Zobcová flétna
Pravidla fóra
Zobcová flétna
Brej večír. Scháním se po nějaké sopránovej zobcovej flétně, se kterou bych mohl hrát písničky alá Otázky od Olympicu, Máš li ským od Gotta apod. Je to takový menší zpestření pro zábavovou kapelu. Jen vůbec nevím kterou, kde začít, jak začít. Cenově kolem 1000,- .. Díky všem za rady ! 
Re: Zobcová flétna
Asi nejsem příliš odborník na zobcovky. Já na ně nehraji ale moje tulidlo ano. Měl by jsi mít alespoň rámcovou představu jakou tu flétnu vlastně chceš. Sopránku,sopraninku nebo altku? Jsou i další specialitky...
Do zábavové kapely asi spíše soprán nebo sopraninovou. Sopraninová je menší a hraje "výše".
Plast nebo dřevo? Plast má jednodušší údržbu,dřevo pěknější zvuk.
Dřevěnou musíš správně namazat(a později pravidelně promazávat) speciálním olejem a to jen tam kde se to má! Taky ji musíš postupně a správně rozehrát. Návod na údržbu a rozehrání dřevěné zobcovky Ti pomůže najít strejda google.
S plastovou budeš mít méně starostí. Holt něco za něco.
Plastovou sopraninku bych asi doporučil Yamahu. Ze sopránek se nám zdá lepší Aulos než Yamaha ale je to věc subjektivní.
Má přítelkyně teď přešla na dřevěné flétny Schneider. Vyrobeny jsou z javoru a zvuk je sto a jedna. A cenově se u sopránu vlezeš a sopraninka tuším nějakých dvanáct set.
Tož tolik asi můj laický raport.
Ještě vydrž,určitě se ozve někdo fundovanější.
Tož tak...
Do zábavové kapely asi spíše soprán nebo sopraninovou. Sopraninová je menší a hraje "výše".
Plast nebo dřevo? Plast má jednodušší údržbu,dřevo pěknější zvuk.
Dřevěnou musíš správně namazat(a později pravidelně promazávat) speciálním olejem a to jen tam kde se to má! Taky ji musíš postupně a správně rozehrát. Návod na údržbu a rozehrání dřevěné zobcovky Ti pomůže najít strejda google.
S plastovou budeš mít méně starostí. Holt něco za něco.
Plastovou sopraninku bych asi doporučil Yamahu. Ze sopránek se nám zdá lepší Aulos než Yamaha ale je to věc subjektivní.
Má přítelkyně teď přešla na dřevěné flétny Schneider. Vyrobeny jsou z javoru a zvuk je sto a jedna. A cenově se u sopránu vlezeš a sopraninka tuším nějakých dvanáct set.
Tož tolik asi můj laický raport.
Ještě vydrž,určitě se ozve někdo fundovanější.
Tož tak...
My doma hrajeme už roky na Čípa a Kašpaříka. Neznám nic lepšího. Za neznalost se omlouvám.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Zobcová flétna
Tak to jsi Spitkovi opravdu pomohl
Pokud vím tak pan Kašpařík dělá repliky pro lidovou hudbu. A Číp bude asi finančně úplně jinde než kolem 1.000,-
Ještě že jsi růžově ocejchován.
Pokud vím tak pan Kašpařík dělá repliky pro lidovou hudbu. A Číp bude asi finančně úplně jinde než kolem 1.000,-
Já je znám osobně oba, s Vítkem se vídáme dokonce již roky a pravidelně. Cenově to není tak jak píšeš, do tisíce korun se věci najdou. A nejde o žádné repliky něčeho historického, jde o plnohodnotné nástroje za rozumný peníz. Jinak, kdo škudlí a chce něco spolehlivého, tak jednoznačně plastové Yamahy.Tengli píše:Tak to jsi Spitkovi opravdu pomohl![]()
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Zobcová flétna
Tak myslím že asi do sopránová by byla lepší. Přeci jen sopraninová, už se mi zdá "až moc pisklavá". A asi zůstanem u plastu. Sice méně kvalitní než dřevo, ale na těch pár písniček co hrajem se zábavovkou to myslím stačí. A když tedy ty AULOSky, co třeba tahle ? http://kytary.cz/aulos-703bw-haka/HN118687/ ... díky za pomoc:)
Tak vybral jsi si tu "lepší" což je dobře. Myslím si,že chybu neuděláš. Tak ať Ti to hraje
To Ti neberu. Divil bych se kdyby jsi je neznal...martina72 píše: Já je znám osobně oba
OT: On je někdo, s kým se martina72 nezná?
Edit: Abych nebyl úplně OT, když jsem před cca. 9 lety chodil na flétnu, taky jsem měl (a ještě doma mám) plastovou Yamahu, ale daleko líp se mi hrálo na dřevěnou
Edit: Abych nebyl úplně OT, když jsem před cca. 9 lety chodil na flétnu, taky jsem měl (a ještě doma mám) plastovou Yamahu, ale daleko líp se mi hrálo na dřevěnou
ahoj, mě zobcovka z plastu nezradila, jenom mě štve, že to má tak malý rozsah tónů (např. buráky a červenou řeku na zobcovku nezahraju),to je jeden důvod, proč jsem se začal učit i na klarinet.
Normální zobcová flétna má rozsah minimálně dvě oktávy, s určitými technikami ještě mnohem větší. Co jsi s ní, proboha, dělal?
Rozsah zobcovky je dostatečný. Martina má pravdu. Bude to technikou hry. Zjisti si o tom více a cvičit.pulji píše:ahoj, mě zobcovka z plastu nezradila, jenom mě štve, že to má tak malý rozsah tónů (např. buráky a červenou řeku na zobcovku nezahraju),to je jeden důvod, proč jsem se začal učit i na klarinet.
- jeleniste
Z lacinejch do dvou stovek yamaha, nebo aulos. Na jamahu se snáz hraje, aulos má imho hezčí zvuk (trochu zastřenej). Z dražších, dřevěnejch, di do Čípa. To je už vopravdickej nástroj.
Sopránka stojí 990. Čípova. Spitkovi bude jistě stačit plasťák, ale tady si teda martině ukřivdil. Já tu čípovku držel jednou v ruce a je to fakt o něčem jinym, nádherná věcička. Ale je to dřevo, musíš se vo to starat, plast ti myši nesežerou.Tengli píše:Tak to jsi Spitkovi opravdu pomohl![]()
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Doporučil bych přečíst si celé vlákno... Nemyslím si,že jsem někomu křivdil. Základ byl poradit a to se příliš martina nesnažil... Zadání znělo jasně a to jsme klidně mohli radit dětskou pentatoniku,stejně jako školní sopránku za 990,- od pánů Čípů...jeleniste píše:Z lacinejch do dvou stovek yamaha, nebo aulos. Na jamahu se snáz hraje, aulos má imho hezčí zvuk (trochu zastřenej). Z dražších, dřevěnejch, di do Čípa. To je už vopravdickej nástroj.
Sopránka stojí 990. Čípova. Spitkovi bude jistě stačit plasťák, ale tady si teda martině ukřivdil. Já tu čípovku držel jednou v ruce a je to fakt o něčem jinym, nádherná věcička. Ale je to dřevo, musíš se vo to starat, plast ti myši nesežerou.Tengli píše:Tak to jsi Spitkovi opravdu pomohl![]()
Nešlo náhodou o to poradit použitelnou flétnu s téměř nulovou údržbou do zábavové kapely??? Chápu,že martinka je kontroverzní chlapec...
Prohlášení typu "doma hrajeme na Čípa a Kašpaříka" je rada pro tápajícího člověka který neví nic o údržbě a třeba rozsahu flétny úplně k ničemu... Ano či jo?
Alespoň jsem nastínil možnosti ohledně údržby a starostí kolem...
Preludium od Čípa jistě není nástroj pro Spitku! Ani cenou ani údržbou. Alespoň ne v této chvíli. A tvrzení o Yamahách a Aulosech do 200,- je taky mimo...
Kdyžtak zapátrej v historii a uvidíš,že jsem s martinou několikrát souhlasil. A mnohokrát také ne. Co už???
Křivda? Ale no tak...
- jeleniste
Mno, já hrál vždycky na laciný flétny (aulosky, angely, ty yamahy mi zněly moc umělohmotně), ale byly to nástroje na vodu apod. Na vystupování pravidelnýho rázu bych zvažoval dřevěnku. Ta čípovka stojí stejně jako aulos, co si spitka vybral. Já se domnívam, že ty plastový maj cenu u těch nejlacinějších píšťal, kdy je základní požadavek, aby to ladilo, hrálo to pravidelně v celym rozsahu, vod druhýho g nahoru to snadno přefukovalo aj. Prostě ovladatelnej nástroj. U nástroje za litr bych zvažoval vopravdu to dřevo. A to řikam s tim, že první co mě napadlo, když sem četl otázku byla právě čípovka, kterou já osobně radim každýmu, kdo chce lepší flétnu, i když jí sám nemam, ale jsem přesvědčenej, že to je hezká a hezky hrající flétna za akceptovatelnej peníz, kdyby dcerka vydržela u pískání, tak jí už dones ježíšek.
Ještě k tomu Kašpaříkovi, viděl jsem i od něj fétny chromatický, tj s baroknim prstokladem, ale samozřejmě že to klasická flétna neni, protože to neni vrtaný do obrácenýho konusu, nýbrž do válce. Flétny se vrtaj do obrácenýho kužele kvůli intonaci u spodních tónů, je to ale na úkor vydatnosti a barvy těch dolních tónů. Proto ty "barokní" flétny nemaj ten hutnej hypnotickej zvuk renesančních fléten, nebo třeba low whistle. Ta čípovka tim pádem ty pěkný basy měla, ale jak to bylo s intonací si nejsem jistej, v ruce jsem to nedržel, jen jsem slyšel, jak to hraje, takže jestli to hrálo od g2 nahoru, to taky nevim. Ale nástroj do zábavovky, v tom máš pravdu to neni, pro člověka kterej hraje na flétnu a chce mít jinej zvuk na ozvláštnění to ale jistě smysl má. Já mam kašpaříkovu dvojačku a ladí to príma a zvuk je fakt moc pěknej, ale je to holt jen diatonický (což dává u nástroje s bourdonem docela smysl). Co se mi hodně líbilo od něj byla diatonická LOW D píšťala, dělaná dejme tomu do stylu thin whistle, ale byla dost hrubě vrtaná, takže ten spodek byl fakt hodně znělej, ale zase to neni nástroj, na kterej zahraješ cokoliv, tu jsem svýho času hodně chtěl.
Ještě k tomu Kašpaříkovi, viděl jsem i od něj fétny chromatický, tj s baroknim prstokladem, ale samozřejmě že to klasická flétna neni, protože to neni vrtaný do obrácenýho konusu, nýbrž do válce. Flétny se vrtaj do obrácenýho kužele kvůli intonaci u spodních tónů, je to ale na úkor vydatnosti a barvy těch dolních tónů. Proto ty "barokní" flétny nemaj ten hutnej hypnotickej zvuk renesančních fléten, nebo třeba low whistle. Ta čípovka tim pádem ty pěkný basy měla, ale jak to bylo s intonací si nejsem jistej, v ruce jsem to nedržel, jen jsem slyšel, jak to hraje, takže jestli to hrálo od g2 nahoru, to taky nevim. Ale nástroj do zábavovky, v tom máš pravdu to neni, pro člověka kterej hraje na flétnu a chce mít jinej zvuk na ozvláštnění to ale jistě smysl má. Já mam kašpaříkovu dvojačku a ladí to príma a zvuk je fakt moc pěknej, ale je to holt jen diatonický (což dává u nástroje s bourdonem docela smysl). Co se mi hodně líbilo od něj byla diatonická LOW D píšťala, dělaná dejme tomu do stylu thin whistle, ale byla dost hrubě vrtaná, takže ten spodek byl fakt hodně znělej, ale zase to neni nástroj, na kterej zahraješ cokoliv, tu jsem svýho času hodně chtěl.
navíc na zobcovku nezahraju malou stupnici.... a pokud jo, tak to zní dost divně. proto říkám, že zobcovka má malý rozsah. mnohem raději hraju na klarinet
- jeleniste
Zahrát vod horního G do D (u sopránky) chce trochu cviku a dobrou flétnu. Dolní C a D zní hnusně, u barokního prstokladu, u německýho mi to přišlo nepatrně lepší. Proto mi vyhovuje hrát na sopránku v G, nebo v A. V C a D se mě nejlíp hraje na sopraninku, nebo na altku.
Na zobcovku jsem hrál a sem tam hraju i dnes od pěti let... Dcerka hraje taky - nejlepší je podle mě vyzkoušet nástroj na krámě. Některý levný flétny maj tak neskutečně špatnej zvuk až mě to překvapilo. Když se dcera začala učit, koupil jsem jí levnou flétnu a pak se divil že jí to nejde. Když jsem jí vzal do ruky, tak jsem jí raději dal jednu svojí. Opravdu se na to nedalo hrát - přefuky, hluboké tóny - všechno špatný. Jinak do kapely bych doporučil kombinaci sopránovou a altovou. Sopránová při delším hraní (třeba v hospodě) začíná bejt moc ukvílená a únavná pro posluchače. Altová to hezky vyváží... (Já k tomu mám ještě foukačky a ewi) Sopráninovou využiju tak do jedný písničky na ozvláštnění. Jinak jako "hlavní" flétna k ničemu. Takže po střízlivém odhadu bych být tebou zůstal u sopránový - a rozsahu se neboj, je dostačující. Ale hlavně si jich vyzkoušej víc, ať víš co hledat - ten rozdíl v hratelnosti a zvuku je opravdu výraznej.
Resim ted kvalitnejsi sopranovou fletnu a google me zavedl do teto starsi diskuse. Fakticky smeruji ke zde diskutovanemu Cipovi,ale mam dilema zda skolni ci Preludium. Jde o obcasne doprovodne hrani pri posezenich a zpivanych s muzikanty a hrani nasi male (pokrocilejsi) na zus. Nemam srovnani kam modely urovni a tonem zaradit - oproti napr. yamaha 314/312. Zkusenosti, krome me zus pred 30lety kdy jem mel drevo, mam pouze s plastovymi yamaha a aulos. Diky z kazdou radu.
Plasty mají obecně výraznější zvuk
(Pokud tedy pominu ty za 150 korun) oproti měkkému zvuku dřevěnejch. Když hraju v hospodě, víc mi vyhovuje plast, kde i u hlubších tónů nemusí člověk na vzduch tak tlačit aby hrozil nechtěný přefuk. Dřeva mají líbivější zvuk - ale v kraválu to stejně nikdo neocení...
Sent from my iPhone using Tapatalk
(Pokud tedy pominu ty za 150 korun) oproti měkkému zvuku dřevěnejch. Když hraju v hospodě, víc mi vyhovuje plast, kde i u hlubších tónů nemusí člověk na vzduch tak tlačit aby hrozil nechtěný přefuk. Dřeva mají líbivější zvuk - ale v kraválu to stejně nikdo neocení...
Sent from my iPhone using Tapatalk
- jeleniste
Taky se dřevo rychlejc zaplivá. Ten zobec krapet nabobtná a pak to hraje slabějc. Takže na jamování atd je lepčí plast. Taky nebudeš tolik bulet, když Ti to někdo rozsedne apod. Dřevěná flétna je už plnohodnotnej hudební nástroj. Taky záleží na žánru, žejo. Pokud chceš hrát barokní muziku, jdi do dřeva, pokud chceš hrát v hospodě, jdi do plastu. Pokud chceš v nějaký kapele to použít na ozvláštnění pár písniček, tak plast, protože se na to snadnějc hraje a nebudeš muset tolik cvičit apod.
Z těch dvou čípovek to nevim, to co jsem držel v ruce nevim, co bylo, ale bylo to moc pěkný. Tady bych se asi řídil kolik do toho chceš nasypat. Ta dražší je hezčí. Na tvym místě bych si tam dojel a na obojí bych si sáhnul, ale myslim, že je dobrý nejdřív zavolat tam, mam pocit, že mi někdo povídal, že nemívaj všechno na skladě.
Z těch dvou čípovek to nevim, to co jsem držel v ruce nevim, co bylo, ale bylo to moc pěkný. Tady bych se asi řídil kolik do toho chceš nasypat. Ta dražší je hezčí. Na tvym místě bych si tam dojel a na obojí bych si sáhnul, ale myslim, že je dobrý nejdřív zavolat tam, mam pocit, že mi někdo povídal, že nemívaj všechno na skladě.