Akordy "naslepo" a melodie

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
foveabovis94

Akordy "naslepo" a melodie

Příspěvek od foveabovis94 »

Čau,
Zhruba 3 měsíce se učím hrát sám na keyboard. Lehčí písně zahrát zvládám, ovšem když má dojít na přesouvání ruky u melodie, tak jsem ztracen. Protože moje hra vypadá asi tak, že u lehčích písniček mám naučenou melodii v ruce, a již se na to nesoustředím, ale soustředím se právě na ty akordy. Pořád musím sledovat jak hraji akordy, nikoliv melodii. Vím, že mi budete radit učitele, bohužel studuji a do toho se plně věnuji sportu, takže hraji buť ve volných chvílích večer a převážně o víkendech.
Nemáte prosím vás nějakou radu nebo techniku, jak se naučit hrát akordy, aniž bych je musel pořád pozorovat, a mohl se soustředit na hru melodie?
Předem děkuji za radu
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Akordy "naslepo" a melodie

Příspěvek od Nero »

Cvičit. Je to jen o tom, abys zautomatizoval hraní obou rukou.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Ano, cvičit. Kromě toho:

1, Tak jak to píšeš, se mi zdá problém spíš v efektivním učení/cvičení než přímo v technice hraní. Jde o to, že jak hráč získává zkušenosti, nejen že se mu zlepší technika, ale i najde způsoby, jak se učit pro něj těžká místa.

2, Co se týká tvé techniky, koukání jen na levou ruku IMHO není problém. Já se v některých skladbách taky koukám většinou na levou ruku (u některých typů doprovodu to snad ani jinak nejde). Pokud máš v pravé ruce nějaký těžký skok, má cenu si na tom místě při cvičení přímo nacvičit rychlé kouknutí. Jinak jde jen o to cvičit a cvičit.

Pokud člověk cvičí hru z not, časem se naučí hrát s koukáním do not, tj. jen s občasným kouknutím na levou nebo pravou ruku, tedy uvidíš ještě méně než teď. Týká se to ale imho jen skladeb, které pro člověka nejsou příliš technicky náročné.

3, Co se týče učení:
- cvič všechno po malých kouskách, 1 kousek třeba 10 minut. Další den kousky postupně spojuj a zase cvič třeba 10 minut. Jde o to, že mozek si dobře zapamatuje jen něco, co se hodněkrát zopakovalo.

- u těžších míst cvič napřed ruce zvlášť, až do zautomatizování, jednu ruku třeba klidně 10 minut. Když pak zkusíš ruce dohromady, je to sice, jako by ses to učil znovu, ale zjistíš, že to jde mnohem snadněji a rychleji. Při cvičení jednou rukou pak můžeš zkusit i zavřít oči, pokud je pro tebe problém v hře naslepo, nebo se dívat jen do not, jestli hraješ z not.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
foveabovis94

Příspěvek od foveabovis94 »

Děkuji.
Hush

Příspěvek od Hush »

Já bych to doplnil o tuto radu: snaž se zvládnout hru právě naopak než popisuješ - tedy - kila, která hraješ levou rukou musíš sázet naprosto automaticky, bez přemýšlení a pozornost věnovat pravé ruce, která hraje melodii! Jednoduché věci, píšeš, zvládáš hrát mechanicky melodii, u náročnějších partů to nezvládneš! Zmechanizované musí být doprovodné akordy a soustředění musí být zaměřeno na "sólovou ruku"!
Hodně zdaru. :-)
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“