Jolana
Pravidla fóra
Re: Jolana
A z čeho ta jejich obrovská cena vyplývá? Velmi omezené množství? Mám i pocit, že to byla první solid body kytara Jolany, ne? To taky hraje nějakou roli?
Mě to jen zajímá, protože mi ty ceny přijdou fakt nekřesťanské.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
IMHO v tom kejve ten Harrison.Sajmon píše:A z čeho ta jejich obrovská cena vyplývá? Velmi omezené množství? Mám i pocit, že to byla první solid body kytara Jolany, ne? To taky hraje nějakou roli?
Zahrál jsem si na to kdysi, a že bych z toho byl odvařenej, to tedy ne.
Edit. ovšem pravdou je, že staří psi u kterých jsem se vyučil (dnes pánové přes 65 let a skutečně tu na Plzeňsku pořád ještě vystupující pod názvem Starý psi) už tehdá na ni přísahali. Na Graziellu zrovna tak.
Podotýkám že to bylo v dobách, kdy origo stratocastery byly v Pilsen 2 (slovy dva vole), z toho jeden v kapele.
Pak se tu vyskytoval jeden Les Paul studio 73 a to bylo asi tak všecko. Tenkrát jsem měl přehled bo mě coby kolouška brali všude s sebou (i za kámošema různě zalezlýma po kavárnách po Evropě), a znal jsem každýho, kdo tu něco alespoň trošku znamenal.
Mám Jolany obecně spojený se svým začátkem - na něco jsem prostě začít musel, že jo, ale příkladně má Iriska pro ně byla fuck k ničemu. Do kamen.
Tudíž si hafo debat nad kvalitou Jolan z toho pravěku pamatuju - tenkrát jsem to jedním uchem a druhým hned ven. Za cokoli západního bych tou dobou vraždil
Naposledy upravil(a) pavel68 dne 14.02.2014 16:15, celkem upraveno 1 x.
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Děkuju za vysvětlení! Myslel jsem, že je to větší záhada než tohle.pavel68 píše:IMHO v tom kejve ten Harrison.
P.S. Prý nejen G.H., ale možná i J. Page.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Ne ne. Jako hlavní argument (proč jo) si pamatuju větu "na to hrával i Harrison mladej!".Sajmon píše:Děkuju za vysvětlení! Myslel jsem, že je to větší záhada než tohle.pavel68 píše:IMHO v tom kejve ten Harrison.
Stalo se v druhý půlce osmdesátek minulého století
Pak tu pár lidí (jako Venca Rajtmajer) rádo různě bastlilo jolaňácký dříví s dobrým HW a snímačema.
Od toho jsem jeden bastl koupil - mmt, jdu hledat, někde mám fotku ...
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Taky Jolana
FL z nerezu ze Škodofky, titanový kameny a zámky (tenkrát šlo leccos), Dimarzia suprdistóršny.
Cena 6.000,- Kčs - teda nadpoloviční většina novomanželský půjčky
Hrála jak z praku

greenshot
A furt ještě hraje (prodal jsem ji Bavrovi, bicmen Odyssey, Pohody a The Tak Prosím)

free pic
FL z nerezu ze Škodofky, titanový kameny a zámky (tenkrát šlo leccos), Dimarzia suprdistóršny.
Cena 6.000,- Kčs - teda nadpoloviční většina novomanželský půjčky
Hrála jak z praku

greenshot
A furt ještě hraje (prodal jsem ji Bavrovi, bicmen Odyssey, Pohody a The Tak Prosím)

free pic
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Ad Grazioso: Opravdu je v tom ten Harrison. Před lety dělala její repliku jedna dílna v GB, včetně kufru, za 1000GBP. Harrison se té své zbavil chvilku poté, co se proslavili, dal ji do rozhlasové soutěže, jako výhru.
Celkem pěkné je o ní povídání na jolana.cz, či jolana.info. Také na cheesyguitars.com
Grazioso bylo z pařeného buku a ty první údajně, stejně, jako první fender, neměly výztuhu krku, proto se to kroutilo. GH ji v nějakém rozhovoru charakterizoval, že zvuk nebyl špatný, ale měla strašně vysoký dohmat (action). Také mne pobavila historka, kterak šli s PMc do obchodu, zapli Futuramu(grazioso) do zesáku a žádnej zvuk. Tak to vohulili naplno a furt nic. tak zmáčkli ten kolíbkovej přepínač a ozvala se taková rána, že ze zdi spadly všecky pověšený kytary. A paní Harrisonová si pak musela vzít půjčku a splácet to:-))).
Celkem pěkné je o ní povídání na jolana.cz, či jolana.info. Také na cheesyguitars.com
Grazioso bylo z pařeného buku a ty první údajně, stejně, jako první fender, neměly výztuhu krku, proto se to kroutilo. GH ji v nějakém rozhovoru charakterizoval, že zvuk nebyl špatný, ale měla strašně vysoký dohmat (action). Také mne pobavila historka, kterak šli s PMc do obchodu, zapli Futuramu(grazioso) do zesáku a žádnej zvuk. Tak to vohulili naplno a furt nic. tak zmáčkli ten kolíbkovej přepínač a ozvala se taková rána, že ze zdi spadly všecky pověšený kytary. A paní Harrisonová si pak musela vzít půjčku a splácet to:-))).
Ještěže pí.Harrisonová Jiříka nepřizabila - by ty dějiny nějak nebyly cajkjenyceg píše:Ad Grazioso: Opravdu je v tom ten Harrison. Před lety dělala její repliku jedna dílna v GB, včetně kufru, za 1000GBP. Harrison se té své zbavil chvilku poté, co se proslavili, dal ji do rozhlasové soutěže, jako výhru.
Richtig, a dědci tvrdili že k ní snad přišel během památného otřískávacího angažmá ve špeluňce v přístavu v Hamburgu. Co je na tom pravdy nevím a googlit to nebudu
Každopádně mi to tenkrát (někdy kolem 86
Teď mě samo mrzí, že jsem si ji jako svou první elektriku nenechal - měl bych památku. Stála tátu 400,- Kčs.
Jenže tu jsem vyměnil se 100,- Kčs doplatkem za fakt vyvoněný Tornádo, a to šlo obratem fifty-fifty za tu Irisku, bo jsem přece do psí pochvy nemohl mít dutou kejtru, že jo.
To dá přece rozum
Jo, těžký byly ty začátky
Co jsem se natrápil s bendžovkama strunama (byly levný a Delicie stály 59Kčs,- což byla skoro moje měsíční vejplata na učňáku). Sice tam byly G,H,E dvojmo, ale za 14dní šly stejně smykem ...
Bendžovky jsem si kupoval po třech sadách (á15 Kčs ?). Jinak to nešlo když jsem to měl v ruce 8h denně. Někdy i víc.
Taky si pamatuju ty úšklebky techniků Arakainu, když jsem na zvukovce vytáhl Irisku - ale smáli se jen do tý doby, než jsem jí Mirečkovi píchnul do tehdejšího Marshalla
Oproti těm hrůzám tehdejška je každej dnešní Stagg luxus neskutečnej, votomnic.
Tehdy Squier bylo NĚCO. To už byl nástroj jako víno. Toho hore citovaného strakáče jsem si směl občas pochovat - to byla svátost
Fakt - tehdejší přítule ho takhle pořídila a nebyla sama.
To mnou citovaný Studio 73 šlo roku 88 za 55.000,- do Bavor.
Ti majetnější měli law-suity značek Hondo, etc. a to stálo kolem desítky. V tuzexu se chvíli dala pořídit tuším Westone za něco kolem osmičky. Jinak prostě Jolča a nazdar bazar. Až někdy kolem 86 si pamatuju že Ríša Kybiců přivezl prvního Váchu - pecka, ale taky žádná láce, hned to měl i Civoš s Němcem
Ale vlastně jsem za tu dobu rád - nebylo tolik možností, řádově méně jiných lákadel a člověka to nutilo to drtit a drtit. Mít ten tón kua v pazourách a neřešili jsme tunu kktin. Jednoduše nebyly
Kua, jsem se nějak rozkecal
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Ahoj, chtěl bych vás požádat o nějaké info ohledně Jolany Alexadra...
1) Má v sobě blok ze dřeva podobně jako ES335?
2) Krk má přišroubovaný nebo lepený?
3) Jakou tak může mít cenu (bez jakéhokoliv HW - mechanik, snímačů, kobylky,...)?
3) Jakou tak může mít cenu (bez jakéhokoliv HW - mechanik, snímačů, kobylky,...)?
Stačí tu trošku hledat
Konstrukčně to samý co ta Kolorka.
nastroje/jolana-kolor-hotovo-t34528-80.html
S cenou je to těžký, podle stavu dříví.
Od pětikoule až po dejme tomu trojku, pokud bude cajk.
Konstrukčně to samý co ta Kolorka.
nastroje/jolana-kolor-hotovo-t34528-80.html
S cenou je to těžký, podle stavu dříví.
Od pětikoule až po dejme tomu trojku, pokud bude cajk.
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Pavel: Díky moc
. Co jsem koukal, tak to v sobě nějakej centrblok má... asi do toho půjdu, těch 500Kč není zas tak moc a třeba se mi z toho povede udělat pořádnej nástroj (alespoň v rámci možností)
.
Pocem - voni lidi poslední dobou neví, co by za ty (povětšinou už) trosky chtěli, jako bacha. Tuhle jsem zahlídl na aukru Irisku, sice v pěkným stavu, ale frajer za ní chtěl snad osmičku helePikus píše:Pavel: Díky moc. Co jsem koukal, tak to v sobě nějakej centrblok má... asi do toho půjdu, těch 500Kč není zas tak moc a třeba se mi z toho povede udělat pořádnej nástroj (alespoň v rámci možností)
.
----------
Já honím nějakou echt levnou Jolču s tlustejma drátama do hospody na zpívky - by ses divil co lidi chtěj
Sebevíc dobastlený Basso V natřený gumoasfaltem a pod dvojku nejde
Vrážet do toho víc než ticku se mi nechce, stejně nepotřebuju "zvuk", hrajeme jumbo, 12 jumbo 00 nasucho, já strakáče a ani zpěvy nesnímáme, takže to potřebuju jenom lehýnce temperovat přes 15W kostku, nač "zvuk" na tu polku ... prostě tam ta basa chybí a nikomu se do toho nechce - zase to zbyde na mě
Bych to celý zabil
A vlastně víc ani nemůžu když jsem upgradoval a mám čtyři fakany, z toho tři nezao. doma.
A teď se jdu ofousat bo se má na mě dnes na zpívku přijít kouknout samotnej Bejk, tak ať mi hned nezdrhne
Jo - pak se ozvi jak jsi pořídil
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
áno, aj Jimmy Page na to hral . . . a John Paul Jones zase na elektrický kontrabas Resonet ArcoSajmon píše:
P.S. Prý nejen G.H., ale možná i J. Page.
http://forums.ledzeppelin.com/index.php ... -and-bass/
Já hrál na obojí.
To jsem ale v krásný společnosti.
Jednou se mi bude dobře umírat
To jsem ale v krásný společnosti.
Jednou se mi bude dobře umírat
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
ono zrovna tie Alexandry sú z jolaňáckych pololuboviek asi nakrajšie ale aj najdrahšie, lebo ich je málo a sú dosť ťažko zohnateľné . . . teda aspoň tu na skPikus píše:Ahoj, chtěl bych vás požádat o nějaké info ohledně Jolany Alexadra...
samozrejme hovorím o Alexandre 1 a Alexandre 2, ktoré mali väčší výrez pri krku, podobne ako 335. Alexandra 3 už mala typické jolaňácke telo
Re: Alexandra
Pikus píše:Ahoj, chtěl bych vás požádat o nějaké info ohledně Jolany Alexadra...
1) nemá
2) krk je šroubovaný
3) záleží na verzi a stavu
Díky za odpovědi
. Dám vědět jestli a jak jsem nakonec pořídil
. Pokud to půjde dobře, měl bych jí mít příští víkend doma.
pavel68 - ty tvrdíš, že jakýkoliv china šmejd hraje líp a je luxus oproti staré ojeté jolaně a vadí ti Tatarka, protože vyhnal ceny jolan nahoru ? Nechápu, proč ti to vadí. Když chceš teď kytaru na hraní, kup si ten levný luxus z číny a na druhé straně každý, komu doma zbyl ten černý Petr v podobě staré jolany může být Tatarkovi jen vděčný, ne ? To fakt nechápu...
Přečetl jsem si tvoje vzpomínky na dobu, kterou také dobře pamatuji, se zájmem a jinak s porozuměním. Také jsem měl irisku, mj. si vzpomínám, že měla tu svou plovoucí kobylku zespodu podlepenou zeleným filcem (asi aby se nepoškrábal ten sunburst a kvůli lepší rezonanci
), no prostě geniální konstrukce pro začínající rockery v době bez ladiček atd.
Má druhá Jolana byla černá Diamant a byla o velký kus lepší, ale stejně...
Vzpomínám ještě, že za bolševika (!) nám R.Hladík vyprávěl o Futuramě a jednom Slovákovi, co za ní nabízí Fender. Tenkrát nebyl ani internet, natož Ebay.
Proto za mě : Velký dík Tatarkovi, díky němu nemají nostalgici doma bezcené krámy . Nebýt jeho, tak dnes možná Jolana ani nikoho nezajímá a nebyla by ani tahle debata. Myslím to vážně - DÍKY !
P.S.
Před 20 lety jsem koupil Jolana studiobass v zcela původním stavu, včetně pouzdra i původních zeleně opředených strun. Za 500.-kč. Tatarkovi ji neprodám. Také mu ale nezávidím, pokud náhodou na nějaké kytaře něco vydělal. Je to jeho věc.
Přečetl jsem si tvoje vzpomínky na dobu, kterou také dobře pamatuji, se zájmem a jinak s porozuměním. Také jsem měl irisku, mj. si vzpomínám, že měla tu svou plovoucí kobylku zespodu podlepenou zeleným filcem (asi aby se nepoškrábal ten sunburst a kvůli lepší rezonanci
Má druhá Jolana byla černá Diamant a byla o velký kus lepší, ale stejně...
Vzpomínám ještě, že za bolševika (!) nám R.Hladík vyprávěl o Futuramě a jednom Slovákovi, co za ní nabízí Fender. Tenkrát nebyl ani internet, natož Ebay.
Proto za mě : Velký dík Tatarkovi, díky němu nemají nostalgici doma bezcené krámy . Nebýt jeho, tak dnes možná Jolana ani nikoho nezajímá a nebyla by ani tahle debata. Myslím to vážně - DÍKY !
P.S.
Před 20 lety jsem koupil Jolana studiobass v zcela původním stavu, včetně pouzdra i původních zeleně opředených strun. Za 500.-kč. Tatarkovi ji neprodám. Také mu ale nezávidím, pokud náhodou na nějaké kytaře něco vydělal. Je to jeho věc.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Myslím si, že všichni máte v něčem pravdu, já si myslím, že srovnávat dnešní kytary s kytarami několik desítek let starými nejde.....Jolana byla vyráběna za komoušů a ti měli přecejenom svoje limity, prostě všechno muselo splňovat nějakou kvalitu....aji džíny byly nesepratelné, protože by to byla vlastně "vada"...a přitom po tom toužili všechna děcka....zkrátka jsou Jolany poplatné době....Resonety měli svoji třídu a tu si držely...pár špatných kousků se za dob Jolan vyskytlo, ale Diamantka byla ukázkou naší skvělé výroby, která se imho mohla rovnat i s konkurencí ze západu. Dnešní číny jsou možná lepší ve snímačích, mechanice a další HW...prostě moderní kytara je moderní kytara, ale pochybuji, že ti šikmoocí dávají těm kytarám takovou péči jako dávali pracovníci Jolany za totáče...toť můj názor...
grocku - mám bejt vděčnej největšímu překupníkovi a šmelináři ze slovače, že tady ty koloušky holí jako holič
WTF
Zkoušel jsi mu někdy napsat? Máš nějaký povědomí, kolik ten šmejd ještě nedávno nabízel, jak málo? Což?
Jakou nějakou korunu cyve? Skoupil většinu půd po čechách a postavil si za to barák cyve
Compredne seňor
Takovým nas**t, na věky věkůch
--------
S tím zbytkem souhlasím.
P.S. proto jakmile ho vidím vylezu a píšu lidi, nebuďte blbí a prodejte to sami kua ...
WTF
Zkoušel jsi mu někdy napsat? Máš nějaký povědomí, kolik ten šmejd ještě nedávno nabízel, jak málo? Což?
Jakou nějakou korunu cyve? Skoupil většinu půd po čechách a postavil si za to barák cyve
Compredne seňor
Takovým nas**t, na věky věkůch
--------
S tím zbytkem souhlasím.
P.S. proto jakmile ho vidím vylezu a píšu lidi, nebuďte blbí a prodejte to sami kua ...
Naposledy upravil(a) MilanT dne 17.02.2014 17:10, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Cenzura vulgarismu.
Důvod: Cenzura vulgarismu.
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Někdo si kupuje kytary pro radost z hraní....někdo z nostalgie a někdo pro to, aby si mohl vozit zadek v BMW....holt každý to má jinak hozenýpavel68 píše:grocku - mám bejt vděčnej největšímu překupníkovi a šmelináři ze slovače, že tady ty koloušky holí jako holič![]()
WTF![]()
![]()
Jakou nějakou korunu cyve? Skoupil většinu půd po čechách a postavil si za to barák cyve![]()
Compredne seňor![]()
Takovým nasrat, na věky věkůch![]()
--------
S tím zbytkem souhlasím.