"Slaving" zesilovačů - máte zkušenosti?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
bulda5

"Slaving" zesilovačů - máte zkušenosti?

Příspěvek od bulda5 »

Čau, doslechl jsem se o technice zvané "Slaving" která by měla pomocí dvou zesilovačů a dvou boxů vytvořit hutnější zvuk. Zejména se to používá při nahrávání.

Kytara je připojená k Zesilovači č.1 a ten je připojen k Boxu č.1.
U efektové smyčky Zesilovače č.1 je z výstupu "SEND" vyveden kabel do vstupu "RETURN" zesilovače č.2
Zesilovač č.2 je připojen k Boxu č.2 a na zesíku se upravuje jen resonance a presence protože korekce jsou přeskočeny.

Zajímalo by mě jestli s tímto trikem máte někdo reálné zkušenosti, zní opravdu zvuk hutněji? Nemůžou se zesíky nějak poškodit? :D Dost mě to zaujalo, jesli to máte chuť vyzkoušet, určitě se pochlubte jak to zní
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: "Slaving" zesilovačů - máte zkušenosti?

Příspěvek od Bummer »

Reálné zkušenosti nemám, ale jediné, co mě napadá, je, že se dvěma koncovými zesilovači dost dosáhneš lepšího podání basů a to jednoduše proto, že máš k dispozici víc výkonu. A taky ty dva boxy. Ale k čemu je potřeba, aby kytara na nahrávce víc basovala, to mě nenapadá. :-)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

nejde len o basy , ale celkovo je ten zvuk ovela plnší , ja som takto skúšal z JVM do H+K . Keď som z preampu Marshalla potiahol do konca H+K , tak ten Kettner hral jak Marshall , nič prekvapujúce :) a ten Kettner hral všetko z toho Marshalla nie len basy , v skúšobni je to OK , ale kto by na koncerty ťahal dva aparáty a dve bedne ? V starých kapelách 70-te roky takto bežne hrávali , keď stavali aparátové steny .
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
wolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf »

jde to...ale zalezi jakou mas smycku v zesiku c 1...jde o to jestli je to koncipovano jako seriova smycka kde dojde k tomu ze kdyz premostis signal ze sendu jednoho zesiku do returnu druhyho,kompletne prerusi signal a nebude zadnej signal k pruchodu do konce prvniho zesilovace...paraelni smycka jede tak ze by tam mel stale prochazet puvodni signal...ja jsem takhle pouzival pream z recta (kde je navic pro tyhle pripady slave out) do koncaku druhy hlavy s EL34 s vybornym vysledkem na zivo...

LTD&Dean guitars/Bare Knuckle Pickups/Mesa/Randall&Salvation Mods/DL cabs&cables
bulda5

Příspěvek od bulda5 »

Takže ta věší hutnost zvuku je způsobená jen tím, že hrajou 2 zesíky najednou?
wolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf »

v podstate jo...ale spis vetsi plocha nebo spektrum pri pouziti vicero boxu s odlisnyma reprama nebo vicero druhama koncovych lamp atd...nemyslim ze by se zvuk nejak scital k lepsimu ale spis rozsiril ale frekvencne vic vplnil prostor...

LTD&Dean guitars/Bare Knuckle Pickups/Mesa/Randall&Salvation Mods/DL cabs&cables
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

ja to zkousel v ramci dvou starych Marku od Mesy (komba), zas tak slavny mi to neprislo - bylo to dost podobny, jako kdybych to druhy repro (box) zapojil primo do prvniho zesaku ze ktereho byl slave ven.

slave out pouzivam jinak spis na nahravani primo do zvukovky, posleze na to jeste hazu nejaky impuls.

tohle reseni je imho pozustatek z sedesatek, kdy se kytara proste nezvucila ani na velkych akcich a propojovani silnych zesaku pomoci slave out bylo potreba kvuli vyssimu vykonu.
wolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf »

jeste dodam ze 2 zesilovace zapojeny jak pises cili 1 preamp-2 konce se zvukove moc nelisi od zapojeni 1 zesilovac -2 az 4 boxy...daleko vetsi zozdily jsou slyset kdyz zapojis 2 kompletne samostatny zesiky samozdrejme kazdy se svym boxem (nebo i vice) pres ABY box...idealni kombinace mesa/marshall kde jeden zesik tlaci hutnost zvyraznenou basy a vysky a druhej tlaci stredovy pasmo...dohromady totalni valec... :twisted:

wolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf »

Kinx píše:ja to zkousel v ramci dvou starych Marku od Mesy (komba), zas tak slavny mi to neprislo - bylo to dost podobny, jako kdybych to druhy repro (box) zapojil primo do prvniho zesaku ze ktereho byl slave ven.

slave out pouzivam jinak spis na nahravani primo do zvukovky, posleze na to jeste hazu nejaky impuls.

tohle reseni je imho pozustatek z sedesatek, kdy se kytara proste nezvucila ani na velkych akcich a propojovani silnych zesaku pomoci slave out bylo potreba kvuli vyssimu vykonu.
presne jak rikas...navic v tech dobach slo o "non master volume" plexiny a tam se to skrz ty 4 didy zapojovalo snad jeste jinak a jako z preampu do preampu a tim padem to vic kreslilo ale i vazbilo...viz pete townsend z the Who a jini eperimentatori davnoveku....

Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

jo, dva aparaty pres ABY jsou super :) akorat je potreba vyresit problem s fazi pri zvuceni a pak kdo se s tim ma tahat zejo :) navic zvukari si v 99% pripadu vyberou jen jeden zvuk a ten pak poustej ven. Nicmene treba jeden z mych nejoblibenejsich zvuku kytary vubec (Refused - Shape of punk to come) je podle jejich kytaristy takto delany - Mesa Mark III a Vox AC30 dohromady.
wolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf »

Kinx píše:jo, dva aparaty pres ABY jsou super :) akorat je potreba vyresit problem s fazi pri zvuceni a pak kdo se s tim ma tahat zejo :) navic zvukari si v 99% pripadu vyberou jen jeden zvuk a ten pak poustej ven. Nicmene treba jeden z mych nejoblibenejsich zvuku kytary vubec (Refused - Shape of punk to come) je podle jejich kytaristy takto delany - Mesa Mark III a Vox AC30 dohromady.
no s tim tahanim mas recht...ale me to za ten vysledek stoji...zvukare neresim protoze tlacim full volume z podia (basak taky) a vetsinou je s nima kloudny porizeni a pochopej ze nemuzou vmestnat celou kapelu do 2 v lepsim pripade do 4 pa boxu s celkovou kapacitou nekolik set wattu...takze spis resime jemny prizvucovani a soustredime se na skopky a zpevy ktery maj jistou hlasitostni omezenost...refused je jedna z mejch top kapel a krome super zvuku mam rad jejich rify a postupy...na zivo jedou jcm 800 a abych pravdu rekl myslel jsem ze zvuk na tebou zminovane desce jsou taky marshally...

edited: jo jeste k tomu aby boxu...chce to radial nebo lehle ktery maj fazi a problemy s brumem vyreseny...

Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

jo, fazi spis myslim co se tyce polohy mikrofonu. dalsi problem je brum, ale to je jen otazka nejaky lepsi krabicky jako ten radial. my teda hrajem hodne nahlas, ale hrat primo z podia bych asi nedal :D i kdyz v hodne malejch klubech to tak vetsinou dopada.

jinak pro me jsou refused taky top :) nazivo ted na tom reunion tour jeli vsechno mesa (Mark V a Transatlantic) a hralo jim to skoro jak z desky, jeden z nejlepsich koncertu co jsem kdy videl. Navic tam meli par uplne neuveritelnejch "foru", treba kdyz jeden z tech kytaristu (myslim, ze Steen) rozjel ten smyccovej part z Tannhauser - Derivé na ebow pres moogerfooger, tak jsem se normalne skoro rozbrecel jak to bylo dokonaly. Taky jsem si vzdycky myslel, ze to je vytavena osmistovka, ale tohle info mam primo od Kristofera Steena ktereho jsem v LMB odchytl po koncerte :) sam rikal, ze je to hodne dlouho a trochu lovil v pameti, ale prej to bylo nejak takhle. Kytary pry Les Paul, boxy asi marshall (to uz si presne nevzpominam).
wolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf »

Kinx píše:jo, fazi spis myslim co se tyce polohy mikrofonu. dalsi problem je brum, ale to je jen otazka nejaky lepsi krabicky jako ten radial. my teda hrajem hodne nahlas, ale hrat primo z podia bych asi nedal :D i kdyz v hodne malejch klubech to tak vetsinou dopada.

jinak pro me jsou refused taky top :) nazivo ted na tom reunion tour jeli vsechno mesa (Mark V a Transatlantic) a hralo jim to skoro jak z desky, jeden z nejlepsich koncertu co jsem kdy videl. Navic tam meli par uplne neuveritelnejch "foru", treba kdyz jeden z tech kytaristu (myslim, ze Steen) rozjel ten smyccovej part z Tannhauser - Derivé na ebow pres moogerfooger, tak jsem se normalne skoro rozbrecel jak to bylo dokonaly. Taky jsem si vzdycky myslel, ze to je vytavena osmistovka, ale tohle info mam primo od Kristofera Steena ktereho jsem v LMB odchytl po koncerte :) sam rikal, ze je to hodne dlouho a trochu lovil v pameti, ale prej to bylo nejak takhle. Kytary pry Les Paul, boxy asi marshall (to uz si presne nevzpominam).
dobry info...tady se jen opet potvrzuje vec ze pokud mas jako kytarista predstavu o svem zvuku,dostanes ho prakticky z kazdyho zesilovace... :wink:

Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“