Homemade efekty

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
kajetan

Re: Homemade efekty

Příspěvek od kajetan »

RED LLAMA
DSCF5716.JPG
DSCF5714.JPG
Ideální na sóla kytarovejch fajnšmekrů = RED LLAMA s CMOS obvodem MC 140 69
- hřejivé lampové zkreslení až mohutný drive
- citlivost na dynamiku hry ....... velmi vyhledávaný efektík !!
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Na tomto efektu je zajímavá jeho historie, že se z DIY projektu pro začátečníky stal drahý komerční produkt. Ne naopak. Podobně jako Krank Distortus..

Stavěl jsem verzi EHX s 4049, zkoušel jsem v něm i 4069, je to v šuplíku. Pak jsem měl v plánu verzi, kde jsou zapojené 4 stupně invertorů (podle Laney TF50), na to už nedošlo.
kajetan

Příspěvek od kajetan »

No jó, ten Krank Distortus Maximus - to je ale sííííla .... :mrgreen:
jsem nečekal, že to bude mít až takový grády ..... :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=o6R_mvtQZTU
designer

Příspěvek od designer »

Nenašel by se tady někdo, kdo by mi byl ochotný postavit efekt? Podrobnosti bych následně rozepsal. Děkuji
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Podrobnosti rozepiš hned. Co to má být, kolik do toho chceš vrazit, odkud jsi.
designer

Příspěvek od designer »

Chtěl bych Univibe. Cenu zatím nedokážu odhadnout. Součástky jsou vesměs jasné, ale nakolik si někdo cenní svou práci... Možná by mi stačilo, kdyby mi někdo udělal tišťák a nakoupil součástky, samozřejmě s nějakou hezkou odměnou. Nějaký fuzz jsem už postavil na veroboard, ale tohle je trošku vyšší dívčí (pro mě). Momentálně žiji v Praze.
Takže kdyby někdo měl zájem, prosím napiště do zpráv. Děkuji
Igimas

Příspěvek od Igimas »

http://budejovice.idnes.cz/antonin-salv ... zpravy_khr Mohl by zveřejnit nějaký schéma :-D
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

na Univibe mam schéma + nějaký kecání k tomu co by se tam mělo použít za součástky tak když by ste chtěli někam to postnu
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Igimas píše:http://budejovice.idnes.cz/antonin-salv ... zpravy_khr Mohl by zveřejnit nějaký schéma :-D
sry za OT, ale musím říct, že tenhle článek mi udělal obrovskou radost :D. Jsem rád, že se v Česku stále najdou podobní jedinci... a obzvlášť, když bydlí skoro za bukem a já o něm ani nevěděl :D.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

taky mě to potěšilo .že tu u nás máme takle šikovný lidi .
Hot se taky chytil drápkem ve světě http://www.hotamps.com/signature-amps/
Obrázek
Igimas

Příspěvek od Igimas »

No mě ale udivuje, že dokáže(alespoň to tak z článku vyznělo) plně nahradit elektronku nějakými IO nebo tranzistory. Týmy vývojářů si s tím lámou hlavy, jak co nejvěrněji napodobit lampy a tady kutil to vymyslí sám..
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Ono tam bylo napsano neco o tranzistorech a IO? To si asi cetl jiny clanek. :wink:
Nez budes priste delat chytryho, tak se podivej na stranky Salvation Mods a pochopis ze ty preampove moduly jsou elektronkove.
Hraju výhradně na šrot.
kajetan

Příspěvek od kajetan »

Igimas píše:No mě ale udivuje, že dokáže(alespoň to tak z článku vyznělo) plně nahradit elektronku nějakými IO nebo tranzistory. Týmy vývojářů si s tím lámou hlavy, jak co nejvěrněji napodobit lampy a tady kutil to vymyslí sám..
Jak udivuje ? No to je přeci známá věc, že pomocí FET tranzistorů, CMOS obvodů a kombinované zapojení s operáky lze realizovat imitaci lampového zkreslení - viz: Himmelstrutz FETTO ( 2SK170GR), RED LLAMA
( CD4049 ), ZENDRIVE ( TS4558 + BS170), Boss BD-2 a další ........ :wink:
FET tranzistory mají charakteristiku přibližující se elektronkám.
Igimas

Příspěvek od Igimas »

kajetan: Tak jak píšeš-imitaci, ale není to ono, podle článku to dokázal naplno nahradit...
Abu: nechápu proč tak útočná odpověď
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Igimas píše:Abu: nechápu proč tak útočná odpověď
Protoze pises nesmysly aniz by sis zjistil zakladni informace, treba o tom co ten A.Salva vlastne vubec dela.

Asi moda dnesni doby, nejdriv psat, pak premyslet a az nakonec (pokud vubec) hledat informace. Pritom je to par tuknuti do klavesnice...... :roll:
Hraju výhradně na šrot.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Nevím jak vy, ale mě celkem zabralo, než jsem zjistil, jak ty moduly "fungují" :D.

Jinak, je pravda, že pomocí unipolárních technologií se dá dobře (v analogu) elektronce přeiblížit, ale myslím si, že cesta povede spíše přes digitální simulace (dnes ji někteří výrobci zvládají opravdu dobře, např. roland).

Problémem ale je, že zvuk elektronkových zesilovačů netvoří pouze elektronka... velkou měrou se tam podílí zdroj (často usměrněný dvojitou vakuovou diodou s velkou tlumivkou) a výstupní transformátor.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Trochu jsme odbočili, ale když už jsme tu, tak zkusím srozumitelně vyjádřit moji domněnku o zvuku lampovém vs. jiném.
Mám dojem, že všichni, co dělají modeling lamp, ať už digitální nebo analogový, vycházejí z předpokladu, že lampa je ve všech parametrech podmnožinou dokonalého HiFi. Že na dokonalém HiFi zařízení stačí některé parametry upravit, ořezat, namodelovat, okrájet, někde změnit dynamiku, a bude to jako lampa. Já si představuji, že lampa může v některých parametrech prakticky vybočit z hranic HiFi. Přirovnal bych to ke gamutu RGB vs. CMYK. Parametry lampy můžou někde nějakým lalokem přelézt rozsah digitálu nebo polovodičového analogu. Stejně jako na digitální fotku se nemusí vejít všechno to, co je na špičkovém diáku.

Nicméně toto vše by mělo vliv pouze na živé vnímání zvuku. Jakmile to nahraju, je to úplně jinde. Ten rozdíl cítím hlavně v dynamice odezvy lampových aparátů. A ani ne ve zkreslení, jako v čistém zvuku. Krásná zkreslení se dají dostat z polovodičů stejně snadno jako hnusná zkreslení z lamp.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

kmensik: dobrej názor... jinak osobně si myslím, že dobrej tranzistor, simulaci lampy a lampu ani nepoznáš, pokud na to přímo ty nebudeš hrát ;).
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

kmensik: dovolim si s tebou, ve vsi ucte, nesouhlasit - ale signal z lampy i z trandaku je porad jenom elektrickej signal. Gamutem toho signalu je rozsah amplitudy a frekvence. Stejne jako proud z atomovy nebo uhelny elektrarny neni nejak vic "spinavej". A odsimulovat se, vic ci min dokonale, da vsechno.. :)
Hodně budem někde...
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

ono stačí udělat jen blbej slepej test . když lidi vidí na co hrajou tak skore ve 100% řeknou že lampa hraje líp. v opačným případě to pozná tak 2-5% .
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“