Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Mastr

Re: Homemade kytara

Příspěvek od Mastr »

Na ebayi můžeš koupit za dobré ceny obrovský výběr celuloidů... Od bílých, černých, krémových přes modré, zelené, červené až po želvovinové, tygrované, abalonové nebo zlaté.
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Ja pro to jezdím k Bachovi, mají tam toho hodne :) dnes jsem tam byl pro mechaniku
pain2

Příspěvek od pain2 »

aktualizace stavu :D teď už jen vyvrtat pár děr, nalepit lem a brousit a brousit a brousit.
Přílohy
WP_20140322_14_49_03_Pro[1].jpg
square

Příspěvek od square »

Super ale mohl jsi vybrousit boky do konečnýho tvaru a pak frézou s ložiskem udělat drážku, líp by se ti tam ta hrana usazovala :) Držím palce :wink:
◘Laney CUB 12R ◘Telecaster ◘Vox Satchurator ◘Boss CE3 ◘Ditto Looper
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Tak, po delší době jsme se konečně dostali k nějakým nahrávkám mého expa :)
Snímače RM Pickups F4 Hot Bridge + F4 Hot neck

J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

pain2 píše:aktualizace stavu :D teď už jen vyvrtat pár děr, nalepit lem a brousit a brousit a brousit.
Když jsem viděl tu malou fotku, tak jsem si říkal, že jsi neskutečně rychlej, ale po rozkliknutí se ukáže ten průšvih. Tohle než dobrousíš do trochu pravidelnýho a použitelnýho tvaru, tak se opupínkuješ. Na takovouhle křivotinu přece nemůžeš lepit lemovku. Nejdřív sis měl vyfrézovat nebo vybrousit načisto tvar a pak teprv udělat, nejlíp kopírovací frézou s menším ložiskem, hranu pro lemovku. Ty závrty pro poťáky jsi měl taky dělat až budeš mít tu klenbu vybroušenou, takhle se ti to pri broušení bude kolem těch děr propadat. Lože krku chtělo vyfrézovat podle šablony nebo i od ruky, ale s trochou preciznosti a přesnosti, takhle je to zatím nepoužitelný. Budeš to lože krku ještě načisto frézovat nebo to plánuješ dokončovat nějak ručně?
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Tvar vem čert, to se dobrousí, ale bude se to dělat dost blbě... každopádně, nejdřív musíš dostat do kulata ty drážky pro lemovky... potom bych zbrousil tělo, aby byl plynulý přechod mezi těmi vybouleními (až na boky), vlepil lemovku a pak podle toho dotvaroval boky těla... ale bude s tím neskutečně muc crcání...

Ale jestli nemá přesně udělaný lože, tak to bude průser... Na kytaře, co jsem dělal naposled měl krk vůli (u lože) cca půl mm. Nechtěj vědět, a kolik to s ním hodilo na konci krku. Pak samozřejmě přichází problémy s umístěním kobylky a snímačů (protože natažený struny potom nemusí jít přesně, kudy by mohly jít). V extrémním případě ti dokonce můžou jít po kraji hmatníku tak, že se na to bude hrozně blbě hrát...

Chtěl bych se zaptat, vypadá to, že máš frézku? Proč sis s tím nedal trošku víc záležet? Nebo si nepřečetl něco o tom, jak se to dělá, případně se nezeptal? Kdyby sis z nějaký překližky nebo třeba i dřevotřísky udělal "přesnou" šablonku a pak to jen objel frézkou s vodícím požiskem, dostaneš se daleko rychleji k super výsledku... nehledě na to, že podobně bys udělal i ty drážky na lemovky..
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Pikus píše:Tvar vem čert, to se dobrousí, ale bude se to dělat dost blbě...
No právě, kdyby začal tvarem a podle něj teprv udělal drážku pro výložky, tak jak se to dělá normálně na všech nástrojích s obvodovými výložkami, tak by to dalo daleko míň práce s pravděpodobně lepším výsledkem. Takhle je to jak začít stavět barák od střechy. Každopádně nic není ztraceno. Ještě stále má možnost udělat si šablonu, připevnit ji zezadu a objet to kopírovací frézou. Podle toho pak objet ty drážky. To lože se dá taky ještě podle šablony opravit.

pain2: Krk se chystáš vyrábět nebo ho budeš kupovat? U krku je tý přesnosti a pečlivosti potřeba ještě daleko víc a když vidím to tělo....no nevím.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Menzuru si vyber předem jakou chceš, jestli 628 (Gibson) nebo 648 (Fender), případně PRS. Krk- respektive vzdálenost pražců od sebe musí být podle menzury, počet pražců nehraje roli. Pokud chceš klasické tele, tak prostě kup krk na 648 menzuru. Na jakou je ten krk menzuru se buď zeptáš a nebo to tam bude napsané. Můžeš klidně ale na tele koupit krk pro 628, akorát potom musíš posunout kobylku, aby menzura byla opravdu těch 628, když bys to neudělal, tak ta kytara je k ničemu a v životě ladit nebude.

EDIT: Nevím proč, ale Stovi svůj dotaz smazal dříve než jsem odesla odpověď.
Stovi

Příspěvek od Stovi »

Chtěl jsem to napsat uplně jinak znova, protože to bylo fakt napsaný divně ale už jsem to nestihl :) už sám nevim jak zněl ten puvodni post, prostě jestli mi bude pasovat koupenej krk s 22 pražci na tele tělo, jestli tam bude sedět menzura nebo jesli bude nějakej jinej problém.

Plánoval jsem spíš 648, jenže co jsem koukal na krky třeba na ebayi, tak tam o menzuře neni ani slovo, proto mě to uplně mate. Když vezmu třeba http://www.ebay.com/itm/22-Frets-Canadi ... 4616dc0ed3 tak Guitar neck total length: Approx. 67.5cm / 26.6" je rozměr i s hlavou, že ? stejně ale netušim pro jakou menzuru je. Jsou i s hmatníkem a pražcema, takže prostě vyberu jeden a tim dostanu kytaru s nějakou(podle toho jakej vyberu) menzurou, ale ladit to bude, ne ? Nebo jsem to pořád vubec nepochopil :?

Edit: takže tele má normálně menzuru 648, takže má podle toho umístěnou kobylu a kdybych chtěl 628 tak bych s ní musel hýbat( nebo vzít krk pro 628-to bych jí posouvat nemusel ne ?), když prostě vezmu ten pro 648 tak se už o nic starat nemusim, ne ? :)
Naposledy upravil(a) Stovi dne 23.03.2014 14:48, celkem upraveno 1 x.
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Jo, to bude celková délka krku. Úplně nejjednodušší máš, když mu napíšeš a zeptáš se ho na jakou ten krk menzuru je. Podle toho pak budeš vědět co dál.

Já bral taky na Ebayi krk, polotovar. A můžu ti říct, že s těma číňanama je super domluva. Oni jsou schopni vyrobit co budeš chtít. Myslím že by nebyl problém udělat krk s nějakou atypickou menzurou. Potřeboval jsem udělat tečky na druhé straně hmatníku, nebyl problém. Na Ebayi jsem od číňanů nakoupil už fůru věcí a vždy to tak je že vyjdou vstříc, takže se zeptej a budeš vědět...
pain2

Příspěvek od pain2 »

V klidu :D hned plašíte. Vsechno mám podchycené.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Vím, ze to není zarovnané ten tvar. Porad to není hotové. Jeste mi to zabere hodne dní a lože rovné je... Jen to budu zabrusovat strany az s prisroubovanym krkem.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Stovi píše:Chtěl jsem to napsat uplně jinak znova, protože to bylo fakt napsaný divně ale už jsem to nestihl :) už sám nevim jak zněl ten puvodni post, prostě jestli mi bude pasovat koupenej krk s 22 pražci na tele tělo, jestli tam bude sedět menzura nebo jesli bude nějakej jinej problém.

Plánoval jsem spíš 648, jenže co jsem koukal na krky třeba na ebayi, tak tam o menzuře neni ani slovo, proto mě to uplně mate. Když vezmu třeba http://www.ebay.com/itm/22-Frets-Canadi ... 4616dc0ed3 tak Guitar neck total length: Approx. 67.5cm / 26.6" je rozměr i s hlavou, že ? stejně ale netušim pro jakou menzuru je. Jsou i s hmatníkem a pražcema, takže prostě vyberu jeden a tim dostanu kytaru s nějakou(podle toho jakej vyberu) menzurou, ale ladit to bude, ne ? Nebo jsem to pořád vubec nepochopil :?

Edit: takže tele má normálně menzuru 648, takže má podle toho umístěnou kobylu a kdybych chtěl 628 tak bych s ní musel hýbat( nebo vzít krk pro 628-to bych jí posouvat nemusel ne ?), když prostě vezmu ten pro 648 tak se už o nic starat nemusim, ne ? :)
Když je to krk na strata, tak se dá předpokládat, že bude mít menzuru 648mm. To, že byl původní krk v menzuře 648 a nový krk bude taky v menzuře 648mm ještě neznamená, že to bude kompatibilní, MUSÍ sedět taky počet pražců, příp. přesah hmatníku, tvar patky atd, jinak se může stát, že to nenaladíš a budeš muset hýbat s kobylou. Jen jsem úplně nepochopil, jestli už to telecí tělo máš hotový a kobyla je umístěná nebo jestli teprv sháníš krk a k němu potom budeš dodělávat tělo, pak by to bylo úplně jedno a krk si kup dle libosti, protože si ten krk a kobylu pak umístíš jak budeš potřebovat.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

V případě, že chce dá jen nový krk, tak je i počet pražců důležitý, stejně jako třeba přesah. Z jeho prvního příspěvku jsem ale usoudil, že se chystá do stavby telete a tam je to čistě na něm, jak si to zvolí- pokud už nemá kobylku na místě...
Stovi

Příspěvek od Stovi »

No momentálně mám tele v tomhle stavu : http://www.imagehosting.cz/images/cam00909.jpg (vim že jsem asi trochu moc protáhl uložení krku a jedna díra mi trochu ujela, ale stejně budu krk nejspíš lepit tak si nějak poradim :)) v místě tečky má být kobylka. Zase když pohnu s kobylkou tak nebude sedět pg na snímače ne ? nebo teda ten kryt co je u ss telete od kobyly přes krkovej snímač. Otvory pro snímače se mi moc rozšiřovat nechtějí, sice by to pg zakryl ale je to prasárna.. Když mám teda takhle rozestavěno teprv, tak tam můžu dát ten s menzurou 648 s 22 pražcema a nebudu muset ani hýbat s kobylou?
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Stovi: Takovýhle věci to chce mít naplánovaný dopředu než to začneš vytvářet. Pokud jsi, jak říkáš, protáhl uložení krku, tak bude krk posunutý směrem ke kobylce, takže celá menzura bude posunutá směrem ke kobylce a tedy i kobylka by měla být posunutá dozadu. Pokud je to posunutý jen o nějaký ten milimetřík, tak by to mohlo jít vykompenzovat kamenama na kobyle, ale chce to proměřit. Pokud je to o hodně, tak budeš muset posunout kobylu, jenže pickguard stejně neposuneš, to by ti zas pak neseděl u vnější hrany těla. Nejlepší bude to lože ještě poupravit podle krku, tak aby to vyšlo s kobylkou a pickguardem ve standartní pozici. Zadní část krkovýho lože by měla být stejně schovaná pickguardem, takže tam můžeš třeba vlepit špalík.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Až teď jsem si to tu pročetl v klidu na PC :D no... vzhledem k tomu, že jsem neměl k dispozici falcovací frézu, byl jsem nucen to udělat takto... ten falc budu stále vybrušovat do kulata pěkně a bez hrbolů. Takže se výsledku vůbec nebojím. strany zarovnám až s lemem. Lože jsem pěkně vibrační bruskou zarovnal a namátkově natáhl struny (už mám vyvrtané díry pro struny a kobylu usadil na střed na oko, abych to viděl a krk padne pěkně. Nikde nic není uletěné a struny jsou tam, kde mají být). Díry pro snímače budu ještě roztahovat. Ty jsou stále nahrubo a nejsou ve finálním rozměru, takže se budou ještě zarovnávat. vyfrézované díry pro poťák a přepínač jsou v mém úmyslu potom hodně hrany zabrousit do obla, takže proto jsem je tam nedělal až po vytvoření klenby. Technologický postup vymyšlený mám a vymýšlel jsem ho fakt dlouho a dělal simulace v inventoru, abych to viděl, jak to bude vypadat. Zatím se mi nic nevysralo a jde to tak, jak jsem zamýšlel :)
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Stovi píše:No momentálně mám tele v tomhle stavu : http://www.imagehosting.cz/images/cam00909.jpg (vim že jsem asi trochu moc protáhl uložení krku a jedna díra mi trochu ujela, ale stejně budu krk nejspíš lepit tak si nějak poradim :)) v místě tečky má být kobylka. Zase když pohnu s kobylkou tak nebude sedět pg na snímače ne ? nebo teda ten kryt co je u ss telete od kobyly přes krkovej snímač. Otvory pro snímače se mi moc rozšiřovat nechtějí, sice by to pg zakryl ale je to prasárna.. Když mám teda takhle rozestavěno teprv, tak tam můžu dát ten s menzurou 648 s 22 pražcema a nebudu muset ani hýbat s kobylou?
Ouvej,
ty problémy máš proto, že jsi začal korpusem a krk považoval za doplněk. To je hrubá chyba v plánování. Kdo není tak zkušený, aby vyrobil dokonalý krk sám, měl by s opracováním korpusu počkat, až budou přinejmenším krk a kobylka ležet na stole, aby se nechalo všechno oměřit.
Kytara se musí plánovat jako celek a postupně od podélné osy, s nanesenou menzurou:
Obrázek
Obrázek
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Když jsem tady viděl ty stavby, tak mi to nedalo. Sehnal jsem si dřevo a už to jelo.
Bude to LPčko s lepeným krkem (dřevo si uhodněte :P ) a plánuji velké úpravy jako vykrojení zadní vrchní části jako to má strat, dále vybroušení patky krku a profil krku do U. Barva ještě nevím, ale nakoupil jsem červené, žluté a palisandrové mořidlo, povrchovka tenké nitro. Hmatník je palisandrový a krk naolejován, hlava bude v barvě těla.
Snímače budou bez rámečků.
Jak budou uchyceny struny ještě nevím, musím popřemýšlet.
Snímače nejspíš EMG HZ kobyla a krk Gibson Burstbucker 1.
Přílohy
IMG_20140325_150406.jpg
IMG_20140325_124124.jpg
IMG_20140325_124801.jpg
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“