Jaká je náhrada za Roland V Synt GT?
Pravidla fóra
Re: Jaká je náhrada za Roland V Synt GT?
Poznám tú dilemu, aj ja som sa rozhodoval medzi Krome a Kurzweilom. Oba majú dačo do seba. Nakoniec som sa rozhodol práve kvôli mechanickému prevedeniu, full size klaviatúre s aftertouch, a možnostiam editácie zvuku (32 možných vrstiev VAST vs 2 vrstvy EDS-X). Zasa ale Krome má touchscreen a viac intuitívne ovládanie ... je to na zváženie, čo viac potrebuješ.
Momentálne bez kapely, stále hľadám
Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ...
-
petermikuláš
Chlape totálne si to vystihol, presne takto to cítim. Vidím, že presne vieš o čom hovoríš.Predator píše:Poznám tú dilemu, aj ja som sa rozhodoval medzi Krome a Kurzweilom. Oba majú dačo do seba. Nakoniec som sa rozhodol práve kvôli mechanickému prevedeniu, full size klaviatúre s aftertouch, a možnostiam editácie zvuku (32 možných vrstiev VAST vs 2 vrstvy EDS-X). Zasa ale Krome má touchscreen a viac intuitívne ovládanie ... je to na zváženie, čo viac potrebuješ.
Presne toto sú tie rozdiely. Tak, tak už len rozhodnúť. Dík moc.
Kurzweil PC3 K7, Kurzweil Kore 64, Kurzweil PC2 Super Ribbon Controller, Korg N364
Vyber ten, kde ti ty zvuky vyhovují nejvíc, ostatní věci půjdou časem..
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
Ono ešte na tému modulácia a aftertouch ... toto je pre Kurzweil dosť špecifická vec. Väčšina výrobcov nástrojov totiž tieto možnosti využíva viacmenej okrajovo a s defaultným nastavením - modulačné koliesko, prípadne joystick, rozvlnia tón, a tým to hasne. Aftertouch zasa by default u väčšiny synťákov robí nejaké veci s filtrom alebo s výškou tónu.
Kurzweily ale toto využívajú, povedal by som, dosť sofistikovane. Modulačné koliesko má funkciu určenú podľa typu zvuku, a vôbec to nemusí byť vibráto! Trebárs u klavírov otočenie modulačného kolieska nič so zvukom neurobí - nakoniec, akustický klavír s rozvlneným zvukom je neprirodzene úchylná vec
... ale každý klavírny preset má však defaultne aj zložku podkladového string padu, ktorá sa dá aktivovať tlačidlom - a vtedy tým kolieskom pridávame jej množstvo v celkovom zvuku. U B3 organov zasa modulačné koliesko riadi mieru skreslenia Leslie boxu. Atď ... Šikovne vymyslené, vidno, že to dizajnoval človek, čo rozumie potrebám hudobníka - moduláciou modulujeme žiadaný parameter zvuku a nie to, čo na reálnom nástroji modulovať netreba a robí to z neho nezmysel.
Orchestrálne, padové, leadové a iné veci zasa hodne využívajú aftertouch na priame riadenie koeficientov syntézy ... napríklad za "dýchajúcim" zvukom symfonického orchestra je to, že zvuk je viacvrstvý a pomer vrstvových zložiek sa mení podľa prítlaku, a preto zvuk nie je ani statický, ani neprirodzene chemický, ale znie to naozaj podobne, ako keď sa nečakane nejaká sekcia orchestra do toho viacej oprie. Prináša to do hry istý nepredvídateľný "akustický" expresívny prvok a preto mnoho zvukov znie tak živo a nie sú statické, prakticky sa nedá zahrať dvakrát presne tak znejúci tón či súzvuk, podobne ako na akustickom nástroji. A to je jeden z mnohých dôvodov, prečo sú zvuky tohto nástroja veľmi "živé" .... lebo sa to nekončí prehraním vzorky, ale zvuk sa skladá z mnohých vzoriek prelínajúcich sa podľa hry hudobníka. Umožňuje to potom expresívne a dramatické hranie. Samozrejme si ale treba zvyknúť na to, že na rozdiel od väčšiny iných nástrojov rovnakej kategórie, tu sa tvorba zvuku nekončí úderom a treba sa naučiť artikulovať aj prítlakom.
Takisto klávesnica produkuje okrem velocity a aftertouch aj "release velocity" dáta, to znamená, že číta nielen to, ako rýchlo udriem do klávesov, ale aj to, ako rýchlo klávesu pustím. Toto sa tiež dá využiť (a využíva sa) pri tvorbe zvuku, môže to riadiť nejakú vrstvu alebo parameter syntézy. Napríklad sa dá upustením klávesy spúšťať alternatívna vrstva, čo možno využiť trebárs na vytvorenie realistickej sprievodnej akustickej gitary ....
Na Kurzweil sa proste treba adaptovať, naučiť sa hrať na neho, lebo reaguje inak, a to aj na "inde nečakané" veci
Nejdem z toho robiť najnajnaj synťák, aký kedy bol, len chcem poukázať na isté "anatomické odlišnosti" voči iným druhom syntezátorov (v tejto cenovej kategórii zvlášť!), ktoré sa pri troške kreativity dajú zužitkovať v prospech hráča, a na ktorých je založený zvuk týchto strojov.
Kurzweily ale toto využívajú, povedal by som, dosť sofistikovane. Modulačné koliesko má funkciu určenú podľa typu zvuku, a vôbec to nemusí byť vibráto! Trebárs u klavírov otočenie modulačného kolieska nič so zvukom neurobí - nakoniec, akustický klavír s rozvlneným zvukom je neprirodzene úchylná vec
Orchestrálne, padové, leadové a iné veci zasa hodne využívajú aftertouch na priame riadenie koeficientov syntézy ... napríklad za "dýchajúcim" zvukom symfonického orchestra je to, že zvuk je viacvrstvý a pomer vrstvových zložiek sa mení podľa prítlaku, a preto zvuk nie je ani statický, ani neprirodzene chemický, ale znie to naozaj podobne, ako keď sa nečakane nejaká sekcia orchestra do toho viacej oprie. Prináša to do hry istý nepredvídateľný "akustický" expresívny prvok a preto mnoho zvukov znie tak živo a nie sú statické, prakticky sa nedá zahrať dvakrát presne tak znejúci tón či súzvuk, podobne ako na akustickom nástroji. A to je jeden z mnohých dôvodov, prečo sú zvuky tohto nástroja veľmi "živé" .... lebo sa to nekončí prehraním vzorky, ale zvuk sa skladá z mnohých vzoriek prelínajúcich sa podľa hry hudobníka. Umožňuje to potom expresívne a dramatické hranie. Samozrejme si ale treba zvyknúť na to, že na rozdiel od väčšiny iných nástrojov rovnakej kategórie, tu sa tvorba zvuku nekončí úderom a treba sa naučiť artikulovať aj prítlakom.
Takisto klávesnica produkuje okrem velocity a aftertouch aj "release velocity" dáta, to znamená, že číta nielen to, ako rýchlo udriem do klávesov, ale aj to, ako rýchlo klávesu pustím. Toto sa tiež dá využiť (a využíva sa) pri tvorbe zvuku, môže to riadiť nejakú vrstvu alebo parameter syntézy. Napríklad sa dá upustením klávesy spúšťať alternatívna vrstva, čo možno využiť trebárs na vytvorenie realistickej sprievodnej akustickej gitary ....
Na Kurzweil sa proste treba adaptovať, naučiť sa hrať na neho, lebo reaguje inak, a to aj na "inde nečakané" veci
Nejdem z toho robiť najnajnaj synťák, aký kedy bol, len chcem poukázať na isté "anatomické odlišnosti" voči iným druhom syntezátorov (v tejto cenovej kategórii zvlášť!), ktoré sa pri troške kreativity dajú zužitkovať v prospech hráča, a na ktorých je založený zvuk týchto strojov.
-
petermikuláš
Predator, za toto tvoje vysvetlenie niektorých anatomických rozdielov som Ti za seba veľmi vďačný.
A myslím, že aj mnohým čo to prečítajú to môže pomôcť. Ešte raz vďaka.
A myslím, že aj mnohým čo to prečítajú to môže pomôcť. Ešte raz vďaka.
Kurzweil PC3 K7, Kurzweil Kore 64, Kurzweil PC2 Super Ribbon Controller, Korg N364
Áno cenovo Kurzweil skoro(?) vôbec nemá konkurenciu a čo dokáže hardwarovo nedokáže ani väčšina softwarových syntezátorov. Je smutné, že s toho čo ozaj dokáže sa propaguje na jeho reklamu len veľmi málo, jedine ak user manual. Potom sa nedivme, že má niekto dilemu výberu napr. medzi Y MOX a PC3LE. Porovnávať nástroje podľa továrenských presetov je veľmi neobjektívne, keď je v nich napr. veľmi málo demonšrovaná schopnosť VAST čím by mal vyniknúť. Rada PC3LE myslím, že vo svojej "kategórii" tiež nemá konkurenciu. Ja by som momentálne vôbec nemenil a trochu ľutujem za K. Otázka financií. Predator nebol ďaleko od názvu najnaj synťák, s tu spomenutých je ozaj ďaleko vpredu.
Kurzweil PC3LE6 V2, Roland Fantom X6
Presne tak, ak má firma Kurzweil niečo skutočne mizerné, tak to je marketing. Je až zarážajúce, ako nevie predať nástroje s unikátnymi technológiami, a ako sa darí iným firmám valcovať ich s nástrojmi, ktoré sa svojimi možnosťami a zvukom ani zďaleka nechytajú na to, čo Kurzweil ponúka už v svojej strednej triede. Nepoznám iný nástroj, ktorý by mal už v základe 32-vrstvovú syntézu s dynamickými parametrami a variabilnou architektúrou routingu, konkurencia má v tomto segmente engine pracujúci s dvomi či štyrmi vrstvami a fixným routingom. Toto sa inde buď nedá nájsť, alebo je to k dostaniu iba u vlajkovej lode portfólia.
-
petermikuláš
Chcem sa ešte opýtať Predatora príp. iných kurzweilistov vlastniacich Kurzweil, ako je to s tým displejom.
Už mi niektorí povedali, že hoci je malý a trochu zastaralý /oproti konkurencii/ dá sa v tom robiť a že dokonca ani nepoužívajú PC editor, lebo často nefunguje tak jak má a vývojári od Kurzweilu ho neaktualizujú, tak programujú všetko na displeji nástroja. Moja otázka fakt sa to dá na takom displeji? Mne to príde /zatiaľ/ ako taká fajn masochistická mučiareň, hlavne pri Kurzweilovskej zložitosti programovania /ako mnohí hovoria/. A ešte sa chcem spýtať to aj taký sekvencer programujete cez ten displej v nástroji? Sorry za otázky, len sa chcem spýtať ľudí čo s tým robia.
Už mi niektorí povedali, že hoci je malý a trochu zastaralý /oproti konkurencii/ dá sa v tom robiť a že dokonca ani nepoužívajú PC editor, lebo často nefunguje tak jak má a vývojári od Kurzweilu ho neaktualizujú, tak programujú všetko na displeji nástroja. Moja otázka fakt sa to dá na takom displeji? Mne to príde /zatiaľ/ ako taká fajn masochistická mučiareň, hlavne pri Kurzweilovskej zložitosti programovania /ako mnohí hovoria/. A ešte sa chcem spýtať to aj taký sekvencer programujete cez ten displej v nástroji? Sorry za otázky, len sa chcem spýtať ľudí čo s tým robia.
Displej je síce pomerne malý, ale dá sa s tým pracovať ... pod ním sú tlačidlá zvané "soft buttons" a tie umožňujú prepínanie zobrazovaných stránok menu. Neočakávaj žiadne grafické parádičky, ale zasa je to pomerne prehľadné a jednoznačné, logicky usporiadané, nie je problém sa v tom orientovať. Aj keď pripúšťam, že na dnešnú dobu to môže pôsobiť trochu "outdated" oproti veľkým dotykovým displejom Korgov či Rolandov, ale v praxi si uvedomíš, že nijak nechýba veľkoplošný touchscreen, keďže na všetko potrebné tu existuje fyzický ovládač a naozaj tu nehrozí, že by sa počas hry dakto musel hrabať v menu. Displej tu proste zobrazuje a nie je z neho alternatívny či dokonca hlavný ovládací prvok nástroja (po klaviatúre samozrejme) 
Ergonómia prostredia (ako celku) je dosť solídna a rešpektuje potreby hudobníkov, tie najviac potrebné veci pre živé hranie sú k dispozícii okamžite bez hrabania sa v nejakých menu. Napríklad taká transpozícia o oktávy a poltóny je k dispozícii priamo - prvé dve a posledné dve tlačidlá pod displejom v Program Mode, Setup Mode aj Quick Access Mode.

Zložitosť programovania zvukov podľa mňa s displejom samotným príliš nesúvisí ... je skutočne často priam pekelná, ale to je skôr dané nesmiernou zložitosťou VAST syntézy samej o sebe. Treba získať predstavu o tom, čo človek chce vytvoriť, potom nie je problém naklikať to aj na tomto displeji. Hlavne treba mať prehľad, ktorú vlastnosť hľadať na ktorej stránke. Tu sa na začiatku bez manuálu moc nepohneš. A nezmenilo by sa na tom nič ani vtedy, keby tam strčili touchscreen z Kronosa.
Sekvencer ... tu to je podľa môjho názoru už slabšie. Je úplne postačujúci na prehrávanie songov na pódiu, ale naozaj by som ho neoznačil za ergonomický. Štýlom pripomína koniec 90. rokov a podľa mňa je ten samý ako na K2500 či K2600. Je teda dosť "obsolete designed", chýbajú tu markery, a tak si musíš pamätať, na ktorom takte je ktorá časť piesne atď. Pohodlné programovanie songu si vyžaduje osvojiť si niektoré programátorské návyky a dobre poznať MIDI protokol, nečakaj tu kvázi Cubase (ako v Krome napríklad) alebo luxusne vybavený HW sekvencer ako u Yamahy. Dá sa to ale prekúsnuť, lebo je tam zopár drobností, čo uľahčia nahrávanie a skrátia čas úprav ... napríklad vstupná kvantizácia, štart nahrávania úderom do kláves, merge mód umožňujúci ku existujúcim notám do toho istého tracku pridávať ďalšie bez premazania predošlých atď ... Pre muzikanta, čo viac hrá a menej čaruje pri programovaní, to nebude žiadnou prekážkou. Pre dvojprstového hráča rozmaznaného softwarom to ale je priam stelesnenie pekla ...

Otrlejšie hi-tech nátury zasa použijú softwarový sekvencer podľa vlastného výberu a potom si song presypú do svojho Kurzweilu cez Load funkciu v Storage Mode.
Ergonómia prostredia (ako celku) je dosť solídna a rešpektuje potreby hudobníkov, tie najviac potrebné veci pre živé hranie sú k dispozícii okamžite bez hrabania sa v nejakých menu. Napríklad taká transpozícia o oktávy a poltóny je k dispozícii priamo - prvé dve a posledné dve tlačidlá pod displejom v Program Mode, Setup Mode aj Quick Access Mode.

Zložitosť programovania zvukov podľa mňa s displejom samotným príliš nesúvisí ... je skutočne často priam pekelná, ale to je skôr dané nesmiernou zložitosťou VAST syntézy samej o sebe. Treba získať predstavu o tom, čo človek chce vytvoriť, potom nie je problém naklikať to aj na tomto displeji. Hlavne treba mať prehľad, ktorú vlastnosť hľadať na ktorej stránke. Tu sa na začiatku bez manuálu moc nepohneš. A nezmenilo by sa na tom nič ani vtedy, keby tam strčili touchscreen z Kronosa.
Sekvencer ... tu to je podľa môjho názoru už slabšie. Je úplne postačujúci na prehrávanie songov na pódiu, ale naozaj by som ho neoznačil za ergonomický. Štýlom pripomína koniec 90. rokov a podľa mňa je ten samý ako na K2500 či K2600. Je teda dosť "obsolete designed", chýbajú tu markery, a tak si musíš pamätať, na ktorom takte je ktorá časť piesne atď. Pohodlné programovanie songu si vyžaduje osvojiť si niektoré programátorské návyky a dobre poznať MIDI protokol, nečakaj tu kvázi Cubase (ako v Krome napríklad) alebo luxusne vybavený HW sekvencer ako u Yamahy. Dá sa to ale prekúsnuť, lebo je tam zopár drobností, čo uľahčia nahrávanie a skrátia čas úprav ... napríklad vstupná kvantizácia, štart nahrávania úderom do kláves, merge mód umožňujúci ku existujúcim notám do toho istého tracku pridávať ďalšie bez premazania predošlých atď ... Pre muzikanta, čo viac hrá a menej čaruje pri programovaní, to nebude žiadnou prekážkou. Pre dvojprstového hráča rozmaznaného softwarom to ale je priam stelesnenie pekla ...

Otrlejšie hi-tech nátury zasa použijú softwarový sekvencer podľa vlastného výberu a potom si song presypú do svojho Kurzweilu cez Load funkciu v Storage Mode.
-
petermikuláš
Nazdar páni,
tak sa po čase hlásim /ako sa sluší a patrí - a samozrejme všetkým ďakujem za cenné rady a osobné skúsenosti a názory/, aby som Vám dal vedieť ako dopadlo moje rozhodovanie.
Nakoniec som po dlhom zvažovaní vypísal objednávku /u Thomanna/ na Kurzweil.
Takže zvíťazil Kurzweil. Včera som si na ňom už aj zahral /dodávka už aj dorazila/ a môžem Vám povedať, že tá klávesnica je podľa mňa neskutočná. Fantastická. Ja osobne som ešte na lepšej klávesnici nehral. A samozrejme, je to kus poriadneho nástroja /žiaden plast a pod./. A ten displej vôbec nakoniec nie je tak hrozný /naozaj je neskutočne logicky a prehľadne vymyslený a usporiadaný/.
Včera som si stihol ešte len prejsť továrenské zvuky, takže neskôr napíšem aj podrobnejšie dojmy.
Takže ešte raz všetkým z Vás ďakujem za pomoc pri zorientovaní sa v nástrojoch /hlavne Predatorovi za cenné osobné postrehy a rady/, ale samozrejme Vám všetkým, ktorí ste mi tu čokoľvek napísali.
Som Vám za to vďačný. Takže idem sa vrhnúť do štúdia manuálu. Lebo mašinka je to fakt zložitá.
tak sa po čase hlásim /ako sa sluší a patrí - a samozrejme všetkým ďakujem za cenné rady a osobné skúsenosti a názory/, aby som Vám dal vedieť ako dopadlo moje rozhodovanie.
Nakoniec som po dlhom zvažovaní vypísal objednávku /u Thomanna/ na Kurzweil.
Takže zvíťazil Kurzweil. Včera som si na ňom už aj zahral /dodávka už aj dorazila/ a môžem Vám povedať, že tá klávesnica je podľa mňa neskutočná. Fantastická. Ja osobne som ešte na lepšej klávesnici nehral. A samozrejme, je to kus poriadneho nástroja /žiaden plast a pod./. A ten displej vôbec nakoniec nie je tak hrozný /naozaj je neskutočne logicky a prehľadne vymyslený a usporiadaný/.
Včera som si stihol ešte len prejsť továrenské zvuky, takže neskôr napíšem aj podrobnejšie dojmy.
Takže ešte raz všetkým z Vás ďakujem za pomoc pri zorientovaní sa v nástrojoch /hlavne Predatorovi za cenné osobné postrehy a rady/, ale samozrejme Vám všetkým, ktorí ste mi tu čokoľvek napísali.
Som Vám za to vďačný. Takže idem sa vrhnúť do štúdia manuálu. Lebo mašinka je to fakt zložitá.
Tu je taká ukážka, kde je vidno, v čom je Kurzweil iný a a prečo na neho treba hrať odlišne ako na iné nástroje. Všimnite si, ako sa zvuk doslova "tvaruje" pod prstami, ako citlivo a živo reaguje na každú jemnú nuansu hry ... má doslova "akustický" charakter. Aj hra na takýto nástroj sa viac podobá hre na akustický nástroj, než hre na tradičný syntezátor. Treba si zvyknúť, že nástroj reaguje skutočne na všetko, každý detail artikulácie. Človek má z toho pocit, že má pod prstami symfonický orchester, a nie len nejaké statické sample.
-
petermikuláš
tak, tak.....
presne ako to sem dal Predator tú ukážku, presne tak to je.
Presne toto bol ten zvuk, nad ktorým som padal na zadok, keď som na tom hral pred tromi dňami, keď som sa stal aj ja majiteľom Kurzweilu /večer/ a najmladšia dcéra mala ísť spať a ja som na tomto zvuku šantil ako malý chlapec a neveril vlastným ušiam a pritom kričal na ženu, "počuješ to?, to je orchester, to nie je synťák"
tak tak.....
dík Predator, že si sem šupol tú ukážku
presne ako to sem dal Predator tú ukážku, presne tak to je.
Presne toto bol ten zvuk, nad ktorým som padal na zadok, keď som na tom hral pred tromi dňami, keď som sa stal aj ja majiteľom Kurzweilu /večer/ a najmladšia dcéra mala ísť spať a ja som na tomto zvuku šantil ako malý chlapec a neveril vlastným ušiam a pritom kričal na ženu, "počuješ to?, to je orchester, to nie je synťák"
tak tak.....
dík Predator, že si sem šupol tú ukážku
Na moju by zabralo, jedine ak by som vytvoril syntetického "Káju".
Ináč takéto srandičky s Kurzweilom pri ukážkach, to je len jedna stránka veci poukazujúca na jeho artikulačný potenciál a mieru expresivity, ktorá znesie porovnanie s akustickými nástrojmi. Ešte viac ale človeka prekvapí to, ako sa tieto na prvý pohľad "hladké" a "neagresívne" zvuky vedia presadiť aj v hlučnej kapele, kde ich nezmaže ani gitara s brutálnym skreslením - večný postrach klávesákov. Neviem ako to urobili, asi je to dané presne vyváženým spektrom v spolupráci s dynamickými zmenami v ňom, ale Kurzweil je jeden z málo strojov, ktoré sú v kapele extra počuť. Však sami uvidíte, chalani, keď svoje mašiny prevetráte so svojou partou v skúšobni či na pódiu.
Napr. už ak len zložíme nejaké dva zvuky s tých istých harmonických, ale s inými fázami jednotlivých zložiek, už by sa to malo zvukovo prejaviť. O tejto téme sa mi nedarí nájsť prakticky nič a práve ľudia od Kurzweila sú tomto machry. S týmto sa dá do nekonečna laborovať a hodiny za synťákom sa pri tom zdajú iba pár minút. Ale to je už o inom.
-
may fowl
- last.fm: http://www.last.fm/user/headdesker
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/mayula
Ahoj všem!
Měla bych dotaz ohledně výběru syntetizéru. Rozhoduji se víceméně mezi Kurzweilem PC3 LE6 a Korgem Krome 61. Bude to můj první syntetizér, dosud jsem si musela při hraní s kapelou vystačit se samohrajkami, takže do všemožných vymakaných funkcí teprve hodlám proniknout. Při hraní jsem dosud využívala zvuky klavíru, varhan a jednoduchých synťáků. Ráda bych, kdyby můj nástroj uměl napodobit Rhodesy a Hammondovy varhany, takže jen tak na okraj laický dotaz: dovedou to Kurzweil a Krome? To je ale jen vedlejší kritérium.
Kurzweil mě láká hlavně svým zvukem, například jeho klavíry mi oproti Korgu přišly úžasně realistické. Taky klávesy na mě působily hmatově mnohem příjemněji. Hlavně se ale trochu děsím představy, že s sebou tahám tu nemalou váhu. Samotný přesun na zkoušku a zpět je v MHD problematický, nemluvě o občasném pojíždění Praha - Brno. Z tohoto ryze praktického hlediska je mi Korg Krome mnohem příjemnější. Nebo myslíte, že za těch čtrnáct kilo Kurzweil stojí?
Nejsem si jistá, jak na tom jsou oba nástroje v porovnání co do možností, jak si pohrát se zvukem, v tomto ohledu na mě Krome působí mnohem lépe - a asi na tom bude lépe i softwarově. Trochu nepraktický mi k přesnému nastavení zvuku apod. přijde dotykový display, nevím, jak dobře se dá vycvičit trefování do správných částí obrazovky. Opět - myslíte, že se to dá bez větších obtíží zvládnout?
A potom je tu rozdíl v ceně. Zatím jsem se nerozhodla, jestli chci investovat o tolik více peněz do praktičtější volby. Tak jsem se chtěla zeptat vás, kdo máte s některým nástrojem zkušenosti, co si o tomhle dilematu myslíte vy? Nenapadají vás ještě jiné rozdíly, na které bych si měla dát pozor? A který nástroj myslíte, že se lépe hodí do (víceméně pop-rockové) kapely? Nemusím přeřvávat žádné velké zkreslení, tedy pokud našeho cellistu zrovna nepopadne AC/DC-nálada.
Budu moc ráda za vaše názory!
Měla bych dotaz ohledně výběru syntetizéru. Rozhoduji se víceméně mezi Kurzweilem PC3 LE6 a Korgem Krome 61. Bude to můj první syntetizér, dosud jsem si musela při hraní s kapelou vystačit se samohrajkami, takže do všemožných vymakaných funkcí teprve hodlám proniknout. Při hraní jsem dosud využívala zvuky klavíru, varhan a jednoduchých synťáků. Ráda bych, kdyby můj nástroj uměl napodobit Rhodesy a Hammondovy varhany, takže jen tak na okraj laický dotaz: dovedou to Kurzweil a Krome? To je ale jen vedlejší kritérium.
Kurzweil mě láká hlavně svým zvukem, například jeho klavíry mi oproti Korgu přišly úžasně realistické. Taky klávesy na mě působily hmatově mnohem příjemněji. Hlavně se ale trochu děsím představy, že s sebou tahám tu nemalou váhu. Samotný přesun na zkoušku a zpět je v MHD problematický, nemluvě o občasném pojíždění Praha - Brno. Z tohoto ryze praktického hlediska je mi Korg Krome mnohem příjemnější. Nebo myslíte, že za těch čtrnáct kilo Kurzweil stojí?
Nejsem si jistá, jak na tom jsou oba nástroje v porovnání co do možností, jak si pohrát se zvukem, v tomto ohledu na mě Krome působí mnohem lépe - a asi na tom bude lépe i softwarově. Trochu nepraktický mi k přesnému nastavení zvuku apod. přijde dotykový display, nevím, jak dobře se dá vycvičit trefování do správných částí obrazovky. Opět - myslíte, že se to dá bez větších obtíží zvládnout?
A potom je tu rozdíl v ceně. Zatím jsem se nerozhodla, jestli chci investovat o tolik více peněz do praktičtější volby. Tak jsem se chtěla zeptat vás, kdo máte s některým nástrojem zkušenosti, co si o tomhle dilematu myslíte vy? Nenapadají vás ještě jiné rozdíly, na které bych si měla dát pozor? A který nástroj myslíte, že se lépe hodí do (víceméně pop-rockové) kapely? Nemusím přeřvávat žádné velké zkreslení, tedy pokud našeho cellistu zrovna nepopadne AC/DC-nálada.
Budu moc ráda za vaše názory!
Naposledy upravil(a) may fowl dne 23.02.2014 16:34, celkem upraveno 1 x.
K věci: Asi je lepší přidat cca 20k a pořídit si originál. (7 kg): Hammond Sk1may fowl píše:Ahoj všem!
Ráda bych, kdyby můj nástroj uměl napodobit Rhodesy a Hammodovy varhany, takže jen tak na okraj laický dotaz: dovedou to Kurzweil a Krome?
A potom je tu rozdíl v ceně. Zatím jsem se nerozhodla, jestli chci investovat o tolik více peněz do praktičtější volby.
Edit: "Při hraní jsem dosud využívala zvuky klavíru, varhan a jednoduchých synťáků." (To umí Hammond
taky - 100 Extra voices")
Edit2: Pokud to můžu posoudit podle videí You Tube se zvuky Kurzweila a Krome - ani zdaleka se nepodobají
originálnímu zvuku Hammondů.
Na dotykáč si zvykneš, je moc fajn. Nakonec zjistíš, že se to ovládá daleko líp než kdejaký nedotykáč a i ta úprava zvuku je přehlednější. Jinak je těžké ti radit, musíš si hlavně uvědomit, který ti zvukově nejlíp vyhovuje
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
To: jung:
Zvuk Korgu takovou reakci nikdy nevyvolal.
Mimochodem, pro mě je to poučení, že s tím zvukem musím hodně šetřit, abych byl ušetřen takovýchto srovnání!
Tak s tím opravdu nelze souhlasit! Včera jsem odehrál druhý živák s Kurzweilem - ohlasy publika byly následující: u skladby, kde používám hammondy byla po prvních tónech reakce taková, že si mysleli, že jsme se dali na revival Deep Purple a začínáme hrát Perfect stranger. Ten zvuk v sále prý byl tak sugestivní, že chvíli trvalo, než pochopili, že hrajeme vlastní věc!Edit2: Pokud to můžu posoudit podle videí You Tube se zvuky Kurzweila a Krome - ani zdaleka se nepodobají
originálnímu zvuku Hammondů.
Zvuk Korgu takovou reakci nikdy nevyvolal.
Mimochodem, pro mě je to poučení, že s tím zvukem musím hodně šetřit, abych byl ušetřen takovýchto srovnání!
Je fajn, že jste se ozval, protože není nad osobní zkušenost
Já sám nemám valné mínění o zvuku
na You Tube, především o zvuku sejmutých nástrojů.
na You Tube, především o zvuku sejmutých nástrojů.