Elektronické prvky na tuzemské scéně před rokem 2000

Vše o kapelách a hudebnících ...
Odpovědět
trishia
last.fm: last.fm/user/cocottice

Elektronické prvky na tuzemské scéně před rokem 2000

Příspěvek od trishia »

Ahoj,
Zpracovávám zrovna ročníkovku na téma elektronické hudby v Česku, a jedna z věcí, kterou nesmím opomenout, je historie. Samotná seminárka je zaměřená na dnešní elektro tvořené převážně v počítači, ale do historie chci obsáhnout všechno, co kdy mělo s elektrem tady a na Slovensku něco společného. Chci pojmout co možná nejvíc kapel, které začaly s experimentováním se synťákama (ať už se jedná o Mama Bubo, Olympic, Oceán, nebo Michala Davida) a zmínit to, co se elektra aspoň trochu dotklo - i rockové kapely, které mají jen náznaky, naprosto cokoliv.

Pokud vás něco napadá, prosím napište mi to sem - možná jste to poslouchávali třeba s vašimi rodiči jako malí - a ideálně kromě názvu interpreta i konkrétní song. Díky moc!

EDIT: A zároveň mě napadá, jestli byste do takového výčtu zmiňovali třeba i věci, jako jsou MODUS - nic se synťákama to nemá, ale přeci jen to elektronicky zní díky těm klávesám...
Paris
Rádce

Re: Elektronické prvky na tuzemské scéně před rokem 2000

Příspěvek od Paris »

V téhle souvislosti rozhodně doporučuju poslechnout a zmínit jedno dílo Oty Petřiny:
Petra Janů - Ročník 50
http://www.supraphonline.cz/album/1230- ... -lp-bonusy

Tohle je dlouhá titulní skladba z druhé strany desky, na prvni strane je par velmi zajímavých pisní (například Sváteční úterý)... a všechno s velkým podílem elektroniky (i kdyz Otakar je kytarista, to je tam slyšet dost).

-----

No, a pak samozrejmě OK BAND, ten chybět nemůže.

(ješte mě určitě napadne pár dalších příkladů, až budu mít čas, najdu a napíšu...)
Naposledy upravil(a) Paris dne 18.01.2014 12:59, celkem upraveno 3 x.
zaza_3121

Příspěvek od zaza_3121 »

Nelze nezmínit Oceán s Petrem Mukem!
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar muzikanti, mnoho bigbeatových skupin, které začínaly v šedesátých letech používalo jediný tehdy u nás dostupný klávesový elektronický nástroj Ionika. Měl tuším doutnavkové generátory a asi z toho důvodu takový typický zvuk. Později asi na přelomu 60. a 70.let začali používat ti šťastnější (Marian Varga s Collegiem musicem) varhany Hammond a Wersi. Ještě později se zde (v ČSSR) značně rozšířil elektrický klavír Fender (Martin Kratochvíl + Jazz Q k poslechu na LP Pozorovatelna, Symbiosis) a Wurlitzer (Karel Růžička TOČR a různá Jazzová seskupení). V 70. letech se hodně rozšířily tehdy módní syntezátory (tehdy se jim ale říkalo převážně syntetizátor) značek Moog (typy Minimoog a Mikromoog), Oberheim (typy si už nepamatuji, ale jsou jistě dohledatelné) a ARP (Odyssey, Omni). Každý z nich něčím vynikal (myslím, že ARP měl nějpěknější elektrické smyčce). Nevím jaké časové období má Tvoje "ročníkovka" obsáhnout, ale i 60. léta byla před rokem 2000 :) . Zbytek si v případě zájmu dohledej, už nechci paměť více trápit :D Kéž by Ti můj souboj s pamětí pomohl. Přeji úspěch!
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
jastud

Příspěvek od jastud »

Zrovna vcerejsi dil Bigbitu se timhle docela dost zabyval. Doporucuju shlednout. Jinak pokud to me byt do roku 2000 tak je dulezite nezapomenout na Mejlu Hlavsu a jeho album Silenstvi. Skvela elektronicka deska.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
trishia
last.fm: last.fm/user/cocottice

Příspěvek od trishia »

Díky za všechny odpovědi, přes víkend to nastuduju a sepíšu. Jste zlatíčka! 8)

Tube Guru píše:Nevím jaké časové období má Tvoje "ročníkovka" obsáhnout, ale i 60. léta byla před rokem 2000 :)
Však paráda, i šedesátky potřebuju. Prostě jakýkoliv náznak, který se tu objevil. Dík moc za obsáhlou odpověď. :)

A pokud vás ještě něco napadne - jak se taková hudba v analogových časech tvořila a co používali takoví hudebníci na živácích, vůbec se nebudu zlobit, když se podělíte.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Dobrý večer, ještě jsem si vzpomněl na nástroj, o kterém se určitě stojí za to ve Vaší práci zmínit a to je Mellotron. Ve Wikipedii je o něm napsáno tohle: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mellotron
O historii slavného Minimoogu je zas něco v tomto videu, kde ji popisuje jeden z vývojářů.
https://www.youtube.com/watch?v=sLx_x5Fuzp4
Kdo z našich muzikantů používal Mellotron mi není známo, nebo si nevzpomínám. :?
Přeji s ročníkovkou úspěch :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
jastud

Příspěvek od jastud »

Mellotron u nás neměl snad nikdo. Jinak v muzikusu lze on-line dohledat pěkný seriál o elektrofonech: http://www.muzikus.cz/tagy/elektrofony/ Taky docela hezký zdroj inspirace.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Predator

Příspěvek od Predator »

zaza_3121 píše:Nelze nezmínit Oceán s Petrem Mukem!
Toto bola viacmenej kurzweilovská a e-mu záležitosť. Ak sa nemýlim, Oceán a Shalom používali E-Mu Emulator a dnes už legendárny K-2000.
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
exxxi

Příspěvek od exxxi »

To bych netvrdil,v některém ze starých Muzikusů je rozhovor s Oceánem a jejich první alba byla dělaná na Korg Poly 800, nějaký počítač se zvukovkou Yamaha s FM syntézou, a další synťák byl buď DX7 nebo nějaké Casio VZ.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Jan Burian a Dan Fikejz: Hodina duchů

Petr Skoumal: Se nezblázní, Poločas rozpadu
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Amorph

Příspěvek od Amorph »

Z pozdejsich devadesatek a tanecnejsi sceny treba jeste Liquid Harmony, Ohmsquare, Načeva.

Amorph

Příspěvek od Amorph »

Jo a samozrejme Tatabojs
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“