Houslař
Pravidla fóra
Houslař
Našel jsem na půdě housle po dědovi a rozhod jsem se že začnu hrát, ale housle potřebují generální opravu a já se vás teda chci zeptat jestli znáte nějakého spolehlivého a dobrého houslaře v Praze a okolí. Dík.
Re: Houslař
pan vavra - najdes ho na internetu...
zdravím, nebudu zakládat nové téma, tohle má dobrý název, potřeboval bych radu od houslaře - mám tu jedny prakticky bezcenné housle v hrozném stavu, ale je mi líto je vyhodit a chtěl bych zkusit je sám opravit. Jsou rozklížené, chtěl bych je otevřít, ale nevím, jaký je správný postup, abych je nedorazil úplně. Díky
V Praze máš přece kluky Špidlenovy. Nebo už umřeli?
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Houslař
nemám, jsem z Plzně. Nechci s tím otravovat svýho houslaře, jednak ty housle nestojí vůbec za to, abych je k němu nosil a za druhý nechci z něj tahat rozumy, tak nějak bych řekl, že se to nesluší
no, když jsem byl naposled za houslařem, řekl mi, že zná dobrýho kluka na smyčce. Ale že prej podražil.standa.t píše:nemám, jsem z Plzně. Nechci s tím otravovat svýho houslaře, jednak ty housle nestojí vůbec za to, abych je k němu nosil a za druhý nechci z něj tahat rozumy, tak nějak bych řekl, že se to nesluší
Vloni za devatenáct, letos za jednadvacet. Za smyčec. To sme jinde, žejo ...
Tož budem vrzat za svoje a na to svoje ....
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Houslař
já bych hlavně potřeboval vědět, jak mám ty housle rozklížit, mám je hodit do kýble s vodou, nebo je mám otevřít nad párou, nebo se to dělá nasucho, nějakým nožem?
Nazdar. Asi jsi se měl zeptat spíše v "home made". Tady Ti to zapadne jedna dvě.
Cokoliv klíženého se rozebírá s pomocí tepla. Takže si vem žehličku nebo horkovzdušnou pistoli. Lehce prohřívej rozkližované místo a ostrou,nejlépe také nahřátou,špachtlí opatrně a pomalu vnikat mezi lepený spoj. Tož tak...
Cokoliv klíženého se rozebírá s pomocí tepla. Takže si vem žehličku nebo horkovzdušnou pistoli. Lehce prohřívej rozkližované místo a ostrou,nejlépe také nahřátou,špachtlí opatrně a pomalu vnikat mezi lepený spoj. Tož tak...
díky za radu, jdu študovat homemade, koukám, že tam je všechno, co potřebuju 
Já bych se na to radši zeptal houslaře...
Pokud máte dotaz ohledně houslí nebo hry na housle, pošlete klidně SZ. Ohledně smyčcce samozřejmě taky :O)
Standa: Hlavně prosím tě to nedělej horkovzduškou nebo žehličkou to jsou fakt nápady
Housle se otevírají lihem.. Vezmeš stříkačku + jehlu - ideální na to je "inzulínka" má totiž tenkou jehlu.
Sundává se napřed horní deska - musíš opatrně a pomalu a neměl by ten líh moc téct po laku nebo ho smyješ.
Takže hadřík a utírat... Otevírá se to tenkým zbroušeným nožem - musíš opatrně aby jsi nevyštípal dřevo..
Někdy to jde hladce někdy je to porod
záleží jak ten klih drží..
BTW - kde to máš vlastně rozklížené ? - ono někdy se ta deska nemusí dávat dolů záleží kde ta praskina je..
Housle se otevírají lihem.. Vezmeš stříkačku + jehlu - ideální na to je "inzulínka" má totiž tenkou jehlu.
Sundává se napřed horní deska - musíš opatrně a pomalu a neměl by ten líh moc téct po laku nebo ho smyješ.
Takže hadřík a utírat... Otevírá se to tenkým zbroušeným nožem - musíš opatrně aby jsi nevyštípal dřevo..
Někdy to jde hladce někdy je to porod
BTW - kde to máš vlastně rozklížené ? - ono někdy se ta deska nemusí dávat dolů záleží kde ta praskina je..
Vycházel jsem ze zkušeností s ostatními klíženými nástroji...garmont píše:Standa: Hlavně prosím tě to nedělej horkovzduškou nebo žehličkou to jsou fakt nápady![]()
Někdy to jde hladce někdy je to porodzáleží jak ten klih drží..
Sice post,ale pohledal jsem co se dalo a metodu se stříkačkou a tím lihem jsem nikde nenašel. Asi jsem hledal špatně. Lihu na lak houslí bych se bál i když ho budu hned otírat. Ale garmont určitě ví o čem mluví.
Co jsem našel tak používali úzký nůž (jako starý příborák) nahřívaný v hrnci s teplou vodou a partii pod hmatníkem prohřívali obyč fénem na vlasy.
S toho co psal Standa jsem pochopil,že ty housle bere jako studijní materiál. K houslaři s nimi nechtěl. Psal jsem "lehce prohřívej" tak snad se nestala nějaká škoda.
Pokud ano,tak se moc omlouvám!
ty housle maj odklíženou skoro celou vrchní desku a ještě je ta deska prasklá a ještě k tomu jsou natřené snad balakrylem - měl je v rukou nějaký barbar. Sháněl jsem původně futrál, ten jsem sehnal a uvnitř byl tenhle šrot. Normální člověk by ty housle zahodil, já jsem se rozhod, že je opravím, aspoň se naučím zas něco nového.
...
Tak tedy horkovzdušku nebrat? Mě se to hned zdálo trochu divný, někde jsem na razil na termín "desku odpařit" to bych chápal jako otevřít nástroj nad párou. Počítám, že je rozeberu téměř na prvočinitele a znovu sklížím dohromady a nakonec dostanou nový lak - lakování mě živí, tak se na nich vyřádím
buď budou hrát, nebo je pověsím na zeď.
...
Tak tedy horkovzdušku nebrat? Mě se to hned zdálo trochu divný, někde jsem na razil na termín "desku odpařit" to bych chápal jako otevřít nástroj nad párou. Počítám, že je rozeberu téměř na prvočinitele a znovu sklížím dohromady a nakonec dostanou nový lak - lakování mě živí, tak se na nich vyřádím
Jen si dovoluji upozornit, že lak na houslích je něco úplně jiného, než jiné laky. Za vrchol hlouposti považuji citaci z wikipedie: "Lak však nemůže vylepšit akustické vlastnosti houslí"
Lak naopak velmi ovlivňuje akustické vlastnosti houslí. Ale pokud na nich chce dotyčný pokusovat a naučit se, tak to je vlastně jedno
Lak naopak velmi ovlivňuje akustické vlastnosti houslí. Ale pokud na nich chce dotyčný pokusovat a naučit se, tak to je vlastně jedno
Pokud máte dotaz ohledně houslí nebo hry na housle, pošlete klidně SZ. Ohledně smyčcce samozřejmě taky :O)
Opět se posouváme zcela mimo téma,byť to téma je nešťastně nazvané...
Laky na housle to již je jiná škola! Nevím kolik z nás běhalo po lese a sbíralo borovou pryskyřici a dlouze vařilo lak... Já tedy ne! Už kvůli čekání na uzrání toho laku a nezkušenosti s jeho následnou aplikací...
Šelak je na housle asi nevhodný ale tvrdit,že je nepoužitelný bych si také netroufl.
Stejně tak mé překvapilo rozpouštění klihu lihem... Zatím se mi to nepodařilo...Člověk se stále učí... A často u toho čumí...
Laky na housle to již je jiná škola! Nevím kolik z nás běhalo po lese a sbíralo borovou pryskyřici a dlouze vařilo lak... Já tedy ne! Už kvůli čekání na uzrání toho laku a nezkušenosti s jeho následnou aplikací...
Šelak je na housle asi nevhodný ale tvrdit,že je nepoužitelný bych si také netroufl.
Stejně tak mé překvapilo rozpouštění klihu lihem... Zatím se mi to nepodařilo...Člověk se stále učí... A často u toho čumí...
můžem to téma přejmenovat na "houslař - amatér"
v mým případě se bavíme opravdu o bezceném kusu dřeva, ty housle jsou opravdu vhodné akorát tak na pokusy, nebo na podpal. S lakem si hlavu zatím nelámu, použiju kvalitní autolak, jenom ještě nevím jaký odstín. Aspoň někdo vyzkouší, jestli lak má vliv na zvuk, nebo nemá
Akorát bych se teda potřeboval ubezpečit, jaký je jednoznačný postup pro otevření houslí, líh, nebo nad parou?
v mým případě se bavíme opravdu o bezceném kusu dřeva, ty housle jsou opravdu vhodné akorát tak na pokusy, nebo na podpal. S lakem si hlavu zatím nelámu, použiju kvalitní autolak, jenom ještě nevím jaký odstín. Aspoň někdo vyzkouší, jestli lak má vliv na zvuk, nebo nemá
Akorát bych se teda potřeboval ubezpečit, jaký je jednoznačný postup pro otevření houslí, líh, nebo nad parou?
Páru bych nevolil. Ale počkej na profíky... Psal jsi,že "víko"je téměř dole. Pak bych tedy použil nahřátý nůž (50-70*C
)
Ale jak píši-počkej na znalejší. Tož tak...
Ale jak píši-počkej na znalejší. Tož tak...
Lihem... Osobně se nepovažuji za houslaře (houslař je podle mě ten, kdo zvláne postavit nástroj) , nicméně už jsem pár nástrojů dal dohromady. Mám kamaráda houslaře u které jsem se lecos naučil a ten to dělá tak jak jsem popsal..
OK, zkusím ten líh, díky