lampy, flašky, elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Pepekkarel

Re: Lampové kombo do 10 000

Příspěvek od Pepekkarel »

tak jsem to zkusil a ani jedna nerezonuje jako z repráku a jedna jako rezonuje ale jen jako ta lampa (nevím proč ale je to fakt potichu). mám ještě další dotaz je tady pravidlo že koncová lampa musím být černá aby byla ohraná?
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Ne, není žádné takové pravidlo. Ve většině případů je ta černá (nebo spíš lesklé zrcadýlko) způsobená odpařeným getrem a je jen v okolí umístění getru uvnitř baňky. To zrcadlo je ukazatel, že je lampa dobře zahořená, ale o stupni "ojetí" nevypovídá vůbec nic.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Pepekkarel

jj zrcadlové docela jsou :D a hele ještě mám otázku zdali se může vyměnit předzesilovací lampa jen jedna a dvě tam zůstanou staré nebo se to musí všechno měnit? a ještě otázka a budu uplně šťasten koncové lampy si můžu vyměnit sám nebo to radči dát k odborníkům? :D
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Jo předzesilovací lampu můžeš vyměnit pouze jednu když víš která je vadná. Většinou se nejdřív opotřebuje fázový invertor, samozřejmě pokud je zesilovač push pull a ne SE - ten totiž invertor nepotřebuje a tudíž nemá. Pokud jsi schopen si nastavit bias a máš k tomu potřebné znalosti a vybavení, můžeš si úspěšně vyměnit i výkonové koncové lampy. Běda nebudeš-li nyní úplně šťasten! :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Pepekkarel

:D no jako o Biasu vím to že je to těžší a můžu i dostat pár ran :D no a to bych asi šťastnej nebyl :D zajedu do MUSICDATA a tam se rozhodnu co a jak ale ještě jak jsem se koukal na lampy tak váhám jestli nekoupit L6L (doufám že to tam jde) a kdyby EL84 tak jestli TAD nebo EHX a zatím jako výrobní tam jsou TAD
Ladas66
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ladas66 »

Pepekkarel píše::D no jako o Biasu vím to že je to těžší a můžu i dostat pár ran :D no a to bych asi šťastnej nebyl :D zajedu do MUSICDATA a tam se rozhodnu co a jak ale ještě jak jsem se koukal na lampy tak váhám jestli nekoupit L6L (doufám že to tam jde) a kdyby EL84 tak jestli TAD nebo EHX a zatím jako výrobní tam jsou TAD
Když čtu tvoje příspěvky rozhodně se do přelampování nepouštěj sám :)Odnes to někomu kdo ví co dělá.Nemůžeš si jen tak měnit EL84 za 6L6 jak tě napadne.
Naposledy upravil(a) Ladas66 dne 24.03.2014 14:10, celkem upraveno 1 x.
FENDER 60th Anniversary Telecaster® (Dimarzio Chopper + Gibson P100)
Orange Rocker 30 head
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Jen pro přesnost, je to 6L6 :). 6L6 se dá zaměnit za EL34 (s přenastavením BIASu), ale ne za EL84, jsou to dost odlišný lampy s úplně jinejma paticema.

Obrázek

Obrázek
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

No ona ani ta záměna 6L6 za EL34 není úplně ok kvůli žhavícímu proudu. Ovšem opačným směrem jsem to taky delší dobu úspěšně provozoval.
Bavil jsem se o tom s panem Fremrem a prý je pro ideální funkci třeba ještě dalších drobných úprav (nějaké odpory a tak).
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Pepekkarel

Díky za objasnění :) už je mi to jasné ale měl jsem na mysli zaměnit to za 6v6 to by šlo ne? (jestli ne tak sorry ale s kámošem jsme se bavili a ten mi to objasnil že EL84 za 6L6 nezle to jde za El34 a El84 za 6v6 lze) je to tedy pravda?
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, parametry mají sice podobné, takže by to šlo, ovšem mají naprosto odlišné patice; 6V6 - oktal a EL84 - noval. Bez úpravy to tedy nelze. To bys ale zjistil i sám kdyby ses podíval na příspěvek Alternátora.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Primo zamenit to asi nepujde, EL84 ma jinou patici nez 6V6 i nez 6L6 i nez EL34 (ty maji vsechny stejnou, viz obrazek od Alternatora).
Hraju výhradně na šrot.
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Jedna rada - vykašli se na to a někam to odvez a řekni: "přelampovat prosím" a kdy se tě zeptá na speciální přání tak řekni "nechám to na vás". Očividně nemáš ani páru, jak na to a jenom tady otravuješ spoustu lidí otázkama, na které je tady na foru miliokrát odpovězeno. Tzn. teď to nech udělat odborníka a pak začni studovat s pomocí googlu a tohohle fora. Nic ve zlém ;)
Pepekkarel

Re: lampy, flašky, elektronky

Hej tyjo v klidu :) už je to přesunuto a pokuď tě to tak štve tak se účastnit nemusíš :) já si cením těch, co to podle tebe, omílají dokola :) díky už to chápu lidi
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Pepekkarel píše:Hej tyjo v klidu :) už je to přesunuto a pokuď tě to tak štve tak se účastnit nemusíš :) já si cením těch, co to podle tebe, omílají dokola :) díky už to chápu lidi
Vždyť to nepíšu nějak agresivně, jsem klidný víc než dost ;) Přesunuto bylo až po mém postu, sem to samozřejmě zapadá líp. Nicméně když si projdeš tohle vlákno, určitě bys našel odpovědi na 99% tvých otázek. Jen tuhle situaci už prostě dobře znám, podobné dotazy se tady opakují co dva měsíce. Něčemu nerozumím a zkusím se k informacím proptat bez ladu a skladu. Je daleko efektivnější si projít nějaké vlákno danému tématu věnované a udělat si komplexnější přehled. A to jak pro tebe, tak pro místní přispěvatele.
Pepekkarel

V mém příspěvku jsem nezmiňoval nic o agresivitě. A ano dobře stejně jako tvrdíš že 99 procent odpovědí tu je tak já zase tvrdím že jsem je nenašel a s tím ti nic neuděláš. Prostě s tím že tady otravuju spoustu lidí si to přehnal a kdyby si zkusil jiný způsob vyjadřování tak stačilo napsat "už se to tu řešilo přesunout ok" a ne jak všechny obtěžuju. A dál se k tomuto už vracet nebudu ať v tomto tématu neřešíme jiné věci..
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Spoustu lidí asi neobtěžuješ, ale minimálně mi jsi přidal 10 minut zbytečné práce navíc, kterou jsem nemusel dělat, kdybys dodržel uživatelský kodex. Nicméně ti budiž odpuštěno a věřím, že příště se to již nestane ;).
Konec OT hlášení, teď už poprosím jen k tématu.
Pepekkarel

Dobře bude se příště lépe koukat :) Pročítal jsem si forum ale nenašel jsem nic o lampách TAD :oops:. Jestli to tu tedy je tak se omlouvám. Já právě váhám na dvěma značkama lamp buď tady zmiňované JJ http://www.ges.cz/cz/elektronka-el84-mp ... 00013.html nebo lampy které tam mám výrobní TAD http://imusicdata.cz/tad-el-84-cz-tad-v ... ojice-duet
Chtěl bych právě zkusit nějaké jiné než ty co jsem tam měl, protože se tady docela vychvalujou (ale ty TAD hráli dobře).
innerself

Příspěvek od innerself »

Jentak trošku z cesty. Jestli to už sem někdo dával, tak se omlouvám ale nic takovýho jsem tu nenašel. A tady ty hodnoty by mohly někomu pomoc při výběru značek lamp. Bohužel jsem našel jenom lampy 12ax7 a 6l6, takže vlastníci zesilovačů s jinýmu druhy maj trochu smůlu.

http://www.guitarsite.com/files/12ax7comparison2013.jpg

http://www.amplifiedparts.com/sites/all ... _tubes.pdf
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Koncovky jsem prozatím měl pouze TAD a Sovtek a musím říct, že ok bylo oboje. Porovnání TAD se Sovtek EL84, Sovtek měl trochu ostřejší zvuk, ale nic dramatickýho. V Marshallu mám momentálně TAD 6v6 a taky jsou ok. Co se týče spolehlivosti, nebál bych se žádný ze zmiňovanejch značek. Nicméně nemyslím si, že koncovky ať už od toho, nebo toho výrobce nějak dramaticky změní zvuk (myšleno u nových, pokud budeš prelampovávat ohraný, tak je to samozřejmě jiná situace). Daleko víc je to znát u lamp v preampu.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“