před 2 roky jsem opět začal hrát na zobcovou flétnu ( učil jsem se to asi v 7 letech). a nyní bych se chtěl naučit na klarinet nebo příčnou flétnu - co byste mi z těchto 2 nástrojů spíš doporučoval/-a?
děkuji za odpověď, Jirka
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.To je celkem na dlouho. Je to jedna z nejtěžších věcí. Ovlivňuje to samozřejmě i stav klarinetu (jestli všechno těsní jak má), kvalita hubičky a plátku. Překvapivě když jsem (asi po dvaceti letech hraní) přešel z Amatky na Selmera, všechny problémy tohoto typu zmizely.pulji píše:ještě jeden dotaz jenom ke klarinetistům: už měsíc se učím přechod přes "přefukovací klapku", a vůbec na to nemohu přijít.... Jak dlouho vám to trvalo, než jste např. po a1 zahráli načisto h1? mě se to h1 ozve, ale špatně. dík za názory
Přefukování samo o sobě problém není. Problém je, že přecházíš z tónu, kde nemáš zakryto (skoro) nic na tón kde máš zakryto všechno. To chce poměrně slušnou přesnost hmatu. A tu je třeba nacvičit. Pochopitelně někdo je talent a má to hned, ale takových moc nebude.gembec píše:no to uz si fakt nepametam, ale to prefukovanie neni nejaky velky problem, hlavne je aby si mal dobry platok, ani tvrdy ani mekky a casom to urcite pojde.
tak neviem, je to uz davno a nepamatujem si, ale viem, ze som nemal s nicim v podstate ziadny vecsi problem, moj dedo bol dychar- saxofonista, trubkar, tak mozno som nieco po nom podedil. chvilu som pizukal na klarinet i v ludovke. ale mna to nikdy moc nebavilo, potom som hral na saxofon, ale takisto ma to nejak zvlast nechytilo ale v tej dobe ma nejak dychove nastroje nebrali. dnes sa k tomu postupne vraciam, zadovazil som si harmoniku a mozno bude aj nieco dalsieho.konar píše:Přefukování samo o sobě problém není. Problém je, že přecházíš z tónu, kde nemáš zakryto (skoro) nic na tón kde máš zakryto všechno. To chce poměrně slušnou přesnost hmatu. A tu je třeba nacvičit. Pochopitelně někdo je talent a má to hned, ale takových moc nebude.