Jde o to, že mám poměrně slušný rozsah, docela dodržuji hlasovou hygienu atd. Ale i když dokážu měsíce nepít a nekouřit, je jeden důvod, proč to stále dělám - skládám pak dost solidní písně.
Problém je, že když piju a nekouřím, pak na to pořád myslím a dokážu odolat, ale jsem trochu melancholicky naladěn a dokážu skládat jen a pouze písně o nešťastné lásce, a ruku na srdce - od jednoho interpreta se pořád to samé začne i těm nejotrlejším po čase zajídat.
Vím, že když si zakouřím, tak za týden není zase nic poznat (na druhou stranu jsem moc mlád na to, abych mohl posoudit, jaký to bude mít vliv na můj zpěv v horizontu let), ale právě za ten týden je zas pátek a já mám chuť. Trochu mi to pak snižuje rozsah, a hlavně, ten hlas mám jakoby "vyschlý", ale to je taky tím, že si dám většinou více než chci ...
Co vy? Kouříte? Jak velký vliv to na Váš hlas má? Za jak dlouho se Vám hlas stabilizuje, pokud kouříte jen někdy?
Je možné (například delším a intenzivnějším cvičením) minimalizovat, či úplně neutralizovat škody napáchané na hlase kouřením o víkendu? Dokážu skládat i střízliv, ale neumím si sednout a vymyslet něco, většinou to přijde samo, ale jen málokdy - když jsem v náladě, vždy.
Kdo ze slavných zpěváků kouřil? Vím že např. Roy Orbison a další, kteří výšky moc nepoužívali, ale ty vysoké tóny přece jen publikum okouzlí. Že kouření dává hlasu zvláštní a zcela jinou barvu - ruku na srdce, jsou to výmluvy závisláků jako jsem já
Jak v případě kouření zvyšovat permanentně hlasový rozsah? Máte nějaké speciální cvičení?
Dodávám, že mluvím převážně o kouření při angažování se v pop music - Punkerům to nejspíš zdaleka tak nepřekáží, jako mě.
P.S.: Podobné vlákno jsem tu skutečně nenašel, a jsem si jist, že nejsem jediný zpěvák - kuřák. Kdyby však přeci jen nějaké bylo, pak mě, prosím, přesměrujte