KRK - home made

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
lathur

Re: KRK - home made

Příspěvek od lathur »

Chlapi, kdyby se jednalo o ohřátí jeklu a vytažení z polotovaru, tak s tím neotravuju. Ten krk je v podstatě, až na hmatník kompletní (ještě nemá povrchovku), . Jekl je vlepený uvnitř téměř hotového krku, proto se ptám: co teď s tím. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Já bych to přilepil epoxidem,tím pádem bych byl v pr.eli ještě více než Ty. Těžko radit... Hoď sem nějakou fotku,třeba nás něco trkne... :idea:
lathur

Příspěvek od lathur »

Hellou, na tý fotce nic neuvidíte. Krk je z jednoho kusu včetně hmatníku, jak to bylo na prvních telecastrech. Vespod krku je vlepený pásek bukové lišty, která kryje ten jekl, co je uvnitř. JleT
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Aha. Já bych tedy přes ten bukový "skunk stripe" navrtal v rozumných vzdálenostech dírky,tak abych prošel i přes ten hliník. Pak bych tam stříkačkou vpravil řídký epoxid nebo silikon a dírky vyložil stejným materiálem,z kterého budou poziční značky na hmatníku. Plnivo by mělo závitovou tyč v jäklu zafixovat. Co Ty na to???

EDIT: Nebo ten buk projet malou frézou ( 3mm?),pak navrtat těch dírek více,vylít jäkl a poté drážku v buku vyložit tím jasanem ze kterého je krk. Tady by už mohl být problém to frézování přesně trefit.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Tak v tomto stavu bych tu páru ani nezkoušel, ten skunk stripe z toho bez poškození okolí jen tak nedostaneš. To bych to radši zkusil vyplnit, jak radí ostatní.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
carver

Příspěvek od carver »

J.J. píše: P.S. Jen takový dotaz k tématu na kohokoliv . Dělá vůbec někdo krky z jasanu? Měl jsem možnost koupit krásný žíhaný jasanový hranoly na průchozí krk, ale nevzal jsem je, protože nevím o nikom, kdo by z jasanu krky dělal. Je tam problém jen s váhou nebo je zakopanej pes ještě jinde? Nepřijde mi, že by byl velikej rozdíl v hmotnosti jasanu a javoru.
máš pravdu, hmotnostný rozdiel medzi javorom a jaseňom, pri takej malej hmote ako je krk, je zanedbateľný . . . rozdiel je skôr v homogenite
ja som kedysi dávno robil krk z jaseňa, ale bolo to len kvôli tomu že som práve vtedy mal jaseň po ruke :D
lathur

Příspěvek od lathur »

carver píše: ja som kedysi dávno robil krk z jaseňa, ale bolo to len kvôli tomu že som práve vtedy mal jaseň po ruke :D
Servus- a jak ten krk dopadl? Hokus, pokus, a nebo k něčemu byl. Já si myslím, že jasan je dobré dřevo, jinak by se z něj už několik set let nedělaly násady k nářadí. :wink: A mě navíc přišel javor trochu nuda, jenom nějaké čárečky a vlnky- nic moc.
Takže, zpátky k tomu mému krku- vyvrtám dírky a vyleju to asi vteřinovým lepidlem. To by mohlo tu mezeru mezi jeklem a uvnitř tou šestkou závitovkou zafixovat.
A teď mám ještě jeden problém-rádius hmatníku- krk je u hlavy 48mm široký a 9 palců mi příjde jako moc kulatý no a 16 zase moc placatý. Kolik ho dát -12? 14? Klidně ho nechám úplně plochý, ale to už si na tu kytaru, kromě mě, nikdo jiný asi nezahraje. JleT
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Ta vteřinovka se mi moc nezdá... :? Kolik toho asi bude muset být? Pohledal bych nějaký řidší silikon v kartuši,myslím si,že by i ta aplikace byla v pohodě,díky slušnému tlaku při vytlačování z "pistole". Tu vteřinovku bych raději vyzkoušel na kousku toho jäklu s vloženým kouskem závitovky. Mám obavu,že toho lepidla bude potřeba neskutečné množství. Tož tak...
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Ještě bych zvážil použití toho epoxidu... když se dobře namíchá, bude poměřně řídký (takže by ho něměl být problém do krku vpravit např. pomocí stříkačky) a posléze i tvrdý (teoreticky by mohl pomoci s vystužením krku, protože je poměrně tvrdý). Jako nevýhodu vidím, že než to pořádně vytvrdne, můžeš čekat i tejden (i když zpravidla stačí něco kolem dvou dnů).
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Epoxid by byl možná lepší ale když se naředí bude tvrdnout fakt dlouho. Nebo použít nějakou laminovací pryskyřici,ta je řídká a ztvrdla by rychleji?
Elwood Brockley

Příspěvek od Elwood Brockley »

vyrabaju sa aj riedke epoxidy takze radsej by som pozrel po nom ako to riedit. Epoxid je na dobre namiesanie vcelku haklivy. Na laminovanie sa pouziva okrem epoxidu aj polyesterova zivica, ta je ale vcelku agresivna a zas tak velky rozdiel v hustote tam nie je.

ja by som siel asi cestou toho riedkeho epoxidu, navrtal par malych dier, myslim ze 2-3 by mohli stacit, a striekackou s hrubsou ihlou by som dopravil epoxid dnu. Diery by som vyplnil bud trieskou z rovnakeho materialu a mozno domaskoval lepidlom s pilinamy....to ale len cistou teoretizujem
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Stříkačku bych použil bez jehly. Díry bych vrtal takového průměru ať mi tam těsní hrdlo stříkačky-je lehce kónické tak by to mělo jít v pohodě. Dvě až tři díry jsou asi málo. Než je maskovat tak bych raději použil nějakou tu "ozdůbku". Dal bych to do těch míst,kde jsou na hmatníku značky.
:idea: Co takhle to provrtat skrz hmatník??? Díry by se schovaly pod ty již zmíněné poziční značky a nemuselo by se nic maskovat!!! :idea: Tož tak...
lathur

Příspěvek od lathur »

Taky jsem o tom uvažoval, že to provrtám přes hmatník. A taky mě napadlo, že bych to nemusel vůbec lepit- ten jekl je hliník a tak by stačilo průbojníkem tu tyč utemovat z venku . Ještě to vyzkouším nasucho a když se nehne, tak to tak udělám. JleT
Jo a ještě jedna věc, co s tím rádiusem ? JleT
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

A co chceš slyšet? To musíš přece vědět ty, jaký radius ti sedí do ruky.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
lathur

Příspěvek od lathur »

No, to je právě ten problém, jaký udělat rádius-španělka nula, bezpražcová basa tam mám úplně plochý krk(dělal jsem sám a vyhovuje mi) basa má rádius, jako každá Jolana(i když to není ) a vzhledem k tomu, že mám tlustý prsty, tak mám ten krk na tele širší ( u hlavy 48 mm). Krk má pětiúhelníkový průřez( bez plošky pro hmatník) a když bych udělal rádius, jak na starým telecastru, nocastru nebo broadcastru/ 7.25"/, tak to bude vypadat, jak kytara co má místo krku sloupek od plotku. Proto taky ten dotaz. Co mě se týče klidně ho udělám plochý, ale jak už jsem psal výš, asi si na to tele nikdo jiný nezahraje. JleT
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

já bych udělal 9 to je taková klasika a nebo jestli máš rád placatější krk alá ibanez a tak tak těch 12
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
carver

Příspěvek od carver »

lathur píše:
carver píše: ja som kedysi dávno robil krk z jaseňa, ale bolo to len kvôli tomu že som práve vtedy mal jaseň po ruke :D
Servus- a jak ten krk dopadl? Hokus, pokus, a nebo k něčemu byl. Já si myslím, že jasan je dobré dřevo, jinak by se z něj už několik set let nedělaly násady k nářadí. :wink: A mě navíc přišel javor trochu nuda, jenom nějaké čárečky a vlnky- nic moc.

Bola to moja prvotina, robil som to v čase keď ešte nebol internet, o gitarách som nemal ani šajnu a ani som žiadnu poriadnu gitaru dovtedy v ruke nedržal. Išlo o to vyrobiť gitaru s minimálnymi nákladmi, jediné čo som na ňu kúpil boli struny a ladiace mechaniky. Napr. pražce som narezal z nejakej mosadznej pásoviny. Ale hrať sa na tom dalo :)
Čo sa týka toho jaseňa, nemyslím si že by to bol úplne nevhodný materiál. Oproti javoru je možno trochu tvrdší a kvoli výraznejším rozdielom medzi jarným a letným drevom, horšie opracovateľný. Ale nie je to nič strašné. Dneska by som už ale zbytočne neexperimentoval a použil by som osvedčený javor, vtedy som to robil z jaseňa fakt len preto že som ho mal doma.
v takomto stave sa ku mne vrátila po asi 8 rokoch blúdenia neviem kade :D
Přílohy
black.jpg
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Tak to je krasavice. Osadit nějakým normálním hardwarem a může hrát další destiletí. Hlava se mi líbí, hezčí snakehead.
lathur

Příspěvek od lathur »

Ten krk je parádní a ta kytara taky nevypadá na prvotinu vůbec zle. Díky za odpověď. JleT
carver

Příspěvek od carver »

diky :) ono z zblízka zas až tak dobre nevyzerá :D
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“