Klipsnový mikrofon pro violu
Pravidla fóra
- Rocky_MK
- Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
- Kontaktovat uživatele:
Klipsnový mikrofon pro violu
Zdravím. Problémem snímání violy jsem se už sice zabýval tady, ale vzhledem k tomu, že jsem se rozhodl udělat tečku za snímači, pokládám za vhodnější založit téma přímo v Mikrofonech.
Prakticky jde o to, že ucházející zvuk produkoval i piezosnímač JOYO JC-01 v ceně směšných 180Kč, ale jak už jsem psal ve zmíněném tématu, problémem jsou nechtěné rezonance. Doma, když to píchnu do komba, je vše v pohodě, ale na koncertech, kde jsem zvučen (>90%) nastává problém, který přikládám většímu akustickému tlaku. Na určitých tónech, většinou na jednom, to prostě drnčí.
Mikrofonům jsem se dřív bránil, protože jsem ty klipsnové považoval za mnohem dražší a klasické mikrofony umístěné ve stojanu nemám rád. Zvuk je sice bez problému, ale musím pak celý koncert stát pod mikrofonem jak pod sprchou a to je, jak sami jistě uznáte, pěkně na lejno - vypadám pak na pódiu nejspíš jako někdo, koho se to tam vůbec netýká. A já mám rád, když můžu chodit a hudbu prostě prožívat, být spontánní...
Otázka zní - jsou ty nejlevnější klipsnové mikrofony, jako třeba APEX 565, použitelné? Nejsem si úplně jistý, jestli chci dynamiku nebo kondenzátor - asi spíš kondenzátor, ale tam se obávám nechtěného vazbení od odposlechů apod. Předpokládám, že mikrák s kardiodní charakteristikou bych vhodným nakloněním přivedl k poslušnosti, ale nejsem v této problematice zběhlý a raději se ptám. Každopádně bych už konečně chtěl vyřešit svoje zvučení - o studio pochopitelně nejde, tam je to trochu "jiný level" a samozřejmě nečekám, že můžu s něčím takovým konkurovat Neumannovi za 30 klacků. Používal bych to jen na koncertech, jak venku, tak vevnitř. Standardně malé kluby, maximálně venkovní festivaly pro pár set lidí.
Měl bych na to kolem 3k, ale samozřejmě čím míň, tím líp. Díky za rady...
Prakticky jde o to, že ucházející zvuk produkoval i piezosnímač JOYO JC-01 v ceně směšných 180Kč, ale jak už jsem psal ve zmíněném tématu, problémem jsou nechtěné rezonance. Doma, když to píchnu do komba, je vše v pohodě, ale na koncertech, kde jsem zvučen (>90%) nastává problém, který přikládám většímu akustickému tlaku. Na určitých tónech, většinou na jednom, to prostě drnčí.
Mikrofonům jsem se dřív bránil, protože jsem ty klipsnové považoval za mnohem dražší a klasické mikrofony umístěné ve stojanu nemám rád. Zvuk je sice bez problému, ale musím pak celý koncert stát pod mikrofonem jak pod sprchou a to je, jak sami jistě uznáte, pěkně na lejno - vypadám pak na pódiu nejspíš jako někdo, koho se to tam vůbec netýká. A já mám rád, když můžu chodit a hudbu prostě prožívat, být spontánní...
Otázka zní - jsou ty nejlevnější klipsnové mikrofony, jako třeba APEX 565, použitelné? Nejsem si úplně jistý, jestli chci dynamiku nebo kondenzátor - asi spíš kondenzátor, ale tam se obávám nechtěného vazbení od odposlechů apod. Předpokládám, že mikrák s kardiodní charakteristikou bych vhodným nakloněním přivedl k poslušnosti, ale nejsem v této problematice zběhlý a raději se ptám. Každopádně bych už konečně chtěl vyřešit svoje zvučení - o studio pochopitelně nejde, tam je to trochu "jiný level" a samozřejmě nečekám, že můžu s něčím takovým konkurovat Neumannovi za 30 klacků. Používal bych to jen na koncertech, jak venku, tak vevnitř. Standardně malé kluby, maximálně venkovní festivaly pro pár set lidí.
Měl bych na to kolem 3k, ale samozřejmě čím míň, tím líp. Díky za rady...
Re: Klipsnový mikrofon pro violu
Bral bych to adekvátně k ceně nástroje - na levný nástroj levný mikrofon, na dobrý nástroj odpovídající mikrofon.
V současné době je špičkou DPA 4099 - v podstatě nemá konkurenci
http://www.dpamicrophones.com/en/produc ... tegory=118
V současné době je špičkou DPA 4099 - v podstatě nemá konkurenci
http://www.dpamicrophones.com/en/produc ... tegory=118
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Viola je to myslím docela slušná, na to, že mě přišla jen na nějakých 12-13k (bazar). Nejsem znalec, ale za 6 let violy a 7 let houslí mám myslím něco naposloucháno. Jako jo, nedá se srovnávat se zakázkovou za 40k, co jsem měl roky půjčenou od ZUŠky, ale určitě to není žádný němý vergl. Vidím to tak, že si pár dní před koncertem zajdu vyzkoušet a případně koupit ten apex a kdyžtak ho vrátím a zainvestuju víc...
Napadá mě ještě jedna věc, potřebuje takový krám napájení? Někde jsem viděl 48V a u tohodle nepíšou nic, tak z toho nejsem moudrý.
Napadá mě ještě jedna věc, potřebuje takový krám napájení? Někde jsem viděl 48V a u tohodle nepíšou nic, tak z toho nejsem moudrý.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Pokud je to kondik, napájení potřebuje. Apex klidně vyzkoušej, něco dělá asi i AKG, ale zminene DPA je prostě brus, to zaznělo velice správně!!!
P.
P.
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Myslel jsem si to...oops, tak ještě přikoupím phantoma. Hádám, že zvukaři to v drtivé většině už mají v mixpultech, ale asi s tím budu i trochu nahrávat doma apod...
Naposledy upravil(a) Rocky_MK dne 18.03.2014 18:15, celkem upraveno 1 x.
Ten JTS je bezostyšný čínský pokus o zkopírování DPA4061, takže ho za tu 1/10 ceny DPA klidně zkus a pak nám dej vědět jaký je.
Ve všech ohledech samozřejmě bude horší než DPA (zvuk, odolnost vazbě, mech. odolnost...), ale beru to tak, že zvuk z levného mikráku bývá lepší než jakékoli i drahé piezzo.
https://www.soundonsound.com/sos/oct03/ ... mk4061.htm
Zavěšení a vůbec celý systém příchytek/držáčků jsou, myslím, geniálně vyřešené. Umístění mikráku na struníku houslí/viloly/cella už snad nemůže být "kontaktnější".
Pokud to číňani okopčili pořádně, tak ta bakule s canonem by měla mít bateriový phantom a nějakou klipsničku na pásek. Z toho už pokračuješ ke zvukaři klasickým mikrof. kabelem.
U DPA není třeba moc řešit kablík, který vydrží strašně moc, mají to vychytané, ale u číňana na to jistě zvysoka kašlou a bude potřeba dávat na kablík pozor. Jinak o tom mikráčku nebudeš při hře ani vědět. Tedy než začneš při tom chození po podiu vazbit.
Jinak DPA4061 jsem měl několikrát půjčený a hraje neuvěřitelně dobře. Je skoro nepochopitelné, jak "velký" zvuk leze z tak malé věcičky.
https://www.soundonsound.com/sos/oct03/ ... mk4061.htm
Zavěšení a vůbec celý systém příchytek/držáčků jsou, myslím, geniálně vyřešené. Umístění mikráku na struníku houslí/viloly/cella už snad nemůže být "kontaktnější".
Pokud to číňani okopčili pořádně, tak ta bakule s canonem by měla mít bateriový phantom a nějakou klipsničku na pásek. Z toho už pokračuješ ke zvukaři klasickým mikrof. kabelem.
U DPA není třeba moc řešit kablík, který vydrží strašně moc, mají to vychytané, ale u číňana na to jistě zvysoka kašlou a bude potřeba dávat na kablík pozor. Jinak o tom mikráčku nebudeš při hře ani vědět. Tedy než začneš při tom chození po podiu vazbit.
Jinak DPA4061 jsem měl několikrát půjčený a hraje neuvěřitelně dobře. Je skoro nepochopitelné, jak "velký" zvuk leze z tak malé věcičky.
| Cruel YT | Cruel sptf
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Já už nevím, musím říct, že jsem se v tom docela ztratil. Buď koupím levné čínské JTS s geniálním uchycením (to se mi vážně zamlouvá, protože nebude tlumit kobylu) i s fantomem, nebo koupím o něco značkovější a možná spolehlivější apex (i když taky určitě čína) bez fantoma (kterého budu muset dokoupit pro koncerty), u kterého se obávám, že bude tlumit moc kobylu, ale na druhou stranu by vzhledem k husímu krku měl být odolnější vůči ZV. Na domácí nahrávání jsem se rozhodl koupit zvukovku...
Musíš se rozhodnout sám, co je Ti sympatičtější, příp. zkusit ještě pohledat jiné. Těžko Ti někdo řekne kup tuhle čínskou klipsnu, bude ok... to se nebudu bát Ti říct u DPA, ale to jsou mikráky hodně mimo budget, ultimátní řešení na live i do studia, hrajou opravdu skvěle - bez přehánění.
JTS je prostě 10x levnější kopie dobře vymyšleného DPA a tím mi přijde zajímavý. Že se koupí podpoří čínská zlodějina je druhá věc, ale kvality DPA stejně nedosáhnou a profík si to nekoupí a koneckonců jim to DPA můžou vcelku snadno zatrhnout, když to budou chtít řešit a chudému muzikantovi to pomůže, tak co.
Apex je jeden z velkého množství klipsen primárně určených pro dechové nástroje, nevím, zda je v pořádku tohle přicvaknout na struník (nebo kam?).
Jsou i další možnosti.
Zde je za směšnou cenu další čínská kopie, tentokrát DPA4099.
Tady je lety ověřené AKG, ale to nemá vlastní phantom, lze ho dokoupit, myslím.
Ani rádoby originální australani Rode (převážně čínské kapsle s australskou elektronikou) se evidentně neubránili nutkání okopírovat držák DPA pro svůj lavalier minimikrák (s drzostí to dokonce lisujou ve tvaru svého loga, šmarjapanno
Přímo pro housle, resp. violu je toho o dost víc - Mipro, Audio Technica, Beyerdynamic atd. - ale vesměs už jsou to dražší záležitosti a často bez bateriového phantom adaptéru, nebo se ještě musí extra dokoupit.
Je to na Tobě.
| Cruel YT | Cruel sptf
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Díky za vyčerpávající odpověď. Tohle jsem přehlédl. Zatím se mi to zamlouvá nejvíc - za dobré peníze s fantomem i kufříkem. Navíc to svorkové uchycení považuju za lepší než něco přicvakávat na kobylku, v praxi se tak podle velikosti styčné plochy ztrácejí výšky...
Já chápu, že můj rozpočet je tragický, ale co mám dělat - nějak se zvučit musím a určitě to bude posun dál od tohohle
Já chápu, že můj rozpočet je tragický, ale co mám dělat - nějak se zvučit musím a určitě to bude posun dál od tohohle
Jj, vypadá za ty prachy dobře a zvukaři si v první chvíli budou myslet, žes vytáhnul DPA.
Snad ty plastíky hned neprasknou. Asi nebude moc odolný vůči vazbě, ale vy asi nejste tak hlasití, aby to rozumnému zvukaři nešlo ukočit.
Až to protáhneš na pár koncertech, dej sem určitě vědět jak jsi spokojený, dík.
Snad ty plastíky hned neprasknou. Asi nebude moc odolný vůči vazbě, ale vy asi nejste tak hlasití, aby to rozumnému zvukaři nešlo ukočit.
Až to protáhneš na pár koncertech, dej sem určitě vědět jak jsi spokojený, dík.
| Cruel YT | Cruel sptf
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Vědět určitě dám
ale ještě nejsem schopný říct, kdy přesně ho budu kupovat. Dnes jsem si objednal zvukovku, anžto je v akci. Na koncertech samozřejmě nejsme hlasití jako rockové kapely třeba, ale potichu rozhodně nehrajeme a už jsme se párkrát setkali s problémem zvučení violoncella, kdy mikrofon bral i odposlech a nastával problém. Nutno ale říct, že to bylo vesměs na pódiích krytých plachtou, což vytvořilo jakýsi "tunel". Přesně jak říkáš s těmi plasty - trochu se obávám o pevnost toho dílu, v kterém je zacvaknutý ten husí krk, ale kdyby náhodou, tak nemám strach, že bych nesehnal jiné vhodné ukotvení k té svorce. Dalo by se i improvizovat...
Slyšel jsem nějaké nahrávky přímo na webu t-bone a pokud nelžou, budu s kvalitou zvuku určitě spokojen. Prozatím díky moc za váš čas a až mikrák pořídím a budu schopný nějakého hodnocení, určitě poreferuju
Slyšel jsem nějaké nahrávky přímo na webu t-bone a pokud nelžou, budu s kvalitou zvuku určitě spokojen. Prozatím díky moc za váš čas a až mikrák pořídím a budu schopný nějakého hodnocení, určitě poreferuju
Vedle v kytarovém vláknu dal kolega odkaz na zkušenost zvukaře s těmito kopiemi DPA od thomanna.
Není asi třeba se hned děsit, ale je to evidentně cca tak, jak se dalo tušit.
http://www.tyl-zvuk.cz/forum/viewtopic.php?f=12&t=250
Není asi třeba se hned děsit, ale je to evidentně cca tak, jak se dalo tušit.
http://www.tyl-zvuk.cz/forum/viewtopic.php?f=12&t=250
| Cruel YT | Cruel sptf
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
To mě jenom utvrdilo v tom, že ho koupím nedlouho před zvučeným koncertem, abych ho řádně prověřil a v případě selhání ještě uplatnil vrácení peněz.
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Jen tak pro info, před pár měsíci jsem koupil ten mikrák z thomanna a pár dalších krámů jako sluchátka, kufřík atp. Zatím jsem navýsost spokojený, s vazbou jsem se zatím nesetkal, ani když stojím u odposlechu. Kvalita zvuku je pro mé potřeby zcela dostačující, těch peněz vůbec nelituju. Lituju spíš toho, že jsem to nepořídil dřív. Taky jsem s tím nahrál nějaká dema pro kapelu (přes zvukovku Miditech Audiolink III - tedy levnou zvukovku, se kterou jsem btw taky úplně spokojený), která zde ale uveřejňovat nebudu, každopádně taky zvukově úplně v pohodě. Nemám si nač stěžovat. Dobře jste mi poradili, díky.