Jak dosáhnout zvuku alá americký punk-rock?

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
machac.patrik
Bandzone: bandzone.cz/rloveution

Jak dosáhnout zvuku alá americký punk-rock?

Příspěvek od machac.patrik »

Zdravím vás, nahrali jsme s kapelou CD cena asi 17000kč za 10 songů, zní nám to moc uměle a jakoby to tak neodsypa, vim,že to může být různymi aspekty jako metronomy,bicí,vůbec samotný song atd ale jde vůbec v průměrném českém studiu dosáhnout zvuku alá Sum41 nebo GD? Popsal bych to asi tak,že to naše je uměle vytvořeno a taky se to tak poslouchá, když si poslechnu třeba Sum41,tak tam třeba není tak dobře slyšel jednotlivě nastroje ale je to takový bordel zvuk trošku a hezky se to poslouchá.. Díky snad je to k pochopení :D

http://www.youtube.com/watch?v=gjKQKnCUYkE
zaza_3121

Re: Jak dosáhnout zvuku alá americký punk-rock?

Příspěvek od zaza_3121 »

Možná by to chtělo poslat ukázku z toho vašeho cd..
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně tak - jinak nejsme schopní poradit. A ano, s takovýmhle zvukem se to samozřejmě umíchat dá 8)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
machac.patrik

Pardon, tady něco je, je to naše první CD vůbec takže bez zkušenosti :D

http://youtu.be/7_OuMSXhc_k

http://www.youtube.com/watch?v=Bk5YpJ_H ... Dw&index=3
zaza_3121

Příspěvek od zaza_3121 »

Mně se teda ten váš zvuk líbí víc, ale to je jen můj názor..
machac.patrik

Já vím, ale myslím to tak,že mi to tak dobře neodsýpá, já nevím možná je to víc kytarově nahoru a uděláno to patro ..
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Vidím tam několik problémů (všechno z mého pohledu):
- nejvíc to sráží ten (ne)zprodukovaný vokál; úplně vidím, jak se to nazpívávalo v okobercovaném pokojíku nebo uprostřed zkušebny, kdy kapela posedávala okolo na lenoškách a drželi se, aby byli zticha. Pokud jsme se s tímhle popisem netrefil, tak je chyba v následném zpracování při mixu (použitý reverb konkrétně).
- "srovnávací" song má zjevně lépe zpracované double-takes, čili dvojité náběry beglajtovek. Tady jsem původně myslel, že nejsou, ale zase existují místa, kdy bych řekl, že jste zdvojovali...nicméně je v tom evidentně nekonzistence v projevu, takže tohle by chtělo asi taky pořešit. Asi bych se víc nebál kompresoru (obecně - nejen u kytar), zvuk to upevní. Případně zdvojovat náběry brané dvěma mikrofony (takže pak jsou 4 stopy na kytaru), kdy výsledný zvuk určí vzájemný poměr těch různých mikrofonů; může pak odpadnout to větší čarování s kompresorem 8)
- lépe vyřešit prostor, je to takové, že se fakt spíš přikláním k dojmu "živák ze zkušebny", ale tohle by chtělo dojmem naplácnout někam směrem ke "stage", k vokálu dodat malinko delay; je to prostě "moc do ksichtu", což pak vypadá a zní blbě.
- kopák moc netlačí - obzvlášť v rychlejších pasážích - takže otázka na použitý mikrofon/místo snímání/postprocessing v mixu...je toho moc. Opět viz srovnávačka - kopák kope a tlačí pořád, tady je jakžtakž v těch pomalých místech pouze, pak se sleje a zapadne.
- virbl je výrazanější než u srovnávačky, ale to je asi věc vkusu a názoru, jestli by se (ne)měl malinko víc utopit - bavíme se teď o stávající verzi.

No to by asi mohlo stačit, není to nejhorší a myslím, že zdrojové stopy jsou použitelné - jen ta práce s mixem a kreativita pokulhává ;-) čili nic, co by se nedalo za nějakou dobu dohnat cvikem a praxí :-)

P.

machac.patrik

Díky moc za obsáhlejší odpověd, no právě půjdeme nahrávat znovu k tomu samemu zvukařovi do studia,tak mu to dám přečíst. Jinak bylo to nahráváno v poměrně kvalitním studiu, něco mezi domáckým a profi-takové polo profi studio. Nahravali jsme první bicí,pak kytary,basy a nakonec zpěv, trvalo to něco přes týden a půl celkově.

zde je vybaveni jen tak na oko

24-bit HDR Systém

PC Pentium Celeron 1.3GHz
Karta R.M.E. Hammerfall (25 kanálů IN / 25 kanálů OUT)
2x Swissonic AD24 (24 bitový 8-kanálový externí AD převodník)
1x 24bit FLYING CALF D/A převodník

Mikrofony

Počet Typ Popis Použití
2x Rode NT2 velkomembránový kondenzátorový mikrofon, často srovnávaný např. s Neumann U87 univerzální mikrofon na zpěv, overheady na bicích, ak. nástroje, atd.
2x Rode NT3 kondenzátorový mikrofon "tužka" univerzální mikrofon na zpěv, overheady na bicích, ak. nástroje, atd.
1x Shure Beta57A dynamický nástrojový mikrofon malý buben,el.kytary,perkuse,dechy..
2x Shure SM57 dynamický nástrojový mikrofon naprostá klasika pro malý buben, el. kytary atd.
1x AKG D112 dynamický mikrofon pro velký buben ...
1x Audix ADX-51 kondenzátorový mikrofon "tužka" overhead,hi-hat's,vokály,ak. nástroje,dechy,el.kytary atd.
3x Audix D2 Dynamický mikrofon Tomy,kotel,perkuse...
2x Shure SM58 Dynamický mikrofon různé, nejčastěji zpěv do pomocné stopy
1x AKG D60 Dynamický mikrofon různé
1x Shure BG2.1 Dynamický mikrofon různé
1x Hylex Dynamický mikrofon různé
1x Shure BG1.0 Dynamický mikrofon různé
Mixpult

Behringer MX3242 - 2x16 kanálů
Monitory

Tannoy Reveal
Yamaha NS10
Efekty, moduly & spol.

TL Audio FAT Man Fat - Lampový kompresor
Line6 POD - kytarový procesor
Yamaha MU90 - MIDI zvukový modul + procesor
efektové pluginy Native Instruments, Samplitude, ...
Nástroje a aparáty

el. piáno Fender Rhodes
clavinet+pianet Hohner - nástroj pro fandy funky
piáno Yamaha YP55
kyt. hlava Marshall USS a další podle domluvy(Ampeg Svt 3 pro - basová hlava + bedna 4x10 Ampeg,hlava Peavey 5150 + box 4x12 A,B,hlava Marshall JCM 900,box Mesa/Boogie Thiele 1x12",kombo Laney LC 50,kombo Engl Thunder,Peavey Ultra + box 4x12"Celestion V30,Peavey Rockmaster preamp + Classic Power Amp,box 4x12"Celestion Greenback...)
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Ty jo, myslíš, ze je vhodne mu to dávat cist? Mixovani hudby je hodně individuální záležitost...mě osobně se treba ten jeho mix celkem líbí... Já bych se zaměřil spíše na vaše výkony jakožto muzikantů, to je alfa omega k celkově dobrému výsledku ;-) na druhou stranu náš zákazník, náš pán.... :D
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně tak. Jako já samozřejmě nemám problém se svým názorem, ale jak píše Marylin: mix je kreativní a individuální záležitost a mluví do toho jak přístup zvukaře, tak kapelu (="zákazníka"). Vidíš to i tady - Marylin by tam prakticky nic neměnil, já bych se snažil o jiný výsledek. Zase je otázka, jak by se to pak líbilo vám; textově se zvuková podoba moc dobře popsat nedá :-D

Jiná věc jsou samozřejmě technické věci, kdy třeba - jak jsem psal o tom kopáku - to je třeba věc, která nění v zásadě o "vkusu", ale osobně mi to přijde jako nedořešení technické. Z tohoto pohledu v tom ale zase "individuálnost" nemá moc co dělat (analogicky bych to přirovnal třeba k situaci, kdyby v mixu bylo někde zkreslování díky přebuzování stopy, ale zvukař by se hájil tím, že "to takhle dělá"; prostě technický nedostatek vydávaný za druh přístupu k věci).

Ale ať tak nebo tak, je to o osobním přístupu 8)

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“