lampy, flašky, elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
maf

Re: lampy, flašky, elektronky

Příspěvek od maf »

MrB14ck píše:zrovna pan Fremr je myslím dost rozumný člověk.
jinak rok je sice dost málo ale může se to stát - co sem se bavil se Stanleym tak říkal něco o tom že ten valveking má nějak nestandardně řešený žhavení nebo co takže když umře jedna vezme sebou všechny - jestli si to dobře pamatuju (už je to nějakej pátek co jsme to řešili. kdyby mě někdo kdyžtak opravil - ideálně přímo standa tak budu rád)
Souhlasim ze p.Fremr je velice ochotny a "lidovy" chlapek :-)..o tom neni pochyb
me jen nejak nejde do hlavy ten fakt ze ten VK tak odchazi.prece to taky nusi neco vydzet.synovi je 21 hraje nejakych 13let.tak myslim ze s nastrojem i apecem zachazi uz jako clovek...tady procitam ze vetsine z vas muzikantu lampy vydrzi 2-3roky...
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

No tak není to tak dávno, co byl VK nejlevnější lampový aparát. A u lamp stačí mít smůlu na špatné kusy.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

Jo, Martine, taky mě to napadlo když jsem to čet, ale to by pak nesvítili žádný :wink: v tom co jsem dával dohromady já se to celý podělalo trochu víc a doufam že k takhle blbejm náhodám normálně nedochází - nevim z jakýho důvodu, ale došlo tam ke zkratu na tom zdroji žhavení (nejspíš vinou blbé náhody při úmrtí jedné z 12ax7), než to vzalo s sebou i ty dvě zbývající 12ax7 tak to nějak poškodilo i pár součástek z přepínací logiky, která je napojená na stejný zdroj.
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Eizor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eizor »

Zdarec, ptal jsem se na to na rychlodotazech, ale nikdo mi neodpověděl, tak to zkusím dát sem. Mám Marshalla DSL 401 a po chvíli hraní (15-30 minut) mi to začne hučet -> https://soundcloud.com/radekzizlavsky/marshall-dsl401 nevíte čím to může být? Nebo je to normální? :?
tady hraju teď KOSMONOPOL
UDO

Příspěvek od UDO »

maf píše:
MrB14ck píše:zrovna pan Fremr je myslím dost rozumný člověk.
jinak rok je sice dost málo ale může se to stát - co sem se bavil se Stanleym tak říkal něco o tom že ten valveking má nějak nestandardně řešený žhavení nebo co takže když umře jedna vezme sebou všechny - jestli si to dobře pamatuju (už je to nějakej pátek co jsme to řešili. kdyby mě někdo kdyžtak opravil - ideálně přímo standa tak budu rád)
Souhlasim ze p.Fremr je velice ochotny a "lidovy" chlapek :-)..o tom neni pochyb
me jen nejak nejde do hlavy ten fakt ze ten VK tak odchazi.prece to taky nusi neco vydzet.synovi je 21 hraje nejakych 13let.tak myslim ze s nastrojem i apecem zachazi uz jako clovek...tady procitam ze vetsine z vas muzikantu lampy vydrzi 2-3roky...
No co se týče elektonek spoléhám spíš na pana Dyčka .Pokut vím tak na plzeňsku je jediný kdo má spolehlivou mašinu na měření elektronek a ještě je to aktivní muzikant a aparát mě vždy nastavil podle přání ,stačí vzít kytaru a zkoušet a říct co od zvuku požaduji a to se týčei nastavení šlapek.Podle vlastní zkušenosti ale vím ,že elekrtronky vydrží různě, záleží na seřízení zesilovače a pak na tom jak se s ním zachází ,převážení změna teplot a taky asi výroba ty dříve vyrobené se mě zdálo že vydrželi víc.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Prosím moudřejší, zkušenější a technicky zdatnější o radu ohledně elektronek.

V preampu Blues Juniora jsem narazil na mikrofonickou lampu 12AX7 v pozici V1. Vzal jsem tedy novou Sovtek a šoupl ji tam s tím, že bude klid. Ale nebyl. Lampa byla opět mikrofonická. Tak jsem si myslel, že jsem měl prostě smůlu na špatný kus. Pak mě ale napadlo zkusit prohodit jen nakrátko V1 a V2 pozice lamp. Lampa, která v pozici V1 předtím byla mikrofonická v pozici V2 naráz nebyla. A naopak V2, která byla v pohodě je ve V1 mikrofonická.

Rozum mi to absolutně nebere, ale nutno říct, že se v tom prd vyznám. Neví někdo, čím tohle chování může být způsobené?

Díky moc za jakoukoliv radu nebo nasměrování kamkoliv na internetu. Zkoušel jsem hledat tady, ale i jinde. Jenže asi nevím, jak správně tento problém pojmenovat, protože nic nenacházím.

Předem děkuji. :)
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

nejspíš to bude tím, že na první pozici je nahnaný nejvyšší zesílení :wink:
St.Anley Tube Amps
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Děkuju za vysvětlení. :) Nicméně stejně to nechápu. Špatné je teda co? Lampa nebo něco v kombu?
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

a co když špatně není nic? :wink: v celém tom preampu je určitě poměrně vysoké zesílení,ta lampa na první pozici je nejcitlivější. Záleží, jestli ti to vadí co se týče hraní a jestli to nejdřív nedělalo, nebo jsi na to přišel až teď a jinak hraje v pohodě. Musel bys nejspíš sehnat nějakou "výběrovou antimikrofonní" lampu. Otázkou je jestli to vůbec řešit :wink:
St.Anley Tube Amps
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Ne, zvukem jsem to právě nezjistil, byla to náhoda. Jen jsem si pak prostě myslel, že to znamená, že je něco špatně. Tak moc děkuji za vysvětlení a uklidnění, prozatím nic řešit nebudu. :)
yaesu

Příspěvek od yaesu »

Na prvu pozíciu to najlepsie co sa da napr: 12AX7 Mullard, TAD 7025, LION Excelent, Toshiba, Mazda,JAN a pod.
Pepekkarel

Re: Lampové kombo do 10 000

Příspěvek od Pepekkarel »

Zdravím potřeboval bych poradit :)
Jak už jsem v tomhle tématu psal tak jsem si koupil kombo Laney VC 15 a mám ho skoro dva roky. Po pravidelném hraní se mi poslední dobou ten zvuk už nezdá takoví jaký byl a uvažuju o výměně. Nadruhou stranu jsem dočetl že výměne u Laney moc neovliní. Můj dotaz tedy je: Jak ještě jinak poznat že lampy už mají dohráno (power lampy nejsou černé). a nemůžou být třeba preampy horší a jak to poznat? (ještě poznámka mám tam dvě power lampy EL84 a tři preamp ECC83)
záměrně toto píšu sem aby kdyby si někdo vybíral toto kombo tak aby veděl co má čekat v budoucnu :)
díky :)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, jediný způsob jak přesně zjistit, "že lampy už mají dohráno" je změřit emisi katody. Všechno ostatní jsou jen domněnky a pocity. :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Pepekkarel

dobře ale jako vůbec nevím jak na to :D tak kdyby si mi sem hodil nějákej návod a jestli to zvládnu tak bych byl rád :)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, způsobů měření emisní schopnosti katody je vícero. I když je princip jednoduchý, jeho popis zde by byl velmi dlouhý a do toho se mi nechce. Nic však není ztraceno, máš-li opravdu zájem, jistě si s pomocí Google poradíš a potřebné informace si vyhledáš. :?
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Pepekkarel

dobře díky a aspon né popis ale jen zhruba o co jde jako jestli Volty Ampéry jsem v tomhle mimo a taky nějáké optimální čísla co by měla mít katoda co je dobrá a kolik špatná :)))
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Pepekkarel: Neni to náhodou ztráta času? Řek bych že po dvou letech používání jsou už holt výkonové lampy jeté, což se projevuje horším zvukem (zejména je to slyšet u zkreslení a hlubších tónů, zvuk je celkové zahuhlaný...). Preampové lampy by toho měly vydržet víc a když odcházejí, tak se to projevuje jinak (mikrofoničností). Párovaná dvojice EL84 se dá koupit tak za 500,-. Vyměnil bych a víc to neřešil...
Pepekkarel

no jako mě bylo řečeno změřit což do života taky není špatné vědět :) ale jako je to pravda jen mě zaráží že všichni tvrdí twl měl jsem upně černé lampy tak jsem je musel vyměnit a já se na ně podívám a jako nejsou... a když jsme u toho co je ta mikrofoničnost?
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Mikrofoničnost zjistíš tak, že zapneš kombo a vytočíš hlasitost. Následně vezmeš tužku s gumou na konci a jemně poklepeš na lampu. Pokud uslyšíš klepání ne od lampy, ale přímo z repra, tak je lampa mikrofonická.

Není to, myslím, jediný způsob, jak to zjistit, ale já osobně používám tento.
Pepekkarel

takže postupně do všech tří předzesilovaích lamp? a při hře se to projevuje jak?
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“