Výběr silnějších reproboxů

Aktivní reproboxy, pasivní reproboxy, zesilovače, ...
Čmelda

Výběr silnějších reproboxů

Příspěvek od Čmelda »

Zdravím Vás!

Na fóru jsem nový a dost jsem se dozvěděl, ale přesto bych Vás chtěl poprosit o radu. Máme kapelu (punk-rock až classic rock), kterou zvučím. Nejsem žádná "hvězda" a tak větší a důležitější akce přenechávám vybavenějším a zkušenějším v tomto oboru. Jenže jsou tu i menší koncertíky a mejdany, na kterých potřebujeme ušetřit a nově i plesy. Vše to táhnu na 2 Yamahy S115V (+ 2 stejné postačující na odposlech a 4 čínské, ale také postačující subbasy), jenže když mi dorazí nečekaně i 450 a lidí je to průšvih. A podobných průšvihů už jsem si pár odnesl a to především na venkovních akcích. Našetřil jsem tedy nějaké peníze (70 tis. max. 80 tis.) a vybral zvuk. Vybírám však pouze podle parametrů a nízké ceny.

Prosím Vás tedy o radu a názor na preferované bedny Megaton proti Yamahám DSR 215. (dva starší zesíky k Megatonům zatím na vyzkoušení navýší cenu o 20 tis.) Fakt je, že potřebuji především slušnej výkon a už žádnou ostudu.

http://eshop.prodance.cz/nd374-lak/d-97808/
http://www.audiotek.cz/product-42714-yamaha-dsr215

Budu rád za každou reakci a všem Vám za sebe i za kapelu děkuju.
Čmelda.
pavel2
Odborník

Re: Výběr silnějších reproboxů

Příspěvek od pavel2 »

Tenhle třípásmový Megaton je skvělý - pro živou muziku OK.
Je to ale BiAmp - takže potřebuješ dva zesilovače, přesněji čtyři kanály a kvalitní dělení.
To stojí peníze a jak koukám na Tvůj rozpočet, řečeno dnešním žargonem, "to nedáš".

Nicméně je to základ, na kterém se stavět dá a stálo by za úvahu, stávající rozpočet navýšit.

Jestli přes rozpočet vlak nejde, tak ze stáje Megaton jsou taky bedny ND2122 a s těmi se dělá taky velmi dobře.
Ve spojení s něčím, jako je třeba RMX2450, GX7, a podobné zesilovače, to už uhraje slušný prostor.

V každém případě ale neřešíš SUBy a to v okamžiku, kdy použiješ fungující vršky, budeš.
Takže by asi stálo za zvážení, jak to udělat...

Jak vlastně vypadá stávající vybavení, bedny, zesilovače, vyhýbka ?

Ty Yamahy jsou spíš na reprodukovanou hudbu a mají dost mizerný driver, tímhle směrem bych se nevydával.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Čmelda

Příspěvek od Čmelda »

Děkuju za odpověď!

Na zesilovače ještě peníze mám, zatím si mohu půjčit starší T.AMP Proline 3000, a pokud je budu chtít, mohu si je za 20 tis. oba nechat. (Možný i Noname 4kanál FP10000Q)

Výhybka už bude těžší, zatím dělím akorát subbasy na což používám v řadě další "DJ" mix který umí oddělit basy, a vršky (Yamahy S115V) krmím v celém spektru. Vím, že tudy cesta nevede a navíc s tím dost bojuju především ve vztahu k rozdílným prostorům. Opovážím se koupit nějakou levnou typu Behringer nebo starší v bazaru. To už pak budu ale na opravdovém cenovém stropu.

No a základ pro subbasy? Mám dvě čínské 18" chudinky a dvě aktivní 18" 800W A.Audio kopie Mackieho, ale vyměnil jsem v nich repráky za B&C a pokud hraji se všemi čtyřmi, tak to doposud stačilo.

Takže ty Megatony (díky Vám) zatím vedou a pokud budou prosit ještě o trochu silnější basy, cesta nejprve povede nejspíš opět výměnou repráků v čínách. Zesik i když A.Audio na to má (700W/8R). A pokud to bude stále málo, tak to pak bude problém...
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

DSR 215 máme, zvučíme s tím bigbít. Sály řekněme do 250 lidí. Největším mínusem je opravdu 1" driver. Pokud by byl ale 1,4, nebo 2, byla by cena za tu bednu někde jinde. Spojení 15"+1" (nebo 2x15 + 1) je skutečně nejhorší možná, ale zároveň nejlevnější kombinace. Jinak bedna je fakt hlasitá. A protože už ty bedny známe, troufám si tvrdit, že jsme schopní z toho dostat solidní zvuk.
Kdybys byl někde poblíž UH, můžeš si je poslechnout.
To ostatně doporučuji při koupi jakékoliv bedny.
No ovšem pokud Ti dorazí těch 450 lidí nebude stačit vůbec nic. Ani zmiňované bedny, ani suby které máš a tím pádem i rozpočet.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Čmelda

Příspěvek od Čmelda »

Děkuji i Vám.
A jsem moc rád za zkušenosti. Škoda, že UH je 300 kilometrů ode mne. Jasné je, že problémem je cena. Já na Yamahy nedám dopustit. Mám sice jen 115, ale v porovnání s ostatními sociálními kousky ječí až až. Bohužel je nelze porovnat s těmi Megatony na jednom místě aby bylo zřejmé, že jejich nižší cena odpovídá i jejich rozdílu.Také beru na vědomí případný problém se subbasy, na které mě upozornily obě Vaše předchozí reakce. No, zůstanu zatím při výkonnějších Megatonech a zkusím, co s nimi dají současné současné subbasy. Pokud to bude nemožná hrůza, navýším rozpočet, pobrečím si naposledy před motorkou a pak před Vámi s další prosbou o radu. Myslím, že v případě nouze budou důležitější srozumitelné vršky, na úkor basů, ale nebude to takový trapas, jako když mi to fakt nehrálo a já vymýšlel zoufalosti jako pomoc jednoho zmoněného odposlechu. Otázkou je jak odhadnout počet lidí abychom mohli dát včas objednávku profíkovi. Řešíme to často a nejlehčí je to nechat na zvukařovi...
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Čmelda píše:Otázkou je jak odhadnout počet lidí
No podle prostoru. Vždy počítej jako předpoklad maximální počet lidí, který se tam může dostavit a jak je sál velký. Pořadatel Ti řekne kapacitu kulturáku/klubu a Ty s tím musíš počítat. To že příjde ve finále míň lidí, to ber jako vedlejší faktor. Obráceně by to bylo horší.
Venku je to obdobné.

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Ta kopie LG (FP10000Q) je Gisen, nebo Sunway ?
Pro opravdové využití ND374 bude potřeba slušný zesilovač, středy a výšky nic nemaskují a co do beden pustíš, to z nich taky vyleze.
Ta bedna je "první liga" a bylo by škoda to kazit nějakým kompromisem, takže zesilovač i processing by měly být odpovídající.

Nic ve zlým, ale koncepce 2x 15" + 1" je pro živé zvučení opravdu problém, nicméně jestli má jít hlavně o "sílu" pak si kup stavebnici EM215 - delty jsou citlivé dostatečně a driver DE610 žádné ořezávátko rozhodně není.
Ale pořád to není pro živé hraní optimální, nicméně za peníze, co to stojí, to podává výkon nadprůměrný.

Ve Tvém případě bych volil něco, jako je ND2122 - je to dvou a půl pásmo s citlivostí přes 102dB a venkovní akce s tím děláme běžně.
S uvedeným FP10000 (Sunway) jsem to už taky zkoušel a s velmi slušným výsledkem.

K počtu lidí jen dodám, že jak tak různě jezdím, nejen po vlastech českých, vídávám špatně umístěné bedny hodně často.
Vlastně běžně.
Lidi si nelámou hlavu s úhlováním, takže často hrajou do stropů a pánu bohu do oken.
V takovém případě nepomůže ani EAW, ani NEXO, ani Adamson, ba nezabírá ani zaříkávání.
Zvednutí průměrné bedny alespoň do 3 metrů a nasměrováním do poslechového prostoru působí často jako mávnutí kouzelného proutku :-)

Problém dělení je zase to samé, co platí například u reproduktorů - za málo peněz, málo muziky.
Zapomeň na DCX2496, dbx DriveRack, T.Ampy, levnější Sabine, LEM-24/26 a další podobné levné krabičky.
Nehrajou a degradujou zvuk :-(
Čmelda

Příspěvek od Čmelda »

Ten zesilovač je Gissen a bojím se napsat, že v záloze přemýšlím o 2x NU 6000. Každopádně stále se budu snažit držet se těch ND374 (píšete o nich jen v dobrém a bez "ale"), lebo je to investice do budoucna a dobře, když nebudou stačit na narvanej ples (jak poznamenal ZZBAR) , kde nám třídy prostě na zvukaře nepřidaj, budu vědět, že základ je dobrej, proti současnosti nesrovnatelnej a začnu šetřit na zdvojení sestavy. Za ten honorář to ale bude nevratnej koníček. A ještě s vědomím, že to stejně nenahradí dobře nazvučenou akci od frajerů, co na to prostě mají a to nejen finančně. ("Frajer" beru za poklonu v dobrém...).
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Nějaká diskuze okolo těch levných zesilovačů už proběhla a Gisseny nevyšly nejlépe, ale sám jsem jej naživo neviděl. Jen vím od servisáka, že by je nechtěl, stejně, jako Nukeny.
Mám pocit, že u Behringera ve verzi i jsou převodníky totožné s DCX2496, což není taky žádná výhra...
Vždyť slyšitelně lepší a generačně mnohem dál jsou například Ashly Protea s cenou někde kolem 19000 Kč.

A ještě k názoru na výkon - myslím, že ples pro cca 400 lidí ND374 určitě uhraje docela bez problému, pokuď tedy nemá jít o ples hluchých punkerů.
Vždyť max SPL je daleko nad 133dB - to je oblast, kde se pohybují ty nejlepší klasické bedny.
Při požadavku na větší pokrytí už nastupují linearray, nebo cluster systémy.
Je nutné si uvědomit, že tahle bedna má v horizontální rovině 70 st. vyzařování, takže platí moje předchozí poznámka o umístění (a nastavení).
Jakákoliv bedna v úrovni hlav bude hrát na prvních metrech dobře a pak akustický tlak rychle ubývá...

Jezdívám občas se zábavovou kapelou, hrají klasický CS věci typu Kabát, Chinaski, Embassy, Horkýže, Team, Brutus, Doga atd.
Ti mají ND2122, pod tím 4x class A, živí to RMX2450 na vršky, RMX5050 na spodky a rozhodně tomu nechybí výkon pro slušný akustický tlak a ani kvalita nijak nekulhá.
Troufnou si na venkovní akce do těch 400 lidí.

Zrovna u nich mám mnohokrát odzkoušeno, co to udělá, když se satelit na suby jenom postaví a jaký je rozdíl, když se zvedne a naúhluje.
Pokuď někde problémy byly, pak to bylo přívodem elektrické energie - 50metrů prodlužovačky 3x 1,5mm opravdu, ale opravdu nestačí. To je ale jiná záležitost.

Ano základ to bude dobrý, ale nutně s odpovídajícím zesilovačem a procesorem.
Bez toho to bude nevyužité a nezahraje to tak, jak může.

Z jakého místa jsi ?
Pokuď Praha a okolí, můžu Tě v sobotu patnáctého vzít na akci právě téhle kapely, kde má být asi 250 lidí.
Čmelda

Příspěvek od Čmelda »

Děkuji Ti Pavle za max. odpověď i za pozvání, které ke škodě (mám to z jen Ústí) vzhledem k jiné mé akci musím odmítnout, to ta sezóna. Cítím, že zesilovače budou problém, protože bych se se 4 kanály potřeboval vejít do těch max. 25tis. a nechat si něco kolem 5tis. na crossover (psal jsi které nebrat a nějak ses trefil do mého výběru). Našel jsem tedy jednoduchej DB ASX 18, který volím dle značky. Popravdě hledám kompromis mezi cenou a slušným zvukem. Pročetl jsem spousty Vašich mj. i Tvých zvukařských recenzí a zpravidla souhlasil s minimálními ústupky na úkor kvality. Dobrá přešvihnu rozpočet, to je jasné, ale nemůžu se vydat zcela. Je to asi na dlouhou debatu - vždy něco vymyslet a čekat na reakci.
No nechci být vlezlý, ale z mé strany bych se opravdu na nějaký ten Váš koncert rád podíval a třeba bych pak neměl, jak často píšete, "Uliho" nutkání.
Jo a s tím prodlužovákem jsi mne vážně pobavil. Jojo, už se mi ukázal...
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Jasně, já jen chtěl ukázat, že i tyhle bedny s docela průměrnými zesilovači hrají dost slušně a dost hlasitě :-)
S touhle kapelou jezdím jen občas, protože mají svého stálého zvukaře, ale myslím, že 22.2. a 22.3 s nima někam jedu zase.
Čmelda

Příspěvek od Čmelda »

No prima, data jsem si zapsal. A nezbývá než poděkovat za vše! Výběr je jasný, a po společném sezení jsme se na něm i všichni shodli: ND 374, FP10000Q, DB ASX 18, stávající suby (můžu si zatím zdarma půjčovat ještě dva další). Ještě probíhá debata nad novým pultem Presonus SL 16.0.2. Za sebe jsem zatím spokojený a zvyklý na ZED - 420, kluci by radši digitál (jezdili s ním s dřívějším zvukařem a prý pecka). Já ho neznám a jediná má obava je z malého počtu vstupů - jen bubeník mi jich bere osm. A externí vstupy...no nevim. Ale jsou na mě tři, jeden se zdržel, finanční rozdíl mi pomůžou vyrovnat a tak se do něj možná dám a Zedíka bych oplakal.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Tak zatím ubylo 22.2., 22.3. stále platí...

Ten presonus nehraje špatně, ale trochu krkolomně se ovládá, nicméně s PC to jde o dost líp.
Ovšem proti Yamaha 01 je to pořád luxus :-)

Nemá sice motorizované fadery, ale jinak je pár detailů, které mohou přijít vhod:
+ samostatně zapínaný fantom
+ tlačítko TAP
+ přímé ovládání AUX
+ docela vyspělá dynamika
+ samostatný a regulovatelný MONO výstup
+ vestavěný SMAART
+ interní zdroj
+ přímý záznam všech stop
+ funguje i bez PC
+ cena

Mínusy (dle mojí maličkosti):
- v dnešní době je anachronismus Fire-Wire
- divné průběhy korekci nenadchnou, ale dělat se s nimi dá
- ovládat GEQ z panelu je mizerné, ale zase to není potřeba nepřetržitě
- nejde ovládat přez WiFi/ethernet (nutný lokální počítač s FW)
- kromě párování kanálů žádný routing
- u AUXů by se hodil GEQ

Osobně mám raději Mackie DL1608, řek bych, že má příjemnější zvukový projev
Co si cením:
+ korekce včetně HPF
+ kompaktní provedení
+ zvuková kvalita
+ vzdálené ovládání prostřednictvím WiFi
+ téměř nulové požadavky na prostor
+ 6x aux
+ GEQ na každém výstupu
+ velmi slušné vestavěné efekty

Udělal bych jinak:
- externí zdroj, praktičtější je interní
- nemá individuální zapínání fantomu
- spolupracuje jen s jablky
- žádný routing, kromě pairingu kanálů

Jinak mně nejvíc baví zvučit na dobrém analogu s efektovkou.
Znamená to sice tahat další rack, ale aby hrál digitál jako průměrný analog (AH GL, SC GB) musí to už být sakra mašina, něco na způsob SC VI1 a výš, AH iLive, Digico...

Kolik potřebujete vstupů ?

Příspěvek od Čmelda »

Super info. Díky.
Mrknul jsem na ten Mackie DL1608 a dokud si na něj nesáhnu asi nebudu mít představu. Vše tahat prstem po display? Mám koňoprsty, co bojujou i s SMS a tak je to pro mne nepředstavitelné.
Je to tak: na digitál mi zbude cca +-35 tisíc a za to žádný zázrak nekoupím. Fakt je, že když poslouchám kolem a čtu od Vás co se s tím dá dělat a že trend jde jasně do digi, pochopitelně mi to vrtá hlavou.

Jinak kapela mi na mixu bere 13 vstupů (8 buben + 2 kyt + 1 basa + 2 zpěv), plus mi dva někdy tři vezmou moderátoři nebo DJ pult, tedy akorát těch 16.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Tak toho 22.3. to bude zrovna DL :-)
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

ad DB ASX 18 - to je, jestli dobře čtu, 2 -> 4, to má být pro suby/sat ?
Jak budeš dělit to třípásmo - je to biamp a potřebuje DSP, aby to hrálo slušně: http://eshop.prodance.cz/Files/Megaton/ ... _rev.2.pdf
Třeba zpoždění je významný parametr, který je nutné dodržet, to tenhle crossover nejspíš neumí...
Nevím, je v tom aspoň nějaký PEQ ?

Tohle by se Ti nelíbílo ? http://www.kreatek.cz/das-audio/dsp-26.html
Jde o velmi slušný DSP, jak zvukově, tak zpracováním, myslím, že za tyhle peníze to nekoupíš ani z druhé ruky.

Vám by měl stačit DSP 3 do 6, potřebujete pásmo pro SUB, pro satellit pak low a mid/high
2 do 4 je málo...
Čmelda

Příspěvek od Čmelda »

Toho 22.3. beru jako pozvánku a pokud bude volno, napíšu Ti včas soukromou poštou a připomenu se.
A teď k problému crossover. Doposud jsem jím dělit nemusel, protože akt. subbasy mají výstupy pro satelity a ty jedou na jedné šňůře nebo jsem to pouštěl přes digitál DJ pult a ten to měl nastavitelné. Nechci se pouštět do diskuse jak to znělo, no, šlo to. Teď řeším biamp a další potíž. Původně jsem chtěl rozdělit tím crossem právě výstup z těch subů (proto 2 do 4), no po Tvých poznámkách to honem beru zpět, protože si nechci představovat reakci. Jo jo, na začátku byla investice 60, pak 80, to jste mi psali, že to stejně nedám, no nedal a je tu rovných 120 tisíc. To je ten problém. Peníze dám, ale snad to už sakra bude stačit. Tady vyvstává otázka, co teda chci a já chci dobrý zvuk a chápu, že to něco stojí. Fakt je že služby dobrého crossu jsou nutné a se starou sociální apárou jsem fakt často bojoval. No a také jsme se bavili o tom, že mi suby stejně stačit nebudou a tak jsou v merku pasivní Megy NDB21 (teď ale ne) a tady už bych byl v...
Takže jo souhlas, nechávám si poradit, zatím povede DSP-26.
Zdravím a děkuji.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Tak nějak by to asi hrálo, ale neprocesoravaně to bude víc hluk, než zvuk...
SUBy to asi rozdejchaj, ale satelit ne, tyhle bedny procesing opravdu potřebují.

Musíš se na to dívat jako na celek - je to provázané a na sobě závislé.

Jo, v březnu se připomeň, nevidím v tom problém :-)
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

No když už řešíte bedny a rozpočet se vyšplhal ke 100K, zajel bych se někam podívat na dB Technologies Sigma S215. Bedna dle parametrů vypadá velmi zajímavě.
Akorát je těžká, bude se problematicky zvedat nad hlavy...
Ale jinak bych byl na ni velmi zvědavý.
To jen jako vsuvka :wink: .

a spousta No name...
Čmelda

Příspěvek od Čmelda »

Proč nemít více nápadů. Mám sice díky Vám celkem celkem jasno, no peníze budu mít pohromadě doufám do tří týdnů. Pak bude výlet do Prahy, poslech, srovnání a nákup. No snad nedopadneme jako před týdnem, kdy nás ochota (v některých obchodech) poradit a ukázat mrazila nulou. Ale jsou i dobré obchody a tak jsem vybral již zmíněné věci pro diskuzi.
Odpovědět

Zpět na „Zesilovače a reproboxy“