Bicí do začátku..?

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
zzbar
Rádce

Re: Bicí do začátku..?

Příspěvek od zzbar »

Monikad píše:Našla jsem raritní foto;
Moniko, pěkné škopky, na něco takového jsem také začínal... Ale co ty lahváče pod židlí? No fuj.
Chvíli jsem si myslel, že je to moje fotka :) .
Windy: V našich začátcích (Monika, necibici, já) to bylo nepoměrně složitější s přístupem k informacím a vůbec s dostupností ke všemu, co se bicích týče. Takže jsme měli každý svoje vzory,k tomu pár kamarádů kolegů a to bylo vše. Prodavač ti neporadil, protože neměl co radit. Takže začínat na 12,13,16, 22+14xněco byla automatika.
Trochu se vrátím o par příspěvků zpět. Prosím vás, každý tu píše svoje zkušenosti a ty názory jsou čistě subjektivní. Pokud někdo koupí cokoliv jen na základně informací z fóra, tak je blázen. Každý to máme jinak, každý má jiné představy a požadavky a každý má mj. jinou výšku. Já bych třeba 22" kopák neměnil za nic na světě. Ale někdo to může mít jinak a v žádném případě netvrdím, že je to špatně. I plechovka od znojemských okurek nemusí být špatná. Jen prosím nepřikládejte fóru větší význam, než má.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

zzbar píše:[...............Trochu se vrátím o par příspěvků zpět. Prosím vás, každý tu píše svoje zkušenosti a ty názory jsou čistě subjektivní. Pokud někdo koupí cokoliv jen na základně informací z fóra, tak je blázen. Každý to máme jinak, každý má jiné představy a požadavky a každý má mj. jinou výšku. Já bych třeba 22" kopák neměnil za nic na světě. Ale někdo to může mít jinak a v žádném případě netvrdím, že je to špatně. I plechovka od znojemských okurek nemusí být špatná. Jen prosím nepřikládejte fóru větší význam, než má.

PŘESNĚ TAK! Zkušenosti i rady všech zkušenějších kolegů, rádců, moderátorů,..... vše má určitou váhu podpořenou nějkou znalostí nebo zkušeností, ovšem vyhodnocenou subjektivním pohledem každého jednoho z nás.... navíc v konkrétním čase a prostoru;)

je naprosto logické, že se mnohé může lišit a rozcházet..... o tom je to ůdiskuzní fórum"!
V každém případě je dobré vše brát jako "poradní hlas", ovšem finální rozhodnutí je na každém samotném!! ;)

PS: Ty lahváče pod židlí tak nějak souvisejí s muzikou.... přece nebudu lítat do sámošky j pár lahvema - vždy čekám až toho je alespoň jedna plná taška;) tehdy tam od téhle zkušebny byla jedna malá samoobsluha asi 15 minut chůze a zavírala v době kdy nám začínala zkouška. Je to nějaký plus/minus 90tý rok minulého století a nějaké nonstop supermarkety ještě u nás na okresním městě nebyly!!
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

zzbar píše:..Takže jsme měli každý svoje vzory,k tomu pár kamarádů kolegů a to bylo vše. Prodavač ti neporadil, protože neměl co radit. Takže začínat na 12,13,16, 22+14xněco byla automatika.
Přesně tak,já k tomu přišel jak malíř k bubnům(5let výtvarky v ZUŠce)..Kámoši se na průmce rozhodli,že založíme punkovou kapelu a mě sehnali starý domlácený Amátky a pak jsem jim je splácel z kapesnýho..
První,jakoby učitel byl kámoš,co se učil na bicí v lidovce a tak nějak to šlo pořád..
Když jsem si šel koupit do hudebnin zelený plechový virbl Amati 14x6,5,tak mi ten dědek nenechal ani do něj bouchnout,vzal paličku a předvedl pár lehkých úderů!!! Nový bicí jsem si koupil až teprve nedávno,jinak to byla vždycky bůhvíkolikátá koupě...
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Ještě k velikosti kopáku. Mám soupravu s 20", a neumím si představit, jak bych při větším řešil nastavení výšky floor tomu, protože už teď ho mám co nejvýš, jak jen délka nožek dovolí, tomy nad kopákem co nejníž, aby se nedotýkaly kopáku, a stejně se mi zdá výškový rozdíl mezi hlubším tomem (12") a floor tomem zbytečně velký. Kdyby byl menší, hrály by se mi přechody mezi nimi "hladčeji". Možná se dají koupit delší nožky? S 22" kopákem by se ten rozdíl ještě zvětšil, to by se mi už vůbec nelíbilo.
Jinak, máte někdo tip na blánu na 20" kopák, aby šel naladit co nejníž? Vyřeší to jedna z nich (která?), nebo lépe obě? A vyřeší to vůbec blána? Potřeba vyššího ladění, aby menší kopák hrál, jak má, je myslím největší mínus ...
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Fořt píše:Ještě k velikosti kopáku. Mám soupravu s 20", a neumím si představit, jak bych při větším řešil nastavení výšky floor tomu, protože už teď ho mám co nejvýš, jak jen délka nožek dovolí, tomy nad kopákem co nejníž, aby se nedotýkaly kopáku, a stejně se mi zdá výškový rozdíl mezi hlubším tomem (12") a floor tomem zbytečně velký. Kdyby byl menší, hrály by se mi přechody mezi nimi "hladčeji". Možná se dají koupit delší nožky? ...
zajímavé.... ty asi nejspíše stavíš soupravu do takového toho soudobého trendu všeho naprosto nasvislo a tak nějak v jedné rovině. proti gustu žádný dišputát..... mě by to tedy nevyhovovalo z mnoha důvodů, nicméně někteří to tak mají....... jestli se dají dokoupit vyšší nohy k FT netuším, mám ale pocit že nejspíše ne. jediným řešením, které mě napadá (a vlastně i když stavím soupravu jinak a FT mám podstatně níž než tomy)
P1010010.jpg
/lepší foto mě nepadlo do oka - snad je ten schod mezi TT a FT zřetelný/ by bylo "překopat" FT na "zavěšený"!! Stačí přikopit takovýhle držák http://stagg.cz/cs/produkty/stagg-rim-16-8-cr a celý kotel pak zavěsit nas rampu nebo nějaký bytelný stojan.
úvlastně sama na svými 14 a 16 FTčky přemýšlím - letmé zavěšení přecejen nechává přirozeně doznít korpus! Nohy zavrtané v korpusu to celé dost tlumí) :idea:

Fořt píše: ..........máte někdo tip na blánu na 20" kopák, aby šel naladit co nejníž? Vyřeší to jedna z nich (která?), nebo lépe obě? A vyřeší to vůbec blána? Potřeba vyššího ladění, aby menší kopák hrál, jak má, je myslím největší mínus ...

Každý buben má určitý interval, kde korpus opravdu hraje! Čím je buben kvalitnější, tím je ten interval větší, no i tak to není nějak výrazně hodně přeladitelné! Kde se nachází ten interval poznáš sám pomalým dotahováním blány, nicméně je to velice ovlivněno průměrem bubnu!!
Výběr blan pak velice výrazně ovlivní především barvu a charakter zvuku. Rezo otvor či tlumení pak spíše délku tónu a materiál korpusu a jeho síla především pak hlučnost a dozvuk. Čili i při piužití těch nejbasovějších hracích blan (EVANS EMAD, AQUARIAN SuperKick,...) prostě průměr neošulíš. I když ti 20" kopák může hrát parádně, 22" z toho prostě neuděláš...... stejně tak nás, dvaadvicítkáře basově spolehlivě přestřílí ti s 24 nebo 26" kanonem!! Tak to je a tak to vždy bude. To je právě důvod, PROČ si každý z nás volí tu kterou velikost a materiál bubnu! :idea:

Samozřejmě že existuje celkem dost těch, co blánu "podladí" až tak že "chrastí šrouby" a na úderové bláně jsou patrné vlnk a celý korpus vycpou hadry či molitanem. Ti pak docílí, pominu-li ztížené hraní díky nulovým odskokům beateru, pouze beztvaré mrtvé rány - takovéto žuchnutí bez "barvy chuti a zábachu" které ale nemá s ránou na buben nic moc společného. :?

Nejvíce kouzel pak s kopákem může udělat kvalitní ozvučení a dobrý zvukař..... tam někde už pouhým poslechem často může být hra na různé velikosti kopáku dost podobná.....
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Výškový rozdíl mezi tomy a floortomem může být taky důvod pro 20-ku kopák,rozhodně pro menší lidi,nebo děti.Pamatuju si,že jsem ze začátku taky chtěl mít kotel co nejvýše,ale je to otázka cvičení na celou soupravu.Ideální je, když je v jedný rovině se snare.Blána na kopáku něco vyřeší,ale ne všechno,taky jí mám povolenou na mez,kdy se začnou dělat varhánky..To,co slyšíme z nahrávek je hodně upravený zvuk kopáku ve studiu,nejlépe je to slyšet u pódia,když se začíná dělat zvukovka,ten bombový zvuk vytvoří až zvukař.. :lol:
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

No tak já si myslím, že volba 20 nebo 22 (nebo větší či menší) by měla být odvislá hlavně od stylu muziky, ve které se má hrát. Výška bubeníka snad kromě stojanu na snare a stoličky by neměla mít na nic vliv. Na to máme rampy, clampy a jiná udělátka, ne?
Zvuk kapely by měl být vyvážený a ve zvukovém spektru co nejširší - přesně v rámci toho daného stylu a nástrojového obsazení.
Např. v jazzu kopák 18", nebo 20" je úplně v pohodě, protože ho v pásmu řekněme od 60Hz do 120Hz skvěle doplňují kontrabas, piáno atd... V bigbítu si jaksi nedovedu představit hrát s menším, než 22 kopákem. Tam už by ty basy chyběly a není to čím dohnat. Leda velmi kvalitní 20 s prodlouženou délkou (viz výjimky metalových bubeníků dvacítkářů).
U dechovky také většinou 20 působí "plítce", u punku je to v podstatě jedno, tam se hraje na jiný důraz a jsou důležitější jiné věci.
Chci upozornit, že zvukař tam není od toho, aby tvořil zvuk (sound) hráče - kapely, ale aby věrně přenesl do prostoru to, co se děje na pódiu. A jestli leze z kopáku lví pšouk, tak jeho prací je ten pšouk předat lidem. Takže z tohoto hlediska by si měl člověk rozmyslet, jestli půjde do 20, nebo 22. Nějaká výška člověka je druhořadá. A jestli někdo někam nedosáhne, tak to není výškou postavy, nebo průměrem kopáku, ale neschopností si s tímto "problémem" poradit.

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Nebudu se hádat se zvukařem,ale hlavně v metalu je otázka zvuku bicích právě na dobrým zvukaři,zrovna tak může zvukař totálně pohnojit výsledný zvuk kapely,za tím si stojím.Dost dobře je to patrno na zvuku předkapel,např.loni Metallica s předkapelou Machine Head na Edenu,kdo byl,ví o čem mluvim.. :evil:
Naposledy upravil(a) necibici dne 28.12.2013 14:12, celkem upraveno 1 x.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

necibici píše:Nebudu se hádat se zvukařem,ale hlavně v metalu je otázka zvuku bicích právě na dobrým zvukaři,
Jenže ten kvalitní zvuk musí jít už z těch bicích. Zvukař to pouze přenese ven a smíchá v rámci celého spektra, aby to fungovalo.
necibici píše:zrovna tak může zvukař totálně pohnojit výsledný zvuk kapely,za tím si stojím.
Ale ovšem! Zvukařů co to umí přádně pohnojit je fůra. Stejně jako špatných muzikantů, učitelů, doktorů...
necibici píše:Dost dobře je to patrno na zvuku předkapel,např.loni Metallica s předkapelou Maschine Head na Edenu,kdo byl,ví o čem mluvim..
Nebyl jsem tam, nevím, ale odjakživa se předkapely zvučí o několik "levelů" níž než hlavní hvězdy. To je věc, která mě se.e taky.
Chci tím jen říct, aby si někdo nemyslel - vycpu si kopák, koupím si levnou blánu, však zvukař už to tam nějak nakroutí. Tak to vážně nefunguje.
A podobné je to i s průměrama kopáků a jejich výběrem.

a spousta No name...
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

S tim se dá souhlasit.Taky hodně záleží na stylu hraní a síle úderu na kopák,co se zdá dobrý doma,nemusí být dobrý na zkušebně,ale bavíme se tu o bicích do začátku a u těch rozhodně nebude silnou stránkou zvuk kopáku ani s dobrou blánou,to už pak přijdou na řadu ty všelijaký vycpávky,to je bohužel tak..
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

necibici píše:ale bavíme se tu o bicích do začátku
No já si myslím, že to není OT.
Že při výběru bicích by měl člověk uvažovat i tímto směrem. Tedy průměr kopáku né podle výšky člověka, ale podle jiných kritérií.

a spousta No name...
rikl70

Příspěvek od rikl70 »

Takhle to vypadá, že tělesná výška při výběru hlavně kopáku, nehraje žádnou roli pro začátečníka. Takže ani dítěte?
EB Roland HD3, Balbex 5A hikory, sluchátka Roland RH-200, bicí monitor Roland PM-03, Software Roland DT-1 V-drums Tutor.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Jo, to máš recht. U dětí by to mohlo být jinak. Reagoval jsem na Windy a pak další příspěvky "dospělých" lidí a tu polemiku nad výběrem 20 nebo 22" kopáku...

a spousta No name...
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

zzbar píše: ......já si myslím, že volba 20 nebo 22 (nebo větší či menší) by měla být odvislá hlavně od stylu muziky, ve které se má hrát. Výška bubeníka snad kromě stojanu na snare a stoličky by neměla mít na nic vliv. Na to máme rampy, clampy a jiná udělátka..... Zvuk kapely by měl být vyvážený a ve zvukovém spektru co nejširší - přesně v rámci toho daného stylu a nástrojového obsazení.
Např. v jazzu kopák 18", nebo 20" je úplně v pohodě, protože ho v pásmu řekněme od 60Hz do 120Hz skvěle doplňují kontrabas, piáno atd... V bigbítu si jaksi nedovedu představit hrát s menším, než 22 kopákem. Tam už by ty basy chyběly a není to čím dohnat. Leda velmi kvalitní 20 s prodlouženou délkou (viz výjimky metalových bubeníků dvacítkářů).
U dechovky také většinou 20 působí "plítce", u punku je to v podstatě jedno, tam se hraje na jiný důraz a jsou důležitější jiné věci.
Chci upozornit, že zvukař tam není od toho, aby tvořil zvuk (sound) hráče - kapely, ale aby věrně přenesl do prostoru to, co se děje na pódiu........... Nějaká výška člověka je druhořadá. A jestli někdo někam nedosáhne, tak to není výškou postavy, nebo průměrem kopáku, ale neschopností si s tímto "problémem" poradit.
Přesně tohle tu celou dobu tvrdím;) Už poněkolikáté se ukazuje, že podobný věk, podobná zkušenost v podobném druhu muziky a podobná praxe přináší i velice podobné nebo přímo shodné pohledy a řešení!! :wink:
rikl70

Příspěvek od rikl70 »

Asi je opravdu těžké nějak univerzálně poradit. Už to tu probíraly holky. Ta výška jen jeden z faktorů.
Aby si pak "mrnavej" začátečník neobjednal 12,13tom na 22kopák. Nemachruju, jen si tím ted procházím.
EB Roland HD3, Balbex 5A hikory, sluchátka Roland RH-200, bicí monitor Roland PM-03, Software Roland DT-1 V-drums Tutor.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

zzbar píše:Jo, to máš recht. U dětí by to mohlo být jinak. Reagoval jsem na Windy a pak další příspěvky "dospělých" lidí a tu polemiku nad výběrem 20 nebo 22" kopáku...
Můžeš vysvětlit, co si má dospělý člověk představit, když se ocitne v uvozovkách? :wink:
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

necibici píše:Nebudu se hádat se zvukařem,ale hlavně v metalu je otázka zvuku bicích právě na dobrým zvukaři.......
Myslím že to není zdaleka jen o metalu. Zvukař svým neuměním nebo lajdáctvím může pohnojit klidně i folkaře s kytarou! Ovšem průser toho v čem se to celé může podělat je vícero:

1) nevhodně si nabere zvuk (špatně nasnímá nástroje, nevhodně vybere mikrofony a jejich rozložení třebas u bicích..) a pak se může snažit sebevíc.... výsledek nebude dobrý. To jde na vrub zvukaře!

2) nevhodně nebo nedostatečně se zvolí komponenty aparátu či jeho výkon vůči prostoru, kde se zvučí - výsledkem je bu´d velice nezřetelná, nebo naopak výrazně přepálený a nezřetelně napálený zvuk! Opět na vrub zvukaře (i když některé sály jsou akustickým oříškem).

3) P.A. čko v pořádku, mixování i zesílení zvuku naprosto v pořádku, náběry zvuku nástrojů nejlépe jak to jde, ale nehrající, neladící, nebo jinak nedobré zdroje zvuku (nástroj s muzikantem)... a tady to je jednoznačně na nás, dámy a pánové muzikanti!!!! Ani sebelepší kuchař v nejmodernější kuchyni neuvaří delikatesu z nekvalitních surovin!!!!

A je třeba si uvědomit, a to i v samotném začátku při pořizování nástroje, že v očích a uších publika jsme my, MUZIKANTI, těmi umělci které fanoušek vyrazil poslouchat a výsledný efekt, který se mu dostane přisuzuuje posluchač vždycky právě a jen nám!!!! takže v rámci tématu "Bicí do začátku" je třeba myslet i na tohle. S muzikou přece začínáme nejen pro osobní radost, ale i proto abychom v budoucnu mohli své nápady a emoce přez ten nástroj předat někomu druhému přece!! ;)
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Fořt píše:Můžeš vysvětlit, co si má dospělý člověk představit, když se ocitne v uvozovkách?
No jen to, že já sám si někdy připadám jak malé děcko :) .

a spousta No name...
rikl70

Příspěvek od rikl70 »

No já to beru, že jako začátečník potřebuju nástroj na cvičení za kterým se určitě potřebuju cítit dobře než se něco naučím.
To už by se dalo slovíčkařit.. bicí do začátku nebo bicí pro začátečníka
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

rikl70 píše:Asi je opravdu těžké nějak univerzálně poradit. Už to tu probíraly holky. Ta výška jen jeden z faktorů.
Aby si pak "mrnavej" začátečník neobjednal 12,13tom na 22kopák. Nemachruju, jen si tím ted procházím.
Tak si to pověs přes clampy na stojany.

a spousta No name...
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“