Tranzistorový zesík a krabičky do začátků

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Konipas
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/metalkonipas
Kontaktovat uživatele:

Tranzistorový zesík a krabičky do začátků

Příspěvek od Konipas »

Ahoj, chtěl bych se s Vámi poradit o levnější variantě zesílení kytary. Jsem totiž pouze student na gymplu a jsem skoro bez peněz, tudíž nemám na pořádný lampový zesilovač, reprobox a krabičky k tomu. A radši, než abych šetřil a šetřil a ve výsledku si koupil nějakou levnou a nekvalitní celolampu, se kterou bych měl akorát trápení kvůli poruchám a drahé údržbě, tak mě napadlo, že bych na to šel levnější variantou.

Rád bych totiž zkusil používat tranzistorový zesilovač s tím, že kdybych nebyl spokojený se zkreslením, tak bych ho využíval pouze kvůli koncovému zesilovači a zkreslení + efekty bych řešil krabičkami. Tímto způsobem bych měl na pěknej reprobox a časem bych si opatřil i nějaké to základní zvukové spektrum pomocí krabiček. A až budu dospělý a začnu vydělávat, tak bych teprve šetřil na pořádnou celolampu a traniztora bych používal doma na cvičení.

Co si o tom myslíte? Já vím, poradíte, abych šetřil na celolampovej zesilovač, ale já bych strašně rád začal hrát v kapele, což s malým kombem Line 6 Spider III moc dobře nejde a našetřit minimálně 20 tisíc na celolampu, box a aspoň jednu dvě krabičky, to je prostě daleko nad moje finanční možnosti. Takhle bych z kytary dostal alespoň dostatečně silný zvuk a věřím, že z krabiček bych dostal něco lepšího, než z ampmodelingovýho Spidera. Věřím, že do úplných začátků by to stačit mohlo a zesilovač bych sehnal z bazaru za pár tisíc, což by nebylo až takový vyhazování peněz. A co já vím, za rok touhle dobou už budu aspoň dospělý a budu moct hledat lepší práci na menší úvazek/brigádu, než je rozdávání letáků v metru, a pak třeba za pár let už bych si koupil celolampu, která by opravdu stála za to. Co si o tom myslíte?
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Re: Tranzistorový zesík a krabičky do začátků

Příspěvek od McKozias »

pokud to hodně spěchá, ber tohle http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=8 ... rder=datum
za ty prachy je to luxusní, na tranďák to nehraje až tak zle, budeš mít s čím hrát na zkouškách a můžeš šetřit na něco pořádného :) (btw má to v sobě myslím i nějaké efekty, ale za ty prachy by ti ještě na krabky zbýt mohlo)
filo01

Příspěvek od filo01 »

Hodně se divím, že tam ještě je. Za ty prachy to nemá konkurenci.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
torchie!

Příspěvek od torchie! »

Pokud bys měl možnost používat nějakou krabku na zkreslení tak do toho určitě jdi.
Moje poklady:
Vintage VS6
Blackstar HT1
Dzouzef

Příspěvek od Dzouzef »

Měl jsem 65W verzi a ten overdrive kanál na tom byl v pohodě. Do začátků krabku netřeba. Ale nevím jak 2x12" na "domácí žvýkání" to je docela kick ass :D ovšem cena bezkonkurenční.
Cort KX1Q BC (SD-SH6, EMH-HZ); Randall RD5CE; Boss DS1 Japan; futrál; kabely; stojany; trsátka; zámky; metronom ...
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Dá se to v pohodě. Má to potenciometr s označením volume :P Je samozřejmě třeba točit velmi jemně, ale není problém.
Osobně vždycky nechápu proč s tím mají lidi na fóru problém a tak moc se toho bojí. Mrkněte na yotube na co hrávají borci doma. :) Vždycky píšou, že mají volume na 0.001 :D Něco jiného je řešit to u lampy, že ztlumený zvuk je sh*t. Ale takhle u trandu? Pff..
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Konipas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konipas »

No nijak sice nespěchám a teď hned dohromady 2000 nedám, ale uvažuju nad tím, že bych svýmu kamarádovi začínajícímu na kytaru prodal nějak levně svýho Spidera a zbytek už bych dohromady dát mohl. Sice se mi moc nelíbí, že je to velký kombo, takže i když někde bude reprobox, tak ho budu muset táhnout celej, ale když to porovnám s tím, že za zesilovač i box zvlášť bych dal minimálně dvojnásob, tak to budu radši tahat, stejně už jsem zvyklej z bicích :D .

Footswitch je supr, už bych se nemusel ke kombu natahovat během hraní rukou, a efektovou smyčku bych obrovsky využil do dalších let.

Každopádně moc děkuju, vždycky mi všichni doporučují jen lampy a zase lampy, tak jsem rád, že se mi povedlo dát vám najevo, že na lampy nemám, a děkuju strašně moc za tipy a za to, že jste mi vyvrátili to, co se mi snaží všichni okolo namluvit, protože bohužel se nemůžu zaměřovat na kvalitu zvuku a potřebuju spíš funkční zesílení, který nebude pískat sám od sebe, jako třeba Line 6 Spider Jam.
reason

Příspěvek od reason »

no, pokud nemáš moc peněz, tak si velice vybírat nemůžeš. buď si něco pořídíš "ihned" nebo můžeš čekat x měsíců nebo let, až nějaké peníze našetříš. na tvém místě bych vzal s nadsázkou řečeno "cokoliv". časem stejně budeš chtít lampu a pak už snad něco pošetříš. nejdůležitější je kapela. pokud nemáš spoluhráče, je ti i top zesák v podstatě nahouby... ber to i takhle
kos99

Příspěvek od kos99 »

já osobně jsem nehledal nic do začátků ale na doma malinkého tvárného a využitelného i do studia ...tady je výsledek
Fender Mustang I ...15W natáčeno linkou ze sluchátkového výstupu
a nahrávka tady http://ulozto.cz/xq2Zo8Td/ballads-e1-ou ... master-mp3 myslím že pro začátečníka naprosto bomba mnoho možností i charakterů zvuku, 40w combo se dá sehnat kolem 4-5 tis
apráty:
ESH MK II 100w plus ESH 412XXL , Engl Screamer 50combo 1x12 V30, 2x12- V30+G12H30 an...
efekt:POD HD 500 , Flanger DOD 75B, CarlMartin qvatro , TC flasback delay, TC Corona chorus
Kytary: Strat z.Vavruša HB+mHB, Fender Amerikan US ssH, Al Stevens Strat ,Michael Kely Hibrid , Yamaha D121, Crafter akustik 120,
snímače:RM pickups -F4,SH 4, Dimarrcio AREA, RM Custom Alnico.-RM V.V.rails - RM Clasik rails, Sky Pickups, DiMarzio Fred a PAF pro ,, kabely:Proel cable, Cordial ,
Konipas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konipas »

Nehledám nic doma na cvičení, potřebuju hlavně výkon a decibely, co to utáhnou s metalovou kapelou na zkouškách a nepoleze z toho nadměrnej sajrajt. Momentálně nehodlám asi zatím koupit nic, ale vím, že můžu začít hledat kapelu, kterou když najdu, tak mám šanci sehnat si něco zvukově ok a cenově do pár tisíců pro prvních pár let, což byl důvod založení tohohle tématu.

třeba mě zaujalo tohle:
http://www.hudebnibazar.cz/inzerat.php? ... dohodou=on

To si myslím, že maximálně splňuje moje požadavky, takže možná do něčeho podobnýho půjdu, až to bude potřeba. Děkuju za rady, teď vím, že se nemusím bát tranzistorovejch zesilovačů, když budu dobře vybírat.
Dzouzef

Příspěvek od Dzouzef »

To chtělo napsat už do začátku, že to nehledáš na doma. Já jsem to teda z toho prvního příspěvku nepochopil.
V tom případě pořeš aparát až to bude aktuální. Do tý doby si zkoušej dávat peníze stranou. Na bazaru se vždycky něco objeví.
Cort KX1Q BC (SD-SH6, EMH-HZ); Randall RD5CE; Boss DS1 Japan; futrál; kabely; stojany; trsátka; zámky; metronom ...
Konipas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konipas »

Rozumím, nenapadlo mě to napsat zřetelněji, doufal jsem, že věta "já bych strašně rád začal hrát v kapele, což s malým kombem Line 6 Spider III moc dobře nejde" to tak nějak vystihuje.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

Konipas: taky si myslím, že to bylo pochopitelné ;-)
Dafčánek
Bandzone: http://bandzone.cz/navzdory

Příspěvek od Dafčánek »

Když to teda nespěchá, tak ti dám ještě radu. Hraju už něco přes dva roky, většinu času s kapelou. Mám tranzistor s 8" reprem. První rada, stoprocentně si kup 12" ... nic menšího nemá smysl. Ani nazvučené to nebude ono.
No a další rada je, šetři šetři šetři a kup lampu. Když jednou na zkoušku přijel někdo s lampovým VHT, mohl jsem se se svým zvukem zahrabat, to jeho kombo znělo prostě konkrétněji a líp se prosadilo. Nejlevnější 12" lampový VHT a zvládlo to metal líp než ten randál který mám v popisu.

Pokud teda s kombem nespěcháš, dávej peníze bokem, a zkus našetřit na lampu.
Ibanez GAX 30 (DiMarzio X2N) // Randall RX25RM // struny 0.11
Dzouzef

Příspěvek od Dzouzef »

No jsem v zimě nějakej pomalejší :? Pardón.

Teď jsem koukal na bazar a lampový komba tam jsou i kolem 8-10 tisíc(Což sem snad už správně pochopil je částka do který se chceš pohybovat). Cena úměrná kvalitě, ale dají se tam sehnat i dobrý kousky. Ono dost záleží na vybavení a způsobu hraní ostatních členů kapely. Pokud do toho bubeník řeže, že by přehlušil i nálet Wehrmachtu a kytarista s basákem mu zdatně sekundujou, tak tam si s tranzistorovým kombem moc neškrtneš :) S tím Randallem co jsi posílal jsem se osobně nesetkal, takže hodnotit nechci. Ale mám zkušenost s Crate Flexwave 120W hlavou a ten jejich halfstack k tomu a to bylo neskutečný máslo. Kamarád to prodával po půl roce :lol:
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Hlavně u těch lamp/tranďáků, bacha na jednu věc. Lampová patnáctka dělá srovnatelnej kravál, jako cca šedesát watů v tranzistoru. Takže když tohle odfiltruješ, tak na prachy ten rozdíl neni až tak drtivej.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
kos99

Příspěvek od kos99 »

no já jsem to pochopil když do začátku tak do začátku...

tak ted jinak pokud to chceš na metal za pár tisic to bude fakt těžký min. bymělo být 1x12 ale i to na metalový zvuk bývá málo už jen pro to že malo který kombo má uzavřenou konstrukci aby to dostalo ta správný spodky v tom pripadě Line6 Spider 2x12 ideální volba ted je na bazaru za 6tis což je téměř za darmo . nebo mashall valvestate 8080 za 6tis ... o zbytku nabízeného se dá do nekonečna hovořit osobně si ale myslím že je lepší se dostat na nějakých 10-15 tis a koupit hlavu s bednou nejlépe již v lampě třeba Pv Valveking plus nějakou 2x12 bednu je rozhodně lepší řešení do začátku než co kouliv jiného s tranzistory další by mohl být třeba Laney GH 50 a pod ..... pak už se dá uvažovat i charakteru zvuku a vymýšlet co a jak by mělo nebo nemělo být za méně peněz nevím nevím aby to ještě hrálo dost obstojně ...
apráty:
ESH MK II 100w plus ESH 412XXL , Engl Screamer 50combo 1x12 V30, 2x12- V30+G12H30 an...
efekt:POD HD 500 , Flanger DOD 75B, CarlMartin qvatro , TC flasback delay, TC Corona chorus
Kytary: Strat z.Vavruša HB+mHB, Fender Amerikan US ssH, Al Stevens Strat ,Michael Kely Hibrid , Yamaha D121, Crafter akustik 120,
snímače:RM pickups -F4,SH 4, Dimarrcio AREA, RM Custom Alnico.-RM V.V.rails - RM Clasik rails, Sky Pickups, DiMarzio Fred a PAF pro ,, kabely:Proel cable, Cordial ,
filo01

Příspěvek od filo01 »

A máme tu nový rekord v délce jedné věty. :?
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Konipas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konipas »

A když trochu odbočím od původního tématu, kdybych tedy měl vybírat mezi levnými lampovými zesilovači, co byste mi doporučili na metal? Mám v plánu hrát hlavně melodic-death metal a taky bych rád založil nějakej symphonic metalovej spolek. Zvukově se mi docela líbí Bugery, třeba 6260, ale slyšel jsem něco o jejich vysoké poruchovosti. Peavey Valveking je taky docela doporučovanej do začátku, ale prej nedosahuje pořádně metalovýho zkreslení. Co byste mi tedy doporučili v cenové kategorii zhruba od 10 do nějakejch 15/20 tisíc?
Dafčánek
Bandzone: http://bandzone.cz/navzdory

Příspěvek od Dafčánek »

Mrkni na Randall Diavlo řadu http://kytary.cz/kytary/randall/rd-diavlo/
EDIT: Nebo bazar a s takovým rozpočtem ENGL Screamer, občas se tam objevím i Mesa Caliber .50, a další.
Sám jsem se na to ptal před nějakým časem zde, myslím, že to bude stále aktuální ;)
Ibanez GAX 30 (DiMarzio X2N) // Randall RX25RM // struny 0.11
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“