KRK - home made

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: KRK - home made

Příspěvek od kocour »

Opražcováno, profil krku taky hotov, jde se na dopasování s tělem.
Ice-Neck-w_frt_1778.jpg
Ořech je mosazný stavitelný Webster
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Cremster

Příspěvek od Cremster »

kocour píše:Opražcováno, profil krku taky hotov, jde se na dopasování s tělem.
Ice-Neck-w_frt_1778.jpg
Moc pěkný :) Chtěl se se zeptat jakym způsobem si mám připravit pražce z pražcového drátu když mám obvod hmatníku oblepený celuoidem. Když pražec nechce držet tak čím mu pomoc a lisovat nebo natloukat? Dík
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Cremster píše:
kocour píše:Opražcováno, profil krku taky hotov, jde se na dopasování s tělem.
Ice-Neck-w_frt_1778.jpg
Moc pěkný :) Chtěl se se zeptat jakym způsobem si mám připravit pražce z pražcového drátu když mám obvod hmatníku oblepený celuoidem. Když pražec nechce držet tak čím mu pomoc a lisovat nebo natloukat? Dík
Okraje nožky nastříhanýho drátu si nastřihni a odlom tak, aby ti nožka nezasahovala do toho celuloidu, pražec může přečnívat přes okraj, to pak zabrousíš.Pokud nechce držet,tak přilepit. Jinak za mě lisovat. Natloukání se mi moc neosvědčilo, protože se místy ten pražec lehce zvlnil nebo zlomil a to se pak muselo rovnat broušením. Při lisování na stojanovce jsem docílil pěknýho stejnoměrnýho opražcování a ani pak nebyl potřeba žádný leveling. Navíc ani ten povrch toho drátu neutrpí tolik poškození při lisování, takže pak není potřeba ho nějak extra leštit.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Po odcvaknutí nožky štípačkama je lepší to pěkně zapilovat.
Určitě lisovat, jenže jsem už jednu stojanovku lisováním odrovnal, takže zase klepu přes zaoblený špalík. Měkčí pražce se vážně vlní, ty tvrdé jsou jako pružina.
glycerol

Příspěvek od glycerol »

Okrem lisovania a naklepevánia je tu ešte jedna metóda ako inštalovať pražce http://www.youtube.com/watch?v=0n_X94cn ... ure=relmfu
,rozmýšlam že si vyrobím niečo podobné na zadieranie pražcov
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Pěkné, na živo jsem to nikdy předtím neviděl. Četl jsem o tom, že se takto kdysi krátce tlačily pražce na telata, a při přepražcování se musejí taky bokem vyťuknout ven, jinak se oštípe vše v širokém dalekém okolí.
taufi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od taufi »

Zdravím. Rád bych si udělal home made Banjo ukulele a jediný problém mám s dřevem na krk. Podle informací co jsem zjistil je na krk vhodné tvrdé dřevo (javor, jasan, dub, buk, habr, ořech, třešeň, jilm), smrk leda extra třída. Krk bude procházet celým tělem, rozměry bych viděl 20x40x600mm. Myslíte, že by to vydržela jen nějaká smrková laťka z OBI? Nylonové struny zas nemají takový tah, hmatník jsem pořídil z ebenu. Nevím kde se jinak po nějakém vhodném dřevě poohlédnout, zkusit nějaké truhlářství?
Díky
MilanT

Příspěvek od MilanT »

carver

Příspěvek od carver »

Zo smreka by som to nerobil kvoli jeho nehomogénnej skladbe a tým aj horšej opracovateľnosti
taufi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od taufi »

Díky za ten dubový práh, to bych mohl zkusit. Jen se trochu bojím toho "..chci všechny varovat...pokud nemáte stolárnu nepoužívejte dubový práh". Já právě nemám. Ani dílnu, ani zkušenosti s prací se dřevem. S úpravama se taky držím při zemi, chtěl bych ho jen trochu zaoblit.
Ten smrkový hranol byl za pár korun jestli jsem se dobře díval, tak bych tu opracovatelnost mohl vyzkoušet..
lathur

Příspěvek od lathur »

taufi píše:Jen se trochu bojím toho "..chci všechny varovat...pokud nemáte stolárnu nepoužívejte dubový práh".
To byl můj první prahový krk a já na něm spálil pilku. Neboj se toho- od tý doby jsem jich udělal pár dalších a jde to. Je to sice houževnatý dřevo, ale když to neuspěcháš, tak to jde vyřezat i ruční pilkou. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
carver

Příspěvek od carver »

noo, ono s tou nehomogénnosťou súvisí nielen opracovateľnosť, ale aj pevnost v ťahu, tlaku a ohybe, samozrejme v závislosti od smeru pôsobenia . . . ja nevravím že zo smreku sa to nedá spraviť, ale urobíš lepšie keď použiješ hocijaké iné drevo (samozrejme nie ihličnaté), trebárs aj z tých čo si vymenoval . . .
myslím že v hocijakej stolárskej dielni ti vhodný kus dreva predajú za pár šupiek alebo možno aj podarujú, na banjo ani netreba taký kus ako napr. na gitaru :)
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

prosím Tě zajdi do první truhlárny, kterou potkáš a popros je o kousek javorovýho prkna. Za tohle si nemůže nikdo říct víc než stovku a budeš mít jakous takous jistotu, že to bude za něco stát. Když budeš mít kliku, tak tam nějakej takovej kousek najdou v odřezcích a daj Ti ho zadarmo. Nejsem si jistej, jestli smrková laťka z OBI bude nějak zvlášť dobře vysušená, nehledě na to, že bude vyrobená z nejlevněšího odpadního dříví. Na tomhle rozhodně nic neušetříš a byla by škoda vrážet čas, peníze a energii do něčeho, co je od začátku degradovaný použitým mizerným materiálem.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
Lubin

Příspěvek od Lubin »

Je potřeba lepit nultý pražec, který v drážce sedí přesně a hodně těsně? Dle logiky věci by měl lepený spoj rezonovat hůř, než když materiály dosedají pevně jeden na druhý nebo se mýlím?
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Pokud nevypadává a nebzučí, nelepit.
lathur

Příspěvek od lathur »

Hellou, čili nazdar. Z kusu jasanu jsem vyrobil krk na tele. Úplně původně to měl být jeden z prvních Broadcasterů-tlustej bez výztuhy. Nějak mi nedalo a vyfrézoval jsem drážku. Tu jsem vylil lepidlem a vysypal pilinami a vložil hliníkový jekl,do kterého jsem zašrouboval pro jistotu 6 mm závitovou tyč. Vlepil jsem klínek stáhl všema svěrkama, co jsem měl doma a dva dny na to nesahal... potom nějaký broušení, šmirglování atd...při jedné z těchto aktivit se mi povedlo s tím krkem ťuknout o stůl a ozvalo se zadrnčení. Někde vevnitř v krku drnčí ta vlepená, neseřizovatelná výztuha. Co s tím. JleT
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Asi to chtělo jenom ten jäkl. Tu závitovku už dostat ven nejde? Pokud ne,tak bych to asi zkusil celé "vylít" řídkým epoxydem. Nic jiného mě nenapadá... :oops:
lathur

Příspěvek od lathur »

Já mám spíš problém v tom, jak to celý dostat bez nějakých velkých škod ven. Ten jasan má moc pěknou kresbu, tak bych ho nechtěl nějak moc poničit. Nezkroutí se, když na něj vletím s párou? Je to lepený disperzí(lepím tím všecko), takže pára by to měla povolit. S frézou se mi do toho moc nechce, protože už mám ten krk vyprofilovaný. Ach jo. JleT
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Proč to hned trápit párou? Tak nahřej jen ten hliníkový jekl, aby povolilo jen to lepidlo kolem něj. Člověče, ty to děláš metodou pokus omyl, trocha přemýšlení předem, příp. pohledání nějakých tipů rad a návodů na netu by ti ušetřilo spoustu práce a starostí.

P.S. Jen takový dotaz k tématu na kohokoliv . Dělá vůbec někdo krky z jasanu? Měl jsem možnost koupit krásný žíhaný jasanový hranoly na průchozí krk, ale nevzal jsem je, protože nevím o nikom, kdo by z jasanu krky dělal. Je tam problém jen s váhou nebo je zakopanej pes ještě jinde? Nepřijde mi, že by byl velikej rozdíl v hmotnosti jasanu a javoru.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Toto je první co mi vyplivnul google http://www.zrguitars.eu/cz/scarabfl.html
Asi to není příliš relevantní,ale asi by se toho našlo více.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“