Co vydrží kytara? :)

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
MilanT

Re: Co vydrží kytara? :)

Příspěvek od MilanT »

Tak jsme se pobavili když máme ty svátky :D a teď zase zpátky k tématu.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Já očekávám rozsáhlý fotoreport s audio ukázkami. Jinak to prohlášení postrádá smysl.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Hodně budem někde...
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Nero píše:Já očekávám rozsáhlý fotoreport s audio ukázkami. Jinak to prohlášení postrádá smysl.
Fotoreport nebude, neb nejni su takový exhibicionista, kytaru jsem ve vaně nefotil. Stačí mé prohlášení. Byla tam asi tři hodiny, prostě, aby trošku nasákla, když se tady tak blbě plkalo bez znalosti věci (jak je ostatně na foru často zvykem, adminy a mody vyjímám, to jsou hoši jaksepatří). Takže tu máme jednoho mokrého strata (olše, javor).
Fotit již není co, je navenek suchý. Uvnitř masivu to ale nadělalo paseku a elektronika je také zahnojená.
Ona ta voda není čistá, to není žádná. Ty minerály a to ostatní poněkud zablemtají aktivní plochy poťáků (a výstupního jacka). To napraví čistě mechanický pohyb, kroucení (a strkání šupsemšuptam) to očistí a vyleští.
Horší to bude se dřevem.
Korpusu se nebojím, ten si vyschne a sedne, kdyžtak se došteluje uložení tremola a konec.
Ovšem krk - na hmatníku vznikly "vlky", nestandardní tóny.
Jasně, tradiční "vlk" je dán materiálem korpusu a krku, tedy utlumení nějaké frekvence. Já to myslím tak, že se krk mírně zkroutil a nějaké pražce prostě nepražcují, je tam divný dohmat a tón skoro nezazní, resp. struna je chycena pražcem následujícím. Krk se tedy nejen zkroutil do vrtule (tomu by odpovídaly blbé tóny na jedné straně hmatníku a v určité poloze) ale i podélně zvlnil (to asi spíše hmatník - nemám masiv ala padesátá léta, mám javor krk a javor hmatník) díky nehomogenitě hmatníku (což je u dřeva přirozené).
Pomalu si to vše sedá, ale půjde to pomalu a rozhodně to nebudu honit ani sušárnou dřeva, kterou můj matroš honím, ani položením kytary na výdechy Bullerianů v dílně.
Pravděpodobně mi bude chybět dvoučárkované cis na struně e. Tam se to dnes chová nejhůře.
Kytaře se pomalu vrací sustain, ten samozřejmě namočením naprosto ztratila.
Tož tak, koloušci a plkalové.
Někdy je potřebí akce a seriosní pozorování matroše.
Abych nefrajeřil, stejně mi šlo o odpověď tazateli, který se snad bál deště nebo mrazu nebo mlhy, rosy nebo kýhočerta. Tož, tady je jedna z odpovědí. S kytarou to trošku zahýbe, no.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
p0spec

Příspěvek od p0spec »

Bohužel, Tvému prohlášení tady asi nikdo moc nevěří.

Doufám, že jsi tomu stratovi dopřál alespoň perličkovou koupel.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Víš co? Já mu to věřím. Není tu mnoho lidí, kteří by byli něčeho takového schopní a kdybych si měl na někoho takového tipnout, byl by to určitě on.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Hm, tak nacucání krku, bych čekal, že zhorší sustain. Na druhou stranu, jak moc se to mohlo za tři hodiny nacucat. Je to přecijen lakovaný.
Hele, zkoušel si tu kytaru pak vyždímat? To by mohlo způsobit to zkroucení krku. :evil:
Jinak bych řekl, že horší než vlhkost (myslim rozumná, typu mlha, déšť) nadělá paseku přímý sálavý teplo, třeba ze sluníčka. Když vidim hudebniny, kde nechávaj kytary za výlohou, tak bych se vzteknul.

Na čem teda ale vlhkost, i ta vzdušná, je dost slyšet jsou aparáty. Mam vypozorovaný, že komba hrajou hnusnějc, když je vlhkej vzduch.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

jeleniste píše:Hm, tak nacucání krku, bych čekal, že zhorší sustain. Na druhou stranu, jak moc se to mohlo za tři hodiny nacucat. Je to přecijen lakovaný.
Hele, zkoušel si tu kytaru pak vyždímat? To by mohlo způsobit to zkroucení krku. :evil:
Jinak bych řekl, že horší než vlhkost (myslim rozumná, typu mlha, déšť) nadělá paseku přímý sálavý teplo, třeba ze sluníčka. Když vidim hudebniny, kde nechávaj kytary za výlohou, tak bych se vzteknul.

Na čem teda ale vlhkost, i ta vzdušná, je dost slyšet jsou aparáty. Mam vypozorovaný, že komba hrajou hnusnějc, když je vlhkej vzduch.
Tři hoďky sou málo. To je jasný. Zas jako ždímat :) . To jsem nedělal. Dotaz zněl na déšť, rosu, mlhu, na jemnější působení.
Sálavé teplo jsem myslel ve svém plku nedávno, také se hoši (bez znalosti věci) rozhovořili. Jde o hraní u ohně a třeba v zimě. Za prdelí mínus hodně, od ohně plus docela dosti, ty rozdíly jsou sakra velké. Proto jsem ocenil (a sám sebe mírně a marně povýšil) své bambusové (a lepidlové) déčko od Yamahy. To to zvládá excellentně.
Kytary z výlohy nikomu nezávidím, zvláště ne maminám, které to kupují synům, aby jim udělaly radost a dočkaly se vděku. Hmmmmmmmmm .... to se asi nedočkají.
Vzdušná vlhkost a rosení je strašlivá věc. Vždy, když jsem zapínal Marshalla, tak jsem se modlil. Ty proudy a napětí na lampách tam nejsou zanedbatelný. Ale dycinky to přežil.

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

No, tudle konstatoval basák, že mě prej v kombu nějak jiskří. Sem mu řek, že člověk nesmí bejt uplakánek. No, když sem pak dostal od mikráku takovou tu statickou jiskřičku do frňáku, tak sem se teda pěkně lek...

Jako, ta zima, to je největší peklo na dechový nástroje, kytaru nějak doladíš, ale zkus takhle ladit dudy...
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Honzo, dostala se ti voda do tunelu k výztuze krku? Toho nabobtnání krku zevnitř versus pevná výztuha bych se bál nejvíc.
Jinak předpokládám, že jsi před a po pokusu kytaru zvážil, abys mohl poreferovat o absorbci, desorbci a výsledné hysterezi. :wink:
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

jeleniste píše:No, tudle konstatoval basák, že mě prej v kombu nějak jiskří. Sem mu řek, že člověk nesmí bejt uplakánek. No, když sem pak dostal od mikráku takovou tu statickou jiskřičku do frňáku, tak sem se teda pěkně lek...

Jako, ta zima, to je největší peklo na dechový nástroje, kytaru nějak doladíš, ale zkus takhle ladit dudy...
Jiskřičky od mikráků nejsou daný zvlhlou kytarou. To je dané uzemněním sítě, uzemněním ozvučovacího ansámblu. Kua, mi ve starym baráku svítily i kolíky!
To se může na vystoupení stát. Zmoklej stojan od mikráku je něco jako neuzemněná pračka. Vlhko, blbá zásuvka, blbej kabel, blbý obutí paní domácí (či zpěváka). Mi taky brněly na vystoupení ruce, někdy (mam kovový mikráky)
Dechy, nojono, Číp a Kašpařík nemysleli, že to budem provozovat takto. Za mlhy a mrazu.
Od Kašpaříka je nejlepčí flétna z holení kosti vod pštrosa a dlabaný housle z masivu. Hrál jsem na oboje, Vítek je hodně fajn.
MilanT píše:Honzo, dostala se ti voda do tunelu k výztuze krku? Toho nabobtnání krku zevnitř versus pevná výztuha bych se bál nejvíc.
Jinak předpokládám, že jsi před a po pokusu kytaru zvážil, abys mohl poreferovat o absorbci, desorbci a výsledné hysterezi. :wink:
To víš, že se stalo právě toto. I ta výztuha má vliv na podélné kroucení krku, nejen na prohnutí do luku.
Měřit to nebudu.
Přišel jsem o to cis na éčku.
Ale tele a strat nejlépe twangují na struně d, h (b) a g. Takže jsem spokojen. éčko jsem stejně moc nepoužíval.
Naposledy upravil(a) MilanT dne 27.12.2013 18:47, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti dva příspěvky psané za sebou. Nauč se používat tlačítko UPRAVIT. Díky.

jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

martina72 píše: Od Kašpaříka je nejlepčí flétna z holení kosti vod pštrosa a dlabaný housle z masivu. Hrál jsem na oboje, Vítek je hodně fajn.
To je ten z Karlovic, nebo to je jeho brácha? Voni jsou dva, se mě pletou. Od toho Karlovickýho mam dvojačku, jednou jsem se u něj byl i podivat. Zajímavej človíček.
jipaa

Příspěvek od jipaa »

To: martina72
OK, asi takhle, pár tvých příspěvků už jsem přečet a pochop, že se těžko věří člověku, s růžovým nickem něco takového.

1) Jestli je to pravda, není problém to dokázat. (to se neděje)
2) Jestli je to lež, je problém to dokázat. (to se děje)
Takže buďto jsi lhář, který chce být za frajera a středem pozornosti a doufá, že mu to zblajznou. (takovejch už bylo mraky) Nebo jsi ukřivděný a nedoceněný frajer v pravém slova smyslu, který nedokáže/nechce účinným způsobem prezentovat svoje nemalé činy. (neznám ani jednoho)

Možná sis toho nevšiml, ale uživatelé fóra teď nevědí, jakou hodnotu si k tobě přiřadit, nevyznají se v tobě, mají málo vypovídajících informací a tak si myslí, že jsi "Nedůvěryhodný žvanil".

Takže pokud ti záleží na tom, jak tě lidé vidí (což mimochodem obvykle úzce souvisí s tím jak vidíš ty sám sebe s oboustrannou vazbou), dokaž jim to. (a ne tím, že je oslovíš "koloušky a plkaly" - to je neseriózní)
Pochop prosím, že racionálně uvažující člověk ti nevěří protože z racionálně vypracované úvahy (viz výše) jasně připadá nejvyšší pravděpodobnost na tu možnost, že neříkáš pravdu. Proto máš růžový nick a jsme zase na začátku.

Každopádně by jsi to měl řešit protože jestli je co píšeš pravda nepřísluší ti tak úplně tvá nálepka. Doporučuju ti na nějakou dobu méně dokreslovat skutečnost a více podpírat důkazy a třeba tu jednou budeš v zasloužené pozici, kdy budeš moci oprávněně ostatní oslovovat těmi "koloušky a plkaly".

PS: Děkuji za tvou rozsáhlou odpověď, je pro mne hodnotná.
EDIT: Doufám, že to je začátek a konec OT.
Affinity Strat, Harley Benton GA5H, 112 box (Eminence Texas Heat) | Epi Viola, Hocke Bass 100
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Růžový nick je naopak výsada, že si člověk může řikat co chce a nikdo ho nemá nárok konfrontovat. Mě třeba fakta nezajímají a oceňuju martiny vybroušenou formu.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Tak, strat je zhruba tam, kde byl, (až na to cis, to ale bude spíše opotřebením konce pražce, hraji tam hodně, bylo to na vlásku a ten vlásek se namočením krku a hmatníku přehoupl do jinam). Twanguje, už zas skoro ladí, poťáky chrastí, ale omelou se pohybem, vyčistí. Takže přežil, ale nebylo to pohodlné. Nedoporučuji.
Tím výzkum končí.

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Minimálně by stálo za to říct, jaký přesně strat to byl, ať alespoň něco víme.
Tentokráte tu nebyly ani důkazy, ani sliby, vlastně vůbec nic, takže ví bůh, na čem vlastně jsme.

Každopádně, pár uživatelů už tu ty koloušky a plkaly zkoušelo, a nedopadlo to s nimi moc slavně, i když to byli mnohem znalejší a přínosnější lidé. Tudy cesta nevede.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Ale no tak, nebuď takovej. Mě koloušci připomínají mládí.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Poslední reference o namočeném stratu. Hraje velmi dobře a to cis tam zase je. Pražec je opotřebovaný, ale bylo to také tím zkrouceným krkem, který se již vrátil.
Já potřebuji na hraní suchý a pružný krk, jsem prase, které po kytaře něco chce, na stratu se krásně hraje jemné vibráto lomcováním s krkem, na tremolo a páku jsem dávno resignoval,je to tam jen kvůlivá twangu, který vám jiné kobyly a uchycení strun nedají.

Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Podotknul bych, že telecaster tremolem zpravidla nedisponuje a pokud se zmíní slovo "twang", pak určitě nejsem sám, komu se vybaví právě ten. Twang je daný hlavně množstvím výšek, které ta kytara má a rychlým náběhem tónu (čemuž tremolo rozhodně nepomáhá).
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Bummer píše:Podotknul bych, že telecaster tremolem zpravidla nedisponuje a pokud se zmíní slovo "twang", pak určitě nejsem sám, komu se vybaví právě ten. Twang je daný hlavně množstvím výšek, které ta kytara má a rychlým náběhem tónu (čemuž tremolo rozhodně nepomáhá).
souhlas, twang je dán olší a javorem a šroubovaným krkem, u strata se až člověk diví, že ho ta kytara ještě má, když je porušeno to základní, oproti teleti, kotvení strun. Přesto ho ta kytara má.
Já twang dělám i rukama, říkám, su prase a něco od kytary chci. Ale mi se to líbí.
Ovšem od LP ten twang nedostanu.

Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“