Jak hrát potichu na pololampové kombo?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Fender1

Jak hrát potichu na pololampové kombo?

Příspěvek od Fender1 »

Zdravim všechny kytaristy. Muj problém spočívá v příliš hlasitém kombu. Mám kustom HV 65 (pololampa). Dřív jsem ten výkon využil, ale nyní hraju na max volume 5% a stále je to nahlas. Navíc zvuk je při tomto vytavení lampy přinejlepším diskutabilní :) Kombo bohužel nemá master. POTŘEBOVAL BYCH NĚCO NA OVLÁDÁNÍ CELKOVÉ HLASITOSTI. zatím mě napadlo: volume pedál, brzda výkonu, mixák ale vše je hrozně komplikováné. máte nějakou dobrou radu jak to řešit díky Fil
Tube Guru
Odborník

Re: Jak hrát potichu na lampové kombo?

Příspěvek od Tube Guru »

Zdravím všechny, Fendere 1 stěžuješ si na něco, co u Tvého komba nepřichází v úvahu. To o tom "vytavení" je sice pravda, ovšem platí to pro celolampové aparáty, které mají elektronkový koncový stupeň. Ve Tvém kombu je jedna osamělá 12AX7 v předzesilovači, zbytek zesilovače je polovodičový, tedy i koncový zesilovač. Tam žádné "tavení" zvuku nepomůže stejně jako u celotranzistorového zesilovače. Tudíž si nastav přijatelnou hlasitost potenciometrem "volume" aktivního kanálu, potenciometrem "gain" aktivního kanálu si nastav míru zkreslení dle svého požadavku, dolaď si korekce a hraj. S tímto kombem bohužel jiné možnosti nejsou :? :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

Pak je možná ještě řešení, použít nějakou drive krabičku na čistý kanál a s ní si celkovou hlasitost upravíš.
Gibson Les Paul Studio 2014
Elkesar mod baryton strat (RM snímače)
Furch Durango
Roland JC-22,Roland Cube Street Ex,Micro cube
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
Fender1

Příspěvek od Fender1 »

dík za osvětlení problemu, leč jste mi moc nepomohli. nevadí zkusim si nějak poradit. díky
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

pls čo ti nepomohli , šak ti to Tube Guru vysvetlil :shock: možeš si ale dat kombo do inej miestosti a tam ho vytavit
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Fender1 píše:dík za osvětlení problemu, leč jste mi moc nepomohli. nevadí zkusim si nějak poradit. díky
Nastav potenciometry Volume tak nízko, jak potřebuješ.

Co je na této radě nepochopitelného nebo nefunkčního?

Volume se chovají jako ovladače hlasitosti na konci signálové cesty, tedy plní funkci jako master volume (pro daný kanál). Kdybys měl další Master Volume, z hlediska hlasitosti by ti to nijak nepomohlo. Stejně jako by ti nepomohl volume pedál nebo cokoli jiného.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
simiruz

Re: Jak hrát potichu na pololampové kombo?

Příspěvek od simiruz »

Buď má fender1 custom pololampu s trand preampem a lampovým koncem nebo prostě nechce příjmout fakt, že vytavený Integráč v konci se moc nenosí, ale mu se to zřejmě takhle líbí, protože to má víc drive. Pokud je to pravda, tak kombo při hraní zaházej peřinama, takhle dokonce zvýrazníš basy, což je určitě taky přínos. Pozor jenom, aby "vytavený" integráč v kombinaci s peřinou nevyráběl kouřové a světelné efekty. Nebo můžeš jít "lampovou" cestou a koupit brzdu, ale v tomto případě bych ty peníze utratil spíše za TS nebo dist krabku.

edit. Při použití krabky je ale dost pravděpodobné, že má to kombo na vstupu integráč a lampu až za ním, takže těžko říct, co z toho poleze.
Fender1

Příspěvek od Fender1 »

jak vidím zřejmě je potřeba nějaké reakce od tazatele( me) Krabičku na zkreslení mám. V tom problem neni. Uznávám že lampa je jen v preampu a měla by mít vliv jen na barvu zvuku a ne na výkon. Ale mám zkušenost, že kombo hraje o něco líp (čistej zvuk) když je volume na cca čtvrtině hlasitosti a ne mezi 0 a 1 stupněm. Používám jen čistej kanál, na zkreslení mám analogovou krabičku. Myslel sem že existuje nějakej volume ovladač kterj by simuloval master volume. ale zřejmě si budu muset vyhrát se stávajícími ovladači.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jenže to vnímání hlasitějšího zvuku jako "lepšího" je IMHO způsobeno ušima a mozkem. Prostě to víc tlačí. Kdybys ten "hutný" high volume zvuk nějak ztišil, tak to pak zase bude ten tichý zvuk bez koulí, který máš teď. Jestli je to psychoakustika nebo přirozená komprese hlasitých zvuků uchem/mozkem nevím, na to je odborník možná někdo jiný. Se stim smiř.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Fender1 píše:Myslel sem že existuje nějakej volume ovladač kterj by simuloval master volume. ale zřejmě si budu muset vyhrát se stávajícími ovladači.
To je právě to. Master volume tam zcela určitě máš, jen se to tak nejmenuje. Další by ti nepomohl. Důvod, proč se to montuje do lampáčů, je hlavně v tom, že to klasické "volume" je ve skutečnosti to, co se jinde jmenuje gain.
Že to hraje nahlas lépe, bude jednak psychoakustika a jednak přirozenost toho repra, co tam máš.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jmenuje se to Volume a už jsem o tom psal výše... Zejména pokud používáš jen jeden kanál, tak to opravdu je master volume, teda kontroluje celkovou hlasitost aparátu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Dobrý večer, Fendere 1 dostal jsi tady mnoho vesměs dobrých rad, ale asi jsi takové slyšet nechtěl a nechceš. Z Tvých příspěvků vyciťuji jediné: toužíš po celolampě. Stávající kombo Ti zřejmě nesplní nikdy Tvé požadavky. Pro zajímavost tady vložím blokové schema Tvého stroje, aby i ostatní věděli o jakém kombu je řeč. U polovodičového koncového stupně nemají hrátky s výkonovou brzdou naprosto žádný význam, leda, že by sis chtěl v těchto chladných dnech přitopit. Jak Ti už napsali Bummer a Nero, že na Tvém kombu není potenciometr s názvem "master volume", neznamená, že Ti tam chybí pot se stejnou funkcí. Jsou tam dokonce dva - pro rhythm a lead kanál a nesou název volume, ale jelikož je konec polovodičový stejně to ničemu nepomůže :? Doporučení: Šetři si na celolampové kombo nebo hlavu, abys teprve pak mohl řešit problém, kterým jsi začal toto vlákno - totiž nadměrnou hlasitost při "vytaveném koncovém stupni" ať už bude mít 50W, 5W nebo jen 1W. Řešení však už znáš, např. ten atenuátor (či špatně, leč zažitě výkonová brzda). :)
Přílohy
HV 65 block schematic.PNG
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Většina rad tu končí tím, že tazatel zřejmě (podvědomě) touží po celolampě. Ale já to vidím tak, že jsou to rady naprd, tedy pro člověka, který se bojí nebo nemůže hrát nahlas. I 1W lampáč hraje vytavený nahlas jako kráva či prase, určitě hlasitěji, než těch 5%, které si dovoluje Fender1 vytočit na 65 W tranzistoráku. Vidím to stejně jako Hendrek a Bummer, je to hlavně o psychoakustice. Ke stejnému zjištění pak dojdou i ti, co si pořídí výkonovou brzdu. Zdá se jim, že jim k..ví zvuk, který se jim tak líbil při plném výkonu, ale nejspíš za to může z větší části psychoakustika, a reakce repráku.
Fender1

Příspěvek od Fender1 »

díky za rady, myslim že to můžem ukončit. Rozhodl jsem se že začnu hrát METALLLLLL :DDDDDDDD
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Ještě že to vím. Bych snad bez tohoto zjištění dneska ani neusnul!
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“