Koupě MIDI kláves - 88 kladívkových kláves
Pravidla fóra
Koupě MIDI kláves - 88 kladívkových kláves
Zdravím, chtěl bych si pořídit nový MIDI nástroj, ale nemůžu se rozhodnout. Tím to velice prosím o rady, nápady, připomínky či vlastní zkušenosti.
Předem mockrát děkuji a omlouvám se, jestli zde už takové téma je.
Především mi jde o nástroje:
CME UF80 Classic
M-Audio Oxygen 88
Předem mockrát děkuji a omlouvám se, jestli zde už takové téma je.
Především mi jde o nástroje:
CME UF80 Classic
M-Audio Oxygen 88
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Koupě MIDI kláves
Pokud to máš promyšlené, tak je to v pořádku. MIDI klaviatura nedisponuje (až na vzácné výjimky) žádnými zvuky, je to opravdu jen kontroler! Čili bez počítače (s virtuálním nástrojem) nebo bez zvukového modulu sama o sobě nehraje.
Nepřipadal by do úvahy i Edirol PCR-800? Nebo tu jde o těch 8 oktáv plus simulaci kladívkové mechaniky?
P.
Nepřipadal by do úvahy i Edirol PCR-800? Nebo tu jde o těch 8 oktáv plus simulaci kladívkové mechaniky?
P.
Ano ano, to vím. V tomto směru to mám již vymyšleno
Bohužel mi právě jde o 88 kláves a pokud možno kladívkovou mechaniku.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Koupě MIDI kláves - 88 kladívkových kláves
OK. Čili buď vyzkoušet nebo počkat, až se ozve případný majitel (ať už současný nebo minulý). No a ve volných chvílích zkusit prosurfovat net se zaměřením na zkušenosti uživatelů.
P.
P.
Asi budu muset čekat no. Už jsem koukal, ale opět se dají najít dva tábory lidí (asi jako u všeho). Jedni jsou pro, ti druzí nadávají co to jen jde.
Studiologic mají prý výborné klaviatury, sám plánuju VMK-188+, jen musím našetřit.
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
Studiologic je vlastne Fatar ... to znamená tá istá liga klaviatúr ako Doepfer, Kurzweil atď. Tam nie je čo riešiť, proste kvalita, ak máš možnosť, choď do toho.
Momentálne bez kapely, stále hľadám
Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ...
Propojit kontrolér a zvukový modul.....To je běh na dlouhou trat. Pokud se v tom nevyznáš, je to problém. Není to jen o propojení "dráty" a ono to fungujeDragonet píše:Ano ano, to vím. V tomto směru to mám již vymyšleno![]()
Striktne nesúhlasím. Naprogramovať komunikáciu klaviatúry a počítača nie je o nič zložitejšie ako naprogramovať komunikáciu medzi klaviatúrou a interným modulom v nejakom stroji typu workstation ... vždy je to o MIDI kontroleroch a ich správnom nastavení. Ak sa to naučíš robiť poriadne, je úplne jedno, čo ovládaš. Skúsil som oboje - zostavu MIDI klaviatúru v spolupráci s notebookom s SampleTankom, aj workstation Kurzweil, príde mi to úplne rovnako náročné. Keď vieš, čo ovládaš a cez ktorý parameter, je to fakt to samé.
Predator...plně s tebou souhlasím, hlavně s větou "Ak sa to naučíš robiť poriadne, je úplne jedno, čo ovládaš".
Kdyby to lidičky robili poriadne, nebylo by třeba toto forum. Byl jsem prozíravý a kupoval literaturu, např. v roce 1997 Svět midi od Daniela Forro a jiné
. Pokud to někdo neumí "pořádně" a nehodlá se učit, tak mu to proto nedoporučuji.
Kdo umí-umí, kdo neumí učí, kdo neumí učit, tak řídí nebo rádí na forech......
.
Kdyby to lidičky robili poriadne, nebylo by třeba toto forum. Byl jsem prozíravý a kupoval literaturu, např. v roce 1997 Svět midi od Daniela Forro a jiné
Kdo umí-umí, kdo neumí učí, kdo neumí učit, tak řídí nebo rádí na forech......
Teraz nechápem, aký prínos mala táto tvoja irónia ... kopol si si do mňa a Slovákov, a čo? Si šťastnejší? Pomohol si tým niekomu, okrem svojho ega? Obsahovala táto tvoja odpoveď niečo prínosné k téme, okrem toho, že si tam zmienil jednu knihu, ktorú čítalo viac ľudí (vrátane mňa)? Myslel som si, že toto fórum je o výmene skúseností ohľadom klávesov, nie o "pestovaní narcisov" 
No a opäť k veci ... sorry za OT ... pri výbere MIDI masterkeyboardu je potrebné zvážiť viac vecí. V prvom rade, čo všetko sa dá z neho ovládať a čo konkrétne požaduje užívateľ za podstatné riadiť v reálnom čase. Niekto potrebuje ovládať z neho bez siahnutia na modul kompletne všetky funkcie modulu, vrátane multitimbrálnych funkcií ako split, layer, zónovanie kanálov po klaviatúre, plus prístup ku ovládaniu rôznych modulačných parametrov pre každý kanál atď. Inému stačí mať k dispozícii iba jeden jediný MIDI kanál so základnými funkciami ako pitch bend a mod wheel, lebo plánuje hrať bez nejakého veľkého čarovania so zvukom behom hry. Takže asi týmto smerom by som sa upriamil pri výbere. Ak masterkeyboard nevie do modulu poslať všetko to, čo potrebujem do neho počas hry dostať, ničím sa to dohnať nedá.
Čo sa týka tohto aspektu veci v súvislosti s hore zmienenými výrobkami, to M-Audio ponúka viac možností ako CME. Napríklad má 4 nezávislé MIDI zóny oproti dvom na CME, takže ak je potreba vrstviť viac zvukov na seba či vedľa seba a ovládať ich nezávisle na sebe, vyhovie celkom určite lepšie. To sa môže veľmi dobre hodiť pri hraní naživo, pre tvorbu hutných kombinácií zvukov aj pre pohotové zmeny zvuku bez nutnosti prepínania, či akýkoľvek variant týchto možností.
No a opäť k veci ... sorry za OT ... pri výbere MIDI masterkeyboardu je potrebné zvážiť viac vecí. V prvom rade, čo všetko sa dá z neho ovládať a čo konkrétne požaduje užívateľ za podstatné riadiť v reálnom čase. Niekto potrebuje ovládať z neho bez siahnutia na modul kompletne všetky funkcie modulu, vrátane multitimbrálnych funkcií ako split, layer, zónovanie kanálov po klaviatúre, plus prístup ku ovládaniu rôznych modulačných parametrov pre každý kanál atď. Inému stačí mať k dispozícii iba jeden jediný MIDI kanál so základnými funkciami ako pitch bend a mod wheel, lebo plánuje hrať bez nejakého veľkého čarovania so zvukom behom hry. Takže asi týmto smerom by som sa upriamil pri výbere. Ak masterkeyboard nevie do modulu poslať všetko to, čo potrebujem do neho počas hry dostať, ničím sa to dohnať nedá.
Čo sa týka tohto aspektu veci v súvislosti s hore zmienenými výrobkami, to M-Audio ponúka viac možností ako CME. Napríklad má 4 nezávislé MIDI zóny oproti dvom na CME, takže ak je potreba vrstviť viac zvukov na seba či vedľa seba a ovládať ich nezávisle na sebe, vyhovie celkom určite lepšie. To sa môže veľmi dobre hodiť pri hraní naživo, pre tvorbu hutných kombinácií zvukov aj pre pohotové zmeny zvuku bez nutnosti prepínania, či akýkoľvek variant týchto možností.
Naposledy upravil(a) Nero dne 29.12.2013 20:31, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeny 3 posty, používej funkci Upravit.
Důvod: Sloučeny 3 posty, používej funkci Upravit.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
V pohodě
já to chápu asi takhle: sám umím, ještě k tomu učím a navrch moderuji (jako jeden z několika) toto fórum 
Takže díky za trojnásobnou pochvalu, jdu si dát další Bordeaux!
P.
2Dragonet: Opravdu to není tak horké, jak se to uvaří (a někteří o tom píší
) - klidně a směle do toho!
Takže díky za trojnásobnou pochvalu, jdu si dát další Bordeaux!
P.
2Dragonet: Opravdu to není tak horké, jak se to uvaří (a někteří o tom píší
Copak to já se toho nebojím
Jde mi spíš o to, abych za něco neutratil penize a pak se to po nějaky době nějak zvrtlo.
Co jsem tak koukal, spousta lidi třeba u M-AUDIO nadáva, že to vypada jako hračka. Viděl jsem M-Audio 88keystation a nepřišlo mi to nějaký strašny. Takže, těžko říct jak to dotyčný myslel.
Poté u CME zase strašně kritizují klaviaturu, že odejde po roce užívání. U nich se mi ale zase libí hliníkové šasi.
Budu to mít na dlouhé rozmýšlení. Bohužel jsem limitován částkou +-10 000,-....takže se nemohu rozšoupnout tak jak bych chtěl.
Jde mi spíš o to, abych za něco neutratil penize a pak se to po nějaky době nějak zvrtlo.
Co jsem tak koukal, spousta lidi třeba u M-AUDIO nadáva, že to vypada jako hračka. Viděl jsem M-Audio 88keystation a nepřišlo mi to nějaký strašny. Takže, těžko říct jak to dotyčný myslel.
Poté u CME zase strašně kritizují klaviaturu, že odejde po roce užívání. U nich se mi ale zase libí hliníkové šasi.
Budu to mít na dlouhé rozmýšlení. Bohužel jsem limitován částkou +-10 000,-....takže se nemohu rozšoupnout tak jak bych chtěl.
A čo tak niečo také? Vyzerá to solídne a má to až 8 zón.
http://www.hudebnibazar.cz/inzerat.php? ... =25&order=
http://www.hudebnibazar.cz/inzerat.php? ... =25&order=
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
MC3000 je masakr záležitost - asi bych neváhal, pokud bych řešil podobnou záležitost jako tazatel.
P.
P.
Presne tak, úplný súhlas, tie možnosti MIDI setupov a ovládania množstva parametrov v reálnom čase ... so správnym modulom je to fakt masaker! Tu doporučím kolegovi len jedno ... zohnať chýbajúce prachy (nie je to až taký strašný rozdiel oproti jeho rozpočtu) a rýchlo brať! Neoľutuje.
Re: digitalni piano
Dobrý den,
chtěl bych si doma taky občas zahrát, ale už mě nebaví pořád dolaďovat to naše pianino. Uvažuji o přechodu na digitál, ale další pianino už by se nám do bytu nevešlo a o prodeji stávajícího nástroje nechce žena ani slyšet. Přemýšlím jak to řešit, mám iMAC, externí zvukovku Focusrite 2i2 + Ableton Live 9 LT, a celkem slušné domácí HI-FI. Pokud bych dokoupil MIDI klaviaturu, tak by to asi mohlo hrát. Uvažuji správně? A co dalšího bych měl dokoupit (nějaké VST samply s kvalitním klavírem????) aby to hrálo aspoň přibližně jako analog v paneláku.
Přivítal bych odkazy na stránky, kde se dozvím, jak to celé zprovoznit.
Děkuji za rady
Aleš
chtěl bych si doma taky občas zahrát, ale už mě nebaví pořád dolaďovat to naše pianino. Uvažuji o přechodu na digitál, ale další pianino už by se nám do bytu nevešlo a o prodeji stávajícího nástroje nechce žena ani slyšet. Přemýšlím jak to řešit, mám iMAC, externí zvukovku Focusrite 2i2 + Ableton Live 9 LT, a celkem slušné domácí HI-FI. Pokud bych dokoupil MIDI klaviaturu, tak by to asi mohlo hrát. Uvažuji správně? A co dalšího bych měl dokoupit (nějaké VST samply s kvalitním klavírem????) aby to hrálo aspoň přibližně jako analog v paneláku.
Přivítal bych odkazy na stránky, kde se dozvím, jak to celé zprovoznit.
Děkuji za rady
Aleš
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 26.05.2015 9:23, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesunuto do vhodného tématu.
Důvod: Přesunuto do vhodného tématu.
- Pokud to je možné a nejsou problémem sousedi, IMHO nejlepší výsledek by pořád ještě mohla zajistit oprava piána, aby se nerozlaďovalo, dá se třeba zkusit známý trik s CA lepidlem (viz tady, tady, tady, tady apod.).
- Dobré VST (i samostatná apliakce) pro začátek je třeba Pianoteq. Od verze 5.1 se IMHO už docela dá poslouchat a výborně se na něj hraje. Navíc má i demo, takže to není zajíc v pytli.
- Pozor na to, že zážitek ze hry opravdu hodně moc závisí na kvalitě klaviatury. Je otázka, zda-li je lepší koupit nějakou MIDI klaviaturu (Fatar/Studiologic?) nebo, co dělají třeba lidé na Pianoworldu častěji, koupit digitální piano a nevyužívat jeho zvuk (např. Casio PX150, až na nedostatky s pedálem, je taková oblíbená začáteční klaviatura). Rozhodně je ale nutné si klaviaturu/DP před koupí zkusit, jestli vyhovuje.
Casio PX150 není moc drahé, pro dobré hraní lidé často kupují podstatně dražší klaviatury, jako např. Kawai VPC1 - tj. pozor, aby člověk nekoupil něco příliš levného, na co se mu nebude chtít hrát.
- Návod na použití VST neznám, ale není moc co řešit. Klaviatura se přes USB nebo MIDI připojí k počítači, na počítači se spustí Pianoteq, výstup se nasměruje do zvukovky a z ní do rozumně umístěných HIFI repráčků/sluchátek. Jediný důležitý bod je dosažení nízké latence, na které také hodně závisí zážitek ze hry - na PC je třeba použít ASIO ovladač zvukovky, přinejmenším generický ASIO4All.
- Dobré VST (i samostatná apliakce) pro začátek je třeba Pianoteq. Od verze 5.1 se IMHO už docela dá poslouchat a výborně se na něj hraje. Navíc má i demo, takže to není zajíc v pytli.
- Pozor na to, že zážitek ze hry opravdu hodně moc závisí na kvalitě klaviatury. Je otázka, zda-li je lepší koupit nějakou MIDI klaviaturu (Fatar/Studiologic?) nebo, co dělají třeba lidé na Pianoworldu častěji, koupit digitální piano a nevyužívat jeho zvuk (např. Casio PX150, až na nedostatky s pedálem, je taková oblíbená začáteční klaviatura). Rozhodně je ale nutné si klaviaturu/DP před koupí zkusit, jestli vyhovuje.
Casio PX150 není moc drahé, pro dobré hraní lidé často kupují podstatně dražší klaviatury, jako např. Kawai VPC1 - tj. pozor, aby člověk nekoupil něco příliš levného, na co se mu nebude chtít hrát.
- Návod na použití VST neznám, ale není moc co řešit. Klaviatura se přes USB nebo MIDI připojí k počítači, na počítači se spustí Pianoteq, výstup se nasměruje do zvukovky a z ní do rozumně umístěných HIFI repráčků/sluchátek. Jediný důležitý bod je dosažení nízké latence, na které také hodně závisí zážitek ze hry - na PC je třeba použít ASIO ovladač zvukovky, přinejmenším generický ASIO4All.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Já mám Studiologic VMK188+, je ke koupi za 15000Kč, což je tak začáteční cena pro slušné kladívkové mechaniky. Kvalitní klaviatura, ale poměrně tuhá, je třeba si vyzkoušet. Na midi.cz se povalují i jiné lepší za nižší cenu nebo podobnou.
EDIT: Na ezone je někdo prodává za 8500Kč
EDIT: Na ezone je někdo prodává za 8500Kč
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Mnohokrát děkuji za cenné rady. Pianoteq se mně líbí a cena je celkem přijatelná. Pro začátek mně asi bude stačit midi klaviatura (61 kláves mně bude stačit, nejsem žádnej Rachmaninoff, chci to jen na takové to domácí brnkání), taky aby se to někam v bytě vešlo.
Trochu se, ale obávám té LATENCE. Budu to provozovat na iMAC z roku 2008 (2,8 GHz, 4GB RAM, 320 GB HDD), tak nevím jak se popasuje s tím množstvím gigabytů samplů.
Myslíte, že by mohl pomoci upgrade na SSD?
Díky.
Trochu se, ale obávám té LATENCE. Budu to provozovat na iMAC z roku 2008 (2,8 GHz, 4GB RAM, 320 GB HDD), tak nevím jak se popasuje s tím množstvím gigabytů samplů.
Myslíte, že by mohl pomoci upgrade na SSD?
Díky.