Zdravím.
Rád bych slyšet nějaké vaše postřehy a praktické zkušenosti k tomuto tématu. Tedy jestli je lepší oldschool hrát na jednokanálový non-master zesilovač typu plexi a krotit ho brzdou na přijatelnou hlasitost, nebo si raději pořídit nějaký zesilovač s masterem, zvukově co nejbližší těm plexinám nebo voxům.Případně jaký byste doporučili.
Nechci tady mluvit o tom jak brzda ovlivňuje zvuk, na to jsou jiná vlákna. Chtěl bych se dopídit k tomu jestli i přes to je původní plexina zvukově lepší a dynamičtější než novější zesik s masterem (třeba i dražší).
Já sám mám Marshall JTM-45, les paul od Jurči, k tomu pár klasických krabiček Ibanez TS-9, DD-3, apod. a zvukově jsem z toho nadšený. Jen ta hlasitost je prostě neúnosná, nehledě na další komplikace jako nepřítomnost efektové smyčky a tudíž velmi omezené použití modulačních efektů.
Plexi + brzda nebo master volume ?
Pravidla fóra
Plexi + brzda nebo master volume ?
zesilovač: Marshall JTM-45, box: Marshall 1960 4x12 kombo: Marshall JCM800 4210
elektriky: Les Paul 1959 (Jurča), Gibson LP Standard 1995
akustiky: Martin D28 r.1985, Furch D34 , Alvaro 55
krabičky : Ibanez TS9, Marshall GV-2, Boss DD-3, Boss RV5, EHX Holy Grail
Na blbnutí: Epiphone LP Standard, multiefekt Boss GT8, mix Yamaha, bedna RCF-ART310A
Na blbnutí: Epiphone LP Standard, multiefekt Boss GT8, mix Yamaha, bedna RCF-ART310A
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Plexi + brzda nebo master volume ?
Řekl bych, že tady se dostáváme do oblasti voodoo, kde by bylo nejlepší, aby sis na takové aparáty šel sám zahrát, protože to může slyšet každý jinak - ať už bude tvrdit, že v tom rozdíly jsou nebo ne. Navíc když ani sám neřešíš konkrétní aparatury.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
No jo, to je právě ten problém. Není prostě možný abych přišel do hudebnin a několik hodit tam čudil na vytopený plexiny a porovnával s jinýma aparátama. Myslím že by mně vyrazili po pěti vteřinách. Nehledě k tomu že i kdyby mně nechali pár minut zahrát v téhle vražedné hlasitosti, všichni lidi na krámě by na mně celou dobu házeli vražedný pohledy (ne-li něco jinýho) a já bych v tom stresu stejně nic nepoznal. Kdyby existoval obchod nebo půjčovna který by mi příslušné aparáty na den pronajal za úplatu, tak by nebyl problém.
Proto jsem chtěl využít zkušeností muzikantské obce a dát to nějak dohromady ze zkušeností.
Za sebe můžu říct že JTM-45 (klasická čtyřdíra, 30W) hraje s lespaulem výborně když je vytavená na maximum. Nakroutím tam dokonale starý zvuky Chuck Berry, ACDC, ZZ Top ,apod. A to jen za použití poťáků na kytaře (volume , clona). Hlasitost je ale v tu chvíli nepoužitelná ani do klubu, natož do zkušebny. Když ji zabrzdím o 10-12 dB, už mám z toho trošku horší pocit, ale pořád to je prostě ten starej rock"n"roll. Při volume naplno (na kytaře i zesilovači) je ale dost problematický použití delaye nebo reverbu. Prostě to zní hnusně. Škoda ,protože na nějaký sóla Garyho Moora bych to rád použil.
Takže bych rád pořídil apec s efektovou smyčkou, master volume a přitom zachoval ten old school sound a skvělou dynamiku.
Proto jsem chtěl využít zkušeností muzikantské obce a dát to nějak dohromady ze zkušeností.
Za sebe můžu říct že JTM-45 (klasická čtyřdíra, 30W) hraje s lespaulem výborně když je vytavená na maximum. Nakroutím tam dokonale starý zvuky Chuck Berry, ACDC, ZZ Top ,apod. A to jen za použití poťáků na kytaře (volume , clona). Hlasitost je ale v tu chvíli nepoužitelná ani do klubu, natož do zkušebny. Když ji zabrzdím o 10-12 dB, už mám z toho trošku horší pocit, ale pořád to je prostě ten starej rock"n"roll. Při volume naplno (na kytaře i zesilovači) je ale dost problematický použití delaye nebo reverbu. Prostě to zní hnusně. Škoda ,protože na nějaký sóla Garyho Moora bych to rád použil.
Takže bych rád pořídil apec s efektovou smyčkou, master volume a přitom zachoval ten old school sound a skvělou dynamiku.
Tvůj problém je neřešitelný, buď máš modulační efekty nebo zkreslení konce, dokupy to zní, jak píšeš, hnusně. Myslím, že třeba JCM800 není třeba hnát doprava, abys z toho slyšel AC/DC. Hrát na vytavený zes je podle mě pro posluchače dost monotónní a po chvíli omrzí. Je to individuální, buď máš variabilní zes který neženeš do mezí (já hraju na homemade JCM800 s přidanou smyčkou), nebo jsi echt srdcař a hraješ jenom kytara+apec, vše doprava.
Řeší to třeba bad cat unleash http://www.badcatamps.com/unleash.html
Můžeš mít vytavený konec a přitom použít modulace ve smyčce - funguje to asi na podobném principu, jaký využíval Moore tzn. zesák jde do umělé zátěže -> linkový signál -> smyčka -> druhý zesilovač (v tomhle případě čistě hrající tranďák, Gary používal druhou čtyřdíru
)
Můžeš mít vytavený konec a přitom použít modulace ve smyčce - funguje to asi na podobném principu, jaký využíval Moore tzn. zesák jde do umělé zátěže -> linkový signál -> smyčka -> druhý zesilovač (v tomhle případě čistě hrající tranďák, Gary používal druhou čtyřdíru
O tom řešení s bad cat unleash už jsem slyšel, trošku mi tam vadí že konečné zesílení obstarává tranďák. Moorovo řešení je zase náročný na stěhování, drátování a nakonec i finančně, musel bych přikoupit druhou plexinu a kvalitní brzdu se zátěží a linkovým výstupem. Proto se ohlížím po nějakém zesilovači s masterem a smyčkou, ale hrál jsem jen na Marshall 401 a nějaké Peavey a to je teda bída. Z nahrávek na youtube mně taky nic nenadchlo, tak budu rád za nějakej typ, kterej bych si s trochou štěstí mohl u někoho vyzkoušet. Samozřejmě kdo by si chtěl vyzkoušet moji výbavu má možnost.