Zapojení keyboardu do zvukovky (MIDI)

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Radagabi

Zapojení keyboardu do zvukovky (MIDI)

Příspěvek od Radagabi »

Ahoj.

Učím se s Abletonem.

Mám zvukovku Alesis iO2 Express.

Keyboard starší Yamahu, hrálo se na něj ve zkušebně, teď je vyměněn za lepší.

Má otázka zní: Jde nějak "nabindovat" (zkrátka nastavit), abych mohl do skladby nahrávat bicí a jiné nástroje, kterých je v Abletonu celá škála, pomocí keyboardu? (nechci používat zvuky z keyboardu, ale z Abletonu) Jde mi to, že na klávesnici se to strašně špatně dělá... Dynamicky i rytmicky, navíc má méně použitelných kláves než keyboard. Někde jsme slyšel, že něco takového jde.

Keyboard i karta má MIDI IN a OUT, ale mám momentálně jen 1 MIDI kabel. Stačí MIDI IN nebo potřebuji zapojit obojí "do smyčky"?

Vůbec nevím, jak na to. Jsem amatér.

Budu moc vděčný za odpověď.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 26.02.2014 7:55, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Upřesněn název.
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
Paris
Rádce

Re: Zapojení keyboardu do zvukovky

Příspěvek od Paris »

Staci jeden kabel. Z keyboardu OUT, IN do zvukovky.

Edit: Na prvni cast dotazu nedokazu odpovedet, Ableton neznam skoro vubec. Ale urcite to lze, podobne jako v kazdem jinem podobnem programu ... tedy dostat midi data ze vstupu zvukovky, pres nastaveni zarizeni v abletonu, az ke stope s prislusnym nastrojem.
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení keyboardu do zvukovky (MIDI)

Příspěvek od Microdesignum »

Mělo by to jít celkem jednoduše:
1. Do Abletonu (nebo jakéhokoliv jiného programu pro tvorbu hudby) nahraješ MIDI stopu. Je jedno, jak to zní v klávesách, můžou to být třeba i bicí. Musíš u té stopy zvolit správný vstupní MIDI port - něco jako Alesis iO2 Express MIDI IN.
2. V Abletonu té stopě nastav zvuk (patch), který požaduješ. Nevím přesně, jak to má Ableton, ale stopa bicích se obvykle nahrává do 10. MIDI kanálu. Některé zvukové moduly to tak mají napevno a nelze to ani změnit. Musíš zvolit správný výstupní MIDI port - ne Alesis, ale něco jako Ableton MIDI OUT.
MIDI ovladače Microdesignum pomáhají k pohodlnému ovládání hudební techniky.
www.microdesignum.cz
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“