klarinet-neudržím nátisk

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
honza1540

klarinet-neudržím nátisk

Příspěvek od honza1540 »

Dobrý den,
již pár let hraji na klarinet. Stává se mi ale, že když hraju nějak dlouho, neudržím nátisk. Začnou se mi uvolňovat rty a musím přestat. Po třičtvrtě hodiny hraní už se mi nehraje moc dobře. Nejhorší je to, když mám hrát nějakou skladbu pomalou, s dlouhými tony, napr. koncert pro hoboj od marcella, druha veta mam dojem. Mě to nepříjde moc normální. Nevíte, co dělám špatně, popř. jak to lepšit?
děkuji
barlaam

Re: klarinet-neudržím nátisk

Příspěvek od barlaam »

Ahoj,
hraješ každý den? Pokud netrénuješ pravidelně, tak nátisk odchází. Pokud ne tak trénovat, trénovat a zase trénovat. Procvičuji i samostatně dlouhé tóny (stupnice i chromaticky, intervaly, akordy).
Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
honza1540

Příspěvek od honza1540 »

ahoj,
asi ne každý den, ale určitě né málo. Pokusím se dodržet, co jsi zde zmínil. Snad se to zlepší :) Děkuji
barlaam

Příspěvek od barlaam »

Zkus klidně kratší dobu hrát, ale denně. A když se ti nátisk zvrhne, tak si dej pauzu. Přeju hodně štěstí.
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
honza1540

Příspěvek od honza1540 »

Začal jsem denně trénovat dlouhé tóny a hodně se to zlepšilo. Děkuji za radu, myslím, že to brzy bude úplně dobré
barlaam

Příspěvek od barlaam »

Takt to rád slyším. Jen tak dál. Dlouhé tóny přidají hodně i na barvě tónu atd.
pulji

Příspěvek od pulji »

musíš dennodenně trénovat. když jsem začínal (cca před 4 měsíci, ano před 4 měsíci), tak jsem nátisk udržel taky cca třičtvrtě hodiny. nyní hraju klidně 2,5 hodiny v kuse a jde to. chce to cvik. zvládneš to. držím pěsti
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“