nylonky na banjo

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
ffrancek

nylonky na banjo

Příspěvek od ffrancek »

zdravím,
zkoušel jsem hledat, ale nenašel sem odpověď.
Zajímalo by mě, jestli někdo hrajete na banjo s nylonkama. a pokud ano, tak jaké používáte. děkuji.
zdenekpat

Re: nylonky na banjo

Příspěvek od zdenekpat »

Nylonky se používají na uke banjo
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Nejen na uke, i na pětistrunný, myslim že na apalačský a taky na takový to minstrelský (jak na něj hrál Bender v robotim blázinci).
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Gonzáles

Příspěvek od Gonzáles »

jeleniste píše:Nejen na uke, i na pětistrunný, myslim že na apalačský a taky na takový to minstrelský (jak na něj hrál Bender v robotim blázinci).
Ne, to určitě nepoužívají. Na pětistrunný, old-time banjo (apalačský, jak ty říkáš) i tenorku (aspoň tak vypadá to, na co hraje Bender v blázinci, ale u animáče těžko hádat, že :) ) se normálně natahují kovové struny.

Podle toho co jsem slyšel, zkouší používat na konvenčních banjech nylonky (velmi vzácně) jen muzikanti, kteří zkouší hrát klasickou hudbu ve stylu banjových orchestrů z přelomu 19. a 20. století, případně experimentátoři se zvukem. Ale jinak se to u těchhle velkých banj fakt nepoužívá.
Epiphone Les Paul Standard Plus TOP Pro
Snímače Seymour Duncan SH-4 a SH-2
Blackstar HT-1R
Pětistrunné banjo Průcha
Dreadnought H. Pavlů
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

No, u toho apalačskýho jak se stahuje plechovka mezi ty dvě kola si uplně jistej nejsem.

Ale u toho minstrelskýho docela jo. Což je to, co předpokládám, že měl Bender (vzhledem k tomu co na to hrál)

Tady třeba na tom Apalčskym má střevový/nylonový struny.
Gonzáles

Příspěvek od Gonzáles »

Na tenhle kousek jsem vůbec nezvpomněl. Máš pravdu, tomuhle typu se opravdu apalačské banjo říká. Na rozdíl od ostatních je bezpražcové, a lidi si ho doma často vyráběli sami.

Popravdě, nevídím mezi těmi třemi videi typově rozdíl, ty banja mi připadají konstrukčně všechny víceméně stejné (4 struny a pátá kratší).

Já měl na mysli ale něco jiného, nástroje více "současné", jestli se to tak dá říct.

Pětistrunné banjo

Openback banjo

Tenor Banjo

Jak vidíš na těch videích, u těchto jsou normálně struny kovové, a u těchhle typů je to standard.
Naposledy upravil(a) Nero dne 29.12.2013 20:28, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Opraveny YT tagy, vkládá se jen kód videa.
Epiphone Les Paul Standard Plus TOP Pro
Snímače Seymour Duncan SH-4 a SH-2
Blackstar HT-1R
Pětistrunné banjo Průcha
Dreadnought H. Pavlů
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

No u moderních banj na bluegras a na country jo. Ty nylonky jsou výjimka u nástrojů, který jsou v podstatě kopie historickejch nástrojů.
strycekFrenk

Příspěvek od strycekFrenk »

Já jsem viděl nylonky z výroby na goldtone cello banju, ale jak už tady někdo psal, hraje se na to klasika. Já jsem na svém baryton uku měl docela dlouho high d aquily, ale ten zvuk prostě neseděl ke kytaře. Nakonec jsem se na to vyprdl a natáhl na něj mix strun z ternoky a kytary co se mi doma válely, naladil vysoké g c e g a ten zvuk byl úplně o něčem jiném - znělo to konečně jako banjo, ne jak divné ukulele, dá se na to normálně brnkat ala mládek, ty dvě tenké struny dělají občas zajímavý souzvuk (trochu jako mandolína) a když se to nehodí tak se dá hrát jen přes 3 struny a díky tenké čtvrté struně na tom dobře zní i doprovod prstýnkama ala scruggs. Nylonky už natahovat nebudu...
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“