Co dělá zvuk strata stratem?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Andreas11

Co dělá zvuk strata stratem?

Příspěvek od Andreas11 »

Moje kytara je kopie Strata částečně z rukou jednoho kamaráda a Petra Jurkoviče.
Tělo olše, krk javor, hmatník javor. Osazená Seymour Duncan SSL1. Jediné, co je nestandardní oproti Fenderu je pevná kobylka.

Zvukově jsem s ní maximálně spokojen (člověk cítí, jak to dřevo hezky rezonuje), ale vždy, když si pustím demo nebo video z youtube, tak mi přijde, že originální strat má takový jako skleněnější, víc zvonivější tón. Ta moje nehraje hůř. Hraje prostě jinak.

Myslíte, že rozdíl zvuku může být způsoben spíše snímači, nebo tou pevnou kobylkou?
Fender Stratocaster, Godin Session
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Akustická kytara Crafter+L.R.Baggs M1A
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Re: Co dělá zvuk strata stratem?

Příspěvek od McKozias »

pokud je to dřevo stejné, tak zbývá ta kobylka a snímače
Andreas11

Příspěvek od Andreas11 »

No právě:)

Já jsem právě chtěl raději pevnou kobylku kvůli stabilitě ladění a kvůli tomu, že páku bych stejně nepoužíval.
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
jenyceg

Příspěvek od jenyceg »

a co použitý aparát, korekce... myslím si, že po chvilce to tam při troše snahy nakroutíš taky:-). uber basy, namotej středy, přepni snímače do mezipolohy a to by v tom byl čert...:-)
José

Příspěvek od José »

Co tam máš za pevnou kobylu + struny skrz? Ten cing a twang je , dle mne, tvořen ostrým zalomením strun v kobylce (tele, strat). Podobný jev, ovšem zdaleka ne tak výrazný, lze pozorovat i na tune-o-matic, když laboruješ s výškou struníku případně používáš wraparound uchycení (to je nejkulatější/nejtupější)...
Andreas11

Příspěvek od Andreas11 »

Kobylka je takováto:
http://screencast.com/t/GdYLbgcHhu

Struny jdou skrz tělo. Jako u telecastera:
http://screencast.com/t/Xl3yuRTj

Já si myslím, že je rozdíl buď těch snímačích a nebo v tom, že zvuk strata vytváří i ty pružiny, ač je třeba kobylka nastavena, aby se nehýbala.
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
MIran

Příspěvek od MIran »

Andreas11 píše:Moje kytara je kopie Strata částečně z rukou jednoho kamaráda a Petra Jurkoviče.
Tělo olše, krk javor, hmatník javor. Osazená Seymour Duncan SSL1. Jediné, co je nestandardní oproti Fenderu je pevná kobylka.

Zvukově jsem s ní maximálně spokojen (člověk cítí, jak to dřevo hezky rezonuje), ale vždy, když si pustím demo nebo video z youtube, tak mi přijde, že originální strat má takový jako skleněnější, víc zvonivější tón. Ta moje nehraje hůř. Hraje prostě jinak.

Myslíte, že rozdíl zvuku může být způsoben spíše snímači, nebo tou pevnou kobylkou?
Strata dělá stratem vše dohromady. Už to, že máš snímače Seymour Duncan vede k tomu, že to nemá "TEN" zvuk. Mluvil jsem s výrobci snímačů a oni mi tvrdili, že i když vyrobí totožné snímače, nikdy nebudou hrát jako originál Fendery. Dřevo je další věc, nikdo tady nemá přesně totožné dřevo, jaké používá Fender. Pak kabeláž atd. Je to vše dohromady ....
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Já bych viděl tu zradu v korekcích/aparátu. Navíc těžko řekneš, jak má správně znít Strat, když ho na videu pouštěj do Fendera a ty třeba do Mesy.
Naposledy upravil(a) Alternátor dne 25.02.2014 17:27, celkem upraveno 1 x.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

No nevím, ať už kamarád hraje na svojeho amíka přes lampové vht, tranďákového marshalla nebo kustoma nebo laney, pořád to je stratovský zvuk
grock

Příspěvek od grock »

Já si myslím, že vliv má vše dohromady, ale nejvíc to dřevo. Není olše jako olše ani javor jako javor. Mám stratů několik a ačkoliv jsou z jedné továrny (F), úplně stejně nehrají. Třeba fendery ze 70tých mají jinak posazené výšky a středy, také standard z r.95 hraje jinak než jiná řada, je to zajímavé , jak toho dosahují, ale napadá mě hlavně to dřevo, jeho výběr a třídění...Někde tady bylo i to video z YT, kde ti dva týpci testují Squier vibe-Fender....až Custop shop a ten rozdíl JE SLYŚET !
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
José

Příspěvek od José »

To ano, každá kytara hraje malinko jinak, ale zvuk daný tou konstrukcí je znatelný již od squier bullet strata, s touto kobylkou to pak nechápu, asi dřevo.. (Také záleží jak moc velký rozdíl to je - jestli to opravdu není v korekcích, případně ztráta výšek v dlouhatánské, či nekvalitní kabeláži..)
---
Edit: Ale když o tom tak přemýšlím, tak jsem si vzpoměl na slepý test (odkaz býval někde v andrgraundu), tam se mi do cinkavých zvuků zamíchal i jaguar (nebo to byl jazzmaster?) s odlišnou konstrukcí kobylky, takže možná celou dobu plkám, ale s tou tune o matic to funguje
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

grock píše:Já si myslím, že vliv má vše dohromady, ale nejvíc to dřevo. Není olše jako olše ani javor jako javor. Mám stratů několik a ačkoliv jsou z jedné továrny (F), úplně stejně nehrají. Třeba fendery ze 70tých mají jinak posazené výšky a středy, také standard z r.95 hraje jinak než jiná řada, je to zajímavé , jak toho dosahují, ale napadá mě hlavně to dřevo, jeho výběr a třídění...Někde tady bylo i to video z YT, kde ti dva týpci testují Squier vibe-Fender....až Custop shop a ten rozdíl JE SLYŚET !
grock ma pravdu s tim, ze vliv ma vsechno (nejvic samozrejme ruce) - podle me to je hlavne tim, ze vsechny straty jsou kus od kusu napric vsema rokama i seriema - i proto lze obcas vidat mexika hrajici lip nez CS relicy (s adekvatnima snimacema samozrejme), neco jako "dobry rocnik" u strata je podle me pohadka pro sberatele (ted neberu vpotaz jasny konstrukcni rozdily jako jasan/olse). Jedinej otaznik je pro me rada classic vibe, ktera je nejak cela dost vyrovnana. aparat bych z teto rovnice vynechal, pokud se nebavime o nejakych extremnich zvucich.

stratu jsem mel v rukou mraky, momentalne mam doma tri - dva american standardy (96 a 2003, oba jsou zrejme z olse a 96 ma palisandrovy hmatnik) a jednu stavbu od nejakeho slovaka z jasanu. kazdy ten strat hraje uplne jinak a presto to jsou furt zvukove straty :) standard 96 ma spis kulatejsi, sytejsi zvuk, cinka tak akorat a vyborne si rozumi se zkreslenim. 2003 je naopak hodne agresivni a nasrany, pro nekoho az jedovaty - uplne super na country nebo nastvany crunch zvuky - kapelou projede jako nuz maslem temer s kazdym aparatem. ten slovensky staveny strat je hodne do stredu, coz je hodne i snimacema (suhr landau), ze vsech tri cinka a twanguje nejmin - ale furt to je strat :) jinak je skvelej na zkresleny zvuky a na blues. oba standardy maji vibrato, kdezto slovak je hardtail - tento fakt ale moc imho vliv nema, takova kytara by akorat mela mit teoreticky vic basu a lepsi sustain (coz ale zdaleka nemusi byt pravidlem).

ted mam dokonce zkusenost s vymenou totozne sady snimacu (noiseless + rails u kobyly) z jednoho stratu do druheho, obrovsky rozdil je u kobylkoveho a stredoveho snimace, u krkoveho prekvapive ani tolik ne - ten by hral dobre asi i na umakartu :) porad si ale celkem zachovavaji svuj charakter.

definovat zvuk strata jednim slovem moc dobre imho nejde - ja delim straty zvukvoe na dva typy: ostre a brinkave (vetsinou olsove s javorovym hmatnikem,ale rozhodne to neni pravidlem) a kulatejsi a medovejsi (jakoby "vic hendrix", vetsinou s palisandrovym hmatnikem nebo z jasanu). uz jsem ale mel priklady techto zvuku z ruznych drev a s ruznejma snimacema, takze imho to je hodne i o tom jak si ktery krk s kterym telem a snimacema poradi.
José

Příspěvek od José »

Zkrátka andreasi, nechceš nám to nahrát?
Andreas11

Příspěvek od Andreas11 »

To není špatný nápad, ale budu muset vymyslet systém, aby ten zvuk za něco stál. Protože doma nemohu pustit nic nahlas...
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
salat
Bandzone: salatt2

Příspěvek od salat »

No pánové, ať už je pravda kdekoli, můj názor je, že charakter strata dává konstrukce. Zvuk si každý s části udělá aparátem, ale to hlavní, co asi podle mě pořád nemůžeš najít, máš v rukách. Já na strata hraji 30 let, mám klasicky jednošpulkově osazeného japonce z doby hned post CBS (1982) originál osazeného Fender pseudo floydrousem, nebo jak se to píše, a zámkem. Kobylku jsem zaaretoval, protože na to neumím hrát a dělalo mi to problém s laděním. To je ale vedlejší. Když jsem si ho před lety koupil, zjistil jsem, že s toho leze zvuk, jak z Irisky, skoro, a byl jsem rozčarován. Trvalo mi, už si přesně nepamatuju, ale minimálně čtvrt roku, než jsem zjistil, jak na to pádlo jít. A od té doby na toho strata nedám dopustit a je jedno jestli hraju přes Buginu, Fendra, Marschala, nebo nějakou slušnou dělanku. (Sám si nechávám zesáky dělat.) Vždycky je to trochu jiné, ale podle kumpánů, co mě znají je slyšet, že to hraju já. A to podle mě dělá strata stratem, tele teletem a lespaula lespaulem. Tak ti přeju úspěšné hledání.
Naposledy upravil(a) salat dne 2.03.2014 21:37, celkem upraveno 1 x.
Alternátor

Já bych souhlasil s tím, že zvuk strata dělá jeho konstrukce. I u obyčejnýho fokus strata bylo po zvuku poznat, že je to stratocaster. Ale zase tak šíleně bych to nestavěl na rukou. Zejména proto, že nejsem žádnej virtuoz, ale každej typ kytary hraje (a i mě hrál) prostě po svým, ruce neruce. Podle týhle teorie by se totiž pomalu dalo říct, že na stratu vykouzlíš zvuk Les Paula a naopak.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
salat
Bandzone: salatt2

Příspěvek od salat »

Alternátor píše:Já bych souhlasil s tím, že zvuk strata dělá jeho konstrukce. I u obyčejnýho fokus strata bylo po zvuku poznat, že je to stratocaster. Ale zase tak šíleně bych to nestavěl na rukou. Zejména proto, že nejsem žádnej virtuoz, ale každej typ kytary hraje (a i mě hrál) prostě po svým, ruce neruce. Podle týhle teorie by se totiž pomalu dalo říct, že na stratu vykouzlíš zvuk Les Paula a naopak.
Nevím, jak se k tomu vyjádřit. Nějak nikde nevidím, a ani necítím, že bych tvrdil, že jde hrát na strata jak na LP, tedy zvukově, akordy a to všechno okolo je samozřejmě stejné. To byla jenom poznámka proto, aby to bylo úplně jasné. Samozřejmě jsou to koncepčně úplně jiné kytary a z úplně jiných materiálů. Mám oba typy, tak to vím. Ale "ruce neruce" hold to už je na mě moc. Nechci být arogantní ani jinak nedůtklivý, ale musím použít slova klasika, sice nevím kterého, ale učitě znalého problému: PRSTY ROZEZNÍVÁŠ STRUNY. Toť vše co k tomu mám.
Alternátor

Můžu se tě zeptat, co se ti nezdá nezdá konkrétně na následující citaci?
Alternátor píše:Já bych souhlasil s tím, že zvuk strata dělá jeho konstrukce... každej typ kytary hraje (a i mě hrál) prostě po svým, ruce neruce.
Já tady přece neříkám, že co má kdo v rukou není podstatný. Pouze říkám, že Strat ti jako Strat vždycky viceméně bude hrát, stejně, jako třeba ten Les Paul, nebo Telecaster.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Mně přijde pro strat-sound zásadní typické osazení 3x singl.
Konstrukce? Nevím, myslím, že pokud daná kytara nějak extra neustřelí z "normálu", nepokládám konstrukci za až tak podstatnou.
Proč?
Protoč: vždycky jsem chtěl mít na nahrávání i Strata se třemi singly a po nějakém tom vybírání mám nakonec shodou náhod doma místo Stratocastera tuhle divnou Yamahu, kterou jsem kdysi objevil u kytaráře a nechal upgradovat. Několikrát už jsem ji s nějakými straty měl možnost porovnat a pominu-li jasné rozdíly mezi kytarama obecně, tak prim hrajou ty snímače.
Už jsem zažil větší rozdíly mezi samotnými Straty než mezi mojí (převážně olšovou - viz. foto) Yamahou se snímači od Turzy ála Texas Special a orig. olšovým Fender Stratem s orig. Texas Special. :)
A kupříkladu takový Stratocaster s humbuckerem u kobyly - to už snad ani Stratocaster není. :)
Ale možná kecám, bude to děsně subjektivní. :wink: Pro někoho může být zásadní i pocit, že drží Stratocastera a bude na něj pak hrát se "stratovským" feelingem. :wink:
Naposledy upravil(a) cherreda dne 4.03.2014 18:03, celkem upraveno 1 x.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Alternátor píše:Podle týhle teorie by se totiž pomalu dalo říct, že na stratu vykouzlíš zvuk Les Paula a naopak.
S podladenim o 1/2 tonu a kapodastrem na prvnim prazci, proc ne? :D
Hodně budem někde...
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“