Near fieldy nebo sluchátka?

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Wakizashi

Near fieldy nebo sluchátka?

Příspěvek od Wakizashi »

Zdravím,

mám zmíněnou mAudio a přemýšlím o levných nearfieldech (nyní 2.1 za 1500,-...). V merku jsem měl Rokit 5 G2 (nebo 3) kvůli malému pokoji a protože nepotřebuju velkou hlasitost, nemám důvod moc prudit sousedy nebo si ničit sluch. Nebyla by levnější a možná lepší varianta koupit sluchátka? Buď jsem uvažoval o Etymotic MC5/HF5 (cena 1 nearfieldu + můžu to mít i na ven), nebo třeba vychvalované Fostex TH7 - ještě levnější a stále by měl být dobrý zvuk, byť asi ne tak přesný jako u sluchátek předtím.

Jen nevím, jestli ta sluchátka dokáže zvukovka sytit a funguje jako předzesilovač? Abych po připojení sluchátek nebyl příliš zklamaný. Díky za názory.
B.C. Rich Jr. V 7 ; Boss MT2, kabely Planet Waves, ... , Jazz III max grip, H3, Dadi 3 mm, Big Stubby 1 mm, Dunlop, Elixir, M-Audio Fast Track MK II
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Near fieldy nebo sluchátka?

Příspěvek od pavlii »

Od konce:

- pokud nemá zvukovka dedikovaný sluchátkový výstup (=zesílený), tak bych se do toho nepouštěl.
- repro je obecně vhodnější na poslech (není striktně oddělená L/R informace jako ve sluchátkách)
- větší repro rozhodně neničí sluch :-) to je dobrá perla, ale je více náročné na akustiku místnosti
- postrádám tu zmínku o M-audio typu (ale ono je to v principu jedno)

Zatím mi z toho prostě vycházej ty monitory.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Wakizashi

Příspěvek od Wakizashi »

pavlii píše:Od konce:

- pokud nemá zvukovka dedikovaný sluchátkový výstup (=zesílený), tak bych se do toho nepouštěl.
- repro je obecně vhodnější na poslech (není striktně oddělená L/R informace jako ve sluchátkách)
- větší repro rozhodně neničí sluch :-) to je dobrá perla, ale je více náročné na akustiku místnosti
- postrádám tu zmínku o M-audio typu (ale ono je to v principu jedno)

Zatím mi z toho prostě vycházej ty monitory.

P.
Zvukovka je mAudio Fast Track MK II viz podpis (tzn. čirý entry základ). 6,35 mm výstup pro sluchátka má, ale jestli je zesílený?

U velikosti jsem vycházel z toho, že nemám potřebu to mít hlasité a samozřejmě nejsem v místnosti 20x20. 100W verze by mi asi byly k ničemu...
B.C. Rich Jr. V 7 ; Boss MT2, kabely Planet Waves, ... , Jazz III max grip, H3, Dadi 3 mm, Big Stubby 1 mm, Dunlop, Elixir, M-Audio Fast Track MK II
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Ja bych se asi zeptal na ucel tech monitoru/sluchatek. Jestli jde jen o poslech, asi bych to rozhodnuti hodil spis zpatky na tebe, oboji ma svy plus i minus (i kdyz s tema inearama... nevim, to uz je tak mimo, ze mi to pripada nezastupitelny vzajemne vsechno). A na druhou stranu... 5" monitory (i kdyz kvalitni) taky nebudou resit vsechno... Myslim, ze tohle neni uplne idealni otazka... mozna se muzem bavit obecne o vyhodach monitoru a sluchatek, a konkretne potom treba o vyberu modelu... ale zatim je to takova diskuse jen o pocitech...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo, asi jsem to přehlíd v podpisu. Pokud je výstup sluchátkový, tak je samozřejmě zesílený.

Jinak žádná změna v postoji ;-)

P.

EDIT: Paris - správně!

Wakizashi

Příspěvek od Wakizashi »

Jde mi o poslech, recording a připadně mixing. Nic profi. Spíše jen úderná muzika + ambient. Stereo efekt ve sluchátkách by mohl být přeci jen zajímavější, a atmosferičtější. Ale tnutnost to není řekl bych. V tomto ohledu mi připadají nejlepší volbou, vzhledem k ceně ty Etymotiky, i když nečetl jsem o nikom, kdo by intra aurály používal pro profi účely. Vždy buď monitory nebo polo/uzavřené.
Naposledy upravil(a) Wakizashi dne 19.02.2014 16:41, celkem upraveno 1 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Na sluchátka se míchat dá, pokud si bude člověk dostatečně uvědomovat i jejich specifika, tak to nebude míchat "jen pro sluchátka" 8) ale prostě repro je repro.

Nicméně jak psal i Paris, dělej jak myslíš. Tohle je o osobních preferencích - nikdo to za tebe nevyřeší. Pro nahrávání budou rozhodně vhodnější (minimální přeslechy - pokud se točí na mikrofon). Vhodnější jsou i při "chirurgických" a "detailních" pracích (střih, zarovnávání apod.).

P.

Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Wakizashi:
Poslech si rozhodnes asi sam, myslim...
Na recording se da uzit lecos (i kdyz bych ineary asi vyradil... to mi neprijde obecne dobre).
A na mix neni uplne idealni asi nic z toho ... ale s monitorama (i s temahle) je to prece jen nakonec jednodussi...

Edit: Pavlii: Ja mam na michani se sluchatkama (potazmo v nearfieldu) ... no ... ale jo, takovej nazor. Jak bych to strucne napsal? Zkusim: Do urcity faze je to super (detailni prace, strihani.. atd), nekterou cast mixu se sluchatkama taky udelas, ale na tu jednu michaci fazi ... na tu je holt potreba prostor (nebo teda se sluchatkama ... s privrenyma ocima ... nejaky procesor, co ti ten prostor zprostredkuje).
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano - jak jsem psal hned na začátku - ale znám i lidi, co míchaj primárně na sluchátkách (samozřejmě, že ne jen na nich). Já se s tvým názorem zcela ztotožňuji a osobně používám sluchátka (ne in-ear!) na nahrávání a na ty detailní práce, co jsem zmínil. Mix zásadně na repro.

P.

Wakizashi

Příspěvek od Wakizashi »

pavlii píše:Na sluchátka se míchat dá, pokud si bude člověk dostatečně uvědomovat i jejich specifika, tak to nebude míchat "jen pro sluchátka" 8) ale prostě repro je repro.

Nicméně jak psal i Paris, dělej jak myslíš. Tohle je o osobních preferencích - nikdo to za tebe nevyřeší. Pro nahrávání budou rozhodně vhodnější (minimální přeslechy - pokud se točí na mikrofon). Vhodnější jsou i při "chirurgických" a "detailních" pracích (střih, zarovnávání apod.).

P.
Druhý odstavec se váže ke sluchátkům? Jinak obecně díky za shrnutí, info a názory zkušenějších.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Wakizashi: Ja te ale od toho nechci zrazovat, jestli mas odvahu, tak klidne jdi cestou kvalitnich sluchatek - v urcitych situacich (a pokud stejne nemas dobre monitory v idealnim prostoru) muzou byt lepsim resenim. Michat nejakou vaznou praci asi nebudes, nejaky ten procesor se da resit softwarove asi, a poslech v realnem prostoru si defacto muzes udelat na cemkoliv, co mas naposlouchany s beznou muzikou. (Akorat ty ineary na recording se mi nezdaj dobry (mozna i nebezpecny), ale ono zalezi na tom, co vlastne a jakym zpusobem nahravas...). Jinak je samozrejme mozne cokoliv, cesta, kterou se k vysledku dostanes, neni tak dulezita, kdyz mas predstavu ... a jak se tu uz rikalo, technicka kvalita neni nakonec uplne tak podstatna, jako vlastni obsah dila. (To je ale divna veta ... zkusim to pozdeji zformulovat jinak ... ted nad tim nemam cas premyslet :) )
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Waki: ano, druhý odstavec se týká sluchátek.

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“