Master volume zesilovač vs. Non master

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
IAMG

Master volume zesilovač vs. Non master

Příspěvek od IAMG »

Ahojte, chtěl bych si trochu osvětlit problematiku master a non master volume zesilovačů. Takže moje otázka:
bude se MV zesilovač chovat stejně (práce s volume poťákem na kytaře), jako NMV zesilovač, když budou poťáky volume a gain u MV zesíku naplno?
Latam
Kontaktovat uživatele:

Re: Master volume zesilovač vs. Non master

Příspěvek od Latam »

IAMG píše:Ahojte, chtěl bych si trochu osvětlit problematiku master a non master volume zesilovačů. Takže moje otázka:
bude se MV zesilovač chovat stejně (práce s volume poťákem na kytaře), jako NMV zesilovač, když budou poťáky volume a gain u MV zesíku naplno?
Technicky nevím, z praxe můžu říct, že ne. Non master zesilovače se chovají dost jinak ve všech ohledech - dynamika, náběh tonu - attack, barva a i právě to čištění poťákem. Obecně taky mají MV zesáky víc gainu i než NMV vytočené naplno. Tzn. pokud na masteru vytočíš gain, budeš mít pravděpodobně už hladinu zkreslení blízko vytavenému non-masteru. Ale i master-volume zesáky jdou poťákem čistit dobře. Hrával jsem tak třeba na JMP 2203 a z crunche nebyl problém čistý zvuk pomocí poťáku dostat.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Technicky vzato bude úplně jedno, jestli je MV nebo ne, protože MV na maximu ze zesilovače v podstatě udělá zesilovač bez MV. Je to jen poťák svádějící část signálu z preampu nebo PI do země.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
IAMG

Příspěvek od IAMG »

Ještě jsem na jednom zahraničním fóru četl, že MV zesík bude hlasitější než NMV (při stejném výkonu zesilovačů).
Je to pravda? Málokdy jsem totiž viděl, že by měl někdo u MV zesíku vytočený gain i volume naplno.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Ne, to je úplná blbost.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdravím, výkonově jsou na tom MV a NMV zesilovače stejně, ale Latam má pravdu v tom, že se chovají odlišně. NMV zesilovače (plexi, 1959 a 1987) jsou vývojově starší a podobají se více Fenderům. To znamená mají ještě ne tak ošizená trafa. Hlavní rozdíl mezi NMV a MV je však v předzesilovači. Zatímco NMV typy zesilují poměrně širokou část akustického pásma, MV typy (2203 a 2204) mají už pásmo zúžené, zejména v basech už vlivem hodnot součástek v předzesilovači mají zesílení menší než NMV typy, což je dál ještě zdůrazněno "subtilnějšími" výstupními trafy. Střední a vyšší kmitočty jsou naopak zdůrazněny RC členem (470kΩ-470pF) mezi 2. a 3. triodou. Když se vytočí u MV "gain" u dřívějších typů nazvaný "pre-amp volume" zcela doprava dochází k limitaci signálu (zkreslení) už v poslední triodě předzesilovače, zatímco u NMV tomu tak (s běžnými pasivními snímači) není a úrovně signálu jsou mezi stupni atenuovány tak, aby ke zkreslení docházelo až v koncových elektronkách. Proto je výrazně jiný charakter zkreslení u MV oproti NMV. Typy MV jsou univerzálnější, protože kdyby měly stejná trafa jako NMV, dalo by se vhodným nastavením "gainu" a "masteru" dosáhnout stejného zvuku jako u NMV, zatímco naopak to jednoduše nelze.
Bylo by nutné použít nějaké "nakopávadlo" nebo upravit zapojení předzesilovače.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Tube Guru píše:...
Takže to jde chápat tak, že kdyby se udělal jeden a ten stejný zesilovač s masterem a bez mastru (do jaké míry je to samozřejmě možné), tak by hrál stejně? Platí to třeba i pro "vypinatelný" master jako mají třeba nové voxy AC30?

Já psal čistě z hráčského pohledu, dovnitř zesilovače až tak nevidím. Hlavní důvod v těch herních rozdílech bych viděl v tom, že oba typy zesilovačů se konstruují pro jinou cílovou skupinu a s jiným cílovým charakterem zvuku.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tak rozdíl určitě není v tom, že má jeden zesilovač Master Volume a jiný nemá Master Volume. Rozdíl je jen a pouze v konceptu zesilovače, který tady vysvětlil tube guru.

Dnešní higain zesíky jsou koncipované jako master volume, kdy se počítá s tím, že zkreslení pochází hlavně z preampu (případně PI) a konec spíš jen zesiluje zkreslení preampu. Starší non master zesíky to měly jinak - kreslily spíš až PI a koncem, on to ale nejspíš v té době nebyl ani záměr, spíš to tak nějak vzniklo...

Jelikož mám aparát, který nabízí přepínání mezi master volume a deaktivací master volume, tak se k tomu mohu trochu vyjádřit. Pokud je zesík přepnut na master volume režim, tak je zvuk asi tak na 99% stejný jako v režimu non-master volume, svůj podíl na tom nese pár součástek v signálové cestě navíc a rozdíl ve zvuku je slyšitelný (netopýrem).
fiftyfiftyok
Bandzone: http://bandzone.cz/rustyfox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fiftyfiftyok »

Ahoj lidi,nenašel by se tu někdo,kdo by mi pomohl s doděláním master volume na marshall plexi?Udělám si to sám,jen bych chtěl nějakou radu...
Marshall Plexi,Fender stratocaster H1,Blackstar .Kapela ve které hraji http://bandzone.cz/rustyfox
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Mrkni sem a pak případně tady založ téma, kdybys trval na tom, že si to chceš dělat sám.

Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Pozdrav všem, fiftyfiftyok když jsi rozhodnut si udělat úpravu sám, měla by Ti k dosažení úspěchu stačit příslušná schemata, stáhni si je nejlépe z tohoto linku, protože jsou tam v pdf formátu, což je výhodné:
http://www.prowessamplifiers.com/schematics/Marshall/
Typickým představitelem NMV je stará známá plexina - označení 50W verze je 1987.
Typickým představitelem MV je opět v 50W verzi typ 2204.
Jak zjistíš po zhlédnutí schemat, MV verze se liší nejen přidaným potenciometrem MV, ale i zapojením předzesilovače (a hodnotami některých součástek), proto ten jiný charakter zvuku. Přeji úspěšnou "přestavbu" :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
fiftyfiftyok
Bandzone: http://bandzone.cz/rustyfox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fiftyfiftyok »

Ahoj,díky moc za tipy,prozkoumám...Osobně zesilovačům rozumím pramálo,ale ten máster jsem si do zesilovače namontoval,samozřejmě mi dal radu odborník.Funguje to,ale nejsem si jistý,jestli je to zapojené správně.Mám totiž Marshal Plexi 100w ,ale je to česká kopie.Střeva se ale liší od originálu o jednu lampu 12Ax7,jsou tam 4 a v originálu jsou 3.První pokus svést master volume z potenciometru treble nefungoval(stahovalo to pouze výšky místo hlasitosti).Takže teď jsem to zapojil na poslední lampičku,což je asi PI :) a tam už se to chová zhruba tak jak má.Je to napojeno z druhého pinu na potenciometr 1m log a to bez kondíku,který tam prý má být.Nechci tady strašit elektrotechniky :D a s největší pravděpodobností to skončí u Matouška,ale kdyby existoval jednoduchý plánek jak to skomponovat,udělám to sám.Baví mě to a pájet umím dobře :D
Marshall Plexi,Fender stratocaster H1,Blackstar .Kapela ve které hraji http://bandzone.cz/rustyfox
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“