Kytara + zpěv
Pravidla fóra
-
martinmach
Re: Hraní + zpěv
Já mohu doporučit hrát jednoduché písničky ze žlutého zpěvníku Já písnička, zpravidla jsou to profláklé a jednoduché věci, takže na text není třeba se příliš soustředit a jednoduchý rytmus s melodií už se splácat dá snadno...
na tomhle jde taky hodne poznat jaky byl Hendrix talent...zpivat a u toho imrpovizovat zvlada fakt malokdo 
Jo přesně tak,to taky nechápuZejus píše:na tomhle jde taky hodne poznat jaky byl Hendrix talent...zpivat a u toho imrpovizovat zvlada fakt malokdo
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
Re:
+1 o ničem jiném než o čase to jako u většiny věcí spojených s kytarou nenípavel68 píše:Cvičit-to chce jenom čas
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
-
martinmach
Já bych to nenazýval cvičením, ale jen prostě hraním si oblíbených, ze začátku jednoduchých, písniček, ono se to vážně dá naučit jen tak nenuceně samo
Docela challenging je Chemie od Xindla X hrat a zpivat 
Ale vsechno jde nacvicit, jak rekl El Mariachi v Desparadovi: Practise. Every day, all day...
Ale vsechno jde nacvicit, jak rekl El Mariachi v Desparadovi: Practise. Every day, all day...
Elektrika Ibanez GRX40 CA + GTA 10 kombo - půjčena na dobu neurčitou za pár piv za měsíc
Jumbo Ibanez SGT130E VS
Spanelka Strunal, made in Luby, Czech rep.
Jumbo Ibanez SGT130E VS
Spanelka Strunal, made in Luby, Czech rep.
Hraní a zpěv
Zdravím.
Začal jsem se doma podle internetu učit hrát na kytaru.
Narazil jsem ale na jeden zásadní problém.Nedokážu hrát a zpívat najednou.
Prostě vybrnkávat základní akordy už jakž takž zvládnu, nicméně když se do toho pokusím začít zpívat, okamžitě mi pravá ruka přestane držet rytmus a jen tak náhodně přejíždím po strunách.
Potřeboval bych doporučit nějaké cvičení nebo metodu jak tohle zvládnout.
Existuje na to nějaká speciální metoda jak se v tomhle procvičit ?
Začal jsem se doma podle internetu učit hrát na kytaru.
Narazil jsem ale na jeden zásadní problém.Nedokážu hrát a zpívat najednou.
Prostě vybrnkávat základní akordy už jakž takž zvládnu, nicméně když se do toho pokusím začít zpívat, okamžitě mi pravá ruka přestane držet rytmus a jen tak náhodně přejíždím po strunách.
Potřeboval bych doporučit nějaké cvičení nebo metodu jak tohle zvládnout.
Existuje na to nějaká speciální metoda jak se v tomhle procvičit ?
Vítej na fóru.
Před založením vlákna si prosím prostuduj pravidla fóra a nauč se používat funkci HLEDAT. Díky.
Založil jsi duplicitní téma - sloučeno.
Před založením vlákna si prosím prostuduj pravidla fóra a nauč se používat funkci HLEDAT. Díky.
Založil jsi duplicitní téma - sloučeno.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Tohle není o nějakých speciálních cvičeních - zkrátka musíš jednu z těch činností zautomatizovat natolik, abys na ní nemusel myslel a mohl víc uvažovat nad tou druhou. Cvič zpět i hraní separátně a až po nějaké době to spoj.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Strýček_TOM
Já nevim. Při čtení tohohle vlákna mě napadá jen jedna možnost, a to, že jsem divnej. Do žádný hudební školy jsem nikdy nechodil, všechno mám vyčtený z náhodnejch materiálů, posháněný jak se dalo... začínal jsem s děsně vorvanou šestkou, který chyběl jeden ten 'čmuk' na ladícím kolíčku - nahradil jsem ho malým odřezkem z prutu ořešáku.. (jo, já vím, že to zní jako kdybych se narodil v roce 1800
) pak jsem sehnal dvanáctku a od tý jsem se nehnul... ale já chytil poprvý kytaru, naučil se první tři akordy na písničku 'Zatracenej život' (G, C, D7) a už jsem do toho krámu řezal a békal...
Ale něco bude na tom, že někdo nadanější je, někdo není. Hraní prstama mě dávalo šíleně zabrat a než jsem se naučil vybrnkávat něco od Božského Karla (Kryla), tak uplynulo drahně času. Osobně mám za to, že hrát trsátkem a zpívat je jednodušší, než zpívat a vybrnkávat. Prsty jsou nazačátku dost neposlušný a mozek nesynchronizuje projev hlasový s pohybem prstů
Ale je to o zvyku. Neztrácet naději a cvičit.
Naděje a úsilí je strašně důležitý, když jsem učil dva svý známý, který se děsně chtěli učit na kytaru, tak jeden byl hudebně hluchej, ale měl výdrž a bavilo ho to (ovšem s výsledkem, který hudebně doslova bolel), druhej sice sluch měl, ale když zjistil, že bude muset občas cvičit a že ho budou bolet prsty a ruce, tak se na to vykašlal. Takže jo, s nástrojema hlavně v klídu, voni si ty hnáty přivyknou
Slunce v duši, nohy v teple a hlavně, ať se kouří z hlavně.
Tom
Ale něco bude na tom, že někdo nadanější je, někdo není. Hraní prstama mě dávalo šíleně zabrat a než jsem se naučil vybrnkávat něco od Božského Karla (Kryla), tak uplynulo drahně času. Osobně mám za to, že hrát trsátkem a zpívat je jednodušší, než zpívat a vybrnkávat. Prsty jsou nazačátku dost neposlušný a mozek nesynchronizuje projev hlasový s pohybem prstů
Naděje a úsilí je strašně důležitý, když jsem učil dva svý známý, který se děsně chtěli učit na kytaru, tak jeden byl hudebně hluchej, ale měl výdrž a bavilo ho to (ovšem s výsledkem, který hudebně doslova bolel), druhej sice sluch měl, ale když zjistil, že bude muset občas cvičit a že ho budou bolet prsty a ruce, tak se na to vykašlal. Takže jo, s nástrojema hlavně v klídu, voni si ty hnáty přivyknou
Slunce v duši, nohy v teple a hlavně, ať se kouří z hlavně.
Tom
Freddie Mercury: Lover of Life - Singer of Songs
čau s tímhle sem měl neskutečný problémy taky( tak 6 měsíců zpátky ) nešlo mi to vůbec nijak skloubit dohromady aniž bych pletl jedno nebo druhý... já když mi něco i teď nejde tak prostě se snažím udržet rytmus a do toho občas říct nějaký slovo z tý písničky pak čímdál víc slov a tak dál... nebo při hraní čtu ruzný články hraní se ti pak zautomatizuje a nebudeš na něj muset myslet
hodně štěstí
EDIT: teď už mi to nedělá žádnej problém
EDIT: teď už mi to nedělá žádnej problém
Cort G210
Cort Earth 70 NS
Beck 50W
Krank distortus maximus
Korg AX3G
Cort Earth 70 NS
Beck 50W
Krank distortus maximus
Korg AX3G
Kytara + zpěv
Čaute, poslední dobou mám problém (teda, problém mám od začátku, ale teď mě začal štvát
) s tim, když mám současně hrát a zpívat. Pokud jde a nějaký velmi jednoduchý písničky a zpěv je rytmicky naprosto totožnej, tak nemám problém, ale jak má zpěv byť jen jiný frázování, tak to prostě buď nezahraju, nebo nezazpívám (současně). Co a jak by jste mi doporučili cvičit?
hOI!!!
Re: Kytara + zpěv
Jsem na tom podobně, řeším to tak, že si nejdřív zkusím melodii a frázování zpěvu pískat/broukat a pak najedu na "drcení" konkrétních taktů, dokud se to nepoddá 
Typické problémové songy pro mě jsou třeba Burlaci od Kabátu nebo Silný refrén od Horkýže Slíže.
Typické problémové songy pro mě jsou třeba Burlaci od Kabátu nebo Silný refrén od Horkýže Slíže.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
To je klasický problém v okamžiku, kdy ani kytaru ani zpěv nemá člověk zautomatizovaný. Je třeba jedno umět téměř 100 %, aby se tomu nemusel člověk vědomě věnovat a mohl se soustředit na to druhé.
Trénovat můžeš kdykoli, kdy budeš hrát - stačí si u toho povídat, ani nemusíš zpívat, a nenechat proud řeči ovlivňovat hraním.
(Není to zrovna originální téma, jdu najít něco pro sloučení...)
Trénovat můžeš kdykoli, kdy budeš hrát - stačí si u toho povídat, ani nemusíš zpívat, a nenechat proud řeči ovlivňovat hraním.
(Není to zrovna originální téma, jdu najít něco pro sloučení...)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Jednak, zvládnout kytarový part, za druhé, zvládnout pěvecký part - k tomu patří dobře zvládnout text (zvlášť anglický, zásek v paměti nebo i čtení ti může rozhodit i kytaru). a pak to pomalu spojovat 
Já jsem se docela vyvztekal s písničkou I Could Have Lied od Redhotů, tam ta sloka s rifem vs zpěv...no trvalo to
Ale chtělo to svůj čas a už to není problém.
Já jsem se docela vyvztekal s písničkou I Could Have Lied od Redhotů, tam ta sloka s rifem vs zpěv...no trvalo to
Fender American Standard Strat / Cort MMP-3 / Taylor GS Mini/ HOT Amps Stormy Blues, HOT Amps 212 box, Fender Hot Rod
Prvně je opravdu nejdůležitější zvládnout kytarový part....a pak přidávat zpěv.
Když jsem začínal, tak jsem děsil Tears in heaven, protože jsem fakt nedokázal to vybrnkávat a zároveň zpívat, ale za půl roku no problem:-)
Když jsem začínal, tak jsem děsil Tears in heaven, protože jsem fakt nedokázal to vybrnkávat a zároveň zpívat, ale za půl roku no problem:-)
-
Marek 4 roky kytara
- Nový uživatel
Ahoj lidi, možná přidávám něco co nesouvisí uplne se zadavajicim. Ja mam problem spis takovej ze na kytaru hraju pekne, nekdy sem tam rytmem ulitnu ale jde to horsi je zpivani. Krakoram jak slepice pomooc 
nahrávku!
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Nejjednodušší a hudebně nejužitečnější postup je nesnažit se hned ke zpěvu hrát rytmus. Nauč se vždycky na první dobu taktu brnknout ten správný akord, k tomu zpívat a v dalším taktu zase brnknout na první dobu patřičný akord, popřípadě brnknout akord tam, kde se změní. Čili hrát tzv rubato bez snahy o rytmický doprovod. Krom toho, že si člověk v jedné té funkci trošku uleví, přinese to jeden veliký hudební zisk: budeš tu melodii zpívat v souladu s hudebním a textovým smyslem, nebude to jenom rytmické hulákání jako někde u ohně, kde se prostě jede hlava nehlava, hlavně aby to bylo v rytmu. Zdůrazní se tím obsah a přirozené a logické frázování. A po nějaké době už zahrát ten základní rytmus kontinuálně bude velmi snadné, zároveň budeš mít ale mnohem lepší přehled o celkové logice té skladby.
Nedá mi to se nezeptat. Jsem zcela vyhraněný levák, hraju jako pravák a nikdy jsem s tím neměl problém. S kytarou normálně zpívám, s dobrem ne (kvůli kontrole železa a intonaci mi nejde nekoukat hmatník a trefovat se na mikrofon, do refrénů zpívám vokály a převážně nehraju). S čím mám ale obrovský problém je se během hraní domlouvat co kdy kdo, jestli nezrychlujem, zpomalujem, jestli to nesedí na prdeli a tak. Maximálně kývat hlavou a dělat grimasy. Jsem normálně uvolněnej, ale prostě ze mě nevleze ani slabika a když už tak koktám jak Vašek z Prodané nevěsty. Může to být třeba tím že zpěv a řeč zapojuje jiná centra v mozku a že se mi to pere s oblastí co potřebuju na hru? Už jsem si zvykl, spoluhráči taky a asi nemá smysl to nějak moc řešit. Jen že jsem se zatím setkal s jediným člověkem co to má podobně (a je to mimochodem na akustiku doslova virtuoz) a je taky levák.Nero píše: 23.02.2014 8:49 Trénovat můžeš kdykoli, kdy budeš hrát - stačí si u toho povídat, ani nemusíš zpívat, a nenechat proud řeči ovlivňovat hraním.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček