Fořt píše:Ještě k velikosti kopáku. Mám soupravu s 20", a neumím si představit, jak bych při větším řešil nastavení výšky floor tomu, protože už teď ho mám co nejvýš, jak jen délka nožek dovolí, tomy nad kopákem co nejníž, aby se nedotýkaly kopáku, a stejně se mi zdá výškový rozdíl mezi hlubším tomem (12") a floor tomem zbytečně velký. Kdyby byl menší, hrály by se mi přechody mezi nimi "hladčeji". Možná se dají koupit delší nožky? ...
zajímavé.... ty asi nejspíše stavíš soupravu do takového toho soudobého trendu všeho naprosto nasvislo a tak nějak v jedné rovině. proti gustu žádný dišputát..... mě by to tedy nevyhovovalo z mnoha důvodů, nicméně někteří to tak mají....... jestli se dají dokoupit vyšší nohy k FT netuším, mám ale pocit že nejspíše ne. jediným řešením, které mě napadá (a vlastně i když stavím soupravu jinak a FT mám podstatně níž než tomy)
/lepší foto mě nepadlo do oka - snad je ten schod mezi TT a FT zřetelný/ by bylo "překopat" FT na "zavěšený"!! Stačí přikopit takovýhle držák
http://stagg.cz/cs/produkty/stagg-rim-16-8-cr a celý kotel pak zavěsit nas rampu nebo nějaký bytelný stojan.
úvlastně sama na svými 14 a 16 FTčky přemýšlím - letmé zavěšení přecejen nechává přirozeně doznít korpus! Nohy zavrtané v korpusu to celé dost tlumí)
Fořt píše: ..........máte někdo tip na blánu na 20" kopák, aby šel naladit co nejníž? Vyřeší to jedna z nich (která?), nebo lépe obě? A vyřeší to vůbec blána? Potřeba vyššího ladění, aby menší kopák hrál, jak má, je myslím největší mínus ...
Každý buben má určitý interval, kde korpus opravdu hraje! Čím je buben kvalitnější, tím je ten interval větší, no i tak to není nějak výrazně hodně přeladitelné! Kde se nachází ten interval poznáš sám pomalým dotahováním blány, nicméně je to velice ovlivněno průměrem bubnu!!
Výběr blan pak velice výrazně ovlivní především barvu a charakter zvuku. Rezo otvor či tlumení pak spíše délku tónu a materiál korpusu a jeho síla především pak hlučnost a dozvuk. Čili i při piužití těch nejbasovějších hracích blan (EVANS EMAD, AQUARIAN SuperKick,...) prostě průměr neošulíš. I když ti 20" kopák může hrát parádně, 22" z toho prostě neuděláš...... stejně tak nás, dvaadvicítkáře basově spolehlivě přestřílí ti s 24 nebo 26" kanonem!! Tak to je a tak to vždy bude. To je právě důvod, PROČ si každý z nás volí tu kterou velikost a materiál bubnu!
Samozřejmě že existuje celkem dost těch, co blánu "podladí" až tak že "chrastí šrouby" a na úderové bláně jsou patrné vlnk a celý korpus vycpou hadry či molitanem. Ti pak docílí, pominu-li ztížené hraní díky nulovým odskokům beateru, pouze beztvaré mrtvé rány - takovéto žuchnutí bez "barvy chuti a zábachu" které ale nemá s ránou na buben nic moc společného.
Nejvíce kouzel pak s kopákem může udělat kvalitní ozvučení a dobrý zvukař..... tam někde už pouhým poslechem často může být hra na různé velikosti kopáku dost podobná.....
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "