Chtěl bych se zeptat - palcový prstýnek

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
jeleniste

Re: Obvod palcového prstýnku Dunlop

Příspěvek od jeleniste »

Myslíš kovovej, nebo plastovej? Je jich několik... Nějaký mam, ale obvod netušim, jakej mam. Ty kovový se nechaj přiohnout a ty plastový po zahřátí taky.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Katru7

Příspěvek od Katru7 »

Myslím plastový :)
MilanT

Příspěvek od MilanT »

O prstýncích je tady několik témat.
hrani-na-kytaru-tabulatury/palcovy-prst ... t%C3%BDnek
hrani-na-kytaru-tabulatury/chtel-bych-s ... t%C3%BDnek
hrani-na-kytaru-tabulatury/prstynky-t39 ... t%C3%BDnek

Dneska málokdo hledá, málokdo jde do hudebnin si to vyzkoušet... :cry:
jeleniste

Re: Chtěl bych se zeptat - palcový prstýnek

Příspěvek od jeleniste »

Zkoušel jste někdo palce golden gate? Já používám dunlopy, kovový i plastový, přemejšlim, že bych zkusil tenhle, ale musel bych pro něj do phy.
Katru7

Příspěvek od Katru7 »

Hledala jsem!! NIkde není nic o OBVODU PRSTÝNKU...
gembec

Příspěvek od gembec »

zalezi ake mas prsty, ak si krpata a mas male prsty, tak asi tie najmensie, tusim S velkost alebo ake su to. Ja mam na palec L, na ukazovak mam M a to mam dost velke ruky ale zato tenke. oni tie prstinky nie su napevno, roztahuju sa.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Katru7 píše:Hledala jsem!!
Kdybys hledala, našla bys témata jako já a zeptala se v nich a nezakládala zbytečně duplicitní téma.
A dva vykřičníky na mě neplatí.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

U prstýnku radím vyzkoušet v prodejně, to značení je orientační, bílý palčák velikosti S je jiný než želvovinový velikosti S a to jsou oba Dunlop, hodně důležitý je taky tvar a velikost toho zobáčku, takže fakt vyzkoušet osobně. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
gembec

Příspěvek od gembec »

ja mam ten zelvovy a neskusal som, mal som stastie, proste sadli :D
ale urcite je lepsie radsej tesne mensi, ktory sa roztiahne ako velky ktory bude plandat.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

džetro píše:U prstýnku radím vyzkoušet v prodejně, to značení je orientační,
To jsem se snažil tazatelce naznačit, leč marně.
Kdo si už vybíral snubák, tak ví, že vůbec nezáleží na nějakém obvodu nebo průměru. To je hrubé orientační měřítko. Každý má jinak tvarované prsty a nehty a hlavně záleží na šířce prstýnku. Čím širší, tím větší průměr. Prostě to chce vyzkoušet a na nějaký milimetry nekoukat.
Na stránkách Dunlop moc dobře vědí, proč to tam nemají - http://www.jimdunlop.com/products/guita ... ingerpicks thumbpicks
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

A chce to aby fakt přesně sednul. Když nedrží, tak to je peklo a když tlačí, tak po dvou hodinách hraní... Nejpohodlnější prstýnky prstový jsou propiky, o těch člověk pomalu neví. Ty dunlopí kováky, po dvou hodinách se docela otlačí do prstů, plastový maj tendenci trochu klouzat ze zpocenejch rukou. Alaska piky jsou taky docela maso, žvlášť ty mosazný, ale zase fakt pěkně hrajou.
V hudebninách toho moc nevybereš, výběr v normálních hudebninách na středně velkym městě obvykle stojí za prd, na děkance je to lepší, ale taky žádná hitparáda, největší výběr maj u humla, ale taky nemá na prodejně všechno, co má na webu.
Taky je docela rozdíl ve zvuku, plechový hrajou dost jinak, než umělohmotný, mosazný jsou něco mezi. Taky se dělaj různý tloušťky. Takže možností je spousta, ale nakonec prostě koupíš to, co budou mít :D.
gembec

Příspěvek od gembec »

Kde si zohnal tie propiky? A ktore prstinky su podla teba najlepsie?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Já ty propiky kupoval v pze u humla, měly by jít objednat i na jejich ešopu.
http://www.humlmusic.cz/152/prislusenstvi-prstynky/
Na prodejně toho maj víc a zase ale nemusej mít všechno co je tady.
Hele, nejlepší, to je těžký říct. Já teď testuju ty alaskapiky (jestli je budeš kupovat, tak si kup tři, ne dva, jako když se kupujou klasický) a na něco jsou dobrý, ale nejsou moc pohodlný a je to pro mě nezvyk. Mě osobně nejvíc sedly ty propiky mosazný klasický, ale zase s těma některý věci nezahraješ, páč s klasickejma prstýnkama jde hrát jen bříškem. Zvukově mi asi nejvíc sedí ta mosaz. Plechový dunlopy jsou moc plechový a plastový nemaj ten prstýnkovej charakter, ale je to hodně o tom, co preferuješ. Jestli chceš zjistit, jestli ti budou prstýnky sedět, tak si kup ty nejtvrdší banjový plechový dunlopy, co u vás budou mít. Pohodlí sice nic moc, ale na to, aby si zjistil, jestli ti vyhovuje hrát prstýnkama, to imho stačí, já s nima vystačil dost dlouho. Navohejbej si je tak, aby ti fakt seděli, jinak je vopruz s tim hrát. Plastový nekupuj, pokud nebudou mít velikost, co ti přesně sedne, voni jdou vohřát ve vařící vodě a pak přiohnout, ale neni to prostě vono, spotí se ti ruce a začne ti to padat.
Jak se často povidá, že prstýnky jsou, když máš na h***o nehty, nebo je nemůžeš nechat nevostříhaný, tak to jsou, imho, silně zavádějící kecy. Ty prstýnky maj prostě specifickej zvuk, konkrétnější řekl bych, s nehtama to nemá prakticky nic společnýho.
Katru7

Příspěvek od Katru7 »

Díky za odpovědi, ale bohužel v našem městě jsou hudebniny na nic a prstynky tam neprodávají, proto si jej nemůžu zkusit :(
Rošky
Bandzone: www.rosky.cz

Příspěvek od Rošky »

V souvislosti s palcovým prstýnkem tady nikdo nezmínil, že budeš muset oproti hraní čistě jen trsátkem dost radikálně změnit techniku pravý ruky (v případě, že jsi doteď hrál pouze trsátkem)...to není zase jako by nic...vygeneruje ti to nutnost použít chicken picking techniku, která je (podle mého názoru) podstatně lepší a bohatší než čistě trsátková. Já jsem kdysi zkoušel plastovej prstýnek dunlop, ale později jsem se vrátil k trsátku, ubere sice jeden prst, ale ty zbývající tři mi stačí (s prstýnkem máš na "přihrabávání" čtyři, s trsátkem tři prsty). Poznamenávám, že chicken picking není jen pro country, dá se to použít ve všech hudebních stylech. Zadej si do Youtube Chicken pickin nebo thumb pick.

Tu trsátkovou verzi (můj případ) používá třeba Wylde

http://www.youtube.com/watch?v=9cg2MvtGgNs

původ to má v country

http://www.youtube.com/watch?v=1-e3n3b3ukw

tady je předvedení prstýnku na palci

http://www.youtube.com/watch?v=OTxCScqtfas
http://www.youtube.com/watch?v=aMahHpWcLJM
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Teda, nerad bych se plet, ale mam za to, že chicken picking je jen trsátkem a že i ten styl hraní je jinej, že trskem hraješ melodii a prstama občas přihrábneš doprovod, kdežto palcovej prstýnek je na pravidelný basování, případně na rib stroke apod. Takovou kontrolu jako nad trsátkem nad nim nemáš.
del

Příspěvek od del »

jeleniste: Pravdu máš. Chicken picking je kombinace trsátka a prstů. Trsátko se většinou používá na basovou linku a tremolo.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“