Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od core88 »

no tloušťku by sem volil podle velikosti to co je na fotce jak sem postoval tak to je 2,5 Ale to je už myslim zbytečne moc tlustý takže nějaká 1,8-2 mm je uplně akorát a když to bude něco maličkýho tak by bohatě stačila i 1mm
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Já mám jedno šasi 0,7mm (taky projekt P1) a když zasouvám zdrojový kabel nebo lampy tak se to dost prohýbá. Asi bych nešel pod 1,5mm.
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Hliník 1.6 mm by měl stačit, pro těžší trafa se udělá výztuha jako to má core a musí to držet. :)
Já dělám s oblibou levného přísunu z 1 mm Fe plechu...
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Čím ten Fe plech natířáš? Jedno šasi jsem dělal z Fe a mám to v nevytápěné zkušebně, tak se bojím kdy to pokvete... Natíral jsem barvou Hammerite (moc nedoporučuju, nedá se to pořádně roztírat do hladka a nemá se to ředit)
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

simiruz píše:synedo lampu ověříš tak, že jí strčíš místo té první (P1) a zkusíš jestli hraje stejně.
jo to mě napadlo, ale musel bych kvůli tomu předělat žhavení, ona ta 6N2P ho má trochu jinak
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

podle jakého schématu jsi to zapojoval?
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Říkal jsi že máš vedle druhou patici se správným žhavením, takže pokud víš jak na to tak myslím, že to zabere míň času než zapnout kompa a napsat na fórum, "no jo, ale to bych musel..."
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

Stanley06 píše:podle jakého schématu jsi to zapojoval?
podle AX84 hi-octane
simiruz píše:Říkal jsi že máš vedle druhou patici se správným žhavením, takže pokud víš jak na to tak myslím, že to zabere míň času než zapnout kompa a napsat na fórum, "no jo, ale to bych musel..."
mám tam 2 elektronky ECC83 a tu 6N2P a když se podíváš do datasheetu zjistíš že 6N2P má jinak zapojené žhavení než ECC83, ona totiž na 9 pinu má nějakou stínící mřížku, která je mezi oběmi triodami, proto to nemůžu prostě prohodit. A předělávat celý žhavení (který jsem natáh jako první, tzn že je uplně vespod) se mi fakt nechce, abych to jenom zkusil a pak to zase předělával z5
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar všem, shánět ten tester elektronek (tuším BM215) se Ti určitě nevyplatí. Emisi můžeš změřit nouzově tak, že zapojíš nažhavenou lampu přes miliampérmetr, (DMM stačí) jako diodu k-g1 v propustném směru na napětí 5V. Když Ti mA-metr ukáže méně než cca 7mA, je už emise slabá. Tyto elektronky se používaly v sovětských čb televizorech, takže bych si tipnul, že má už hodně "nalítáno" a někdo ji dones do školy při rušení toho televizoru, no a protože byl tv funkční označil ji nápisem dobrá. Pro obvod, ve kterém původně pracovala mohla i nějaká minimální emise stačit, zatímco u nf zesilovače nemusí. Nejjednodušší řešení a v konečném důsledku i nejlevnější bude koupit novou ECC83 (12AX7), kterou pak můžeš použít v jakémkoli zesilovači.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

jo asi bude nejlepší a nejjednoduší koupit novou lampu a bude po ptákách :D
herim

Příspěvek od herim »

Zdravím,
měl bych na Vás otázku ohledně zdroje. Kvůli napětí na sekundáru síťového trafa je nutné použít zdvojovač, takto to bylo udělané i na bývalém zesilovači. Napětí za zdvojovačem je bez zátěže 525V. Já mám ovšem kondy jen do 500V a ty bych tam ani nechtěl použít, jelikož je budu řadit dál do RC členů. Nebude tedy ničemu vadit, když do zdvojovače použiju dva v sérii zapojené kondy na 350V (TE682), k nim případně paralelně odpory a potom už budu postupovat jak za můstkem...

Díky
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Pozdrav všem, lze to tak samozřejmě udělat s tím, že ty paralelní odpory použiješ ne "případně", ale určitě.
Jinak by bylo téměř veškeré napětí na kvalitnějším kondu s menším svodovým proudem a nemusel by to "přežít". Mohla by vyhovět hodnota 330kΩ/1W, když použiješ odpor pro výkon 2W bude to jen ku prospěchu věci. Doufám, že budou mít oba kondy stejnou kapacitu. Výsledná kapacita toho seriového spojení pak bude poloviční, ale to je Ti zřejmě jasné.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Lukáš Kostka

Příspěvek od Lukáš Kostka »

Ahoj, stavím P1, ale nevím kde sehnat kondík C7 což je 470 pF. Ten kondík je v korekcích. Takový nějaký kvalitní svitkáč jsem na GESU nenašel, natož Mallora nebo Orange Drops. Máte doporučení co tam dát místo něho popř. konkrétní odkaz na kondík?

Díky .
Lukáš
jastud

Příspěvek od jastud »

Můžeš dát dva tyto nebo tyto do série, to ti udělá 500 pF. Nicméně já bych se na to bodl a šupl bych tam normální Wimu.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Lukáš Kostka

Díky. Ještě se tě chci zeptat, nevíš kde sehnat ty potenciometry? Koukal jsem se v GESU a některé hodnoty jsem tam nenašel.

Díky.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

já tu hodnotu složil ze 2 slídovejch kondíků (220+250) pF . Jestli nemáš zatim nic nakoupeno tak se podívej sem http://www.musikding.de/Passive-parts .ceny sou vcelku slušný.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
jastud

Příspěvek od jastud »

Ad potenciometry. Určitě ti jde o těch 25k lineár a 250k lineár. Klidně použij 22k a 220k. Výsledek bude stejný jak s 25 a 250.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Lukáš Kostka

No popravdě mám problém sehnat 1Meg LOG a 250K LIN. Podobnou hodnotu nemají ani v GESU. Nějaký typ na obchod (ideálně v Praze) ? Chtěl bych ty s tou osou prům.6x8,5mm. Myslíte, že jsou na takové použití vhodné? Přikládám fotku mého šasí pro doporučení vhodných potenciometrů.

Díky.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Pikus

Příspěvek od Pikus »

V Praze nevím... ale jestli to už nebude mít ani Farnell, tak jsi ztracen. Zkus se kouknout k nim na web, mají obrovský množství součástek.
Ralan

Příspěvek od Ralan »

No, jsem na tom podobně, na GESu nemají. Sice u nás v obchodě teďka dovezl celý pytel, takže není nouze, ale já bych potřeboval s dlouhou osou, tuším 23,5 mm. Kdybys náhodou na něco narazil, dej prosím vědět.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“