Ztrátovost zvuku

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
Timura

Ztrátovost zvuku

Příspěvek od Timura »

Zdravím.
Dělám maturitní práci na akustiku v hudbě, a je jedna věc na kterou za boha nemůžu přijít.
Mezi hudebníky jsem párkrát zaslechl cosi o ztrátovosti zvuku. Z útržků těhle rozhovorů jsem došel k závěru že PA je oproti kombům na koncertu vhodnější (jako prostředek reprodukce hudby do publika) nejen z důvodu vyššího výkonu, ale taktéž nějakých vlastností které způsobí že se zvuk donese mnohem dál s menším úbytkem hlasitosti. Jestli taková věc existuje, na čem závisí? A zejména, jak se počítá? :D

Na internetu jsem nic kloudného nenašel :(
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Re: Ztrátovost zvuku

Příspěvek od Microdesignum »

Ztrátovost zvuku není jednoznačný fyzikální pojem, takže nelze vypočítat. Možná tím je myšlena charakteristika vyzařování reprosoustavy v závislosti na umístění reproduktorů a pohlcování akustických vln okolním prostředím. Každý reproduktor má určitou vyzařovací charakteristiku. Když se kombo umístí na zem nebo blízko k podlaze, tak podlaha pohltí část akustické energie, ale také rezonuje s kombem, takže určité frekvence může i zesilovat. Když se reproboxy umístí na stojany nad pódium, tak se k posluchačům přenese více akustické energie.
Další související pojmy jsou např. rychlost šíření zvuku v různých prostředích a akustická pohltivost materiálů.
Akustika souvisí s teorií šíření vln. To se v reálném prostoru dá těžko jednoduše vypočítat, ale pro určité prostředí a dané materiály se to dá namodelovat pomocí počítače.
Doporučuju nahlédnout do nějakých vysokoškolských skript o akustice, tam najdeš hodně inspirace.
Ať se daří!
MIDI ovladače Microdesignum pomáhají k pohodlnému ovládání hudební techniky.
www.microdesignum.cz
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“