asi ani gafa moc nedržela (mastná slitina) a na kvalitní činel lepit pásku je z kategorie prasečin :evil:
Moongel a takovéhle věci fungují, ale jak správně odhaduješ, spíše přitlumují, než že tlumí;)

Jinak mezi tím jsem si zpříjemnila poppoledne koukáním na video.... dám jej se, neb je trošku i k tématu... na bliších záběrech hajtky je vidět, že i při ne razantním úderu se to prostě přikloní k hráši. A Gavin Harrison není žádný velký ranař;)
http://www.youtube.com/watch?v=8vl0zRso ... ture=share
pehve

Příspěvek od pehve »

krásný, ty Sonory, káčko hajtka má nádherný zvuk, je hodně hlasitá
nowacki

Příspěvek od nowacki »

Ahoj, jenom pro informaci. Jak napsala Monika výše ... skutečně nakonec bylo lepší stojan a činel vrátit a vrátit se k bouchání do gumy. Důvod: I když už jsem na akustiky hrál, neuvědomil jsem si jak moc jsou skutečné plechy hlasité. V kontextu celé soupravy to působilo úplně jinak. Ačkoliv mám originál nazvučení k té Yamaze, tak ten hi-hat to všechno přehlušil. Prostě to nebyl dobrý nápad, tak kdyby to ještě někdo chtěl zkusit, nedělejte to.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

nowacki píše:Ahoj, jenom pro informaci. Jak napsala Monika výše ... skutečně nakonec bylo lepší stojan a činel vrátit a vrátit se k bouchání do gumy. Důvod: I když už jsem na akustiky hrál, neuvědomil jsem si jak moc jsou skutečné plechy hlasité. V kontextu celé soupravy to působilo úplně jinak. Ačkoliv mám originál nazvučení k té Yamaze, tak ten hi-hat to všechno přehlušil. Prostě to nebyl dobrý nápad, tak kdyby to ještě někdo chtěl zkusit, nedělejte to.
Jj..... dík :wink: Tuhle zkušenost už jsem udělala kdysi taky....... ale kdyby mi to někdo rozmlouval, stejně bych to zkusila abych přišla na to jak málo praktické to je a vrátila věci zpět 8)
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“