Dobrý den,
již pár let hraji na klarinet. Stává se mi ale, že když hraju nějak dlouho, neudržím nátisk. Začnou se mi uvolňovat rty a musím přestat. Po třičtvrtě hodiny hraní už se mi nehraje moc dobře. Nejhorší je to, když mám hrát nějakou skladbu pomalou, s dlouhými tony, napr. koncert pro hoboj od marcella, druha veta mam dojem. Mě to nepříjde moc normální. Nevíte, co dělám špatně, popř. jak to lepšit?
děkuji
klarinet-neudržím nátisk
Pravidla fóra
Re: klarinet-neudržím nátisk
Ahoj,
hraješ každý den? Pokud netrénuješ pravidelně, tak nátisk odchází. Pokud ne tak trénovat, trénovat a zase trénovat. Procvičuji i samostatně dlouhé tóny (stupnice i chromaticky, intervaly, akordy).
hraješ každý den? Pokud netrénuješ pravidelně, tak nátisk odchází. Pokud ne tak trénovat, trénovat a zase trénovat. Procvičuji i samostatně dlouhé tóny (stupnice i chromaticky, intervaly, akordy).
Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
ahoj,
asi ne každý den, ale určitě né málo. Pokusím se dodržet, co jsi zde zmínil. Snad se to zlepší
Děkuji
asi ne každý den, ale určitě né málo. Pokusím se dodržet, co jsi zde zmínil. Snad se to zlepší
Zkus klidně kratší dobu hrát, ale denně. A když se ti nátisk zvrhne, tak si dej pauzu. Přeju hodně štěstí.
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
Začal jsem denně trénovat dlouhé tóny a hodně se to zlepšilo. Děkuji za radu, myslím, že to brzy bude úplně dobré
Takt to rád slyším. Jen tak dál. Dlouhé tóny přidají hodně i na barvě tónu atd.
musíš dennodenně trénovat. když jsem začínal (cca před 4 měsíci, ano před 4 měsíci), tak jsem nátisk udržel taky cca třičtvrtě hodiny. nyní hraju klidně 2,5 hodiny v kuse a jde to. chce to cvik. zvládneš to. držím pěsti