Zacházení s lampovým aparátem
Pravidla fóra
- jeleniste
Re: Zacházení s lampovým aparátem
Hm a poradil bys kerý? Dávat do toho komba trafo za dvojku mi moc nedává smysl, vzhledem ke kvalitě a původu zbylejch součástek. A přitom nehraje špatně (resp, dost se mi líbí, jak hraje). K tomu gesu, řikal mě známej, že tam mam dát ten koblížek, básnil, že to je super. Jak zjistm, jaký parametry to trafo má mít?
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
jestli je to combo postavený z nějakýho pološrotu tak tam asi nemá cenu rvát trafo za x k to je asi fakt .takže i ten indel by byl oka . Koblížek teď nevim co myslíš. jaký parametry by mělo mít trafo ... podle toho jestli jeto SEL nebo PP , jaký sou koncový lampy , výkon . to jak se vypočítá to popravdě nevim ....
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Poslyš, Jelenisto, to se zmiňuješ o tom bastlu nacpaném ve škatuli od rádia, který jsi tu na bazaru před časem tak výhodně koupil a pak několik měsíců hledal opraváře na Nymbursku, který by Ti to zadarmo dal do kupy? Nu, není nad to ušetřit nějakou tu korunku. Držím Ti palce.jeleniste píše:Hm a poradil bys kerý? Dávat do toho komba trafo za dvojku mi moc nedává smysl, vzhledem ke kvalitě a původu zbylejch součástek. A přitom nehraje špatně (resp, dost se mi líbí, jak hraje). K tomu gesu, řikal mě známej, že tam mam dát ten koblížek, básnil, že to je super. Jak zjistm, jaký parametry to trafo má mít?
- jeleniste
No, jestli to bylo výhodně, to si nejsem jistej a nehledal jsem někoho, kdo by mi to udělal zadarmo (rozhodně to tak nemělo vyznít). Ale je to vono. Bastl to možná je, ale s výjimkou toho problému s basovejma strunama to hraje tak jak chci já, což může bejt taky tim, že jsem nenáročnej, nevim. Každopádně ta kastle vod rádia se mi líbí a chlápek co mě udělal, aby to přestalo chrastit řikal, že s lepšim trafem by mi to hrálo podstatně líp, což sice nějak nezbytně nepotřebuju, na druhou stranu proč to nezkusit, za těch pár stovek, na který by mě přišlo trafo z gesu.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, jak to ten strýc myslel, ale "lepší trafo" nestojí pár stovek a nekoupíš ho v Gesu. Na to zapomeň.
- jeleniste
Aha, už jsem identifikoval problém. "Lepším trafem" neni myšleno trafo dobré značky vyráběné v zemi, kde nekrměj dělníky rejží, ale lepší než to, co tam je. Povídal, že to trafo co tam je "neni sklepaný", takže jsou mezi těma plíškama mezírky a to je prej znát na zvuku, u těch basů. Dávam dál, jak mě to bylo řečeno, sám tomu nerozumim ani za mák. Řikal taky, že si myslí, že to je tak schválně, aby ten zvuk připomínal starý, technicky nedokonalý zesíky, že to nemá předávat ten zvuk dál 1:1, alespoň tak jsem to pochopil, nereprodukuju to přesně. Takže nevidim důvod dávat do komba, který je záměrně nedokonalý nějaký kvalitní trafo, chci se zbavit akorát jednoho nepříjemnýho artefaktu, kterej mě, ale na druhou stranu moc neomezuje, protože se to týká jen pár nejhlubších tónů a navíc, když jsou zahraný aspoň dva naráz, což já nedělám.
Jeleniště: z Gesu nejspíš tohle http://www.ges.cz/cz/vystupni-transform ... 02161.html. Ale jakej to bude mít dopad na zvuk, suď bůh.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.
- jeleniste
Díky, píšou, že je vhodný do komb... Uvidíme.
Jsem teď zjistil, že si můžu to trafo nechat za plus mínus stejnej peníz u někoho namotat. Což se mi asi jeví jako nejlepší řešení, že to pujde pěkně ke stylu toho zařízení.
Jsem teď zjistil, že si můžu to trafo nechat za plus mínus stejnej peníz u někoho namotat. Což se mi asi jeví jako nejlepší řešení, že to pujde pěkně ke stylu toho zařízení.
Zdravím,
vím, že časté vypínání a zapínání lampovým aparátům vadí a že je lepší při krátkých pauzách mezi hraním nechat aparát zapnutý, nebo přepnutý do standby režimu.
Chtěl bych se ale zeptat na následující věc. Někdy cvičím tím stylem, že hraju např. hodinu a pak si dám hodinu pauzu, pak zase třeba půl hodiny hraní atd. Chci se zeptat, je pro aparát šetrnější nechat ho běžet několik hodin s tim že ho občas přepnu ze standby režimu a hraju..a nebo je lepší při delších pauzách (třeba hodinových) aparát vypnout ?
vím, že časté vypínání a zapínání lampovým aparátům vadí a že je lepší při krátkých pauzách mezi hraním nechat aparát zapnutý, nebo přepnutý do standby režimu.
Chtěl bych se ale zeptat na následující věc. Někdy cvičím tím stylem, že hraju např. hodinu a pak si dám hodinu pauzu, pak zase třeba půl hodiny hraní atd. Chci se zeptat, je pro aparát šetrnější nechat ho běžet několik hodin s tim že ho občas přepnu ze standby režimu a hraju..a nebo je lepší při delších pauzách (třeba hodinových) aparát vypnout ?
Určitě vypnout, standby slouží hlavně na nažhavení lamp, u pauz nad 15 min standby nemá smysl.
Prodám EHX Germanium OD->pm
Dobře, díky za odpověďWhiteKeys píše:Určitě vypnout, standby slouží hlavně na nažhavení lamp, u pauz nad 15 min standby nemá smysl.
Čau,
mám otázku... Když má aparát dva výstupy, např "high" a "low". Je bezpečné zapojit do každého jeden nástroj a hrát?
Popř, když má zesák výstup jen jeden a kabelem si díru "rozdvojíme" a pak hrát s více nástroji.

mám otázku... Když má aparát dva výstupy, např "high" a "low". Je bezpečné zapojit do každého jeden nástroj a hrát?
Popř, když má zesák výstup jen jeden a kabelem si díru "rozdvojíme" a pak hrát s více nástroji.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
High a low nejsou výstupy, ale vstupy (snad to tak i myslíš) - můžeš zapojit do každého jeden nástroj, ale je možné že některé takhle fungovat nebudou (třeba taková jcm800). Vstup si můžeš i rozdvojit, ale třeba dvě kytary najednou do jednoho aparátu se moc provozovat nedaj, moc dobře to nefunguje. (Pokud teda nemáš aparát, který má dva oddělené preampy abys pro každý nástroj nastavil vlastní zvuk, ale pořád to bude hrát z jednoho repra, z jednoho místa, prostě naprd
)
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
No a hlavně se zkreslením to nebude moc fungovat.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Vrátím se k problému od jeleniste: Pokud máš ojebanou výkonovou část komba (špatné předpětí, lampy, ztapojení, výstupák, repro, atd.) není nutné to celé měnit (je to většina ceny aparátu). Vyměň poslední vazební kondenzátor za poloviční/čtvrtinový/desetinový, tak aby se ti ty basy do výkonového stupně dostaly slabší a máš sice míň basový zvuk, ale bez pazvuků. Úprava za 10 Kč...
- jeleniste
Díky, až s tim půjdu za opravářem, tak mu to navrhnu, že to zkusíme. Já bych to asi vyměnit neuměl.
A jak dlouho třeba po tý hodině trvá, než se lampy znova nažhaví?WhiteKeys píše:Určitě vypnout, standby slouží hlavně na nažhavení lamp, u pauz nad 15 min standby nemá smysl.
úplně stejně jako když to zapneš třeba další den . cca 30s
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

Zdravím
Mám dotaz: Lze lampové kombo (VOX AC30CC1) přechovávat v nevytápěném objektu? Jedná se o poměrně vetchou dřevěnou boudu, do které sice neteče, ale teplota bude vždy +- stejná jako teplota venkovní? Nemůžou případné mrazy aparát nějak poškodit ( i v případě že ho před zapnutím aklimatizuju)?
Mám dotaz: Lze lampové kombo (VOX AC30CC1) přechovávat v nevytápěném objektu? Jedná se o poměrně vetchou dřevěnou boudu, do které sice neteče, ale teplota bude vždy +- stejná jako teplota venkovní? Nemůžou případné mrazy aparát nějak poškodit ( i v případě že ho před zapnutím aklimatizuju)?
Nové album Dusty road:
https://thetrainrobbers1.bandcamp.com/album/dusty-road
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1nDGZua ... l_branch=1
fb: https://www.facebook.com/TheTrainRobbers.cz/
https://thetrainrobbers1.bandcamp.com/album/dusty-road
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1nDGZua ... l_branch=1
fb: https://www.facebook.com/TheTrainRobbers.cz/
Pokud chceš aklimatizaci věnovat hodinu až dvě času, tak proč ne. 
Myslím, že ohřát kombo na pokojovou teplotu bez zapínání bude v případě mrazů chvilku trvat. Bez toho se ti tam můžou vysrážet kapičky vody a bude problém.
Myslím, že ohřát kombo na pokojovou teplotu bez zapínání bude v případě mrazů chvilku trvat. Bez toho se ti tam můžou vysrážet kapičky vody a bude problém.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410