Co dělá zvuk strata stratem?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
J.J.
Rádce

Re: Co dělá zvuk strata stratem?

Příspěvek od J.J. »

Hlavně klid. Mám pocit, že to bude beztak nějaká reinkarnace nějakýho trollíka z minulosti. Jinak myslím, že jen s trochou povýšenosti vyjádřil svůj názor, což není nic proti pravidlům a ani na nedůvěryhodnýho žvanila bych to neviděl. Je to diskuzní fórum, tak diskutuje. Pokud tě to Diamante, tak dráždí, tak to nečti. Jinak diskuze na téma vliv dřeva na zvuk el. kytary je zde obvykle předurčena k rychlé záhubě, takže to nebude na dlouho.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Lorenzo

Příspěvek od Lorenzo »

Ne nikdy jsem na tomhle fóru ani na jinačím nediskutoval protože jsem to neměl zapotřebí, ale když čtu jak tady lidi básní o dřevě nemohl jsem nezareagovat...ale nemá to cenu lidi prostě věří tomu co jim říká marketing velkých firem až si všechno ozkoušíte tak možná uvěříte...a ano hrál jsem na kytary z různých materiálu pokud na ně dáte stejné součástky výsledný zvuk se bude lišit minimálně, dokonce jsem zkoušel například eliminovat vibrace kytary montážní pěnou, hrnčířskou hlínou a i když kytara vybruje minimálně zvuk je prostě pořád stejný, různé hmatníky taky nemění výsledný zvuk, který vychází z reproduktoru...ale dobře nechci nikoho urazit a už nebudu dále šíři tyhle fakta nebo mě ještě upálíte...ale chápu to taky se nekupuju levné kytary radši si připlatim za kvalitní zpracování a za značku takhle to prostě je...
Diamant

Příspěvek od Diamant »

Ok, v jedné věci máš pravdu...některé diskuze jsou fakt zajímavé, jak někdo je schopen diskutovat nad šroubečkem, jestli je lepší mosazný nebo železný a rozebírat to hodiny....máš pravdu i v tom, že kytarové firmy se nám snaží vnutit, že to a to je lepší, že to má delší sustain, teplejší tón atd. atd. a to zas ma to a to...
Ale myslím si, že tvůj názor na to, že je jedno z jakého materiálu je tělo je mylný...možná prostě nemáš ty zkušenosti nebo ten sluch (netvrdím, že já tyto vlastnosti mám), ale na materiálu záleží a ten kdo kytarám rozumí, tak ti to potvrdí....domluvil jsem.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Lorenzo píše:...
Opravdu radikální introdukce. Konečně tady někdo vysvětlil, jak to s těmi materiály u kytar obecně je, byl jsem dodnes v této problematice trochu nejistý, ostatní diskutující mne totiž svými názory velmi mátli.
Dodal bych jen, že kytara nevybruje, ale vibruje, což je samozřejmě nepodstatný detail bez valné výpovědní hodnoty. Chápu správně, že po aplikaci montážní pěny kytara vibruje míň? Nepochopil jsem zcela, kam se pěna přesně musí nastříkat. Co to bylo za strata, kterého jsi takto upravil? Bylo by super, kdybys měl fotku nebo nějaké video. Neubere to trochu sustain? Je vůbec sustain ku prospěchu při vlastní hře? Ale to asi není tak důležité. Důležitá je osvěta a k té rozhodně došlo.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Hrncirska hlina a montazni pena forever :D hadam, ze aby doslo k eliminaci vibraci kytary, tak tyto hmoty nanesl na struny.
xaero

Příspěvek od xaero »

Já si myslím že je to tím dřevem (a kytarami obecně) jako s dobrou whiskey. Když člověk nehraje na kytaru dost dlouho a nevyzkoušel jich hodně tak rozdíl mezi kvalitní a levnou kytarou nepozná. K tomu se člověk dostane časem. Ruku na srdce, když někdo z vás vybíral první kytaru, kdo vybíral podle barevnosti zvuku? :D myslím si že amatér pozná rozdíl maximálně v kvalitě zpracování a jak mu to ladí (na druhou stranu rozdíl mezi zvukem strata a les paula by měl poznat i amatér :) ). Až časem tam člověk začne vnímat ty rozdíly.

Kupříkladu já mám teď jako takřka hlavní kytaru (pevná kobyla mě baví víc než FR) levnej Les Paul od Washburna. Zvuk mě hodně baví a jediný co mě trochu trápí je vylazení otáv a malinko nižší kvalita zpracování.
-------------
Jackson DK2 SW
WASHBURN WINSTDG GoldTop
Roland CUBE 15X - na doma
Marshall JCM2000 DSL50 + Marshall 1960A - zkušebna/koncerty
Pedalboard: TC Electronic Polytune -> Boss CE-5 -> Dunlop CryBaby -> T.C. Electronic Spark Booster -> MXR Custom Badass Modified O.D. -> VOX Satchurator -> MXR Phase 90 Script Logo -> TC Electronic Flashback X4
------------
jenyceg

Příspěvek od jenyceg »

Pokud Lorenzo hraje pouze zkreslené zvuky metalové zrnitosti s tunou efektů, z levného procesoru, přes PC repráky, pak ten zvukový rozdíl mezi překližkou a mahagónem nebude velký. ale na čistém zvuku dobrého apecu poznám rozdíl i já:-).
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Mně teda rozdíl mezi stratem a např. SG přijde markantní hlavně nasucho. Přece jen podprůměrné snímače nebo aparát toho může spoustu schovat a rozdíly úplně zbourat.
A myslím si, že strat hraje stratověji při vyšším dohmatu. Nebo si to fakt jen myslím a každá kytara se s vyšším dohmatem rozehraje?
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Rocky_MK píše:A myslím si, že strat hraje stratověji při vyšším dohmatu. Nebo si to fakt jen myslím a každá kytara se s vyšším dohmatem rozehraje?
"Rozehraje" se každá, ale nemá to nic společného se stratem či dřevem, je to jen prostá fyzika - při vyšším dohmatu se méně tlumí kmitání struny o následující pražce a trochu se zvýší tenze. Věčný boj pohodlí vs. zvuk. :)
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Proč by se měla měnit tenze (tah) naladěných strun při mírném zvýšení dohmatu, mi není jasné. Pokud tedy máš na mysli těch pár mikrometrů, které to zvednutí může udělat na délce kmitající struny, tak to si myslím není vůbec relevantní k tomu jak kytara hraje/nehraje :)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Jj, sorry, blbě jsem to Rockymu v rychlosti napsal... tenzemi jsem nemyslel tah strun, ale že musíš přemáhat větší odpor při dohmatech a celkově se ztíží se hra, zvýší se nepohodlí, bláblá atpod... to je fuk, asi to nemá smysl víc upřesňovat, každý to zná. :wink:
Lorenzo

Příspěvek od Lorenzo »

Ano "nasucho" je rozdíl patrný. Mam pro Vás takový pokus...někteří říkají, že každé dřevo pohlcuje jinak kmitočky strun a proto každé dřevo hraje jinak a teď ta zábavná část když položíte kytaru na stul a zahrajete akusticky bude hrát hlasitěji protože vibrace přejdou i do stolu, ale jakmile budete hrát přes zesilovač zvuk se nezmění ani trochu můžete jí tam třeba přilepit i přesto, že by se zvětšila vibrující "hmota" na výsledném zvuku to nic nezmění...jenom tak na zamyšlení...a teď k dohmatu..mam rád hodně vysoký dohmat když nikde neni slyšet žádné drnčení a kromě toho rád s kytarou trochu bojuju takové to seřizování krku na milimetry mi přijde úsměvné. Neberte mě zle, ale někdo je ochoten ještě platit dost peněz za to aby mu to někdo seřídil přitom to neni žádná věda...a co je úplně nejhroší někteří "kytaráři" to dělají tak, že krk opřou o takový ten žlábek a tim pádem váha kytary leží na krku a i když to v této poloze seřídí sebelíp jakmile kytaru uvedete do polohy, ve které se hraje bude to mimo...
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Taky jsem dřív zastával tyhle kacířské názory :). Míval jsem překližkového strata od Fokusu (HSS), který měl zvuk né úplně nepodobný stratocasteru. Měl jsem zato, že k dokonalosti mu bude stačit výměna snímačů, tak jsem ho osázel hardwarem dražším, než byla celá kytara. No asi už tušíte, že to k dokonalosti nestačilo... Zvuk se sice pročistil a zkonkrétněl, nicméně si zachoval svou charakteristickou překližkovou "kvákavou" intonaci.

Po letech jsem upgradoval na MIM Telecastera a ten zní o několik tříd výš, i když je osazený horšími (levnějšími) snímači, než můj původní strat. Teď už nepochybuju, že se dřevo skutečně na zvuku kytary nějak podepíše... Je ale pravda že vysvětlení, proč by tomu tak mělo být, zní spíš jak magie, než jako reálná fakta (alespoň mně).
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

ajdam píše:Míval jsem překližkového strata od Fokusu (HSS)
A kolik ti vážil? Já mám taky Fokus Strata HSS a váží asi 4,3 kg. Je to macek s velkým sustainem a stratovsky zní, ale pochybuju, že poctivé dřevo by bylo tak těžké. Dřevotříska je těžší. Každopádně jsem spokojen s tím, jak hraje, takže fakt, že je to kdovíjaké dřevo, má pro mě nulovou hodnotu. Až budu mít slušný apec, koupím mu lepší snímače (ale SSS) a bude to slušná kytara.
Na základě zkušeností s tímhle stratem mám také pocit, že sustain kytary se šroubovaným krkem nemusí být nutně kratší, než sustain kytary s lepeným krkem.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Ten můj byl lehoučkej (nevim přesně kolik vážil). Nicméně jsem hrál s člověkem co měl taky Fokus strat (SSS) a ten vážil snad tunu, a to byl ze dřeva. Nevim, asi se nedá říct, že by měly být překližkové kytary nějak systémově těžší. Možná tu překližku vyrábí z nějaké balzy nebo co :) Jinak překližka se dá snadno poznat pokud odendáš třeba zadní krytku tremola. Pokud by byla z překližky, tak tam bude vidět zvrstvení materiálu a celkově ten vyfrézovanej otvor bude dost chlupatej...
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Si trochu pleteš dřevotřísku a překližku :)
Lorenzo

Příspěvek od Lorenzo »

A vyměnil jste tremolo? Ty tremola co se davaji do levných stratů za nic nestojej a to ani ty co se dávaj do mexických stratů. Nejlepší jsou celoocelová i když to neni zrovna levná záležitost, ale zvuk to změní a to dost...co se týče sustainu Les Paul by měl mít teoreticky víc sustainu protože struny jsou na něm kratší a tim pádem jsou méně našponované. Podle mích zkušeností mají obě kytary stejný sustain za předpokladu, že jsou použity srovnatelné snímače...
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Neměnil jsem nic. Jen jsem ho seřídil na dvouzvrat podle wora a jsem spokojený. Neříkám, že to je něco extra, jen mi to prostě stačí. A těmi snímači jsi jistě myslel srovnatelnou vzdálenost snímačů od strun, že ? ;) Jinak než magnetickým polem (které brzdí struny) totiž snímač sustain neovlivňuje.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Rocky_MK píše:Si trochu pleteš dřevotřísku a překližku :)
Hu? O dřevotřísce tu nepadlo ani slovo. Ani jsem nikdy neslyšel, že by se kytary z dřevotřísky vůbec vyráběly. Celou dobu mluvím o překližce (tzn. o tenkých slepených deskách dřeva, aby bylo jasno - http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99ekli%C5%BEka)
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Jo, promiň. Načal jsi překližkového Strata a já pokračoval dřevotřískou, a ty dál zas s překližkou, moje chyba.
Rocky_MK píše:
ajdam píše:Míval jsem překližkového strata od Fokusu (HSS)
...ale pochybuju, že poctivé dřevo by bylo tak těžké. Dřevotříska je těžší....
Pardon :)
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“