Přestavba pololubovky z pravoruké na levorukou
Přestavba pololubovky z pravoruké na levorukou
Ahoj, už delší dobu si pohrávam s touhle myšlenkou. Jelikož jsem levák a výběr je žalostnej, začínam přemejšlet nad touhle modifikací. Vyměnit nulták, jestli by bylo potřeba tak vyměnit kobylku. Přehodit elektroniku na druhou stranu, vyvrtat nový díry pro potáky a přepínač, do starejch narvat nějaký špalíčky a zatmelit, zbrousit a znova přelakovat. U dutý kytary by to dlě mě neměl být až takový problém. Jediný co mě napadá, jestli se nezhorší rezonanční vlastnosti nástroje, ale na druhou stranu čtyři dírky by neměly být nic dramatickýho. O následnej prodej mi nejde, kytaru bych nikdy neprodal. Jestli má někdo s něčim podobnym zkušenosti. Budu rád za každou radu. Děkuju.
American Vintage '52 Telecaster, MIJ 62 Telecaster Custom, Mexiko Standard Telecaster, Classic Vibe Telecaster, šrot Telecaster, Rickenbacker 330, Fender MIJ Traditional '60s Jaguar, CV Starcaster, Fender Cyclone, Fender MIJ Traditional '60s Mustang, Danelectro 59 korea, Epiphone Dot, Classic Player Jazzmaster, Vintera 70s Telecaster Deluxe, Eastwood Classic 6, Mascis Jazzmaster, CV Jazzmaster, Bach Les Paul (DM SD), Fender Newporter, Hondo II Professional Bass (1980), Paranormal Super-sonic, Paranormal Cyclone, Vox AC100 CPH halfstack, Blackstar HT 40, Line6 Spider Valve MK II atd.
Re: Přestavba pololubovky z pravoruké na levorukou
Paradoxně bych řekl, že to tmelení poťáků je u duté kytary větší peklo než u masivu... každopádně to půjde. Být tebou bych možná ty díry po bývalých poťácích neřešil... a jen je převrtal naopak. Krom nulťáku nebudeš muset měnit nic
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
To tmelení mi taky nevyšlo, po laku to vylezlo na oči. Dělal jsem jeden poťák a singl snímač, špalíček a kit na dřevo (nějakej Kitfort to byl). Jediný čemu bych věřil tak kvalitnímu dvousložkovýmu kitu co se používá na auta v lakovnách. Ten je jak šutr a je stálej. A ten špalíček bych osobně napustil, nebo natřel barvou, potom zdrsnil a vykitoval, aby nemohl nasát a kit se nepropadl. Ale jestli by to zabralo to těžko říct.
napadlo mě jak bys to mohl vyřešit... z vnitřní strany zalep tu díru izolepou a pak na to z venku postupně co pár minut lij vrstvy gelového loctite lepidla tak dlouho dokud nebude to lepidlo přečnívat nad povrch. Vytvrdne jako kámen. pak to zabrousíš do roviny s topem a zalakuješ. Bude to v klidu a stálé 
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
ja som to riešil ako intarziu, do pôvodnej javorovej dyhy som vrezal hracie kocky z mahagonovej dyhy 
Ty kostky jsou super nápad, vypadá to i pěkně! 
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Ještě jedna věc by tu přestavbu mohla trochu zkomplikovat. Nevím, jak to má tebou zamýšlená kytara, ale většina pololubovek má kobylku typu T-O-M, která je z důvodu malého rozsahu posuvu kamenů většinou trochu natočená. Pro levorukou kytaru je ji samozřejmě potřeba natočit obráceně tzn. zaslepit staré a vyvrtat nové díry pro závitová pouzdra.
Pokud má tvoje kytara volnou kobylku nebo nějaký úplně jiný typ ber moji připomínku jako bezpředmětnou.
Pokud má tvoje kytara volnou kobylku nebo nějaký úplně jiný typ ber moji připomínku jako bezpředmětnou.
Naposledy upravil(a) kodl258 dne 6.01.2014 13:11, celkem upraveno 1 x.
jo to by mohl být problém, ale třeba bude mít dostatečný rozsah, že mu vyjde doladění oktáv i bez točení... Sice na těsno, ale mohlo by. Dělá se to jako pojistka, leckdy se ti to podaří naladit i když je kobyla na rovno (pokud je dobře umístěná). Ovšem pokud není může to být menší problémek... Každopádně i kdybys to musel převrtat tak o nic hrozného nejde. Koupíš vařečku s průměrem držadla stejným jako mají díry po TOM kobyle, nařežeš, zalepíš. Pak odměříš novou pozici a vyvrtáš. Žádné zlo se nekoná. Jediný problém nastává když nejdou posty kobyly vyndat z těla... občas to u nějaké levnější kytary pojistí lepidlem atd... a to je pak boj. Mě se osvědčil způsob namontovat do závitu šroub o stejném průměru, pokud možno delšími kleštěmi ho pevně chytit a kleště v místě tlaku podepřít špalkem. Získáš pěknou páku a většinou to jde snadno ven.
malej nápad ohledně kobylky... možná by bylo možné kobylku zaměnit z TOM kobylky za ten volnej... 
Naposledy upravil(a) Pikus dne 6.01.2014 15:29, celkem upraveno 1 x.
Nazdar, co má vlastně za kytaru? JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
Já bych se toho tlaku, který není v ose díry docela bál. Nevyštípla se ti někdy hrana díry? Já tohle vždy dělal ve dvou. Jeden "klečel" na kytaře a druhý vytahoval v ose.Mastr píše:pokud možno delšími kleštěmi ho pevně chytit a kleště v místě tlaku podepřít špalkem. Získáš pěknou páku a většinou to jde snadno ven.
Struník snad nechá původní, ne?Pikus píše:možná by bylo možné struník zaměnit
Jé, ty máš hezký starosti. Vždyť je kytara v podstatě hotová!
Nějaké dírky nemají v tomto případě na zvuk vliv, nulťák prostě vyměníš (kost, dej tam kost!!!!), kobylka volná, kovová nebo dřevěná, a zavěšený struník (to má ale specifický zvuk), nebo T-O-M (samozřejmě našikmo, ta rovně snad ani nikdy nemůže být)
Nějaké dírky nemají v tomto případě na zvuk vliv, nulťák prostě vyměníš (kost, dej tam kost!!!!), kobylka volná, kovová nebo dřevěná, a zavěšený struník (to má ale specifický zvuk), nebo T-O-M (samozřejmě našikmo, ta rovně snad ani nikdy nemůže být)
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Přestavba pololubovky z pravoruké na levorukou
Milan: Smozřejmě, že kobylku... nějaká momentální slabost...
Nikdy vždycky to bylo bez problémuMilanT píše: Já bych se toho tlaku, který není v ose díry docela bál. Nevyštípla se ti někdy hrana díry? Já tohle vždy dělal ve dvou. Jeden "klečel" na kytaře a druhý vytahoval v ose.
Děkuju všem za info, už jsem domluvenej s kytarářem, že mi to za litra spáchá. Chci se zeptat jestli má někdo zkušenosti s podobnym zákrokem u solid body kytar. Konkrétně, že se tam nejspíš bude muset vydlabat novej otvor pro elektroniku a současně s tim starym už by tam dle mě chybělo dost dřeva, nebo jestli se ten starej nějak zadělá.
American Vintage '52 Telecaster, MIJ 62 Telecaster Custom, Mexiko Standard Telecaster, Classic Vibe Telecaster, šrot Telecaster, Rickenbacker 330, Fender MIJ Traditional '60s Jaguar, CV Starcaster, Fender Cyclone, Fender MIJ Traditional '60s Mustang, Danelectro 59 korea, Epiphone Dot, Classic Player Jazzmaster, Vintera 70s Telecaster Deluxe, Eastwood Classic 6, Mascis Jazzmaster, CV Jazzmaster, Bach Les Paul (DM SD), Fender Newporter, Hondo II Professional Bass (1980), Paranormal Super-sonic, Paranormal Cyclone, Vox AC100 CPH halfstack, Blackstar HT 40, Line6 Spider Valve MK II atd.
Zkušenost s tím nemám... taky záleží na typu kytary, ale jako největší problém bych neviděl vydlabání nového otvoru pro elektroniku (případně vlepení pořádnýho špalku dřeva do otvoru starého), ale spíš propojení mezi símači a elektronikou (např. u les paula to může být pekný problém v domácích podmínkách předělat). Teoreticky by k tomu měl stačit hodně dlouhý vrták (něčím podobným jsem vrtal díru mezi snímači a elektronikou u homemade Toronada), ale tady se všechno bude odvít od konkrétního typu kytary...
Předělávky se nebojím z pohledu technického. Spíš esteticky a ergonomicky je to problém. Jestli si pak nenechat udělat celé levé tělo a transplantovat krk a HW.
Každopádně by bylo lepší mluvit prakticky o konkrétních modelech kytar.
Poslední řešení: buď jako Hendrix!
A postřeh nakonec: v telce jsem viděl levorukého kytaristu s levorukou kytarou, ale basové struny měl dole. Nejspíš začínal na provoruké se vším všudy.
Každopádně by bylo lepší mluvit prakticky o konkrétních modelech kytar.
Poslední řešení: buď jako Hendrix!
A postřeh nakonec: v telce jsem viděl levorukého kytaristu s levorukou kytarou, ale basové struny měl dole. Nejspíš začínal na provoruké se vším všudy.