Test mikrofonů: AKG C214 vs. GA FC1 MKII vs. CAD M9

Dynamické, kondenzátorové, bezdrátové, ...
Odpovědět
subroofer

Test mikrofonů: AKG C214 vs. GA FC1 MKII vs. CAD M9

Příspěvek od subroofer »

Ahoj. Chtěl bych se s vámi podělit o výsledky mého testu, jehož předmětem bylo nahrát a porovnat zvuk celkem tří 1" studiových kondenzátorových mikrofonů...

Předminulý týden jsem od obdržel mikrofon GOLDEN AGE FC1 MKII, který byl fóru Audiozone.cz v poslední době často zmiňovaný a velmi diskutovaný i vychvalovaný, zejména vzhledem k jeho nízké pořizovací ceně. Jako hlavního rivala jsem si vybaral mikrofon AKG C214 a do třetice jsem zapojil lampový CAD M9 s elektronkou Telefunken 12ax7.

Každá z ukázek obsahuje:
1) rocková zpěvačka (velká rezonance) - vzdálenost od mikrofonu zhruba 50 cm (+/-)
2) mluvené slovo - vzdálenost od mikrofonu zhruba 10 cm
3) akustická kytara - prsty
4) akustická kytara - strumming

Premap: Focusrite ISA One (impedance ISA 110), A/D: RME Babyface, bez EQ a HP filtru

GOLDEN AGE FC1 MKII PC: 3.000 Kč AKG C214 PC: 9.900 Kč CAD M9 PC: 12.000 Kč ■ Na pravém konci každého přehrávače je černá šipečka pro DOWNLOAD WAV 16-bit/44.1 kHz:

Závěr (obsahuje subjektivní hodnocení):
Zde se pokusím co nejvěrněji shrnout mé dojmy ze všech tří mikrofonů a přidám ještě nějaké dlouhodoubější poznatky.
Tak třeba AKG C214 - tohle je mikrofon, který si od svého uvedení na trh získal poměrně slušnou pověst a to hlavně díky proslavené a oceňované modelové řadě C414, jenž je s C214 od začátku spojována jak marketingově, tak v podstatě v jakékoli recenzi. Přiznám se, že i já jsem před ca. 4-mi lety podlehl vidině levné varianty C414 a tento mikrofon pořídil (abych nahradil dosavadní univerzál RODE K2). To, jestli má C214 společného s C414 kromě loga výrobce a základního tvaru i něco ze zvukových vlastností nechám na každém z vás, protože já to nevím a není to vlastně ani správné kritérium pro hodnocení... Pro mě je důležité, že jsem po pár letech začal být s mikrofonem vcelku nespokojený - zvykl jsem si jej používat prakticky na vše (hlas, akustické nástoroje a perskuse, kytarový aparát...) a vcelku jsem se ani nesnažil analyzovat jeho kvality, tak nějak jsem se snažil vnitřně přesvědčit, že případná chyba nebude v ověřeném výrobku (který má všeobecně pozitivní recenze), ale nejspíš ve mně samotném... Právě opakovaná snaha o zlepšení a několik trápení se s mixy, kde 90% bylo nabráno tímto mikrofonem mne přiměly znovu pátrat a pročítat reakce uživatelů, zejména těch nespokojených... A našel jsem (prakticky identické dojmy - což je důležité pro ujištění, že neslyším úplně blbě :)! Zde je již nutné uvést, co mi vlastně na mikrofonu primárně vadí... Z ukázek je patrné, že frekevenční odezva mikrofonu vykazuje jasný zdvih ve výškách, dle manuálu se jedná o frekvenci v rozmezí 5 až 15 kHz se zdvihem až 7 dB. Je to rozhodně jeden z nejostřejších mikrofonů, který jsem měl (další by byl asi NT1A následovaný největším hnusem Studio Projects C1). Zřejmě i díky tomuto zdvihu se zvuk mikrofonu jeví zároveň i tence, dle mého názoru mu trochu chybí středy (a z křivky skutečně vidím nepatrný propad na frekvenci 1,5 kHz s poměrně širokým Q). Basy se mi naopak docela líbí, ale je potřeba jít k mikrofonu poměrně blízko. Hlavní problém myslím nastává ve chvíli, kdy mikrofon v rámci skladby použijeme třeba i na všechny náběry (což je v domácím či nízkorozpočtovém studiu dost pravděpodobná situace). Právě nyní pracuji na projektu, ve kterém kolega z druhého konce ČR vlastnící též C214 jako hlavní mikrofon nahrál obě akustiké kytary (smrtící tečkou pak bylo použití AKG C1000 jako druhého mikrofonu - ten jsem v podstatě v mixu vyřadil :), dále dva až tři hlasy, cajón, vajíčko a claps... Je pak opravdu velmi obtížné udělat prostor ve vyšších frekvencích! Navíc, většina vokálů z C214 trpí podivným aliasingem, zní to trochu, jako kdyby byl pomačkaný pásek u kazety a zcela jistě to souvisí s daným zdvihem a také všudypřítomnou hladkostí, ze které vám možná časem bude šoufl, mj. je to daleko markantnější při vrstení vokálních stop (ten aliasing). Jestli se mi někde C214 nelíbí vůbec, tak jsou to akustické kytary - funguje pouze v páru, kde naopak přimíchání výšek z C214 může fungovat (takto jsem doposud většinou točil). C214 naopak velmi dobře zvládá akustický tlak, líbil se mi na kongách zespodu, docela mu sedí saxofon. V žádném případě bych jej již nikdy nenazval neutrálním a univerzálním, což jsou nejčastější nálepky pro dražší C414...
Nyní pojďme na Golden Age FC1 MKII - číňan přemalovanej na žluto-modrou za částku, kterou si může respektive musí dovolit každej, kdo chce doma alespoň trochu smysluplně něco natočit... První co jsem udělal po vybalení, byla nahrávka mluveného slova, následně jsem si do mikrofounu ještě zazpíval a nahrál i nějaký kytary - zejména v porovnání s C214. První dojmy byly hodně pozitivní, cítil jsem velkou úlevu oproti C214 , když jsem si tak preludoval střídavě do FC1. Následující dva dny jsem měl nahrávat alternativní folkovou kapelu, o týden dřívě jsme nahrávaly španěly a vždy jsem použil kombinaci CAD M9 (65%) + AKG C214 (35%), nyní jsem C214 vyměnil za GA FC1 a pár posledních písní natočil takto, výsledek je dle mého názoru kultivovanější a přirozenější. FC1 se mi líbí ve středech, netrpí žádným výrazným zdvihem, přesto, vrchní pásmo pěkně prokreslí, basy má nepatrně chudší, ale vzhledem k materiálu, který bych s ním točil mi to nijak nevadí. Mikrofon jsem ještě dále použil na flétnu a saxofon, i zde jsem se jistil náběrem do CAD M9, ale oba dopadly výtečně. Na pozici zpěvu z FC1 zatím nemám žádný dojem, v brzké době budu vědět více, na můj hlas však zní lépe nežli C214. každopádně je možná z mikrofonu trohcu cítit ona levnost, jistá dávka plechovosti mým uším neunikla, ale přesto jsem se rozhodl mikrofonu zakoupit a nějaký čas s ním točit, než budu vědět více...
CAD M9 jsme si nechal nakonec, je to mikofon, který mám již dlouho, nachvíli jsem o něj přišel, ale pak se ke mě asi řízením osudu zase vrátil (stejnej kus). Líbí se mi, pro jeho mohutné basy, přičemž má i pěknej vršek, víceméně decentní. Spíše je to mikrofon, kterej si prostě na nic nehraje, elektronka trochu komprimuje, v porovnání s ostatními je to celkem znát a tenhle zvuk je občas fajn, líbí se mi na akustickou kytaru. Točil jsem s ním třeba kontrabas, chystám se na cello... prostě ho mám rád, ačkoli to není žádnej solitér, nějak jsme si na sebe zvykli :).

A to je asi všechno... Budu rád, když mi napíšete své dojmy!
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
http://www.citizen37.com
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony a snímání“