Kompletní stavba komba

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
hauz

Kompletní stavba komba

Příspěvek od hauz »

Zdravím,
jsem začínající hráč na el. kytaru a rozhodl jsem se (bylo mi spíše doporučeno) si lampové kombo postavit sám, než nějaké kupovat. Kamarád má dílnu a bohaté zázemí pro výrobu, stavím si to u něj na firmě. Budu sem postupně přihazovat fotky a schémata, jak práce pokračuje.
Teď mám hotové a nastříkané dřevěné šasi a čekám, až mi ohnou hliníkový plech na hlavičku, pak budeme vymýšlet lampáč.
Kombo je na 11 palcový reproduktor, rozměry můžu přidat, pokud bude zájem.

Lepení:
Obrázek

Kitování:
Obrázek

Nástřik:
Obrázek

Pracovní verze hlavičky(zkoušeli jsme rozměry, zda bude pasovat):
Obrázek
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Kompletní stavba komba

Příspěvek od core88 »

zajímavý budem se těšit na další postup . Tvůj kamarád má nějakou firmu co staví repro boxy a podobné věci ?
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
mimamo
last.fm: mimaaamo

Příspěvek od mimamo »

vypada to tak, takovyho kamarada bych chtel taky mit :) jinak krasna cista prace, tesim se na dalsi postup. budes zverejnovat i schemata, typy soucastek apod.? casem taky neco podobnyho planuju.
Schopný tvoří, neschopný poučuje.
Georg Bernard Shaw
jastud

Příspěvek od jastud »

Vypadá to hezky. Jen jeden dotaz - proč 11 palců reproduktor když se pro kytaru v téhle velkosti prakticky nedělají?
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

11 palců? Hádám ARO 711, či nějaký jeho klon. Vesměs příjemný zvuk, mizerná citlivost. Soudruzi na AlNiCo slitině trochu ušetřili...
Jastude, svého času firma JBL vyráběla i 14´´, velmi vydařený repráček, kamarád ho má v boxu Allsound. Tedy na kytaru. Hraje skvěle. O 13´´ se nebudu zmiňovat, jsou jich spousty. Jo a také mi doma v dílně už pár let čeká na osazní jeden 9´´. Krásný kousek.
hauz

Příspěvek od hauz »

Zdravím,
omlouvám se, s těmi 11 palci jsem se sekl.
Repro tam bude Celestion Vintage 30 G12, takže 12 palec
Obrázek
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Myslím, Hauzi, že toho o kytarových aparátech celkově moc nevíš. Proč má Tvoje ozvučnice vzadu tu pevnou příčku? Reproduktory do kytarových komb se většinou osazují ze zadu, proto tyhle svlaky bývají odnímatelné. Možná sis měl prvně někde v hudebninách komba pořádně prohlédnout, než ses vrhnul na stavbu. Jak budeš řešit zesilovač? Nejvýhodnější je zásuvný modul, z kterého visí dolů lampy jako netopýři. Má to spoustu výhod. Ovšem téhle možnosti ses také zbavil tou nešťastnou příčkou.

Mrkni třeba na Tvina: http://www.chambonino.com/work/fender/fend8.html
jastud

Příspěvek od jastud »

mmjuz píše:11 palců? Hádám ARO 711, či nějaký jeho klon. Vesměs příjemný zvuk, mizerná citlivost. Soudruzi na AlNiCo slitině trochu ušetřili...
Jastude, svého času firma JBL vyráběla i 14´´, velmi vydařený repráček, kamarád ho má v boxu Allsound. Tedy na kytaru. Hraje skvěle. O 13´´ se nebudu zmiňovat, jsou jich spousty. Jo a také mi doma v dílně už pár let čeká na osazní jeden 9´´. Krásný kousek.
Vím, že existují i jiné než 8,10,12´´ repráky a vím že některé jsou hodně ceněné, ale kolik jich je v 11 palcích běžně k dosažení? Ve srovnání s 10´´ a 12´´ žádný. Proto mi připadá nepraktické dělat 11 díru.
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

mmjuz píše:...
Vzhledem k tomu jak vysoký místo na šasí si nechal, tak může naskládat trafa, elky, prostě všechno dovnitř a mít to zasunovací zepředu.
Repro už asi zepředu dát musí. Ale to já dávám zepředu i když k tomu můžu i zezadu. Má to zezadu nějakou výhodu?
Každopádně máš pravdu s tou příčkou, akorát tam dělá problémy...
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Pokud to všechno nacpe dovnitř, tak si tím způsobí pouze problémy. A měl na to myslet ještě před nástřikem a aspoň si udělat v horní desce nějaké větrací otvory. Třeba tak, jak to má AC30. Nebo snad bude větrání z čelní a zadní strany? Dokonce nucené? Pochybuji. A je to hodně nepraktické. Krom toho velký přední panel vypadá dost neelegantně a většina výrobců komb se snaží mít panýlek co nejuzčí. Myslím, že už při výrobě škatule došlo k zásadním chybám, tak jsem zvědav, jak si poradí s modulem zesilovče.

Těch 11´´ Tesel ARO 711 se ještě pořád objevuje celkem dost. Na Aukru jsou co chvilka. Kdo ví, jestli to TVM s keramickým magnetem pod nějakým jiným názvem ještě nedělá. Ony nehrály špatně, ale ta citlivost byla mizerná. Ale při 4ks v boxu už to docela šlo. Pan Husák je předělával za pár kaček na 100W, v tom obřím magnetu byla štěrbina jako kráva, tak to nebyl problém. No, stejně mě nikdy nějak extra neuchvacovaly.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Tak mi to nedalo a mrknul jsem na stránky TVM. A opravdu, 11´´ kytarové repro tam mají pořád v nabídce a to pod označením ARO 7904 - http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=8 ... 21&catg=30
Je to prakticky ARO 711 s keramickým magnetem. Skoro to nechápu, ale zřejmě se pořád nějací zákazníci objevují, jinak to už dávno dělat přestali.
jastud

Příspěvek od jastud »

mmjuz píše:Tak mi to nedalo a mrknul jsem na stránky TVM. A opravdu, 11´´ kytarové repro tam mají pořád v nabídce a to pod označením ARO 7904 - http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=8 ... 21&catg=30
Hehe, ten mám ve své lampičce (SE 5W, EL84, výstupák z jednoho prastarýho Telefunkenu). Ani jsem si neuvědomil, že to má 11 palců. V době kdy jsem kombo stavěl jsem to nijak zvlášť neřešil. Ten reprák je těžkej jak čert. Každopádně hraje o třídu líp než nejlevnější Celestion (Tube 10) který jsem v tom kombu taky zkoušel.
hauz

Příspěvek od hauz »

Tohle je vlákno o stavbě komba, je to moje první kombo a aspoň se poučím z případných chyb. Rady s křížkem po funuse, že to mělo být tak, či nějak jinak postrádají jakýkoliv smysl, když už je kastle hotová.
Díky
ps:mmjuz nech se překvapit a nevynášej ukvapené závěry, uvidíš časem jak to bude vypadat :)
mimamo
last.fm: mimaaamo

Příspěvek od mimamo »

hauz píše:Rady s křížkem po funuse, že to mělo být tak, či nějak jinak postrádají jakýkoliv smysl, když už je kastle hotová.
takovy rady ti prave muzou slouzit k tomu, aby ses poucil pro priste. tak nebud zbytecne hnusnej... :roll:
Schopný tvoří, neschopný poučuje.
Georg Bernard Shaw
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Snad jsi nečekal, že ti to tady akorát slepě pochválí? :lol:
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

hauz píše:Tohle je vlákno o stavbě komba, je to moje první kombo a aspoň se poučím z případných chyb. Rady s křížkem po funuse, že to mělo být tak, či nějak jinak postrádají jakýkoliv smysl, když už je kastle hotová.
Díky
ps:mmjuz nech se překvapit a nevynášej ukvapené závěry, uvidíš časem jak to bude vypadat :)
No, jasně: "postavím kombo, poradil mi to trouba. Kámoš dížej staví bedny, pomohl mi udělat škatuli. Je krásná a všichni ji velebte...".
Tak proč ses nezeptal dřív, než ses do té bedny pustil? Proč sis neomrknul nějaké skutečné lampové kombo? Jak Ti teď někdo může poradit s křížkem před funusem? Poslechni, je to pár přířezů překližky, cena prakticky nulová v poměru ku celému kombu. Hoď to do popelnice, nebo za pajsku prodej na Aukru někomu na tranzistorák a začni znova. Nikdo učený z nebe nespadl. Věř, že Tě čeká ještě spousta mnohem větších problémů, než je sklížení korpusu z pár prkének. Podívej se na toho Tvina ve výše zmíněném odkazu, je to tam krásně vidět. Tohle funguje. Nebo to udělej tím nejprimitivnějším způsobem, jako bývaly staré Champy, Deluxe, Bassmany a pod. To je konstrukce, která funguje už šedesát let a používá se velmi často i dnes. Tam nemáš co pokazit. Mrkni třeba na stránky Viktorky: http://www.victoriaamplifier.com/amplif ... 10/?pid=22
Na tenhle typ komba není problém přímo koupit hotovou škatuli pro zesilovač z nerezi s leštěným panel a popsanými vyvrtanými otvory pro ovladací prvky. Někde mají i hliníkové se štítkem vyrobeným fotocestou. Stačí se podívat po netu:http://www.tube-town.net/ttstore/produc ... 6-MK2.html, určitě má něco v nabídce Ted Weber a spousta dalších e-shopů.
vercajg

Příspěvek od vercajg »

tak jak to vypadá s tím kombem?
filo01

Příspěvek od filo01 »

Vzhledem k tomu, že poslední příspěvek dotyčného hauze je 8.07.2012 20:49
a naposledy byl přihlášen 8.07.2012 20:52, bych si tipl, že už se tady neukáže.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
SuperStrat

Příspěvek od SuperStrat »

A proč by se tam neměl montovat ten reprák zepředu. Dyť je to přece úplně jedno, ne?
No Pain, no Gain.
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Není.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“