chtěl bych se zeptat co by bylo jednodušší se naučit na basu nebo na kytaru? No je mi 19 a nějak mě to začalo táhnout k base, i když neumím na žádný hudební nástroj
Basa nebo kytara?
Pravidla fóra
Basa nebo kytara?
Zdravím,
chtěl bych se zeptat co by bylo jednodušší se naučit na basu nebo na kytaru? No je mi 19 a nějak mě to začalo táhnout k base, i když neumím na žádný hudební nástroj
. No prostě co by jste doporučili pro totálního amatéra, který chce mít aspoň nějakého hudebního koníčka...
Re: Basa nebo kytara?
Jdeš na to úplně špatně. Neptej se, co je jednodušší (obojí má něco do sebe). Ptej se sebe, co by tě vlastně bavilo víc. Zajímá tě basa jen proto, že to vypadá snazší, nebo k ní opravdu tíhneš jako k nástroji? Hrát na to musíš proto, že opravdu máš k tomu nástroji nějaký vztah.
Nevím, co ti doporučit k tomu, aby ses lépe rozhodl. Podívej se na nějaký cover videa obou nástrojů u hudby, která se ti líbí. Uvidíš, co který dělá, co to obnáší. Rozhodnutí neuspěchej. Ačkoliv to vypadá jako skoro to samé, jsou to dvě naprosto odlišné věci.
Nevím, co ti doporučit k tomu, aby ses lépe rozhodl. Podívej se na nějaký cover videa obou nástrojů u hudby, která se ti líbí. Uvidíš, co který dělá, co to obnáší. Rozhodnutí neuspěchej. Ačkoliv to vypadá jako skoro to samé, jsou to dvě naprosto odlišné věci.
Zacni na kytaru. Na kytaru umi skoro kazde, prijde mi to jako takovy "zakladni nastroj". Navic si s nim uzijes mnohem vic srandy. A pak treba zjistis, kdyz budes treba zakladat kapelu, ze by te vic bavilo tvrdit muziku (jako to bylo u me) a chytnes do ruky basu (ten prechod z kytary na basu je mnohem snadnejsi nez naopak). 
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Nic není jednodušší. Vyber nástroj, na který bys hrál raději ( případně který držíš, když si představuješ, že stojíš před plným stadionem fanoušků
)
Pořizovací náklady pro začátečníka jsou dost podobné a jediný rozdíl je asi v tom, že na kytaru si zahraješ i sám, nebo na ní někoho doprovodíš. Basa bez hraní v kapele není dlouhodobě zábavný nástroj.
Pořizovací náklady pro začátečníka jsou dost podobné a jediný rozdíl je asi v tom, že na kytaru si zahraješ i sám, nebo na ní někoho doprovodíš. Basa bez hraní v kapele není dlouhodobě zábavný nástroj.
Naposledy upravil(a) Jazzman dne 24.12.2013 13:22, celkem upraveno 1 x.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Souhlasím, to je asi ten nejzásadnější argument pro člověka, kterému je v tomhle okamžiku asi jedno, co si vezme.Jazzman píše:jediný rozdíl je asi v tom, že na kytaru si zahraješ i sám, nebo na ní někoho doprovodí. Basa bez hraní v kapele není dlouhodobě zábavný nástroj.
Oba ty nástroje mají něco do sebe a v podstatě ti nic nebrání se časem naučit hrát na oba dva. Jak psal kiwi, z kytary na basu se ti bude přecházet lépe než naopak, na druhou stranu, pokud tě láká basa, není důvod začínat kytarou.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Stejné dilema se tady už řešilo - elektricke-kytary/kytara-nebo-baskytara-t34838.html
Ale baskytaristům to tady ponechám.
Zrovna takové ukázkové téma s jazzymem v akci.MilanT píše:Stejné dilema se tady už řešilo - elektricke-kytary/kytara-nebo-baskytara-t34838.html
To je fakt, ale když seJazzman píše:. Basa bez hraní v kapele není dlouhodobě zábavný nástroj.
A když není po ruce momentálně kapela, pustit si oblíbený žánr z CD a hrát s nimi.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
- Nero
- Rádce
Moone, ale to platí snad pro každý nástroj 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Když se někdo narodí basákem, neptá se na fóru na co hrát.To je fakt, ale když sečlověk narodí basákem
, tak to nevadí!!!
Já se také narodil jazzovým basistou a 20 let na malém městě mě to odnaučilo
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Já začal na housle, ty mne bavily hodně. Kvůlivá holkám jsem začal pak na kytaru, ovšem na španělu s nylonkami, ta mne dostala. Sám jsem si kupoval za kapesné noty a i notový papír, psal si svoje věci. Pak jsem přešel na kovové struny, bigbeat, žejo, to bylo také dobré. Ale moje první kapela potřebovala basáka. Tož moje první angažmá byl basák. A su dodneška, hodně mi basa bavila a baví. Je možno si i zahrát sám, často to dělám, nahraji si celou kapelu, všechny nástroje (dnes hraji i klávesy), jen pro sebe, pro to, co potřebuju na basu vyjádřit.
Basa je výbornej nástroj.
Záleží na tvém temperamentu, jak jsi se narodil, zda to je pro tebe to pravé.
Je to jednoduchý nástroj, který přinese spoustu radosti.
Jen dál!!!!
Basa je výbornej nástroj.
Záleží na tvém temperamentu, jak jsi se narodil, zda to je pro tebe to pravé.
Je to jednoduchý nástroj, který přinese spoustu radosti.
Jen dál!!!!
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Basa nebo kytara?
Samozřejmě! Snad to byla ode mne nadsázka, ale fakt jen malá!Nero píše:Moone, ale to platí snad pro každý nástroj
GK MB 150 S, GK MB 800
Díky za názory teďkom je jen vstřebat a vše si promyslet. Jinak díval jsem se na covery k písničkám a více se mi podobá ta basa, ale zárověň i ta kytara má něco do sebe 
Nebo dopadneš jako já. Já si pořídil docela levně elektrickou kytaru. Hrál jsem asi tři čtvrtě roku a pak jsem zjistil, že by mě víc bavila basa. Tak jsem kytaru prodal, k těm penězům něco přidal a koupil si basu.Palo píše:Díky za názory teďkom je jen vstřebat a vše si promyslet. Jinak díval jsem se na covery k písničkám a více se mi podobá ta basa, ale zárověň i ta kytara má něco do sebe
Teď sice hraju na obojí, ale vesměs ti chci říct, že když se pro jedno rozhodneš a za pár měsíců zjistíš, že ses minul nástrojem, není ještě vůbec pozdě to měnit.
Anebo dopadneš jako já
K "normálnímu" hraní (v kapele zatím žádné nejedu, ale až se dovybavím a pořádně rozcvičím, tak to nevylučuju, sem tam nějaké jamy s kamarády provádím..) mám basu, se kterou se cítím mnohem jistější v kramflekách.
No a tak nějak zjišťuju, že po večerech v poslední době cvičím víc na kytaru, než na basu a jestli to tak půjde dál, nakonec ze mně bude i docela ucházející kytarista
Ale basa je pro mě prostě srdeční záležitost a na prvním místě zůstane
V každém případě si myslím že lepší je na úplný začátek spíš kytara, co se na ni naučíš se dá přenést na basu, opačně to jde asi víc ztuha. Já se učil na kytaru, na basu jsem přešel až po asi dvou letech samouckého hraní, když jsem si ji u kámoše zkusil a chytlo mě to.
K "normálnímu" hraní (v kapele zatím žádné nejedu, ale až se dovybavím a pořádně rozcvičím, tak to nevylučuju, sem tam nějaké jamy s kamarády provádím..) mám basu, se kterou se cítím mnohem jistější v kramflekách.
No a tak nějak zjišťuju, že po večerech v poslední době cvičím víc na kytaru, než na basu a jestli to tak půjde dál, nakonec ze mně bude i docela ucházející kytarista
Ale basa je pro mě prostě srdeční záležitost a na prvním místě zůstane
V každém případě si myslím že lepší je na úplný začátek spíš kytara, co se na ni naučíš se dá přenést na basu, opačně to jde asi víc ztuha. Já se učil na kytaru, na basu jsem přešel až po asi dvou letech samouckého hraní, když jsem si ji u kámoše zkusil a chytlo mě to.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
- whisoure
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dondak
- Kontaktovat uživatele:
No řekl bych, že bude nejlepší začínat na nástroj který chceš rovnou. Když nevíš, tak zjistit. Určitě bych nedoporučoval začít na kytaru čistě z kalkulu, co kdybych pak šel na basu, tak ať je to jednodušší. Jinak z kytary budeš mít asi líp připravenou levou ruku, ale zas jalovou ruku pravou, pokud chceš hrát prsty. Teorie je stejná. Tak to vidím já..Pawlik píše:V každém případě si myslím že lepší je na úplný začátek spíš kytara, co se na ni naučíš se dá přenést na basu, opačně to jde asi víc ztuha. Já se učil na kytaru, na basu jsem přešel až po asi dvou letech samouckého hraní, když jsem si ji u kámoše zkusil a chytlo mě to.
Fender Am. Deluxe JAZZ 08'|Greco Jap. PRECISION 76´|Fender Am. Deluxe DIMENSION HH V 13'|Breedlove RETRO D/ERe 08'|Squier Affinity TELECASTER 13'|Stamar DREADNOUGHT ?? 
https://facebook.com/stevensofficialpage
Markbass LITTLE MARK TUBE|Ampeg SVT-212AV|Hartke HD210
Že jsem se k tomuhle tématu dokopal až teď... Přidám svoje zkušenosti: začínal jsem na kytaru, ale v kapele jsem začal hrát jako basák. Hodně věcí jsem se učil jako basák sice nanovo, ale ten úplnej základ - orientace na hmatníku, rozložení tónů, co je akord atd. mi dala kytara, takže za mě jo i ne. Pokud chceš hrát jenom a jenom účelově na basu a na nic jinýho, pak je volba jasná, jinak si myslim, že kytara je dobrej základ, ono se to vždycky hodí.
hOI!!!
- whisoure
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dondak
- Kontaktovat uživatele:
Ostatně jako basák co přejde na kytaru. Nevidíš struny, hmatník a tóny na něm, někdy i trsátko poprvéstepanb píše:Že jsem se k tomuhle tématu dokopal až teď... Přidám svoje zkušenosti: začínal jsem na kytaru, ale v kapele jsem začal hrát jako basák. Hodně věcí jsem se učil jako basák sice nanovo, ale ten úplnej základ - orientace na hmatníku, rozložení tónů, co je akord atd. mi dala kytara, takže za mě jo i ne. Pokud chceš hrát jenom a jenom účelově na basu a na nic jinýho, pak je volba jasná, jinak si myslim, že kytara je dobrej základ, ono se to vždycky hodí.
Fender Am. Deluxe JAZZ 08'|Greco Jap. PRECISION 76´|Fender Am. Deluxe DIMENSION HH V 13'|Breedlove RETRO D/ERe 08'|Squier Affinity TELECASTER 13'|Stamar DREADNOUGHT ?? 
Dilema.. :-(
Ahoj všichni stojím před velkým problémem.....
Neumím se rozhodnout jestli elektrickou, či basovou kytaru.
Hraji již 8 rokem na akustickou a rozhoduji se
Jeden den je to že toužím po basovce a jeden den že po elektrice ale teď k hlavní věci.
Basa se mi líbí asi víc ale bojím se že si na ni nezahraji tak jako na elektriku nějaký názor?
Děkuji všem
Neumím se rozhodnout jestli elektrickou, či basovou kytaru.
Hraji již 8 rokem na akustickou a rozhoduji se
Jeden den je to že toužím po basovce a jeden den že po elektrice ale teď k hlavní věci.
Basa se mi líbí asi víc ale bojím se že si na ni nezahraji tak jako na elektriku nějaký názor?
Děkuji všem
- Nero
- Rádce
Sloučeno se starším threadem, příště před založením hledej.
A mimochodem, basová kytara je téměř výhradně elektrická... Takže si udělej nejprve pořádek v pojmech.
A mimochodem, basová kytara je téměř výhradně elektrická... Takže si udělej nejprve pořádek v pojmech.
PetrPeter 1975 - 2008